Культивування каннабісу в тепличних умовах - можна сказати, компроміс між індорним та аутдорним методом, золота середина. Ці комплекси часто використовують у північних регіонах та у комерційному виробництві, оскільки вони дають значну перевагу коноплярам шляхом збільшення часу конопляного сезону. Конструкції теплиць для марихуани майже нічим не відрізняються від звичайних, тому їх легко буде збудувати власними руками або купити готові в садовому магазині. У таких умовах майже будь-який сорт може розкрити потенціал у повній мірі, проте при підборі найкращого для теплиць насіння результати вражають ще більше.

Зміст

Теплиця для гровінгу каннабісу

Теплиця для гровінгу каннабісу

Теплиця для вирощування конопель є конструкцією закритого типу, створеною штучним шляхом і покритою прозорим утеплювачем. Вона розміщується просто неба. Рослини розвиваються у власному мікрокліматі, контрольованому садівником. У цей же час вони знаходяться поза приміщенням та забезпечуються сонячною енергією. Зазвичай у таких конструкціях створюють штучну або натуральну вентиляційну систему та застосовують попередньо підготовлений наповнювач: субстрат або ґрунт.

Каркас

Тепличні споруди складаються з наступних елементів:

  • Каркас.
  • Ізоляційний матеріал.
  • Фундамент (факультативно).

Функцію каркасу виконують прути з металу чи дерева, труби, дошки, гіпсокартонний профіль, металопластикові вироби та інші. Головне, забезпечити стійкість будови та її здатність утримувати на собі матеріал покриття з появою потужного вітру або сильного дощу. Найчастіше він влаштований у формі арки чи конуса, для таких особливостей є причини. Вони полягають в економії матеріалів та засобів, комфортному використанні та захисті від опадів.

Чим накрити теплицю?

Чим накрити теплицю?

Покрити каркас можна плівками різних типів, серед яких є спеціальні товари для теплиць. Накрийте його звичайною поліетиленовою плівкою в кілька шарів, це буде найпростішим рішенням. Досвідчені гровери рекомендують спробувати повітряно-пухирчасте покриття, яке ефективно розсіює потік світла, що надходить, і має відмінну теплоізоляцію. Зараз найчастіше застосовують агроволокно, яке призначене спеціально для цього. Це унікальний нетканий матеріал, виготовлений на основі чистих поліпропіленових волокон. З нього в навколишнє середовище не виділяються шкідливі речовини, воно має малу масу, хорошу водо- та повітропроникність. Через агроволокно проходить багато сонячного світла, проте прямі промені притінюються.

У магазинах можна знайти й армовану плівку, але її потрібно купувати власникам промислових плантацій великих габаритів. Як тепличне покриття також використовують полікарбонатні панелі. Не радимо застосовувати для канабісу покриття, що стабілізують або не пропускають ультрафіолетовий потік, тому що ультрафіолет позитивно впливає на концентрацію ТГК в коноплі, якщо вірити дослідженням.

Фундамент

Цей елемент буває трьох різновидів. Перший виступає лише в ролі закріплюючого початку каркаса, його основи, яка утримує зовнішню частину будівлі в грунті. Другий варіант не лише утримує його, а й захищає землю всередині теплиці від появи шкідників, шкідливих речовин та зайвої води після тривалих дощів. Це забезпечується завдяки значному заглибленню у ґрунт.

Третій вид фундаменту заливають по всій площі конструкції на певній глибині та ізолюють її від відкритого ґрунту. У цьому варіанті обов'язково слід враховувати потребу в дренажі, при цьому в фундаменті створюються спеціальні канали. Зверху основи насипають спеціальний покупний наповнювач. Це допомагає тепличній землі не взаємодіяти із зовнішньою. Фундамент може виготовлятися як із звичайного бетону, так і з металу чи дерева. Дерев'яна основа не підходить для третього типу.

Готові рішення та габарити теплиці для культивування конопель

Готові рішення та габарити теплиці для культивування конопель

Останнім часом все більше гроверів користується готовими рішеннями, а не виготовляють конструкцію самостійно. Вибрати справді є з чого, адже виробники знають про затребуваність та намагаються здобути перевагу перед іншими компаніями. Ви можете придбати компактну теплицю для розсади, яку легко складати, що дозволяє переносити її у звичайному пакеті чи рюкзаку. Також можете замовити серйозну металопластикову конструкцію, яку зроблять, враховуючи всі ваші побажання. Прості варіанти зібрати так само просто, як і похідний намет. У комплекті ви отримуєте всі необхідні компоненти для встановлення, це дуже зручно.

Габарити кожен вибирає сам, адже все індивідуально залежить від ваших цілей, можливостей та інших факторів. Для кількох невеликих автоквітів вистачить і 2х4 м з висотою півтора метри. Якщо ж планується виростити високі фотоперіоди, то висоту доведеться збільшити хоча б на півметра. Якщо ви хочете засадити грядки десятками рослин, щоб забезпечити себе бажаним продуктом на роки, то доведеться зробити конструкцію ще більш просторою.

Ширина найчастіше становить близько 2 метрів. Це пояснюється тим, що канабіс висаджують у дві грядки по сторонах теплички, а місце в середині з найбільшою висотою стелі призначене для переміщення коноплярів. Один стрейн вимагає щонайменше 25-30 квадратних сантиметрів особистого простору для здорового та швидкого зростання. При культивації без застосування стресових тренувань на квадрат рекомендують садити 2-3 фотики або 4-6 автоквітів.

Як має розташовуватися теплиця?

Розташовувати будову слід у відкритій місцевості. Знайдіть таку локацію, в якій рослини отримуватимуть максимум сонячного світла на день. Уникайте дерев, високих будинків чи огорожі, оскільки всі вони залишають тінь. Крім цього, не радимо ставити конструкцію в низовині та місцях накопичення стічних вод, тому що грунт у цих випадках постійно буде зволоженим, що призведе до безлічі неприємних наслідків у період гровінгу. Якщо стіни повністю або частково прозорі, то не забудьте про безпеку як розсади, так і про свою. Висадіть її в тій ділянці саду, яка найменше трапляється на очі цікавим сусідам або випадковим перехожим.

Земля, вентиляція та полив конопель у теплиці

Земля, вентиляція та полив конопель у теплиці

Розглянемо основні поняття.

Як підготувати ґрунт?

Як правило, для таких побудов використовують природний наповнювач, проте ніхто не забороняє коноплеводу застосувати покупний. Часто такі конструкції встановлюються на городі або в саду, тому наявний ґрунт вже можна вважати більш-менш відповідним. Якщо гровер посадить траву в цю землю, складнощів не буде. Відмінностей між підготовкою землі для теплиці та звичайного аутдору практично немає. Складнощів не виникне, якщо у вас є досвід аутдорного грову.

Для канабісу підходить тільки добре дренований грунт, ідеалом буде земля із вмістом піску. Глину не варто вживати в тепличних умовах, оскільки вона не пориста, погано пропускає повітря і вологу, що тільки посилює проблему з високим рівнем вологості. Звичайний чорнозем застосовують з керамзитом для того, щоб збільшити дренажні властивості та покращити доступ кисню до кореневої системи.

Значна частина садівників купує ґрунт тільки для застосування в певному місці посадки рослин. Вони викопують яму 60х60 см і глибиною 1 метр і заповнюють її підготовленим засобом. Це найпростіший метод забезпечення оптимальних умов розвитку коренів, проте він обійдеться дорожче, ніж інші.

Можете також насипати у ґрунт різні матеріали органічного походження, на зразок торфу, кокосового волокна, мінвати, вермикуліту тощо. Вони допомагають утримувати рідину у землі. Щоб запобігти розтіканню води під час поливу, створіть навколо грядки насип, візуально схожий на кратер. Виглядає не дуже привабливо, проте користь приносить.

Як створити систему вентиляції?

Якщо ви почнете вирощувати коноплі в теплиці, будьте готові до можливих труднощів, головною з яких є стрімке підвищення температури повітря. У літній період термометр може видати 40-50 градусів за Цельсієм, а така спека шкодить навіть людині, що вже говорити про маленькі рослини. Саме тому кожна теплиця повинна мати хорошу вентиляцію. Якщо не хочете витрачати багато грошей, просто відкривайте тепличку на якийсь час (можна зробити вирізи, вікна). Всередині бажано поставити кілька вентиляторів, які видують гаряче повітря надвір. Можна попрацювати та сконструювати повноцінну вентиляційну систему, як у гроурумах. Приймайте рішення, виходячи зі своїх цілей, бажань та фінансових можливостей.

Як поливати?

Полив марихуани в оранжереї здійснюється як у ручному режимі, так і за допомогою спеціальних систем. Найбільш ефективний варіант з використанням поливного шланга, що вільно переміщається по всьому будиночку для рослин. Для установки такої системи знадобляться ємності для рідини, зрошувальні труби та блок керування. Нею можна буде керувати самостійно або налаштувати автоматичне функціонування.

Як вирощувати коноплі в теплиці?

Як вирощувати коноплі в теплиці?

Процес тепличної культивації майже нічим не відрізняється від гровінгу в приміщенні. Винятком є лише освітлення, яке надходить не від штучного джерела світла, а від сонця. У цьому випадку коноплеводу також стає простіше стежити за вологістю та регулювати її, тому що можна просто відкрити двері, і приміщення провітриться.

Завдяки такому закритому городу гровери можуть набагато раніше розпочати пророщування рослин, тому що всередині температура завжди вища, ніж зовні. Залежно від регіону, в якому вирощується трава, ви можете хоч увесь рік вирощувати кущі у теплиці. У середніх широтах сезон культивації зазвичай стартує на початку весни, а закінчується у листопаді. Це дозволяє збирати по кілька харвестів за сезон, а фотоперіодні сорти, що довго ростуть, встигають повністю розкрити потенціал і похвалитися рекордними показниками. Північні широти більше призначені для тепличного вирощування ніж для аутдорного. Якщо в аутдорі потрібно все робити швидко, щоб встигнути зібрати врожай до холодів, то в нашому випадку можна не поспішати і вирощувати продукт стільки часу, скільки знадобиться.

Переваги

  • Рослини захищені від опадів, поганої погоди та заморозків.
  • Освітлення безкоштовне та саморегульоване.
  • Канабіс добре замаскований від потенційних свідків.
  • Висаджувати паростки можна як у землю, так і в контейнери.
  • Простіше доглядати, ніж у гроурумі.
  • Найкраще утримується тепло, що продовжує сезонні терміни гровінгу.
  • Можна зібрати кілька харвів за сезон.
  • З'являється можливість без побоювань культивувати довгоквітучу сатіву.
  • Навіть мешканці північних регіонів можуть виростити фотоперіодні сорти.

Основні проблеми при тепличному культивуванні

Як уже говорилося, головною небезпекою вважається температура, що стрімко зростає. Також часто можна зустрітися з пліснявою та борошнистою росою, які шкодять рослині. Негативний ефект від спеки можна прибрати за допомогою вентиляційної системи, проте з іншими шкідниками все не так просто. В цьому випадку заважає вологість, яку складно регулювати через закриту конструкцію і високу температуру. Провітрюйте намет, особливо це необхідно в першу добу після поливу. Якщо помітите ознаки хвороб на рослинах, дійте негайно. Заражені особини слід ізолювати від здорових, щоб не втратити весь урожай. Цвіль і борошниста роса поширюються грядками з високою швидкістю, тому за відсутності своєчасних дій заражена буде вся розсада.