Займаючись культивуванням каннабіса в умовах обмеженого простору приміщень, гровери нерідко використовують гроубокс. Обмеженість простору вимагає штучної вентиляції повітря, найбільш простим рішенням для якої є кулер. Крім рівномірного розподілу вологості, температури, ці пристрої дають рух повітря, необхідний для успішного розвитку культури. Поряд з потребою «вітру», коноплярам слід бути обережними, інакше не виключена поява опіків на листі. Як визначити загрозу і запобігти їй - читайте в даному матеріалі.

Зміст

Симптоматика опіків

З найбільш очевидних можна виділити наступні ознаки потенційної небезпеки:

  • листя скручується і загинається (схоже на закручені кігті);
  • листя покривається плямами, які істотно відрізняються від природного кольору;
  • ушкодження значніші, у міру наближення зеленої маси до кулера.

Візуально все вкрай схоже на опіки в людей, але при відсутності досвіду, гровер може переплутати симптоми з дисбалансом вологи або надлишком азоту.

как избежать ветровых ожогов

Чому так відбувається

Потужний рух повітря справляє негативний вплив на процеси, що протікають в листі, приводячи до прояву їх порушень на рівні клітин. Як наслідок, саморегуляція фотосинтезу і метаболізм починають давати збої.

Як не допустити опікового ураження

Власне, з основних рекомендацій можна зрозуміти, що нічого екстраординарного від гровера не потрібно:

  • Обдув необхідний рівномірний, по всій довжині стебел, лише злегка обдуваючи крону.
  • Плавне погойдування листя - вірна ознака правильно відрегульованої швидкості роботи вентилятора.
  • Потужний кулер бажано поміщати подалі від сходів. Неможливість істотно відсунути пристрій від рослин вирішується перенаправленням потоку повітря в одну з стінок гроубокса.
  • За аналогією з обдувом рослин, вітер зобов'язаний бути рівномірним по всьому внутрішньому простору коробки.

Наостанок зазначимо, що сьогодні виробники пропонують реально мініатюрні, малопотужні кулери за невисокою ціною, які легко встановлюються в корпус. Зверніть увагу на прилади з поворотними механізмами, вони цікавіші та універсальніші.