Цей матеріал призначений для тих коноплярів, гров яких ще не вступив в фазу цвітіння. Також інформація обов'язкова для садівників-городників, які тільки планують займатися культивуванням каннабіса в закритому грунті. Якщо ви вважаєте, що для вивчення даної інформації час не настав, просто залиште собі статтю в корисних закладках браузера. Точно знадобиться!

Зміст

Ситуація

Як збільшити врожайність растіх, які почали цвітіння? Якщо ви не вживали жодних заходів для цього на вегі, то, вважайте, у вас залишився останній шанс. І його не можна пропустити. Тим більше, що способів вплинути на підсумковий харвест є відразу декілька. Даний матеріал розглядає комплексно не тільки дієві рішення для грову в фазі цвітіння, але і в процесі прецвіту (початок утворення шишок).

Отже, припустимо, ваші підопічні растіхи почали активно формувати бутони, що можна реально зробити для збільшення врожайності на даному етапі розвитку грову? Послідовно всі способи дивіться нижче.

Підвищуємо інтенсивність освітлення


Не секрет, що світло - це фактично підживлення, і, отже, передача життєвої енергії. Спрощуючи, можна сказати, що ваші рослини можуть давати більші шишки, якщо вони отримують більше світлового потоку. Нічого надприродного. Все очевидно і зрозуміло.

3 основних способи збільшення інтенсивності світла

  • встановіть більшу кількість кращого світла;
  • вкрай важливо тримати джерело якомога ближче, не перевантажуючи в результаті світлом рослини;
  • тренуйте пагони, щоб вони розвивалися горизонтально під світлом. Тренування растішек дозволяє вам утримувати світло максимально ближче, не залишаючи опіків на бруньках, розташованих найвище.


Коли канабіс оточений рослинністю, він активно реагує, намагаючись стати вище, щоб отримати доступ до кращого освітлення.

Використовуйте правильні джерела світла на стадії цвітіння


Для отримання найкращих врожаїв, щільності та розміру бутонів, ви повинні використовувати один з наступних індикаторів зросту, поки бутони формуються:

  • Світлодіодні лампи LED (уникайте неякісних світлодіодів!);
  • Світлодіодні керамічні LEC;
  • Натрієві ДНаТ.


Нижче два прекрасних рішення для систем освітлення: 315 LEC (вгорі) і світлодіодна лампа HLG 300 Quantum Board (внизу).

Забезпечте правильний світловий спектр в період формування бутонів


Отримання більшої кількості червоного світла різної довжини хвилі в фазі цвітіння працює набагато ефективніше з використанням ламп синього спектра.

Світлодіодні лампи


Підбирайте джерела світла, що включають в себе такі діоди:

  • білі;
  • червоні;
  • «Довгі» червоні (far-red).


Як правило, такі лампи в описі містять визначення величини світлової температури 3000К або вказується «far-red», як індикатор, що тут присутній весь потрібний спектр. Візуально таке світло здається рожевим, жовтим або злегка червонуватим.


Ці світлодіоди ES300 Electric Sky призначені для освітлення підростаючих растішек, що вступили в фазу цвітіння. Зверніть увагу, що світло здається злегка рожевим. Цілком нормальне явище.

Рослини конопель, що вирощуються під світлодіодами лампи Quantum Board на 300 Вт виглядають вельми привабливо.

Світлодіоди, які не мають багато білого ( «розмитості»), можуть або працювати або ні. Використовуйте неяскраві світлодіодні лампи тільки в тому випадку, якщо у вас перед очима є реальний приклад, коли інший гровер домігся успіху з подібним обладнанням. Експерименти в технічних питаннях вітаються, але тільки при чіткому знанні глибинних процесів і дійсно масивного грову.

Світлодіоди зазвичай потрібно тримати на висоті від 40 сантиметрів над вашими рослинами, щоб запобігти відбілювання і опіків.

Світлодіодні керамічні лампи (LEC / CMH)

Виберіть лампу LEC / CMH зі спектром 3100 К для найбільших бутонів.

Примітка: лампа 3100 К збільшує вихідну потужність на Ватт, але може привести до зниження виробництва запаху / трихома в порівнянні з цвітінням під синьою лампою 4000k.

Колір світла від лампи LEC / CMH 3100k виглядає оранжево жовтим.

Натрієві лампи ДНаТ (HPS)


Спектр натрієвих ламп ідеально підходить для максимізації урожайності в фазі цвітіння, але обов'язково виберіть високоефективну лампу («Super HPS»), оскільки вона виробляє більше світла при тій же кількості Ватт.

Світло від HPS яскравого оранжево-жовтого кольору


Світильники HPS для вирощування марихуани є найбільш поширеним типом джерел світла для вирощування марихуани в закритих просторах.

Дотримуйтесь рекомендованого графіку дефоліації


Більшість гроверів використовує цільову стратегічну «дефоліацію» для збільшення врожайності. Під цим терміном мається на увазі процес видалення деяких листків в певних точках розвитку бруньок. Він фактично «зламує» природні процеси рослини і змушує бруньки ставати більшими і щільнішими, ніж вони могли бути в звичайних умовах. Ця техніка найбільш ефективна на растішках сортів з підвищеною кількістю зеленої маси. Якщо у вашої рослини не так багато зайвого листя, дефоліація може навпаки уповільнити зростання, так що не варто занадто захоплюватися даної маніпуляцією.

Основна ідея дефоліації на грунті складається в наступних діях:

  • Початок стадії цвітіння (з першого по третій тиждень): видаліть все велике і зів'яле листя на довгих стеблах. Це піддає ваші нові пагони, що розвиваються прямому світлу. Бруньки потребують прямого світла, щоб збільшуватися.
  • 3 тижні потому зробіть ще одну дефоліацію, тільки за умови, якщо рослина здається густою. Вплив на основні гілки прямого світла допоможе рослині «зосередитися» на розвитку шишок.
  • Після 2-ї великої дефоліації видаляйте тільки листя, яке покриває бруньку або якщо рослина стає дуже густою в середині і нижній частині куща.
  • Ви побачите, що бутони стають величезними і шикарний урожай не за горами!

Цей гров був тільки що переведений в режим 12/12. Ось як він виглядав до дефоліації.

Відразу після дефоліації.

3 тижні потому.

Друга дефоліація.

Сім тижнів потому.

Шикарний результат більш, ніж очевидний!

Увага! Зазначений вище графік проведення дефоліації досить характерний для більшості індорних гровів, незалежно від обраного коноплярами сорту. Проте, терміни проведення тих чи інших маніпуляцій можуть зміщуватися в залежності від маси факторів (в основному, умов культивування).

Не ігноруйте проблеми що виникають!

Переходячи в фазу цвітіння, рослини стають більш вимогливими до співвідношення поживних речовин і їх поживності в цілому. Переконайтеся, що ви швидко діагностуєте і виправляєте будь-яку нестачу поживних речовин, атаки комах, ураження різними хворобами або інші видимі проблеми. У хворої рослини спостерігається недолік енергії для формування бруньок.

Виявляйте і усувайте проблеми рослин негайно, щоб урожай не постраждав. На фото нижче рослина демонструє ознаки легкого стресу через те, що знаходиться дуже близько до світла.


Листя канабісу на фотографії настільки легке, що края загнуті вгору. А самі вони стали хрусткими і сухими.

Створіть оптимальне середовище для культивації канабісу


Є кілька ключових факторів, які потрібно пам'ятати. Вони стосуються в першу чергу мікроклімату вашого гроурума / гроубокса на стадії цвітіння. Якщо ви дійсно хочете максимізувати урожайність, врахуйте наступні тригери:

  • Температура - підтримуйте температуру від +18 ° C до + 26 ° C, якщо це можливо. Підвищена температура асоціюється з пухкими або «повітряними» шишками, більш слабким запахом бруньок, зниженим імунітетом, появою цвілі, зараженість комахами (особливо, якщо бутони ще й вологі).


  • Вологість - не дозволяйте середовищу ставати занадто вологим після того, як бруньки почнуть розвиватися. Висока вологість призводить до атак цвілі і гниття бруньок, а також може перешкоджати їх росту як щільних / великих (висока вологість утруднює ефективний рух води по ключовим вузлам рослини).


  • Дзеркальність - коли внутрішня поверхня гроурума / гроубокса має відображаючі стіни, вона запобігає втраті світла. Існує безліч варіантів збільшення відбивної здатності, наприклад, фарбування стін білою фарбою або покриття їх майларовим листом. Забезпечення більшої кількості світла на ваші рослини допоможе інтенсивному росту шишок.


  • Циркуляція повітря - на додаток до підтримки правильної температури і вологості, важливо дати рослинам легкий вітерець і багато свіжого повітря. Ефективна циркуляція повітря запобігає безлічі проблем і прискорює ріст рослин, що призводить до більшої врожайності в цілому.


  • Додайте додатково CO2 в повітря - деякі гровери додають в повітря, що подається додатково вуглекислий газ для збільшення врожайності. Рослини потребують CO2 для фотосинтезу, і (в певних ситуаціях) додавання вуглекислого газу в повітря може дозволити вашій рослині отримувати більше енергії з тієї ж кількості світла. Існує безліч різних способів підвищення рівня CO2, деякі з яких більш ефективні, ніж інші!

Багато коноплярів зосереджені на спробах знайти нові живильні речовини і добавки для підвищення врожайності, але ігнорують актуальні проблеми, пов'язані з навколишнім середовищем. Якщо створене середовище не ідеальне, зосередження уваги на наведених вище порадах, ймовірно, буде мати набагато більше значення для врожаю, ніж будь-який продукт, який ви можете купити в ємності.

Своєчасний збір врожаю

Найголовніше, не приступати до збору врожаю занадто рано! Зверніть увагу на цю тезу: саме в останні два тижні до піку зрілості, шишки конопель набирають значну вагу. Нехай це стане для вас непорушним правилом і результат не змусить себе чекати.

Збір врожаю навіть на кілька тижнів раніше може скоротити підсумковий збір вдвічі! Крім того, бошки не будуть такими сильними, блискучими і ароматними. Не варто переконуватися в цьому на власному досвіді, довіртеся майстрам гровінга.

Рослини конопель готові до збирання, коли більшість білих волосків на бруньках потемніло і закрутилось.


Нерідко досвідчені коноплярі перевіряють блискучі трихоми під лупою, щоб переконатися в правильності вибору часу для збору врожаю.

Зробіть процес гровінга безперервним

Ця порада не відноситься конкретно до фази цвітіння, але його значимість складно переоцінити. Адже якщо не робити пауз між харвестами, то конопляр буде отримувати готовий продукт різних сортів безперервно і цілий рік. Звичайно, ми не маємо на увазі, що кожен день у вас буде харвест (хоча і таке можливо, але це вкрай трудомісткий процес). Проте, циклічність процесів і відсутність пауз в гровінгу дають приголомшливі результати і цілком можливо, що скоро у вас просто буде надлишок стаффа. Але всі ми знаємо, що з ним можна робити;)

Цікаво, що нерідко коноплярі обладнують мінімум два робочих простори, забезпечуючи таким чином безперервний процес харвесту.

Фінальне

В продовження думки про безперервні процеси, вкрай важливо не зупинятися в розвитку і постійно вчитися. Дивовижні відкриття відбуваються практично щодня, а це значить, що завжди можна дізнатися більше про зростання і збільшення врожайності!

Використовуйте пошуковий рядок на нашому ресурсі, щоб дізнатися більше про вирощування конопель в різних умовах, про методи культивування, необхідне устаткування та інші тонкощі такої нелегкої справи, як гровінг. Нехай він приносить вам виключно задоволення!