Важливість вологості при вирощуванні марихуани

Взаємозв'язок між вирощуванням конопель і рівнем вологості – фундаментальний фактор, здатний значною мірою вплинути на загальний успіх і якість врожаю. Канабіс, відомий своїми лікувальними та рекреаційними властивостями, надзвичайно чутливий до умов навколишнього середовища. У цьому контексті відносна вологість відіграє часом визначальну роль у його розвитку, незалежно від того, йдеться про стадію вегетації або цвітіння.

У нашій статті ми докладно розглянемо важливість підтримання належного рівня відносної вологості (далі, ВВ) під час вирощування канабісу, проблеми, що можуть виникнути у разі недотримання цього параметра, а також передові методи забезпечення оптимальних умов, що сприятимуть здоровому розвитку, отриманню багатого та якісного врожаю. Від паростків до цвітіння вологість може стати як союзником, так і ворогом. Дотримання балансу вологості – найважливіший аспект процесу культивування канабісу, і ця стаття допоможе вам розібратися у цьому питанні.

Відносна вологість – ключовий фактор ґрова

Вологість навколишнього середовища (об'єм водяної пари у повітрі) відіграє найважливішу роль у розвитку та життєздатності рослин, зокрема конопель. Вологість впливає на рослини різним чином, причому ступінь її впливу може змінюватись залежно від виду рослини та стадії її розвитку. Ось деякі чинники впливу вологості:

  • Транспірація та поглинання води

Рослини поглинають воду і поживні речовини через коріння, транспортуючи їх стеблом і гілками до листя, у яких відбувається процес фотосинтезу. Вологість навколишнього середовища впливає на інтенсивність цього процесу. За умови низької ВВ повітря, вода швидше випаровується з листя (транспірація), що може призвести до більшого поглинання води корінням. З іншого боку, в умовах високої вологості повітря, втрати води під час випаровування менші, що може позначитися на темпах поглинання добрив і поживних речовин корінням рослини.

  • Розвиток хвороб

Надмірна вологість може створювати сприятливе середовище для появи й розмноження комах, зростання хвороботворних мікроорганізмів, таких як бактерії та цвілеві грибки, як у наземній (листя і стебла), так і в підземній (коріння) частині рослин. Внаслідок цього підвищується ризик виникнення захворювань, що можуть призвести до погіршення стану і навіть загибелі рослини. Така тенденція найчастіше спостерігається при вирощуванні конопель в ауті, коли наприкінці літа або на початку осені випадає велика кількість опадів.

  • Будова рослини

Вологість може впливати й на морфологію рослин. В умовах високої вологості рослини можуть витягуватися у пошуках світла, внаслідок чого вони стають надмірно високими та слабкими. З іншого боку, у сухому середовищі рослини формують більш компактну і стійку структуру.

  • Терморегуляція

Вологість відіграє важливу роль у регулюванні температурного режиму. У середовищі з підвищеною вологістю, температура, переважно, більш стабільна, що може бути корисним фактором на певних етапах розвитку рослини. Разом з тим, підвищена вологість може ускладнювати процес тепловіддачі рослин, що може бути вкрай небезпечно за умови сильної спеки.

  • Запилення та відтворення (розмноження)

Вологість може впливати на вивільнення пилку та процес запилення. Критична зміна вологості може вплинути на ефективність запилення та утворення насіння.

Дефіцит тиску пари

Належне культивування канабісу вимагає підтримання оптимального рівня вологості для забезпечення здорового розвитку рослини та отримання врожаю високої якості. Зазвичай ґровери коригують показники ВВ залежно від стадії розвитку рослини, підтримуючи вищий рівень під час вегетативної фази та поступово знижуючи його, наближаючись до стадії цвітіння, задля уникнення появи плісняви. Досвідчені коноплярі враховують коректні значення температури залежно від поточних показників вологості та навпаки, завдяки таблиці, що відображає дефіцит тиску пари (далі, ДТП). Зазвичай вимірюється у кілопаскалях (кПа), вказуючи на тиск, що фактично діє на рослину, оскільки що більше водяної пари (вища ВВ) у повітрі, то більший тиск вона чинить.

Складно? Спробуємо пояснити на наступному прикладі. Уявіть собі повітря у вигляді губки. Коли губка просочена, більше увібрати вона просто не може фізично, вірно? Отже, якщо у повітрі за певної температури міститься уся водяна пара, яку він може вмістити, ми говоримо, що воно насичене. Проте ось що цікаво: іноді повітря буває ненасиченим, але при цьому може містити більшу кількість водяної пари. Різниця між обсягом водяної пари, який повітря може втримати у насиченому стані, і тим обсягом, який воно містить насправді, і називається «дефіцитом тиску пари». Таким чином, ДТП свідчить про те, скільки місця у «губці» повітря залишилося для більшої кількості водяної пари. Якщо дефіцит великий, це означає, що повітря сухе і може поглинути більше води. Якщо він малий – повітря близьке до насичення і не може поглинути більший обсяг водяної пари.

Двома словами, ДТП – це метод вимірювання вмісту вологи, що знаходиться у повітрі, і обсягу вологи, яку він ще може поглинути. Чим більший дефіцит, тим сухіше повітря, відповідно, чим менший дефіцит, тим більша вологість.

Аутдор та вологість

Підвищена вологість може негативно позначатися на вирощуванні конопель як у закритому, так і у відкритому ґрунті, хоча саме в останньому випадку проблеми виникають найчастіше. Наведемо деякі з найсуттєвіших ризиків, з якими можуть зіткнутися ґровери та їх рослини під час вирощування в умовах підвищеної вологості, незалежно від того, чи йдеться про ВВ повітря, чи про надлишкову вологість субстрату:

  • Утворення плісняви та грибка

Пліснява і грибок є одними з ключових факторів ризику. В умовах підвищеної вологості, особливо під час цвітіння, рослини канабісу найбільш уразливі до розвитку таких грибків, як борошниста роса та сіра гниль. Ці патогени можуть знищити врожай, покривши суцвіття білими спорами, псуючи зовнішній вигляд і якість конопель. Ба більше, споживання таких суцвіть є вкрай небезпечним для здоров'я і може спричинити параліч та набряк мозку.

  • Погіршення органолептичних властивостей

В умовах підвищеної вологості рослини канабісу можуть зазнавати труднощів у формуванні найбільш повного профілю смаку та аромату. Надмірна вологість може призвести до ослаблення концентрації терпенів, що надають кожному сорту свою унікальну смакову й ароматичну композицію.

  • Уповільнення зростання

Канабіс, за високої ВВ, значно повільніше розвивається внаслідок порушення процесу поглинання води та поживних речовин, що незмінно призводить до скорочення продуктивності.

  • Дисфункція кореневої системи

У занедбаних випадках підвищена вологість ґрунту незмінно призводить до виникнення хвороб коренів, таких як коренева гниль, що негативно позначається на стані здоров'я рослин і їхній здатності засвоювати поживні речовини.

  • Поява шкідників

Умови як високої, так і низької ВВ можуть приваблювати комах і шкідників, які здатні заподіяти часом непоправної шкоди рослинам конопель.

  • Погіршення якості

Рослини канабісу, вирощені в умовах підвищеної вологості, зазвичай, утворюють шишки значно нижчої якості, з меншим вмістом смоли й тетрагідроканабінолу (ТГК), що призводить до їхньої меншої цінності та ефективності.

З метою мінімізації ризиків, ґровери, які культивують канабіс у відкритому ґрунті, часто використовують такі методи, як дефоліація для забезпечення циркуляції повітря всередині рослин та видалення великих листків, запобігаючи тим самим утворенню плісняви. Також вони можуть використовувати натуральні інсектициди та фунгіциди (олія німа, екстракт алое) і постійно моніторити рівень вологості. У регіонах з надзвичайно вологим кліматом рекомендуємо вирощувати канабіс у текстильних ґроубегах (смартпотах) з ручками, аби у разі негоди рослини можна було перенести під навіс.

Вологість на гарві та процесі сушіння

Рівень вологості може чинити істотний вплив на процес збирання та сушіння канабісу. Нижче наведемо приклади впливу вологості на ці найважливіші етапи процесу ґрову.

Вплив вологості на гарві

Підвищена вологість під час збору врожаю може позначитися на якості суцвіть. Надмірно вологе середовище сприяє появі плісняви та грибка на шишках, що може призвести до часткової або повної втрати врожаю канабісу. Саме тому багато ґроверів, перед збором врожаю в ауті, протягом кількох днів гарної погоди просушують кущі. З іншого боку, занадто суха погода може призвести до пересихання, що негативно позначиться на смаку і потенціалі шишок. Крім того, в умовах підвищеної вологості рослини значно складніше обробляти. Завжди намагайтеся збирати рослини, коли вони трохи підсушені. Такий підхід дасть змогу значно скоротити час їхнього остаточного висушування. Вам же хочеться якнайшвидше насолодитися плодами вашої праці, чи не так?

Вологість та сушіння

Вологість відіграє вирішальну роль у темпах сушіння рослин після збору врожаю. В умовах підвищеної вологості процес сушіння може протікати повільніше, що підвищує ризик появи плісняви та негативно позначається на якісних і кількісних показниках гарва, адже від шишок, уражених пліснявою, вам доведеться позбутися. Водночас низька вологість призводить до надмірно швидкого висихання суцвіть, що також позначиться на їхній якості. Пересушені шишки будуть крихкими, а у профілі смаку й аромату з'являться неприємні відтінки прілого сіна.

Щоб зберегти якомога повний набір терпенів і канабіноїдів, що надають неповторного смаку, аромату та ефектів, слід дотримуватися умов сушіння із забезпеченням належного рівня ВВ. Занадто інтенсивне сушіння із впливом високих температур може призвести до втрати цих цінних сполук, що занапастить усі ваші зусилля. Оптимальною вологістю навколишнього середовища для сушіння суцвіть вважається діапазон 45-55%. За таких умов процес сушіння проходить найбільш рівномірно й ефективно.

Задля оптимізації процесу збирання та сушіння канабісу критично важливо підтримувати постійний баланс рівня ВВ. Для цього ґровери часто використовують сушильні камери або все ті ж ґроутенти, у яких і була вирощена рослина. Для цього намет потрібно заздалегідь підготувати: демонтуйте лампу, встановіть сітки або натягніть садовий дріт для сушіння гілок і налаштуйте оптимальні умови. Вам знадобляться умови для забезпечення темряви, впевнене функціонування вентиляційної системи та підтримання постійної температури у межах 15-21 °C. Постійний контроль і увага до деталей – найважливіші умови для запобігання проблемам, пов'язаним із коливаннями вологості на цих критичних етапах вирощування конопель.

Успішного вам ґрову та доброго врожаю!

___________________

Зверніть увагу, що зміст цієї статті призначений виключно для осіб віком від 18 років і надається виключно для ознайомлення. При вирощуванні конопель необхідно враховувати чинне законодавство вашої країни та можливі правові обмеження.

_________________

Джерела: