Всі представники цього роду є однорічними і до недавніх пір були виключно дводольними. Вирощування можливо в закритому і відкритому ґрунті, і при певній вправності можливий збір не одного врожаю. Дебютантам досить буде просто домогтися позитивного фіналу. У цьому матеріалі ми зібрали перелік корисних порад початківцям і досвідченим гроверам, що здатні істотно полегшити культивування канабісу.

Зміст

Вступна інформація

Вирощування конопель

Умовно всю коноплю можна розділити на кілька категорій за областями використання:

  • посівна (окультурена) - виробництво конопляного масла і насіння;
  • технічна - виготовлення волокон для легкої та хімічної промисловості;
  • наркотична - культивація для рекреаційних і медичних цілей;
  • бур'яниста - дикорослі, використовується як декоративна рослина і матеріал для селекціонерів.

Коноплярство вважається повноцінної галуззю діяльності людини, зі своїми цілями і науковим підходом. Тисячі гектарів посівних площ, цілі селекційні підрозділи і комбінати з переробки продукції - очевидне тому підтвердження. Але ми говоримо про культивування конопляної культури в контексті приватних цілей. Тому на цьому і зробимо подальший акцент.

Пророщування насіння конопель

Пророщування насіння конопель

Припустимо, гровер вже встиг купити насіння конопель, попередньо обравши сорт, постачальника, кількість. Настав час проростити «горішки». Алгоритм простий і зрозумілий:

  • розташувати насіння в просторі, утвореному парою вологих губок або ватяних дисків;
  • полити «конструкцію» водою;
  • забезпечити відсутність випаровування звичайним пакетом.

Як показує практика, кількох діб цілком достатньо для розкриття шкаралупи і прокльовування сємки. Пора переходити до висаджування.

Висадка конопель

Висадка конопель

Посадка «горіхів», що проклюнулися здійснюється індивідуально в ємності з рихлим грунтом. Висаджувати посівмат необхідно в компактні горщики або пляшки, які мають отвори в нижній частині. Шар землі більше двох сантиметрів не потрібен. Положення пророслого паростка - знизу сємки. Поливати майбутні паростки слід не рідше одного разу на три дні. Як тільки растішка вибереться на поверхню і викине кілька листків - пора переходить до пересадки. Розглянемо детально обидва основні способи посадки.

Indoor

Даний спосіб, як і будь-які інші, має переваги і недоліки. Спочатку про плюси:

  • доступність в самому обмеженому просторі;
  • відсутність сторонньої уваги;
  • можливість контролювати мікроклімат.

Негативний момент, мабуть, тільки один - неможливість отримати значний урожай. Початківцям-гроверам подібний мінус непринциповий. Індорное культивування можна розглядати в форматі гроубокса, гроурума або умовної тумбочки, шафи.

Грунт

Вибираючи грунт, бажано віддавати перевагу готовому субстрату з магазину. Такий вибір спочатку забезпечить растішки необхідним набором корисних елементів. Рівень кислотності землі повинен бути менше 7,5, а сам грунт досить пухким, що дозволяє в повній мірі насичувати киснем і вологою кореневу систему.

Світло

Лампи ДНАТ потужністю до 250 Ватт буде досить для декількох рослин. Переважно люмінесцентні, але підійдуть і енергозберігаючі. У міру розвитку растішки, лампа поступово відсувається по вертикалі від паростків. Фаза вегетативного розвитку протікає в світловому режимі 12/12.

Фільтрація повітря

Такі сорти конопель, як Skunk, Haze або Afghani Kush вимагають ефективної витяжки повітря. Найбільш актуальна ця проблема для конструкцій, які не мають повної ізоляції від навколишнього простору. Рекомендовано використовувати кулер (вентилятор) в парі з витяжкою, з передвстановленим вугільним фільтром або самостійно інтегрованим в загальну систему. Для гроурумів рекомендується застосування промислового обладнання, дозволяючи комфортно розвиватися різним стрейнам канабісу.

Мікроклімат і живлення

Обов'язкова умова успішного гровінга - своєчасна і достатня підгодівля. Найбільш важливий елемент - азот. Задіюючи рідкі добрива на його основі, гровер зобов'язаний починати внесення в незначних дозах, збільшуючи порційність у часі. Органіка в цьому плані привабливіше, за рахунок повноцінного засвоєння растишками і меншій частоті внесення в субстрат.

Щодо кліматичних умов все гранично ясно: температура в межах 18-27 градусів за Цельсієм, вологість в районі 60% і постійний їх контроль.

Аутдор

Для відкритого грунту клімат буде неконтрольованим, тому важливу роль відіграє вибір місця (затишне, з достатньою кількістю природного світла). При бідній землі, слід попередньо внести комплекс поживних речовин. Після висадки залишається лише своєчасно поливати і контролювати розвиток тренуваннями, регулярним підживленням. Заздалегідь вивчіть характеристики штамму, щоб до осені ваші ялинки не залучали зайвої уваги гігантськими розмірами або інтенсивними ароматами.