Зелене світло з несподіваного джерела - англіканської церкви - отримав зростаючий світ інвестицій в канабіс. Згідно Financial Times, інвестиційний портфель Церкви в розмірі 12,6 млрд фунтів стерлінгів зніме попередні заборони і вкладе кошти в «священні рослини».

Церква Англії інвестує в медичний канабіс

Інвестиційний підрозділ Церкви Англії (CofE) послабить свою заборону і розгляне можливість інвестування в фармацевтичну коноплю, скасувавши колишню політику виключення будь-якого бізнесу, пов'язаного з рослиною сімейства луб'яних.

Церковні комісари (орган з нагляду за інвестиційним портфелем), до сих пір виключали вкладення в канабіс і не були пов'язані з компаніями в цій галузі. Едвард Мейсон, керівник відділу інвестицій в церковні комісари, заявив з цього приводу:

«Ми проводимо відмінність між марихуаною для відпочинку та фармацевтичною. Ми радіємо, коли ця рослина використовується в відповідних медичних цілях. »

Зміна відбувається в той час, коли багато великі інвестиційні фонди починають жорстку лінію проти так званих зловісних акцій або компаній, що працюють в хмарно-правових районах. Нещодавно найбільший в Норвегії пенсійний фонд інвестував в компанії, які отримують більше 5% свого доходу від алкоголю або азартних ігор.

Але «моральні інвестори» починають усвідомлювати двоїсту природу канабісу з точки зору вкладень. KLP, норвезький пенсійний фонд, що базується в Осло на 80 млрд доларів, місяць тому позбавив себе рекреаційної конопель, але продовжує інвестувати в цю культуру для медичних цілей.

Багато з хімічних речовин, що містяться в траві, надають терапевтичну дію. Наприклад, CBD або канабідіол можна використовувати для лікування занепокоєння, судом, депресії і нудоти, одночасно виступаючи в якості снодійного або миорелаксанта. У грудні Рада з етики Шведських пенсійних фондів (AP) також рекомендував виключити рекреаційну травичку зі свого портфеля в 180 мільярдів доларів. Проте, він оголосив, що буде інвестувати в компанії з виробництва cannabis, посилаючись на директиву ООН з етичних інвестицій та наркотиків.

«Морфіновмісні наркотики теоретично дозволені Організацією Об'єднаних Націй, але не як рекреаційні наркотики. В цьому відношенні існує чітке розходження з договорами», - говорить Джон Хатчинс, генеральний секретар Ради. Терапевтична конопля була легалізована в Великобританії в жовтні 2018 року і є законною в Канаді і більшості штатів США, хоча на федеральному рівні вона залишається незаконною. Легальний ринок оцінюється приблизно в 11 мільярдів доларів у всьому світі в 2018 році, і очікується, що він досягне не менше 50 мільярдів доларів до 2029 року, згідно з дослідженням ринку акцій Jefferies.

CofE не вкладатиме кошти в компанії, чиї доходи більш ніж на 10% залежать від продажу рекреаційної marihuana, дотримуючись заданої межі і для інвестицій, які були виключені з етичних причин, наприклад, тютюнові вироби, порнографія, гральні та кредитні компанії з високими процентними ставками.

Церква відома своїм суспільним становищем в сфері моральних вкладів і враховує такі фактори, як вплив на навколишнє середовище, суспільне благо, корпоративне управління та етика. Це навіть привело до того, що такі компанії, як ExxonMobil і Glencore, чинили тиск на своїх керівників з метою поліпшення їх екологічної політики.

Церковні уповноважені здійснюють вкладення так, щоб це відповідало християнським цінностям. В кінці минулого року їх портфель складався з 40% інвестицій в зареєстрований акціонерний капітал, 12% в інфраструктуру, 11% в нерухомість і інші в приватні інвестиції, кредити, облігації і грошові кошти.

Містер Мейсон сказав, що Церква незабаром опублікує офіційну позицію з проблеми канабісу. Торкаючись рішення про виключення cannabis для відпочинку, пан Мейсон додав: «Як і у всіх етичних питаннях, ми розглядаємо всі аспекти, в тому числі свідоцтва зниження рівня злочинності, пов'язані з легалізацією. Але в кінцевому підсумку ми виключили його ».

Англіканська церква буде дотримуватися тих же мір і важелів для канабісу, що і фармацевтичні компанії, і буде інвестувати в цю сферу діяльності: «Тільки при наявності відповідного дозволу на медичне використання», - сказав пан Мейсон, який працював дипломатом у Великобританії.

Наступна за величиною християнська церква в Великобританії і в той же час інвестор, центральна фінансова рада методистської церкви, відмовилися коментувати свої позиції. Гаррі Джуліан з Grow Biotech, британської компанії, що займається дослідженнями і просуванням медичних конопель, заявив, що лише рік тому інституційному інвестору здавалося б немислимим пожертвувати гроші на дослідження даної рослини. Він охарактеризував рішення Церкви як позитивну віху, додавши: «Це показує величезний зсув в розумінні того, що насправді являє собою канабіс і його різне використання».