Перехід від вегетативного розвитку до цвітіння – вирішальний момент для садівника. Занадто рано – урожай буде нижчим, і у вашої рослини можуть виникнути проблеми зі здоров'ям. Занадто пізно - і ваша рослина просто не поміститься в запланованому для неї просторі.

Існує безліч факторів, які вплинуть на ваше рішення про перехід з вегетації на цвітіння, і, якщо ви не вирощуєте автоквітучі сорти, у вас є повний контроль над тим, коли зробити перехід.

Ми допоможемо вам дізнатися, як і коли перейти на стадію цвітіння з вегетативного розвитку для вашого індивідуального випадку.

Зміст

Цикл розвитку каннабісу

Перш ніж ми перейдемо до різних умов, які допоможуть вам дізнатися, коли необхідно зробити перехід - ось коротке нагадування про основний цикл росту ваших рослин з (надзвичайно!) приблизними часовими рамками:

  • Проростання насіння: 1-2 тижні
  • Розсада: 2-3 тижні
  • Вегетативний розвиток: 2-8 тижнів
  • Цвітіння: 6-10 тижнів
  • Збір врожаю.

Як ми вже згадували вище, самі сорти матимуть величезний вплив на ці тимчасові рамки (які ми пояснимо пізніше), тому обов'язково переконайтеся, що ви вивчили вибраний сорт, перш ніж приступити до вирощування.

Як перейти від вегетативної стадії до стадії цвітіння

Як перейти від вегетативної стадії до стадії цвітіння

Вся справа у вашому світловому графіку. Коли рослина знаходиться у вегетативному стані, їй потрібно більше світла для набору зеленої маси, щонайменше 18 годин світла на день протягом цього періоду росту. Більшість виробників використовуватиме режим освітлення 18-6 годин, хоча деякі вибирають режим 24-0.

Коли ви вирішили, що настав час перейти від вегетативного розвитку до цвітіння, необхідно зменшити кількість світла. Графік 12-12 зробить свою справу.

Але як дізнатись, коли варто зробити цей перехід? Нижче ми розбили всі фактори, про які потрібно пам'ятати.

Штами конопель

Ми коротко торкнулися цього вище, але є реальні генетичні відмінності між індікою та сатівою, і вони обидві поводяться по-різному під час стадії цвітіння.

Штами індіки, як відомо, зазвичай дають кущисті, низькі рослини в порівнянні з сатівою. Вони набирають від чверті до половини своєї висоти під час стадії цвітіння, тому для максимального збільшення врожаю найкраще продовжити вегетативну стадію.

Штами конопель

Сатіва ж відома тим, що вона вища, і на стадії цвітіння рослини виростають у висоту набагато більше, а деякі сорти навіть подвоюються у висоту від початку цвітіння до збирання врожаю.

Якщо ви вибрали гібридний сорт, пошукайте гроурепорт на нього або запитайте поради в іншого досвідченого гровера.

Вік - лише цифра

Деякі гровери покладаються на повні два місяці вегетативної стадії, але це не завжди так. Варто пам'ятати, що помилки на етапі цвітіння виправити набагато важче, тому перед зміною періодів переконайтеся, що ваша рослина абсолютно здорова.

Багато в чому на ваше рішення впливатиме вік рослини, і чи хочете ви максимізувати врожай або прискорити цикл зростання. Якщо ви хочете отримати максимально можливий урожай, рослини можна тримати на стадії вегетації до 60 днів.

Однак досить часто простір для вирощування обмежує це, тому рекомендується перейти на стадію цвітіння до того, як рослина стане занадто великою для вашого простору.

Висота рослини

Тільки ви знаєте, скільки місця вам потрібно для зросту. Чим довше ваші рослини знаходяться у вегетативному стані, тим вони стануть вищими. Якщо ви залишите їх так занадто довго, зрештою кущі можуть упертися в лампу та отримати опіки.

Наскільки близько рослина знаходиться до світла, залежатиме від освітлювальних приладів. Загальне практичне правило - ніколи не розташовувати рослини ближче 30 см до освітлення.

Способи вирощування

Способи вирощування

Чи ви назвете це методом вирощування або дресируванням своєї рослини, все це вплине на те, коли слід переключитися з вегетативного росту на цвітіння. Як правило, методи з високим рівнем стресу означають, що вашій рослині потрібно більше часу для розвитку зеленої маси, а методи з низьким рівнем стресу означають, що ви можете переключитися на цвітіння раніше.

При використанні методу зеленого екрану (SCROG), коли ви кладете сітчастий екран горизонтально над вашими рослинами, потрібно залишити їх у стадії вегетативного розвитку, поки вони не проростуть через екран. Це буде залежати від вашого індивідуального налаштування простору для вирощування, але екрани зазвичай знаходяться на висоті від 30 до 60 см над основою рослин.

Методи високих навантажень

Якщо ви хочете великих урожаїв, залиште рослину у вегетативному стані на більш тривалий термін – це буде контролювати його висоту. Так само, якщо ви видаляєте основне стебло рослини в якості розсади, щоб виростити її ще більше, цей метод з високим рівнем стресу вимагає, щоб ви залишали рослину в період веги на набагато більший термін, ніж при інших методах, щоб гарантувати, що у вас є здорові, стійкі рослини для цвітіння.

Вирощування на відкритому повітрі

Якщо ви вирощуєте на відкритому повітрі, рослина зацвіте сама собою. Зазвичай відповідно до сезонів, коли дні стають коротшими за 12 годин. Деякі кліматичні умови не допускають цей природний світловий цикл, тому вам може знадобитися змусити вашу рослину переключитися з веги на цвітіння. Тут діють ті ж правила, що й у приміщенні, все, що вам потрібно зробити, це зменшити вплив світла до 12 годин на день.

Іноді рослинам важко переключитися, навіть якщо природне вуличне світло скоротилося до 12 годин. Якщо це стосується ваших рослин, це може бути пов'язане зі штучним освітленням, таким як садові ліхтарі або вуличні ліхтарі.

Автоквітучі сорти

Автоквітучі сорти

Якщо ви вирощуєте автоквітучий сорт, ваша рослина почне цвісти незалежно від режиму освітлення, в який ви його поставили. Це робить такі сорти ідеальними для вирощування на відкритому повітрі, доки температура залишається досить високою.

Зазвичай, автоквітучі рослини переходять від вегетативної стадії до цвітіння приблизно через 3-4 тижні. Тривалість цвітіння автоквітучих рослин змінюватиметься залежно від сорту.

Хоча вам не потрібно так сильно турбуватися про світлові цикли або про те, коли перемикатися, ваша рослина все одно даватиме більше врожаю, якщо отримуватиме рекомендовану кількість світла щодо періоду зростання. Таким чином, якщо ваша рослина буде отримувати повні 18 годин світла на вегетативній стадії, це допоможе вам надалі отримати сильну та здорову рослину з хорошим урожаєм.

Стадія цвітіння

Для більшості сортів період цвітіння становить від 7 до 10 тижнів, хоча деякі бувають до 12 тижнів. Зазвичай у вас є 2-3-тижневе вікно, коли збирати врожай для більшості рослин, але якщо ви залишите рослину на більш тривалий час, урожайність збільшуватиметься у міру того, як рослина формує додаткові суцвіття.

Занадто раннє цвітіння

Хоча зараз переважна більшість гроверів використовують фемінізоване насіння, завжди варто переконатися, що ви якомога раніше визначили стать своєї рослини і відповідним чином обробили чоловічі рослини.

Якщо ви використовуєте метод росту з високим рівнем стресу, надто раннє цвітіння також може призвести до того, що ваша рослина стане гермафродитом, тому завжди слід стежити за цим при регулярній перевірці здоров'я вашої плантації. Якщо ви помітили рослину-гермафродит з чоловічими та жіночими квітками, краще знищити її, щоб обмежити її вплив на інші рослини. Якщо рослина дає лише кілька чоловічих квіток, їх можна видалити, а пилок стерилізувати водою.