Вам доводилося бачити дуже щільні шишки, які більше нагадують земляні грудки, ніж якісні суцвіття? А чи замислювалися ви, чому шишки-грудки мають такий блідий відтінок? Причиною такого непривабливого зовнішнього вигляду є непомірне використання синтетичних стимуляторів під час дозрівання.

Зміст

Синтетичні стимулятори при вирощуванні конопель — у чому небезпека

Стимулятори для конопель

Синтетичні засоби для стимуляції розвитку рослин (PGR) використовуються вже понад 100 років. Їх використовують з метою прискорення процесу дозрівання, одержання крупних та щільних суцвіть, плодів.

При вирощуванні конопель, інших комерційних культур використовуються стимулятори двох видів:

  • Паклобутразол (Пакло) - засіб для стимуляції росту та розвитку суцвіть, коли виникає затримка росту стебел, має протигрибкову дію.
  • Дамінозин (Алар) – препарат розпилюють над суцвіттями та плодами сільгоспкультур з метою прискорення зростання, підвищення маси продукції.

Сьогодні ці препарати використовуються в основному для вирощування щільних зелених газонів, які не доводиться часто стригти (засоби стримують зростання трави). Застосовуються синтетичні стимулятори для вирощування декоративних рослин, якщо необхідно отримати щільні, великі суцвіття.

У багатьох розвинених країнах світу застосування синтетичних стимуляторів росту заборонено при вирощуванні харчових культур, призначених для вигодовування худоби та вживання людьми. Вчені наголошують на ризику для здоров'я, пов'язаному з залишковою концентрацією хімічних речовин у готовій продукції.

У США та країнах Євросоюзу застосування PGR було заборонено ще наприкінці 80-х років. Приводом для заборони став високий ризик розвитку онкопатологій навіть за незначного вмісту домішок у плодах. Також було виявлено здатність синтетичних стимуляторів росту швидко руйнувати печінкову тканину у ссавців, у тому числі у людини.

Як зрозуміти, чи була оброблена шишка

Як зрозуміти, чи була оброблена шишка

Зрозуміти, що рослина щедро оброблялася синтетичним стимулятором росту можна, уважно придивившись до готового продукту. Слід звернути увагу на деякі особливості:

  • оброблені шишки густо покриті рудими стигмами, яких без стимулятора значно менше;
  • шишка стає блідо-жовтогарячого відтінку, на ній видно рідкі вкраплення світлої зелені;
  • під час просушки та пролікування шишки стають монотонного кольору, набувають темно-коричневого відтінку, зовні вони нагадують випарений продукт;
  • при великій кількості стигм на суцвіттях практично не помітні трихоми (блискучі ворсинки, вкриті кристалами каннабіноїдних масел);
  • шишки розташовані надто купно, мають дуже щільну текстуру;
  • розмір шишок невеликий, вони дуже компактні, нагадують великі горіхи;
  • поверхня суцвіть практично ідеально гладка, здається, ніби їх вийняли із вакуумної упаковки;
  • продукт пористий, губчастий на дотик;
  • шишки не мають приємного, яскраво вираженого аромату.

Слід визнати, що є сорти, чиї показники дуже схожі з описаними вище ознаками обробки стимуляторами. Але якщо, розглядаючи готовий проект, ви бачите більшість із наведених ознак, то варто насторожитися — швидше за все, синтетика застосовувалася дуже щедро. Чим більше рослина отримала PGR, тим більше вона відповідатиме наведеним ознакам.

Легалізація конопель у багатьох країнах світу стала стимулом активного використання недобросовісними гроверами синтетичних гормонів росту. На ринок вийшов величезний обсяг продукції не лише низької якості, а й небезпечної для здоров'я.

Так, у 2011 році в штаті Каліфорнія було відкликано велику партію продукції через те, що експерти Міністерства сільського господарства США виявили в ній сліди забороненого PGR. Ці речовини були у складі добрив, яким користувалися гровери. «Проштрафилися» такі відомі бренди сільгосппрепаратів:

  • Flower Master;
  • Phosphoload;
  • Top Load;
  • Gravity;
  • Bushmaster.

Після скандалу формули добрив було змінено. Але, незважаючи на це, ризик того, що PGR потраплять до рослин, все ще дуже високий. Багато виробників добрив не турбують себе тим, щоб вказувати у складі препарату речовини, які є в низькій концентрації. Вказівки на них не знайти в таблиці з хімічними елементами, які є в препараті. Є також і фермери, яких жадоба до великих грошей змушує ігнорувати правила. Вони готові використати небезпечні синтетичні стимулятори росту для отримання великого врожаю, незважаючи на небезпеку для здоров'я клієнтів та втрати репутації.

Безпечні стимулятори росту – що це

Безпечні стимулятори росту – що це

Вчені поки не дають відповіді, наскільки безпечними для здоров'я є стимулятори росту природного походження, в тому числі і ті, які містяться в тканинах самої рослини. Зрозуміло, що вони не є настільки шкідливими для людини, як синтетичні добавки. Вони не стають причиною деформації суцвіть, але деякі медики вважають, що фітогормони можуть викликати небезпечні ефекти.

Щільні шишки - ознака обробки стимуляторами або...

Поява на кущі щільних і купно розташованих шишок не завжди вказує на те, що під час вирощування конопля оброблялася стимуляторами. Підвищена щільність і купність шишок притаманна багатьом сортам. Так само і з не надто яскравими, блідими суцвіттями — таке теж може бути в деяких сортів ганджі.

Явна ознака того, що рослина активно оброблялася синтетичними стимуляторами — не один симптом, а поєднання відразу декількох.

Як зрозуміти, чи є в продукції небезпечні домішки

Як зрозуміти, чи є в продукції небезпечні домішки

Виробники хімічних добрив обходять обмеження та включають до складу заборонені речовини. При цьому вони не вказують у таблиці їх наявність. Саме тому фахівці рекомендують купувати підживлення виключно у перевірених виробників, які строго контролюють якість та дотримуються стандартів. Коли увага з боку громадськості до питання використання небезпечних для здоров'я людини компонентів не була такою пильною, то навіть великі виробники могли собі дозволити подекуди додати стимулятори.

Не можна цього ж сказати про дрібні компанії та виробників дженериків. Контроль за їхньою продукцією не такий суворий, як за дорожчими брендовими добривами. Тому маленькі компанії додають до своїх складів синтетичні стимулятори росту.

При покупці добрив для конопель дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • Уважно вивчіть склад препарату, дізнайтеся відгуки людей, які вже користувалися ним, почитайте про бренд, його історію. З цієї причини не варто зв'язуватися з маловідомими брендами — про них знайти інформацію складно.
  • Зверніться до служби підтримки виробника. Серйозні компанії зазвичай охоче надають інформацію про засіб, його склад, способи безпечного використання.
  • Попитайте про виробника на форумах та інших майданчиках.

При вирощуванні конопель можна користуватися натуральними добривами. Їх так само, як і насіння марихуани, краще купувати у перевірених постачальників. Уважне ставлення до складу добрив дозволяє уникнути отримання неякісної та небезпечної продукції.