Коренева гниль - досить поширена і серйозна проблема. Також її називають «чорна ніжка». Вона здатна комплексно вражати рослини декількома видами патогенів одночасно. Це призводить до значного зниження врожайності. Хворобу легко розпізнати за зовнішнім виглядом конопель. На фото кущ зліва здоровий, а справа хворий. Скручене, зів'яле, нездорове листя - результат того, що пагони не отримують достатньо кисню через коріння. Симптоми цього захворювання досить схожі з ознаками занадто сильного або недостатнього поливу.

Зміст

Гниение корней каннабиса


Наявність проблеми можна визначити, просто діставши канабіс з субстрату. Кожна інфекція виглядає трохи по-своєму, але зазвичай головною особливістю є зміна кольору підземного органу. Зараження здатне вплинути на всю кореневу систему або тільки на окремі її частини. Хворі ділянки зазвичай стають слизькими або м'якими і починають злипатися разом.

Гниение корней каннабиса

Приклад того, як виглядає гниль

Здорові вегетативні органи зазвичай мають білий або кремовий відтінок.

Пример здорового экземпляра

Приклад здорового екземпляра

«Чорна ніжка» може бути викликана кількома різними організмами, включаючи деякі види бактерій, грибів, водоростей і паразитарних оомікот. Хоча симптоми у різних варіантів схожі, вони не завжди виглядають однаково. Однак гровери зазвичай називають всі типи нездорового потемніння коренів просто «кореневою гниллю».

Через різноманітну патогенну природу появи недуга, рішення, що підходить одному гроверу, не обов'язково буде працювати для іншого. Мікроорганізми, які атакують нижню частину конопель в Каліфорнії, іноді повністю відрізняються від тих, що приносять шкоду в Австралії. Тому, для правильного визначення наявності захворювання і боротьби з ним, необхідно ознайомитися з більш детальною інформацією.

Як розпізнати проблему

Хвороба супроводжується широким спектром симптомів (хоча іноді спочатку вони не виявляються), оскільки через неправильне функціонування коренів страждає вся рослина. Вона починає в'янути і покривається коричневими плямами. Інфіковані особини часто починають споживати менше води.

Деякі коричневі вегетативні органи можуть з часом знову стати білими після одужання, але важливо відзначити, що пошкодження на листі незворотні. Воно більше ніколи не стане зеленим. Після зникнення ознак гнилі важливо стежити за розвитком нових частин конопель на предмет повторного зараження.

Недуга в основному вражає канабіс, який зростає в гідропонних системах, але проблема може також з'явиться в грунті або іншому середовищі в результаті надмірного поливу. Тривале знаходження нижньої половини паростка у вологих умовах без вільного доступу кисню підвищує ризик розвитку хвороби. Визначити наявність інфекції можна за такими ознаками:

  • в'янення (іноді рослини в'януть за одну ніч);
  • темне і слизьке коріння з неприємним запахом;
  • листя часто стає жовтим або білим, загинається, скручується і обпадає;
  • поява жовтих, сірих або коричневих плям або смуг;
  • різні симптоми дефіциту поживних речовин - це пов'язано з тим, що конопля не здатна належним чином засвоювати корисні сполуки з її нижньої частини, навіть якщо вони є;
  • зменшення споживання рідини.

Деякі види кореневої гнилі вражають виключно ділянки чагарнику, що знаходяться у воді, як на фото нижче:

Некоторые виды корневой гнили поражают исключительно участки кустарника


Це явище - одна з причин, через які гровери, що віддають перевагу гідропоніці та аквапоніці, часто рекомендують залишати хоча б невеликий повітряний зазор під сітками. Вологе середовище, багате на кисень, дуже ускладнює розвиток різних патогенів.

Іноді навпаки - сухі корені стають коричневими, а ті що знаходяться в рідині зберігають здоровий білий колір.

сухие корни становятся коричневыми, а находящиеся в жидкости сохраняют здоровый белый цвет


Світлі «нитки», які ви бачите на зображенні, насправді є новим корінням, що з'явилося зі старого хворого екземпляра. Поява молодих здорових вегетативних тіл - це ознака того, що рослина одужує. Коричневий відтінок буде зберігатися ще деякий час після відновлення. Однак з часом заражені зразки повністю замінюються новим білим корінням.

Також варто врахувати, що потемніння нижньої частини конопель не завжди свідчить про проблему. Вона може бути просто пофарбована поживними речовинами. У такому випадку немає слизу і неприємного запаху, а всі ділянки мають один колір. Ви зможете побачити кожну окрему «нитку», оскільки вони не будуть злипатися разом. Також не спостерігається зів'яле і скручене листя.

Що в першу чергу викликає гниття

Недуга, так звана «чорна ніжка», насправді являє собою набір схожих симптомів, що викликаються безліччю різних типів організмів. Оскільки всі вони призводять до однієї і тієї ж проблеми, в статті вони будуть згруповані разом.

При вирощуванні кущів в грунті або кокосовій корі спостерігається одна основна причина інфекції: застій води. Якщо рослини знаходяться в «старій» рідині і піддаються впливу сонячного (або іншого джерела) світла, такі умови стають відмінним живильним середовищем для небажаних організмів.

Коренева гниль - серйозна проблема, на яку слід звернути увагу. Зараження може відбутися ще під час посадки через використання брудних інструментів, непродезинфікованих горщиків або домашніх тварин, яким дозволяють ходити по грунті для висадки. Крім цього, появі захворювання сприяють багато факторів. Найбільш поширені:

  • Тепло - висока температура (вище 30 ° C) полегшує розмноження небажаних мікроорганізмів. Фактично, підтримка прохолодного мікроклімату створює умови, в яких шкідливі бактерії і грибки просто не можуть вижити.
  • Занадто велика кількість світла - освітлення сприяє розвитку патогенної мікрофлори. Тонкий, світлий пластик резервуара пропускає світло, тому намагайтеся вибирати темні моделі з товстими стінками.
  • Нестача кисню у воді або грунті.
  • Пересадка молодих рослин - ще не до кінця сформованим корінцям потрібен час, щоб зміцнити свій імунітет. Переміщення не тільки послаблює їх, але і потенційно піддає впливу нових патогенів. По можливості намагайтеся не чіпати молоді саджанці. Це дає підземній частині час для утворення біоплівки, що захищає від гнилі.
  • Об'єкти в контейнері, що можуть розкладатися - опале листя може привести до негативних наслідків. Переконайтеся, що ви прибираєте та утилізуєте будь-які рослинні матеріали (за винятком вашого канабісу зрозуміло).

Навіть дотримання всіх запобіжних заходів не гарантує повну безпеку коренів. У разі їх зараження слід негайно почати лікування.

Як усунути проблему

Позбутися від кореневої гнилі зазвичай досить складно. Багато гроверів вважають, що простіше просто викинути хворий екземпляр і почати все спочатку. Однак, якщо ви культивуєте нову коноплю на тому ж самому місці, швидше за все відбудеться повторне зараження. Тому варто зайнятися пошуками вирішення проблеми. Існують перевірені методи боротьби із захворюванням.

Для того, щоб успішно знищити гниль, необхідно дотримуватися комплексного підходу. Для цього:

  • Обробіть нижню частину рослини препаратами, що допомагають захистити її від «чорної ніжки».
  • Змініть умови навколишнього середовища. Вони повинні бути несприятливими для розвитку патогенної мікрофлори.

Нижче наведено керівництво по боротьбі з недугою. Дотримуйтеся всіх пунктів для лікування і виключення можливості повторного інфікування кущів. Також важливо відзначити, що уражене коріння, швидше за все, ніколи не відновиться, як і знебарвлене листя. Замість цього зі старих хворих екземплярів виростуть здорові білі «нитки».

Використовуйте корисні бактерії

Для запобігання та усунення хвороб кореневої системи потрібно застосовувати особливі мікроорганізми. Вони полегшують засвоєння мінеральних речовин, кисню і добрив. Також захищають коноплю від згубної для них патогенної флори (що особливо важливо в гідропоніці). Крім того, такі добавки виробляють різні сполуки, що стимулюють ріст і зміцнюють здоров'я рослин - це ферменти, вітаміни і амінокислоти.

Більшість з них підходять як для гідро-, так і для ґрунтових культур. Для отримання бажаного результату потрібно просто змішати бактерії з водою. Найпопулярнішим представником цього сімейства є Bacillus amyloliquefaciens. Він виживає в гідропонних резервуарах краще, ніж інші типи Bacillus, і бореться з багатьма захворюваннями, включаючи різні типи грибків, бактерій і оомікотів. Дія кожного конкретного різновиду буде відрізнятися для різних сортів канабісу. Тому до вибору добавки треба ставитися відповідально.

Насичення води киснем

Коренева гниль не може процвітати в середовищі, багатому на кисень. Крім того, завдяки цьому кущі будуть рости швидше. Складно перестаратися з аерацією - головне, щоб вегетативну частину не дуже тріпало бульбашками. Для цього рекомендується придбати повітряний насос середнього розміру і великі повітряні камені. Це значно спростить завдання. Для того, щоб з'єднати пристрої разом вам знадобиться акваріумна трубка. По можливості намагайтеся використовувати пристосування чорного кольору, щоб крізь них не проходило світло.

Особливості освітлення

Коріння дуже не люблять світло (як сонячне, так і штучне), а ось шкідливі мікроорганізми - навпаки. Тому нижню частину канабісу потрібно тримати в повній темряві. При використанні чорної, товстої і міцної ванни, як резервуара для води, вам не потрібно турбуватися. Також коноплю можна просто накрити рушником, як на фото:

Особенности освещения


Ось кілька речей, про які слід пам'ятати, щоб створити повністю темне середовище проживання для психотропних рослин:

  • Враховуйте всі характеристики контейнера для культивування - темний і товстий матеріал пропускає менше світла.
  • Приймайте до уваги здатність до відбиття - як правило, вона більша у блідих квітів, проте її завжди можна збільшити, накривши поверхню світловідбиваючим матеріалом.
  • Ретельно перевіряйте тару для вирощування на предмет «витоку» світла.
  • Використовуйте непрозору стрічку, щоб закрити всі місця, через які проходить світло. Ізолента - відмінний варіант для цього.
  • Застосування світлонепроникних трубок - ще один спосіб захисту від впливу факторів навколишнього середовища.
  • Непрозорі чисті горщики. Вставки для горщиків з неопренової сітки відмінно підходять замість глиняної гальки. Також рекомендується накривати все сітчастими кришками.

При наявності проблем з освітленням ніякі бактеріальні добавки не допоможуть позбутися від «чорної ніжки».

Підтримка потрібної температури

У приміщенні з коноплями завжди має бути прохолодно (не більше 26 ° C). Підтримуйте стабільну температуру води (не більше 22 ° C). Можна і на 2-3 градуси тепліше, якщо в ній досить бульбашок повітря (чим більше, тим краще). У більш жарких умовах рідина не здатна утримувати багато розчиненого кисню. Це ускладнює «дихання» рослин і сприяє розвитку гнилі.

Уникайте травм коренів, особливо у молодих екземплярів

Коли справа доходить до поживних речовин і зростання кущів на гідропоніці, необхідно стежити за вегетативними органами і регулярно міняти воду в резервуарі. Це особливо важливо на стадії цвітіння, коли канабіс дуже чутливий до концентрації мінералів і кислотності. Регулярна зміна розчину кожні 7-10 днів допоможе забезпечити доступ до необхідних сполук, запобігти їх дефіциту і токсичності

Однак, відразу після висадки саджанця, він не має колонії корисних бактерій навколо коренів і біоплівки, що захищає від патогенів. У цей період повне осушення контейнера може перешкодити нормальній адаптації, і підземній частини доведеться починати весь процес з нуля.

Тому протягом перших 3-4 тижнів життя паростка рекомендується тільки поповнювати контейнер додатковою рідиною зі спеціальною підгодівлею. До повного формування кореневої системи не діставайте рослину з розчину.

Підтримуйте чистоту та стерильність

При використанні гідропонних систем переконайтеся, що опале листя, відмерле коріння або інші типи рослинних залишків не потрапляють в резервуар. Вони стануть живильним середовищем для шкідливої мікрофлори після початку гниття. Якщо ви помітили органічні матеріали в воді, виловіть їх якомога швидше.

Для запобігання появи небажаних мікроорганізмів стежте за чистотою приміщення для культивування. Перед тим як розпочати вирощування, рекомендується продезінфікувати всі предмети, необхідні для цього процесу, щоб вбити будь-які бактерії або грибки.

Додаткові засоби

Деякі люди рекомендують лікувати кореневу гниль за допомогою H2O2, також відомою як перекис водню. Хоча його додавання в рідину вб'є більшість патогенів, включаючи ті що викликають «чорну ніжку», дія триває протягом одного дня або близько того. По закінченні цього часу з'єднання розпадається на кисень і воду.

Тому, якщо ви використовуєте перекис водню, вам доведеться щодня проводити очистку, щоб запобігти повторному зараженню. Тільки після того як ви вирішите проблему, що є причиною гнилі, можна припинити обробку. H2O2 ефективний лише тимчасово і не здатний повністю позбавити коноплю від інфекції.

Все, що робить вищевказана речовина, це призводить до появи пухирців біля відмерлих коричневих коренів (або будь-якого іншого органічного матеріалу). Це не допомагає самим рослинам (вони не виглядають краще), і, що ще гірше, весь H2O2 повністю випарується з води протягом 24 годин.

Розчин вбиває більшість мікроорганізмів в резервуарі, включаючи будь-які корисні бактерії, додані вами раніше. Безпосереднього впливу на саму причину розвитку хвороби не відбувається. Крім того, залишок шкідливих примірників може бути достатнім для зараження. Тому використовуйте разом з перекисом щось ще для більш якісної профілактики.

Тепер ви дізналися про те, як боротися з кореневою гниллю. Однак це досить складне заняття, що вимагає багато часу і сил. Тому рекомендується дотримуватися запобіжних заходів і регулярно проводити профілактику.