Сучасна західна цивілізація мала більш міцний контакт з цими грибами тільки в 1950-х роках, але ці особливі плоди тисячоліттями використовувалися корінними племенами в усьому світі.

Спочатку варто дізнатися, що псилоцибінові гриби - це особливий вид, який містить певні хімічні речовини з психоактивними властивостями. «Псилоцибін» і «псилоцин» є основними хімічними елементами, що викликають психоделічні ефекти.

Все більше клінічних досліджень доводять, що ці «чарівні гриби» мають цілющі властивості при різних психічних і фізіологічних розладах, від ДКР до депресії і тривоги.

Зміст


Перший доказ використання датується 10 000 р. до н.е., коли наскальні малюнки в Австралії припускають, що занурення в трансовий стан свідомості за допомогою psilocybe, було частиною місцевої культури. Більше наскальних малюнків в Іспанії наводить на думку, що вони були відомі доісторичним людям близько 4000 р. до н.е. в Європі.

У стародавніх культурах Центральної і Південної Америки магічні плодові тіла застосовувалися в священних релігійних і духовних церемоніях - для зцілення, ворожіння та інших цілей. Картини і скульптури суспільств ацтеків та майя ясно показують, що «шаманські провідники» були важливою частиною їх культури ще в 1500 році до нашої ери.

Коли іспанці завоювали Америку, все почало змінюватися, тому що ритуали за участю псилоцибе вважалися в кращому випадку «сатанинськими» або «варварськими». Це було нестерпно для католицької церкви.

Корінні жителі почали приховувати свої священні ритуали. Поступово використання стало підпільної практикою їх культури. На щастя, вони не зникли повністю і сьогодні використовуються багатьма місцевими групами в Мексиці.

Зв'язок між стародавнім мистецтвом і грибами

Зв'язок між стародавнім мистецтвом і грибами

Мистецтво, що зображує використання священних грибів, особливо поширене в Центральній Америці, оскільки скульптури датуються 1000 р. до н. е. Для дослідників мета цих сакральних артефактів не визначена, хоча ясно, що вони мають глибоко духовне значення для тих, хто їх створив. Слово, яке описує гриби псилоцибін, в Центральній Америці - «теонанакатль». Були й інші недоторканні ліки, що використовувалися в церемоніальних цілях. Кактус пейот, насіння «Ранкової слави» і Salvia divinorum також використовувалися в якості ентеогенів і медикаментів. У цих культурах був Бог галюцинацій Mixtec, відомий як «Сім кольорів». Часто зображувався як несучий пару грибочків в своїх руках. Віденський кодекс зображує 7 інших богів з грибними тілами в руках, з чого можна зробити висновок про те, що псилоцибінові плоди були потужною частиною ацтекської культури.

Іспанський священик на ім'я Бернардіно де Саагун писав в 16 столітті про використання psilocybe ацтеками в книзі під назвою «Флорентійський кодекс». Уривок з книги: «Першим, що потрібно було з'їсти на святі, були маленькі чорні гриби, які вони називали теонанакатль, вони викликають сп'яніння, галюцинації і навіть розпусту. Вони їли це до світанку ... з медом. Коли вони почали відчувати вплив, почали танцювати, деякі співали, а інші плакали ... Коли дію закінчувалася, вони говорили між собою про пережиті видіння».

На початку 20-го століття інтерес до трансцендентного знову зріс. Це час, коли західна культура стала більше приділяти увагу різним властивостям даного виду.

Як чарівні гриби стали популярними

Шультес і Реко, два етноботаніка, виявили, що насіння «ранкової слави» і псилоцибінові гриби все ще використовуються місцевими «лікарями» в Мексиці, хоча західна медицина оголосила, що ці плодові тіла надають депресивний вплив на нервову систему. Етноботаникі опублікували інформацію про медицину в Mexico в листівках Ботанічного музею Гарвардського університету в 1939 році.

Дізнавшись це, двоє чоловіків захотіли пізнати більше відносно ефектів. Етномікологи Воссон і Хейм вирушили в Центральну Америку, щоб дізнатися все про вживання і вплив на організм. Етномікологі пережили сильний тріп під керівництвом двох місцевих шаманів, дона Ауреліо і Марії Сабіни.

Ці два сміливця опублікували розповіді про пережиті тріпи в журналі «Life» в 1957 році, вживши термін «чарівні гриби». Що стало другою назвою виду - культурним стандартом.

До 1960-х років гриби стали символом контркультури і почали широко розповсюджуватися в Сполучених Штатах і Великобританії. Спричинивши сильний вплив на американську культуру грибочки стали символом руху хіпі. Їх використання також надихнуло Альберта Хофманна на синтез ЛСД, ще одного потужного психоделіка, який став символом контркультури 1960-х і 70-х років.

Сьогодні «провідники в іншу реальність» стають все більш популярними і досліджуваними, не дивлячись на їх класифікацію як наркотик класу 1 (в тій же категорії, що і героїн). Навіть ЗМІ почали публікувати статті про позитивні сторони цих «заборонених плодів».