Гровери поринають в море сумнівів, починаючи вирощування марихуани. Який розмір чи тип ємності найкращий? А як щодо субстрату? Яке потрібне освітлення? І так далі, і так далі.

Але з усіх цих питань є одне надзвичайно важливе, з яким більшості початківців гроверів складно розібратися. Це якраз одне з найчастіших питань, які отримує наша команда, тому ми вирішили підготувати пост із найважливішими рекомендаціями щодо простого та ефективного поливу рослин канабісу. Поливати марихуану – справжнє мистецтво. Це може здатися перебільшенням, але це не так, особливо, якщо згадати, як це може вплинути на врожайність.

Недосвідчені гровери зазвичай звертаються до нас із питаннями про те, яку кількість води чи поживного розчину слід використовувати при поливі рослин канабісу. Хоча ми можемо надати загальну інформацію, необхідно враховувати безліч факторів та змінних, через які нам важко допомагати кожному індивідуально, як би ми цього не хотіли.

Основними факторами, що впливають на полив рослин, є клімат, розмір горщика, тип субстрату, а також особливості куща, стадія росту та фенотип сорту, що вирощується. Тож це справді непросто.

Зміст

Як правильно поливати марихуану?

При вирощуванні із насіння необхідно враховувати фенотипічні варіації, оскільки якості кожної рослини різняться так само сильно, як і їх потреби у живленні. Ключовим моментом є вміння адаптуватись до умов.

Клімат

І в закритому приміщенні і на відкритому повітрі клімат є фундаментальним фактором у поливі рослин. Кліматичні та екологічні умови (температура та вологість) у приміщенні для вирощування повинні перебувати під контролем протягом усього життєвого циклу рослин конопель.

Дощі та низькі температури на відкритому повітрі можуть поставити під загрозу розвиток рослини, уповільнюючи ріст та послаблюючи імунітет, спровокувавши тим самим появу грибків та шкідників. У приміщенні їхній вплив менший, але результати дуже схожі.

Незалежно від місця розташування, потрібно бути дуже уважними до температури та вологості, а також їх перепадів під час денного та нічного часу доби. Ці значення є найкращими показниками реальних потреб рослин. Ось чому дуже важливо вміти правильно їх оцінювати.

Якщо ви вирощуєте рослини в спекотному середовищі, можете покласти трохи соломи на субстрат або додати трохи кокосового волокна або перліту в ґрунтову суміш, щоб покращити утримання води та уникнути її сильного випаровування. Таким чином, кожен сеанс поливу матиме більш тривалий ефект, і можна буде уникнути стресу через брак води.

З приходом осінніх температур та опадів рекомендується поливати рідше, щоб уникнути появи грибків (ботритіс, пліснява та ін.). Як згадувалося раніше, дуже важливо адаптуватися до будь-якої ситуації.

Розмір горщика та кількість субстрату

Розмір горщика та кількість субстрату

Розмір горщика має прямий вплив на кількість необхідного субстрату та води. Чим більший горщик, тим більше потрібно води або живильного розчину. Молодим або маленьким рослинам, яким не більше 3 тижнів, у великих горщиках (25-40 л), знадобиться дуже мало води. Тому переконайтеся, що ви дотримуєтеся режиму поливу щонайменше раз на тиждень, залежно від клімату регіону. Рослини зростатимуть, як і їхні потреби у воді та поживних речовинах.

Цей початковий етап може бути досить складним для новачків, тому постарайтеся не забути про ці поради. Недосвідчені садівники нерідко відчувають труднощі під час розпізнавання сигналів, які подає рослина, наприклад, при переливі. Рослина в'яне, листя стає темнішим і опускається або згортається. З технічної точки зору це було викликано нестачею кисню у субстраті. Коріння рослин, нездатне дихати і адекватно засвоювати поживні речовини, уповільнює весь процес зростання.

Гровер повинен бути уважним, тому що перенасичені водою субстрати можуть призвести до гниття коренів та появи грибків.

Отже, рослини будуть рости маленькими та некрасивими (ушкоджене, зморшкувате, знебарвлене або покрите крапками листя). Коли вони досягають висоти 70 см-1 м, помилки не мають такого великого впливу, оскільки їх здатність вбирати вологу значно збільшується, і тому полив можна легше регулювати.

Тип субстрату, який ми вибираємо, впливає на потреби наших рослин у воді. Кокосове волокно повітряніше, легше і менш щільне, тому сохне швидше. Грунт, у свою чергу, набагато щільніший і важчий, тому йому потрібно більше часу, щоб висохнути через його відмінну здатність утримувати воду.

Основне правило - переконатися, що кількість води, яку ви даєте своїм рослинам відповідає їх розміру, а також клімату та субстрату, в якому вони ростуть.

Розмір рослини

Розмір рослини

Чим менша рослина, тим менше води їй потрібно. А чим більша – тим більше потрібно води.

Ще раз, ми маємо діяти раціонально. Клімат змінюється так само, як і зростання марихуани, та особливі потреби кожної рослини.

Але перш за все, необхідно уникати надлишку води у ґрунті протягом перших 3 тижнів життя рослини. В іншому випадку це може призвести до неправильного розвитку та вплинути не тільки на врожай, а й на імунну систему, викликаючи гниття коренів та появу патогенів.

Через 3-4 тижні легше оцінити ситуацію та прикинути, яку кількість води потрібно забезпечити нашим рослинам на кожному етапі. Якщо ви навчитеся правильно поливати рослини, ви отримаєте здорові та щасливі кущики. Автоквітучі сорти погано переносять надлишок води, тоді як фемінізовані сорти справляються із цим трохи краще. У жодному разі не допускайте надмірного поливу рослин, так само як і сильного пересихання ґрунту.

Вкорінення

Деякі сорти, вирощені з насіння, генетичні ознаки яких різняться залежно від фенотипу, мають змінну швидкість росту. Це не означає, що рослини одного сорту можуть відрізнятися одна від одної як етапами, так і динамікою зростання. Це просто означає, що кожен фенотип має свої особливості, що впливають на структуру і зростання.

Багато недосвідчених садівників думають, що з рослиною щось не так, але вони помиляються. Все, що вони можуть зробити - це адаптувати режим поливу до розміру рослини. Долю не можна змінити, тому єдине, що потрібно зробити, – це забезпечити рослини марихуани достатньою кількістю живлення, світла та води для їх розвитку.

Основні принципи простого та правильного поливу рослин марихуани

Основні принципи простого та правильного поливу рослин марихуани

Зволожуйте рослини рано-вранці, на відкритому повітрі, перед включенням ламп для вирощування в приміщенні. Денний полив може спричинити опіки. Полив рослин у нічний час може підвищити рівень вологості, що призведе до появи грибків та шкідників.

Візьміть два горщики однакового розміру та наповніть їх однаковим субстратом. Додайте в один з них необхідну кількість води або живильного розчину, підніміть його та запам'ятайте вагу. Підніміть другий та запам'ятайте цю вагу. Отримайте приблизне уявлення про те, наскільки важчий вологий горщик і наскільки легкий сухий. Це допоможе вам зрозуміти, коли рослина потребує води. За дуже короткий час ви дізнаєтесь, наскільки рослина потребує поливу, просто піднявши горщик, а в майбутньому навіть візуально.

Також можна використовувати прилад для виміру вологості. Однак попередній метод використовується більшістю гроверів.

Щоб зменшити ризик теплового шоку, поливайте рослини водою кімнатної температури. Занадто велика різниця між температурою води може зашкодити рослині. Адже перепади температур це стрес для неї.

Не чекайте, поки листя почне в'янути, це ознака дефіциту води. Вищезгадана техніка «підняти горщик» буде вашим найкращим союзником.

Додайте всі добрива, добавки перед вимірюванням рівня pH та ЄС живильного розчину. Більшість сучасних ґрунтових добрив мають стабільний рівень pH завдяки їхньому буферному ефекту. Однак у цьому випадку рекомендується провести початкові вимірювання.

Якщо ви використовуєте прилади для вимірювання pH або ЄС, їх необхідно калібрувати кожні 3-5 днів. Інакше показання не будуть досить точними, а наслідки можуть бути дуже серйозними. Також дуже важливо очищати датчик після кожного використання.

Не зберігайте живильний розчин більше 24 годин. Найкраще приготувати та використовувати його відразу після приготування. Переконайтеся, що ви зберігаєте всі добрива в кімнаті зі стійким та помірним температурно-вологісним режимом, і на них не потрапляють прямі сонячні промені. Не рекомендується тривале зберігання. Рекомендуємо активно запасатись розчином у міру виникнення потреб на кожному етапі. Якщо ви помітили сильний запах аміаку із пляшки, викиньте її. Це означає, що її вміст є занадто старим і не може бути використаний.

На додаток до всіх цих маленьких, але важливих порад, обов'язково запам'ятайте 4 основні принципи, перелічені в цьому пості.