На перший погляд насіння з його міцною оболонкою виглядає переконливо і надійно. Звичайно, природа подбала про збереження посівного матеріалу та його захист. Тим не менш, різкі перепади температури або вологості можуть призвести до фатальних наслідків. Насправді все досить просто, якщо дотримуватися базових умов зберігання насіння.


Насіння це живі організми

Фактично, насіння є зародковою формою рослини, захищеною зовні міцним «корпусом» і найтоншою мембраною поверх нього. Усередині насіння канабісу містить альбумін, як білкову основу, що забезпечує виживання та формування майбутньої рослини. Крім того, амінокислоти допоможуть горіху на стадії проростання і безпосередньо під час збереження до посадки.

Ідеальні умови для насіння конопель

Для розуміння оптимальної процедури зберігання насіння канабісу достатньо запам'ятати чотири ключові фактори: холод, сухість, темрява і вакуум. Якщо коротко, то забезпечивши +5°C при 14-18% відносної вологості, повній темряві та відсутності кисню, ви гарантуєте тривалий термін зберігання насіння конопель, який можна сміливо назвати ідеальним.

Вплив вологості на насіння канабісу

Надлишок вологи критичний і небажано впливає на насіння конопель. Так, при досягненні цим показником позначки 40%, «горішки» стають вразливими до атак фітопатогенів. Якщо ж вологість долає 60%, починається поступова «активація» насіння, і воно прокидається. У такому разі залишається лише починати пророщування або посівний матеріал остаточно зіпсується. У таблиці нижче можна спостерігати основні віхи зберігання насіння канабісу в контексті саме вологості:

Де і як зберігати насіння конопель

Існує чимало способів зберігання насіння канабісу, зі своїми перевагами та недоліками. Коротко розглянемо основні варіанти, де зберігати насіння конопель:

  • Будь-яке темне прохолодне місце із стабільним мікрокліматом.
  • Ящик або шафа в приміщенні, подалі від джерел тепла та вологи.
  • Овочевий лоток у холодильнику (кращий варіант).

Не забувайте, що зберігання насіння конопель не допускає різких змін температури та вологості. Намагайтеся зберігати посівний матеріал в оригінальній упаковці (у крайньому випадку, у пакеті із силікогелем).

Чи можна зберігати насіння у морозильнику?

Умови зберігання насіння апріорі виключають можливість їх гарантованого виживання в морозильній камері. Різкий температурний стрибок може пошкодити насіння. Тому рекомендуємо утриматися від експериментів і зосередитись на описаних вище правилах.

Список використаних джерел

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32937155/

https://www.growbarato.net/blog/en/cannabis-seeds-work/

https://www.royalqueenseeds.com/content/36-how-to-preserve-seeds

https://www.growweedeasy.com/how-to-store-cannabis-seeds-so-they-last-forever