Ви напевно чули слово «бридинг» час від часу, та про роль бридерів в індустрії каннабісу, але чи знаєте ви, що насправді включає в себе це поняття?

Зміст

Відповідальні за рекомбінацію генів рослин з метою отримання нових штамів та їх подальшого збуту селекціонери є центральною ланкою у створенні будь-якого сорту канабісу.

Бажаєте розібратися в тому, що таке процес бридінгу? Саме час зробити це, а цей матеріал максимально сприятиме розкриттю теми.

Лабораторія насіння

Лабораторія насіння

Відповідальні за створення та покращення штамів селекціонери є ключовими фігурами у будь-якому сидбанку. Щоб дізнатися більше про цю професію, ми поговорили з командою бридерів, які справді знають, що відбувається на їхній кухні. Як створюються нові штами канабісу? Що насправді представляє собою така робота? Читайте далі відповіді на ці та багато інших питань.

Хто такий бридер?

Бридери - це професіонали, що створюють оригінальні сорти канабісу, які відрізняються від усього різноманіття своїми унікальними характеристиками, привносять щось нове на комерційний канна-ринок. Простіше кажучи, вони прагнуть поліпшити та диверсифікувати (переорієнтувати, змінити властивості на протилежні тощо) існуючі штами канабісу. Параметри, що визначають ознаки, які селекціонер планує покращувати, є дуже суб'єктивними. Адже вони (характеристики) залежать від таких факторів, як ринковий попит та економічна доцільність (прибуток) виробничого процесу.

Сорти, доступні сьогоднішньому ринку, є генетичними рекомбінаціями інших штамів, створених селекціонерами у процесі селекції. Щодо цього можна сказати, що селекціонери – це основа сидбанків, оскільки без них не було б нових штамів.

У чому секрет хорошого брідера?

У чому секрет хорошого брідера?

Існує ціла низка рис характеру та професійних навичок та умінь, вкрай необхідних справжньому фахівцю:

  • Терпіння. Поява нових стрейнів не відбувається відразу, це довгий шлях, який може тривати роки процедур генетичного відбору, без гарантії підсумкового успіху. Після кількох місяців, навіть років важкої роботи селекціонери можуть опинитися в безвиході і зрозуміти, що немає сенсу продовжувати проект. Хороший бридер терплячий, наполегливий у своїй роботі, смиренно приймає поразку та вміє вчитися на своїх помилках.
  • Інтуїція та вміння балансувати. Справжні фахівці знають, які особливості вибрати для майбутнього штаму. Коли справа доходить до глобального маркетингу, важливо знайти баланс між особистим смаком та уподобаннями потенційних споживачів.
  • Гострота почуттів. Селекція проводиться «на око», тому гарні селекціонери повинні вміти оцінювати характеристики рослин за допомогою органів чуття. Зір, нюх і навіть дотик грають важливу роль у генетичному відборі, оскільки саме на основі цих почуттів селекціонери вирішують, які особи будуть виключені. Хоча вірно й те, що в лабораторіях сучасних сідбанків ключову роль відводять сучасним процесам інбридингу. Але професійний погляд селекціонерів все ще залишається важливим інструментом оцінювання.
  • Досвід. Хороші бридери не з'являються раптово, потрібні роки напруженої роботи, щоб засвоїти необхідні знання та навички з подальшим їх ефективним застосуванням на практиці.

У чому полягає суть процесу роботи брідера?

У чому полягає суть процесу роботи брідера?

Розглянемо основні етапи роботи селекціонера:

  • Селекціонер заздалегідь встановлює собі мету, тобто ту «ідеальну рослину», яку він хоче отримати. Ґрунтуючись на сформульованій меті, фахівець підбирає для проекту «батьків» – рослини, максимально наближені до ідеалу, якого бридер прагне.
  • Після того, як батьківські рослини обрані відповідно до бажаних ознак, проводиться їх схрещування. В результаті виходить перше покоління (F1).
  • Після оцінки особин F1 виконується відбір найбільш схожих на бажану рослину.
  • Гібриди першого покоління, що демонструють бажані ознаки, є або інбредними або схрещеними між собою або з батьками відповідно до встановленої мети.
  • Проводиться якісна оцінка наступного після покоління F1 (гібриди другого покоління або F2), після чого особини з бажаними ознаками відбираються та переходять у F3. Третє покоління зазвичай є стабільним, хоча в деяких випадках (наприклад, для виведення автоквітучих штамів), четверте покоління може бути необхідним для додаткової стабілізації гібрида.

Що шукають бридери під час створення нового сорту?

Що шукають бридери під час створення нового сорту?

Які ж особливості потенційних майбутніх штамів найбільш привабливі для бридерів:

  • Енергія. Ця особливість є однією з найцінніших на думку селекціонерів. Адже рослини, що енергійно розвиваються, мають тенденцію добре рости, демонструють високу врожайність.
  • Адаптивність. Конопля вирощується по всьому світі, і якщо намагатися порівнювати, то вийде, що вона росте в неоднакових умовах довкілля. У такому випадку пристосованість рослини однозначно варта уваги.
  • Витривалість. Це здатність рослини витримувати несприятливі погодні умови, такі як низька або висока температура, надмірна вологість або посуха.
  • Імунітет до шкідників та хвороб. Як і у випадку з витривалістю, можна вирощувати штами, щоб вони були особливо стійкими до певних шкідників та хвороб.
  • Час дозрівання. Контроль часу дозрівання рослин є фундаментальним аспектом вирощування канабісу. Для виробництва волокна, стаффа або насіння знання того, коли рослина досягла зрілості, є ключовим фактором для вирішення початку збору врожаю.
  • Співвідношення шишок до листя тісно пов'язане з урожайністю рослин. Це ще одна особливість, на яку селекціонери звертають пильну увагу. При оцінці цього параметра слід звернути увагу на коли, тобто основні квітучі частини рослин. Хороше співвідношення чашечки до листя часто асоціюється з чудовим урожаєм – з точки зору кількості, а не «наркотичної» складової. Співвідношення бутонів/листя:
    • 1:1 – погане;
    • 2:1 - прийнятне;
    • 4:1/5:1 – гарне;
    • 7:1/10:1 – чудове.
  • Квіткові ознаки. З очевидних причин, це один із найважливіших аспектів у селекції. Тут необхідно враховувати різні фактори:
    • Форму.
    • Розмір чашечки.
    • Колір.
    • Частку каннабіноїдів.
    • Каннабіноїдний профіль (співвідношення різних сполук).
    • Смак та аромат.
    • Довговічність аромату та канабіноїдів.
    • Типологію трихом.
    • Кількість та якість смоли, її стійкість.
    • Тривалість сушки та проліковки.
    • Форму листя (ця особливість важлива з погляду здатності рослини адаптуватися до довкілля).

    Що шукають бридери під час створення нового сорту?
  • Морфологія. Фенотип рослини залежить від кількох факторів, таких, як навколишнє середовище та умови розвитку. Проте гени також відіграють ключову роль, морфологія є основним моментом, який необхідно враховувати в інбридингу.
  • Розмір. Розмір, що визначається умовами вирощування, навколишнім середовищем та генетикою – це те, що селекціонери завжди повинні брати до уваги в процесі розмноження, особливо при створенні штамів, які добре підходять для вирощування в приміщенні. У таких випадках краще уникати генетики сатіви, тому що рослини, що отримують в результаті, виростуть занадто великими, що призведе до реальних проблем при зменшенні вільного простору в гроурумі або гроубоксі.
  • Продуктивність. На сьогоднішньому все більш конкурентному ринку створення високопродуктивних штамів є основним напрямком для більшості заводчиків.
  • Потенціал. Парадигма необхідності збільшення ТГК за останні десятиліття досягла колосального рівня, але сьогодні багато коноплярів зосереджені на підвищенні рівня інших каннабіноїдів, таких як КБД. Все змінюється. Тим більше, коли чіткого взаємозв'язку між відсотком тетрагідроканнабінолу та потужністю стаффа, як виявляється, немає.

Також дуже важливе попереднє планування. Гібридизація відкриває шлях для небажаних генів (зазвичай рецесивних) при формуванні пар та вираженні їх характеристик у наступному поколінні. Ось чому бридери повинні чітко визначити свої цілі перед початком процедури генетичного відбору та поставити собі такі питання:

  • Які характеристики я хочу отримати?
  • Які з них ще не виражені у фенотипі?
  • Які небажані ознаки слід усунути в рослинах?

Робота селекціонерів полягає саме в усуненні небажаних характеристик та підкресленні бажаних. Їх фіксація означає, що ця характеристика незмінно виражатиметься у майбутніх поколіннях. Ось чому фактично нічого нового не створюється шляхом селекції, все зводиться до рекомбінації, хоч і безмежної, існуючих генів, що породжує нові генотипи.

«Майте на увазі, що при виведенні будь-якої нової рослини відбір відіграє винятково важливу роль. Спочатку потрібно чітко пам'ятати, яку рослину селекціонер хоче отримати. Потім треба виростити і відібрати з цією метою, завжди обираючи протягом ряду років, рослини, що наближаються до ідеалу, і відмовитися від решти», – Лютер Бербанк (1964).

Ключові правила селекції

Ключові правила селекції

Розглянемо основні правила селекції.

Відбір

Генетичний відбір є основою всіх процесів розмноження . В індустрії каннабісу вони засновані на класичній менделівській генетиці, тобто на аналізі генетичних патернів, які виражаються в генерації фенотипу покоління за поколінням.

Контрольоване запилення

Вкрай важливо, щоб тільки пилок батьківських рослин, відібраних селекціонером за своїми характеристиками, передавав генетичну інформацію наступному поколінню.

Великі вибірки

Очевидно, що результати можуть відрізнятися, якщо генетичний відбір зроблений з великої або невеликої вибірки. Краща рослина, вибрана з десяти екземплярів, не так сильно відрізнятиметься від інших, як відібрана з 1000 кущів.

Альтернативний шлях

Використання великої кількості зразків для генетичного відбору вимагає великого простору, чималої кількості часу, завзятості та грошей. Але не всі селекціонери мають так багато доступних ресурсів. Ось чому багато хто з них вдається до раннього відбору як альтернативи. Адже саджанці займають менше місця, ніж дорослі особини, а деякі основні риси, такі як динаміка розвитку або міць рослини, вже виявляються на першій стадії життя рослин.

Методи розведення

Існує широкий спектр методів створення нових штамів.

Схрещування

Метод відомий як гібридизація, це поєднання двох різних штамів з унікальними характеристиками.

Інбридинг та сегрегація

Їх суть полягає у схрещуванні нащадків батьківських рослин, тобто F1 (першого покоління), і у виборі особин результативних F2, які виявляють бажані ознаки. Коротше кажучи, це схрещування найкращих зразків наступного покоління з їхніми братами і сестрами, щоб поступово стабілізувати бажані ознаки.

Зворотне схрещування

Це схрещування особин досить стабільного покоління з однією з батьківських рослин для визначення його бажаних ознак.

Періодичне зворотне схрещування

Даний метод включає повторення зворотного схрещування, щоб виправити один небажаний і отримати різні бажані ознаки.

Кросинг, що фіксує ознаки

Це схрещування двох сильно гомозиготних особин з метою збільшення частоти, з якою ця ознака виявляється у потомстві.

Селфінг

Це самозапилення рослини з метою зменшення генетичної різноманітності та підвищення стабільності.

Цілі розведення

Інбридинг має масу різних цілей, і є кілька причин, які можуть спонукати селекціонерів брати участь у процесі генетичного відбору.

Поліпшення та/або виправлення ознак штаму

Іноді у потомства проявляється ознака, яка була виражена у батьківських фенотипах, але з допомогою селекціонерів її можна зафіксувати, щоб забезпечити її постійну присутність у майбутніх поколіннях. Ось чому на сучасному ринку є багато версій одного і того ж штаму.

Створення нового сорту

Створення нового сорту

Вимоги ринку спонукають бридерів постійно шукати нові сорти.

Відтворення втраченого штаму

Складне завдання без будь-яких гарантій успіху. Якщо з якоїсь причини «батьки» штаму будуть втрачені, селекціонери можуть прийняти рішення зібрати весь наявний генетичний матеріал і спробувати відтворити втрачену генетичну комбінацію якомога точніше. Хоча результати можуть бути дуже хорошими, без правильного лабораторного обладнання практично неможливо отримати ту саму генетику. Проте важка робота, повторення та велика вибірка можуть призвести до точності понад 90%. Це не буде та сама генетика, але вона вийде максимально близькою до втраченого оригіналу.

Створення штамів, що підходять для різних середовищ

Завдяки великій адаптивності рослини канабісу вирощуються по всій земній кулі, а мільйони коноплярів мають можливість отримувати чудові врожаї. У зв'язку з цим селекціонери можуть створювати штами, які за своїми генетичними характеристиками краще підходять для певних умов навколишнього середовища, ніж інші.

Підвищення вмісту певних компонентів

Неодноразово було доведено, що деякі канабіноїди корисні в галузі медицини, тому багато зусиль було спрямовано на створення штамів, багатих на каннабіноїди, такі як CBD. Хоча протягом багатьох десятиліть селекціонери концентрувалися на підвищенні рівня ТГК, наукові дослідження, які демонструють лікувальні властивості КБД, призвели до збільшення попиту на чисті штами з КБД.