Вапоризація (пароутворення, паріння) канабісу продовжує набирати обертів популярності серед споживачів завдяки потенційним перевагам для здоров'я та здатності забезпечувати м'який смак і насичений аромат кінцевого продукту.

Пристрої для пароутворення, також відомі як вапорайзери або вейпи, використовуються для нагрівання висушених суцвіть, екстрактів і концентратів канабісу до температури, за якої активні сполуки (канабіноїди та терпени) виділяються у вигляді пари, не утворюючи при цьому побічних продуктів горіння.

При класичному споживанні у вигляді джойнта або бонга залучаються високі температури (600°C - 900°C), що призводить до згоряння рослинного матеріалу і вдихання чадного газу і токсинів (бензолу, толуолу, смол, аміаку). Вапорайзери із кондуктивним (розігрів на поверхні) або конвективним (розігрів за допомогою потоку гарячого повітря) методами нагріву екстракту або розкришеної шишки нагріваються до значно нижчих температур (160°C - 230°C), унаслідок чого утворюється не димна суміш, а випаровування, в якому вміст зазначених вище токсинів є значно нижчим. У зв'язку з цим багато споживачів вважають паріння канабісу безпечною альтернативою курінню.

Переваги вапорайзерів порівняно із традиційним курінням

  • Істотне скорочення впливу токсинів.
    Вапорайзери нагрівають канабіс при значно нижчих температурах, зменшуючи утворення небезпечних для здоров'я людини токсинів і канцерогенів, що містяться у димі, що призводить до більш здорового споживання.
  • Ефективне застосування канабіноїдів.
    Випаровування є більш ефективним, ніж паління, оскільки зберігає увесь комплекс активних фітоканабіноїдів (ТГК, КБД, КБГ), забезпечуючи більш дієвий ефект за меншого обсягу сухого продукту.
  • Кращий смак та аромат.
    Випаровування, за умови дії низьких температур, сприяє збереженню якнайповнішого профілю терпенів, покращуючи смакові характеристики пари порівняно з димом, забезпечуючи максимум органолептичного задоволення від споживання.
  • Економічність.
    Паріння, у довгостроковій перспективі, може стати ощадливішим способом споживання, забезпечуючи найефективніший витяг близько 95% канабіноїдів і потребуючи меншої кількості канабісу задля досягнення бажаного ефекту.
  • Потайливість і відсутність характерного запаху.
    Канабіс, в агрегатному стані пари, практично не має специфічного запаху. Він швидко розсіюється, що робить його зручним варіантом для споживання, особливо у закритих приміщеннях або відносно людних місцях. Ба більше, погодьтеся, звичайна вейп-ручка є зручною, ергономічною і не викликає зайвих підозр.

Яка температура є ідеальною для випарювання канабісу?

У коноплях вже (!) виявлено понад 150 канабіноїдів, майже 150 терпенів і близько 20 флавоноїдів. Вони є активними речовинами, що вивільняються під час нагрівання; одні при нижчій температурі – близько 130°C, інші – при 200°C і вище. Слід зазначити, що низькі температури сприяють максимальному розкриттю смаку й аромату, тоді як високі температури їх послаблюють. Крім того, температура впливає і на інтенсивність ефекту. Терпени, зі свого боку, не тільки формують смак і аромат канабісу, а й здатні регулювати дію канабіноїдів.

Різні сорти канабісу містять, відповідно, різний склад канабіноїдів і терпенів. На композицію цих сполук у коноплях впливають генетика сорту, умови вирощування, ступінь зрілості рослини, правильність сушіння і, звісно, пролічка.

Аби правильно налаштувати вапорайзер, важливо знати, як діють різні активні речовини й за якої температури кипіння вони активуються. Ідеальний діапазон температур для випаровування канабісу залежить від бажаного ефекту і конкретних сполук, які ви хочете добути.

Наведемо деякі ключові моменти:

Низькі температури (130-180°C)

Випаровування, що відбувається за низьких температур, забезпечує більш насичений і приємний смак. Пар буде прохолодним і не надто подразнюватиме горло, унеможливлюючи виникнення кашлю. Побічні ефекти, такі як почервоніння очей і сухість у роті будуть менш інтенсивними. За низьких температур, як правило, відзначаються такі ефекти як легка ейфорія, бадьорість і розслаблення.

Це ідеальний температурний режим для випаровування канабідіолу (КБД) – канабіноїду, відомого своїм терапевтичним потенціалом задля усунення стресу, болю або запалень. Встановлення нижчої температури рекомендовано новачкам або тим, хто віддає перевагу м'якій парі та насиченому смаку.

Середня температура (180-200°C)

При температурі 180-200°C ефективно вивільняється більшість популярних серед споживачів канабіноїдів, таких як ТГК, КБД і КБН. Пар буде густий і теплий. Цей температурний діапазон вважається універсальним, оскільки він пасує до широкого спектра сортів канабісу. Відчуйте насичений смак і аромат, збалансований хай, психоемоційну розрядку і приємну ейфорію без об'ємного седативного ефекту.

Високі температури (200-220°C)

За високих температур досягається максимальна екстракція канабіноїдів. Пар при цьому буде гарячим і менш ароматним. Спостерігаються найбільш виражені психоактивні ефекти. Гаряча пара може подразнювати горло і викликати кашель. Терпени випаровуються дуже швидко. Високі температури обирають споживачі, які обожнюють випускати густі хмари пари та віддають перевагу потужним ефектам.

Канабіноїди, випарувані внаслідок впливу високих температур, створюють найбільш інтенсивний тілесний стоун-ефект, усувають високий тиск, симптоми тривожності та розлади сну.

Температури, що наближаються до 220°C, рекомендовані для медичних сортів із високим вмістом тетрагідроканабіваріну (ТГКВ) і канабіхромену (КБХ), котрі характеризуються вищою температурою кипіння, аніж ТГК або КБД.

Експериментуйте з різними сортами, а відтак і з різними профілями терпенів і канабіноїдів, нагріваючи їх до певних температур, аби виявити сукупність комфорту споживання та особистих уподобань.

Найкращий температурний режим для сухоцвітів

Ідеальною для випаровування висушених і якісно пролікованих шишок канабісу є температура 170°C з піковим показником на позначці 190°C. За такої температури канабіноїди й терпени виділяються у вигляді пари без надмірного нагрівання, котре може призвести до утворення побічних продуктів горіння. Задля досягнення найкращого ефекту починайте з нижньої позначки та поступово підвищуйте температуру з кроком у 5°C, доки не знайдете «солодку межу», що забезпечить бажані смак, аромат та ефекти.

Найкращий температурний режим для гашишу

Гашиш, також відомий як хеш, кіф або чаррас, за своєю природою є концентратом. Його виготовляють зі смолистих трихом, що рясно вкривають дозріле суцвіття канабісу. Отриманий у результаті просіювання або холодної екстракції (баббл-хеш) гашиш проходить різні ступені обробки, включно з видаленням зайвої вологи, пресуванням і витримкою (ферментацією).

Найкращий температурний діапазон для випаровування гашишу – 210-220°C. За такого температурного режиму більшість канабіноїдів, що містяться у гашиші, включно з ТГК, ефективно випаровуються, не руйнуючись. Пара, що при цьому утворюється, вирізняється гладкістю, приємним смаком і ароматом, зберігаючи первісний профіль терпенів. Ефекти потужні, збалансовані та забезпечують незабутні відчуття і враження.

Найкращий температурний режим для олій

Екстраговані смоли канабісу можуть бути як відносно твердими (кристали, шаттер, крамбл), густими (росін, вакс, баддер), так і рідкими (олія). Кожен із цих екстрактів передбачає вплив різного діапазону температур. Тверді та густі вимагають доволі високих температур (315-450°C), яких можна досягти за умови використання потужніших вапорайзерів або деббінгу. Для випаровування олій, що вирізняються відносно рідкою і дещо в'язкою структурою, можна обирати температуру 160-200°C.

Починаючи з меншої температури, олія випаровується повільно, забезпечуючи гладкий та насичений смак, що сприятиме насолоді унікальним профілем терпенів, присутніх в олії. Поступове підвищення температури допоможе вам знайти ідеальний баланс, котрий відповідатиме вашим уподобанням і дещо посилить потужність ефекту.

Посібник по температурі та точках кипіння

Спектр температур, за яких випаровуються практично усі канабіноїди, перебуває у межах 157-220°C. Оскільки канабіноїди вирізняються різними точками кипіння, а відповідно й активації, випаровування однієї й тієї ж марихуани за різних температур призведе до різних результатів. В цілому розрізняють два основні ефекти, які називають «церебральний хай» і «тілесний стоун». Низькі температури сприяють психоактивній, ментальній ейфорії, тоді як високі температури впливають на фізичну компоненту, справляючи заспокійливу та розслаблювальну дію.

Кожен із терпенів канабісу різниться не тільки своїм певним смаком і ароматом, а й має цілющий ефект. Терпени, «співпрацюючи» у тісній синергії із канабіноїдами, формують «ефект антуражу», який чинить комплексний терапевтичний вплив на організм людини, діючи не точково, а у повному обсязі. Встановлення оптимальної температури вапорайзера для активації терпенів залежить від того, які саме терпени ви намагаєтеся мобілізувати. Загалом, як правило, розліт коливається у межах 130-260°C з оптимальним «коридором» на рівні 180-190°C.

Температурний графік активації канабіноїдів

Канабіноїд

Температура точки кипіння, °C

Канабігерол (КБГ)

120°C

Тетрагідроканабінол (ТГК)

157°C

Канабідіварін (КБДВ)

165°C

Канабідіол (КБД)

170°C

Канабінол (КБН)

185°C

Канабіхромен (КБХ)

220°C

Тетрагідроканабіварін (ТГКВ)

220°C

Температурний графік терпенів

Терпен

Температура точки кипіння, °C

Гумулен

107°C

Каріофілен

130°C

Пінен

155°C

Мірцен

167°C

Лімонен

176°C

Евкаліптол

176°C

Терпінолен

186°C

Ліналоол

198°C

Фітол

203°C

Борнеол

212°C

Терпінеол

218°C

На завершення

Вейпінг канабісу – найбезпечніша, найкомфортніша, найекономніша та найефективніша альтернатива курінню, що забезпечує споживачам можливість насолоджуватися сприятливою дією активних сполук цієї дивовижної рослини, уникаючи при цьому згубного впливу побічних продуктів горіння.

Знаючи та розуміючи оптимальні температурні режими для різних фітокомпонентів (канабіноїдів і терпенів), споживачі канабісу як з рекреаційною, так і з медичною метою можуть оптимізувати процес паріння та насолоджуватися якомога повнішим спектром органолептичних якостей і ефектів рослини, подарованої самою природою.