Нам, як експертам у царині селекції канабісу, впродовж понад півтора десятка років пощастило взаємодіяти з сотнями різноманітних сортів та автентичних лендрейсів із різних куточків земної кулі. Можемо впевнено сказати, що кожен із них унікальний і має свої неповторні характеристики та специфічні особливості. Одним із найбільш загадкових і водночас мало освітлених аспектів вирощування канабісу є його клонування. І якщо з фотоперіодними сортами ситуація більш-менш зрозуміла, то над автіками височіє величезний знак питання.

У цій статті ми торкнемося основ клонування конопель, вивчимо можливість відтворення автоквітучих стрейнів і обговоримо переваги їх «вічного» вирощування.

Основи клонування конопель

Клонування – це процес відтворення рослини шляхом зрізу живця від здорової та зрілої рослини з подальшим його укоріненням у новому середовищі вирощування. Ця техніка дає змогу гроверам створювати генетично ідентичні копії (клони) рослин з бажаними характеристиками, такими як високий вміст тих чи інших канабіноїдів (найчастіше ТГК та/або КБД), широкий профіль терпенів, витривалість, опірність шкідникам і різним захворюванням. Клонування часто використовується задля збереження генетики рослини, яка довела свою винятковість щодо характеристик під час вирощування, врожайності або потенції.

Процес клонування передбачає дотримання вимог стерильності робочого місця, а також інструменту для відсікання живця від материнської рослини (зазвичай на стадії вегетації), оброблення зрізу спеціальним гелем для захисту ушкоджених тканин від інфекції та поміщення клону у середовище для вкорінення (торф'яні таблетки Джиффі, кубики мінеральної вати). Потім живець вирощують у контрольованих умовах, поки він не сформує власну кореневу систему і не зміцніє як нова, готова до подальшої пересадки рослина. Цей метод має низку переваг, включно з генетичною постійністю, раціональним використанням часових і матеріальних ресурсів.

Клонування автоквітучих сортів у порівнянні з фотоперіодними

Спочатку розберімося, що ж таке автоквітучі сорти канабісу?

Правильніше буде їх назвати автоквітучими гібридами, оскільки їх селекція передбачає імплементацію генетики рудераліса – дикорослого канабісу, притаманного регіонам з нетривалим літом і доволі прохолодним кліматом. Як випливає із назви, автоцвіти – це сорти канабісу, котрі автоматично переходять зі стадії вегетації до стадії цвітіння, не вимагаючи від гровера внесення змін у режим освітлення. Дозріваючи, автіки, немов за внутрішньо прошитою генетичною програмою, починають автоматично формувати суцвіття, незалежно від умов освітлення.

Для порівняння: в індорі фотоперіодним сортам (фотікам), для переходу у стадію цвітіння, необхідна зміна тривалості світлового дня – 12 годин світла і 12 годин темряви. У природних умовах фотіки починають квітнути, коли день і ніч ділять добу рівно навпіл. Перебуваючи у режимі 20/4, 18/6 або навіть 14/10, фотоперіодна рослина перебуватиме у стадії постійної вегетації. Саме жіночі фотіки є ідеальними кандидатками для клонування.

Автоквітучі сорти володіють низкою переваг: короткий період вегетації та цвітіння, декілька врожаїв за сезон у регіоні з теплим і тривалим літом, а також швидке одержання насіння, якщо говорити не про фемінізовані, а про регулярні автоцвіти, які продукують як чоловічі, так і жіночі рослини.

Чи можна клонувати автоцвіти?

Всупереч усталеній думці, що автіки не можна клонувати, зазначимо, що технічно це цілком можливо. Як себе поведе клон? Ось у чому питання.

Зазвичай клони наділені тією ж генетикою, що й материнська рослина, включно з... її віком. Клони, отримані від фотоперіодних сортів, показують найкращі результати, оскільки умови, що передують початку цвітіння, дають їм весь обсяг необхідного часу для розвитку і набору вегетативної маси. Автики такої «розкоші» не мають і успадковують той час, у якому була материнська рослина на момент зрізу живця. Простіше кажучи, клон автоквітучої рослини буде не тільки одного віку зі своєю матір'ю, а й не буде фотоперіодним, слідуючи аналогічній генетичній лінії. Це означає, що він матиме менший запас часу для розвитку, що призведе до формування невеликої рослини з мінімальною кількістю шишок. Крім того, «вікно» можливості клонування автоквітучих рослин вкрай обмежене. Автоквітуча рослина, наділена наперед визначеним життєвим циклом, має зміцніти, аби зрізати з неї клон, але й не перейти на стадію цвітіння, що вкрай складно з огляду на генетичні особливості того чи іншого автоквітучого гібрида. Це означає, що клонування слід проводити до того, як рослина покаже свою стать і почне цвісти, що може бути складним і непередбачуваним процесом.

Переваги «вічного» вирощування автоквітучих гібридів

Попри те, що клонування автоквітучого канабісу може бути непростим завданням, винагорода варта витрачених зусиль. Успішно клонувавши автік, гровери можуть створити більшу кількість рослин свого улюбленого сорту, забезпечивши себе стабільним і більш-менш передбачуваним врожаєм. Цей метод є особливо привабливим для тих, хто знайшов автоквітучий гібрид, що вирізняється тривалою та прогнозованою стадією вегетації, а також високою продуктивністю у поєднанні з широким профілем терпенів, що відповідають за насичений смак і аромат, і високими показниками вмісту психоактивного ТГК та/або медичного КБД.

Переваги клонування автоквітучих конопель полягають у:

  • Збереженні генетичної сталості.

Клонування гарантує, що кожна копія батьківського стрейна з точністю повторить його генетику, зберігаючи усі бажані ознаки.

  • Оптимізація часових витрат.

Клони оминають стадію проростання, що дає змогу прискорити процес розвитку і підвищити частоту збору врожаю за один і той самий відрізок часу.

  • Економія фінансових ресурсів.

Клонування передбачає зниження витрат на придбання насіння, що робить його економічно вигідним методом для тих, хто хоче вирощувати свій улюблений автоквітучий сорт (фенотип) із бажаним набором якостей і характеристик.

На завершення

Клонування автоквітучого канабісу – складний процес, що вимагає ретельного планування та уваги до деталей. Він може бути не таким простим і прямолінійним, як клонування фотоперіодних сортів, винагорода, помножена на кількість клонів, варта витрачених зусиль. Опанувавши мистецтво клонування автоквітучого канабісу, гровери збагнуть дивовижний механізм цієї дивовижної рослини, розкриють секрети «вічного» вирощування, забезпечивши стабільний врожай улюблених сортів.