Що конопляреві може не подобатися в тренуванні рослин каннабіса? Адже це реально захоплююче і цікаво. Подібні маніпуляції дозволяють вам більше займатися безпосередньо гровом, вони допомагають максимально використовувати простір для вирощування та освітлення, а також спалюють парочку зайвих калорій, на додаток до значного збільшення врожайності!

Зміст

Як не допустити помилок при тренуванні конопель

Якщо ви коли-небудь побачите, як ваші шишки роблять таке ... біжіть, не озираючись! Жарт, звичайно, кажучи про тренування конопляної культури, ми говоримо зовсім про інше.

Але у тренувань є і зворотня сторона. Це проявляється, коли нові або такі, що можливо володіють недостатнім обсягом інформації гровери, намагаються навчити своїх растішек, але в кінцевому підсумку зупиняють їх зростання або взагалі заподіюють набагато більше шкоди, ніж користі. Звичайно, це може статися з причини цілого оберемка нещасних випадків, таких як поломка стебел, але іноді це просто помилка у використанні обраної техніки.

Цей оглядовий матеріал наочно продемонструє вам, як уникнути помилок при тренуванні рослин, які сповільнять зростання канабісу, що розвивається. Також після прочитання ви будете однозначно впевнені, що використовуєте вірну техніку правильним способом, а головне, в потрібний час!

Помилки ScrOG

ScrOG - скорочення від «Screen of Green» (Екран зелені) - це метод вирощування канабісу, при якому між рослинами і джерелом світла поміщається екран. Під час вегетативної стадії рослини тримають під спеціальною сіткою, а під час цвітіння садівник-городник направляє їх через решітку, щоб впливати на акуратні ряди кол, розташовані на рівній відстані один від одного.

Найчастіші помилки ScrOG

Спочатку вирощування ScrOG може бути складним методом навіть для тих, хто займається цим вже деякий час. Це не просто питання знань, ScrOG вимагає набагато більше часу і фізичної роботи, щоб підтримувати рослини в правильному положенні. Якщо ви абсолютний новачок або сумніваєтеся у власних силах через малий досвід - відкладіть плани щодо «екрану зелені» на наступні грови.

Помилка: неправильне використання сітки ScrOG

Якщо ви дійсно захоплені коноплярством, то вперше побачивши проміжні результати реалізації техніки, будете буквально загіпнотизовані. З боку це виглядає так, як ніби ви встановлюєте «екран» і дозволяєте рослинам робити свою справу самостійно. На жаль, виконання ScrOG таким чином зводить нанівець його переваги і фактично ускладнює зростання, оскільки на шляху буде даремна перешкода.

Найчастіші помилки ScrOG

На фотографії демонстрація того, як не можна реалізовувати ScrOG!

При використанні техніки ScrOG одним з найбільш важливих аспектів є підтримка рослин в рівному навісі і нижче сітки ScrOG до 2-го тижня цвітіння (мінімум). Топпінг дасть великі коли і полегшить тренування під сіткою. Важливо! Доливка в значній мірі обов'язкова. Це зробить ваш «екран зелені» по-справжньому прекрасним.

Помилки маніфолдінга / мейнлайнінга

Маніфолдінг (інша назва техніки вирощування «мейнлайнінг») подібний до доведення до крайності. Маніфолдінг включає в себе трикратну укладку посівного матеріалу, в цілому 14 «розрізів». Це зроблено для виконання чогось схожого на ScrOG, але без безпосередньої сітки. Як результат, конопляр отримає вісім розкішних кол, які розташовані на відстані одна від одної на додаток до того, що вони знаходяться на однаковій відстані від основного стебла растіхи.

Найчастіші помилки

Маніфолдінг в неправильному середовищі

Безумовно, мейнлайнінг - відмінний метод, і багатьом подобається використовувати його. Але ця техніка не працює однаково в усіх середовищах.

Помилки маніфолдінга / мейнлайнінга

На фотографії приклад відмінних перспектив грову.

Багато майстрів гровінга стверджують, що використання даної методики в органічній суміші грунту збільшує тривалість вегетаційного періоду. Це пов'язано з тим, що розведення вимагає багато часу на відновлення і зростання.

У гідропонних установках вегетативний ріст зазвичай набагато швидкий, ніж в грунті, тому маніфолдінг, як інструмент збільшення врожаю, набагато більш життєздатний в таких середовищах, як кокосова койра або гідроустановки DWC. Зокрема, рослини, вирощені в DWC, відрах з конопель або подібних середовищах, відмінно демонструють силу розростання.

Відсутність належного досвіду (проблема новачків)

Мейнлайнінг - ще один метод, який однозначно вимагає від початківця-конопляра набагато більше відповідальності, ніж той міг очікувати спочатку. На додаток до необхідності зробити кілька обрізок на вашій рослині, LST майже необхідно в уразливий для грову час. Це означає, що тут не так багато можливостей допускати помилки. У той же час є величезна кількість можливостей зробити неправильну обрізку або пригибання. Як результат, будь-яка помилка буде не фатальною, однак завдасть непоправної шкоди вашому грову.

Якщо ви ніколи не вирощували канабіс або побоюєтеся, що з першого разу не вийде реалізувати в повній мірі бажане, спробуйте виростити всього одну рослину, приділивши їй максимум уваги. Якщо в процесі культивування ви відчуваєте себе впевнено і готові експериментувати, спробуйте для перевірки практики використовувати одне з бічних відгалужень куща конопель.

Занадто ранні тренування

При вирощуванні рослини каннабісу і випробуванні нової техніки збудження буквально витає у повітрі! На жаль для більшості коноплярів, навіть швидкорослі рослини не ростуть досить швидко, щоб вгамувати нашу спрагу філігранного садівництва. Це може привести до «надмірної турботи» (також відомої як «занадто багато любові») або передчасного запуску технік.

Коли ви приймаєте рішення почати активно працювати з рослинами канабісу, не поспішайте робити поспішні висновки. Для початку переконайтеся у тому, що у кожного з обраних кущів встигло вирости не менше шести вузлів, перш ніж що-небудь зрізати. Ви, звичайно, можете зробити це раніше, але якщо виконувати все після того, як ваша рослина виросте на шість вузлів, вона стане сильнішою і їй не знадобиться багато часу для відновлення.

Рослину «розірвало» під час невдалої спроби розвести гілки в сторони

Поспішиш - людей насмішиш. Рослину «розірвало» під час невдалої спроби розвести гілки в сторони (розриви фіксуються скотчем).

LST - зберігайте спокій і будьте обережні

ЛСТ - тренувальний метод з низьким рівнем стресу. Не у вас, у растішек. Пагони канабісу досить здорові, але молода рослина легко може бути знищена силою людини, навіть якщо вона намагається діяти обережно. При використанні LST на коноплях, фактична різниця в міцності, необхідна для згинання стебла і його поломки, мізерно мала. Більш того, в деяких випадках неможливо розрізнити точку розриву тільки по опору.

Це означає, що ви повинні бути дуже обережні при використанні LST на будь-якій рослині канабісу. Особливо це стосується ситуацій, коли растіхи ще занадто молоді. У таких паростків ніжні стебла ламаються набагато легше. Якщо ви нервуєте, виконуючи LST на молодій рослині, і відчуваєте, що вона може скоро зламатися, спробуйте розділити сеанс LST на кілька днів. Знизьте потенційний стрес і для грову, і для себе. Таким чином, у ваших рослин буде шанс відновитися і буде менше шансів зламатися при наступній маніпуляції.

Найбільш поширені помилки дефоліації

Дефоліація - це цілеспрямоване видалення віялового листя у конопель, щоб піддати більшу кількість вузлів або частин з бутонами більшій кількості світла. Коротше кажучи, дефоліація звільняє простір і додає освітлення, що відбирається віяловим листям. Замість цього, дана дія робить те й інше доступним для частин рослини, які дійсно можуть виростити бутони.

Найбільш поширені помилки дефоліації

Порівняльна фотографія дефолійованого грову Critical Kush «до роботи і після».

Дефоліація у відкритому грунті (outdoor)

Дефоліація, серед іншого, призначена для того, щоб допомогти виробникам отримати вигоду з двох «індорних» недоліків: простору і світла. Коли справа доходить до вирощування в приміщенні, це постійна боротьба, оскільки внутрішній простір зазвичай обмежений, а використовуємі для освітлення лампи випромінюють обмежену кількість світла. Хоча лампа потужністю 1000 Вт може дати набагато більше світла, ніж потрібно рослині, область, до якої можуть дістатися в результаті промені, вкрай обмежена. Чого точно не скажеш про природне джерело світла. Сонячні промені охоплюють практично всі ділянки куща, навіть самого густого.

Дефоліація покликана допомогти вирішити проблеми, з якими багато садівників взагалі ніколи не стикаються. Якщо у гровера є місце під відкритим небом і воно повністю безпечно для вирощування, він, з високою часткою ймовірності, абсолютно не турбується про те, як скоротити простір, який використовують рослини. А оскільки сонце має дивну проникаючу здатність і силу, немає особливої необхідності намагатися розкрити растішку. У будь-якому випадку, при дотриманні базових норм агротехніки кущ сформує значну кількість бутонів. Коротше кажучи, дефоліація не приносить особливої користі прихильникам аутдору.

Садівник-новачок

Здається безглуздим повторення. Однак, саме повторення є «матір'ю» вчення. Обережність початківців-коноплярів також актуальна і для дефолиації, як і для інших перерахованих вище методів. Якщо ви спробуєте реалізувати дану техніку в своєму дебютному грові, реально високим є шанс отримати досить посередні результати ближче до харвесту. Ви будете набагато сильніше задоволені своєю першою спробою, якщо будете тренувати виключно один кущ. У той же час, завжди корисно один раз зайнятися вирощуванням в простому режимі, а потім спробувати свої сили в деяких передових методиках.

Видалення неправильних листків

Дефоліація призначена для того, щоб рослина розкрилася, щоб всередину могло проникнути більше світла. Це досягається видаленням частини віялового листя, і тільки віялового листя! Видалення цукрових листочків або кінчиків зростання може призвести до утворення значно меншої кількості бутонів, втрати бутонів і уповільнення зростання найважливішої частини рослини.

Видалення неправильних листків

Ось так виглядає віяловий лист і ніяк інакше!

Пам'ятайте, що це єдиний тип листя, який вам слід видаляти в процесі виконання дефолиації. Також майте на увазі, що видалення листя не повинно бути випадковим. Перш ніж зірвати один, спробуйте відсунути лист в сторону, щоб подивитися, чи пропускає він світло до точки росту або частини рослини, на якій можуть утворитися нові бутони.

Занадто раннє видалення листя

Більш молоді рослини, особливо вирощені на гідропоніці, мають тенденцію набувати більш коротку і густу зовнішність, ніж якби вони були вирощені в інших доступних умовах. Коли недосвідчений гровер бачить щось схоже на невеликий кущ, буквально поцяткований листям канабісу, швидше за все, він інстинктивно захоче якомога швидше його вирвати. Не поспішайте, спочатку вам потрібно обов'язково врахувати вік і здоров'я рослини, перш ніж рухатися далі. Навіть якщо рослина виглядає густою, переконайтеся, що видалення листя принесе користь іншої частині рослини.

Наслідки і умови дефолиації

Також майте на увазі, що ваша рослина має перебувати в повноцінній вегетативній фазі розвитку. Буквально, растішка розвивається зі швидкістю, що полегшує відновлення. Якщо ви збираєте листя з хворобливої, маленької рослини, у якої всього кілька листків або вона просто погано відновлюється, вам доведеться чекати кілька днів або навіть тижнів, перш ніж вона прийде в норму після процедури.

Вчитися на власних помилках - це добре. Але набагато краще вчитися на чужих або використовувати цей посібник, щоб ніколи не помилятися.