Канабіс - це дивовижна рослина. У ній міститься більше 100 хімічних сполук, кожна з яких має свій особливий вплив на організм. Коноплю використовують не тільки в рекреаційних, а і в медичних цілях. Це можливо завдяки тому, що багато речовин, присутніх в її складі, володіють не тільки галюциногенними ефектами, а й благотворно впливають на здоров'я.

Зміст

Медична марихуана

У людському організмі існує безліч канабіноїдних рецепторів, званих ендоканнабіноідной системою. Вона здатна сприймати сполуки, що містяться в марихуані, що дає можливість впливати на почуття голоду, настрій, апетит і пам'ять за допомогою психотропної рослини. Крім того, відомо, що лікарські препарати з вмістом канабіноїдів здатні справити позитивний вплив при різних захворюваннях.

Найбільш відомими представниками вищевказаного класу є каннабідіол (КБД) і тетрагідроканнабінол (ТГК). Але є багато інших речовин, які відіграють не менш важливу роль у тому, який ефект отримає людина після вживання. Кожне таке з'єднання має свої особливі властивості, що відрізняють його від інших. Для того, щоб отримати максимально задовільний результат після застосування марихуани, варто вивчити відмінності між КБД, КБГ і ТГКВ.

Детально про КБД

Детально про КБД

Спочатку єдиним канабіноїдом, відомим широкій публіці, був ТГК. Однак після того, як вдалося вивести нові сорти, що містять велику кількість КБД, це з'єднання отримало значну популярність. Воно не має психоактивних властивостей і не дає людині відчуття «підйому», що в основному і є асоціацією з коноплями. Також воно сприяє зниженню впливу ТГК.

На даний момент це один з найвідоміших фітоканнабіноідов. Він має найширше терапевтичне застосування і в даний час вважається одним з найбільш вивчених представників свого класу. До його основних характеристик відносяться:

  • відсутність галюциногенних ефектів;
  • використовується переважно для зняття стресу, зменшення запалень і полегшення гострого болю;
  • основний фітоканнабіноід, що становить до 40% загального вмісту в рослинному екстракті.

В організмі КБД може залишатися від 2 до 5 днів. Тим не менш, варто врахувати, що цей показник суто індивідуальний і залежить від швидкості обміну речовин і кількості прийнятого препарату. Більшість тестів на вміст наркотиків в крові не здатні його виявити, однак є винятки. Ця речовина є абсолютно законною у всіх штатах США і більшості європейських країн, тому її вживання не повинно викликати проблем.

КБД і здоров'я

В організмі людини природним чином виробляються канабіноїди, звані ендоканнабіноїди. Бувають випадки, коли в організмі відбувається якийсь збій і цих речовин виробляється недостатньо. При їх клінічної нестачі починаються проблеми зі здоров'ям. Якщо у людини спостерігаються важкі захворювання, такі як, наприклад, розсіяний склероз, хвороба Паркінсона, посттравматичний стресовий розлад, синдром роздратованого кишківника або мігрень, для збільшення кількості ендоканнабіноїдів в організмі, людині призначається багато ліків, що мають значні побічні ефекти. На відміну від них, КБД виконує це завдання, не надаючи негативного впливу.

Масло з КБД здатне допомогти при епілепсії і судомах. Крім того, ця речовина позитивно впливає при психічних захворюваннях. Наприклад, воно допомагає при депресії і тривожному розладі. Вищезазначене з'єднання працює краще за багато антидепресантів.

Детально про КБГ

Детально про КБГ

Каннабігерол (КБГ) - це некислотна форма каннабігеролової кислоти, вихідної молекули, з якої виробляються багато канабіноїдів. ТГК, КБД і деякі інші фітоканнабіноіди є його похідними.

Вперше каннабігерол був виявлений в 1964 році як компонент гашишу. Відомий своїми антибактеріальними властивостями, КБГ не володіє психоактивним впливом, як і його «двоюрідний брат» КБД. Однак, наукове співтовариство ще не може точно сказати, чи дійсно це так. Оскільки цю сполуку складно виділити в чистому вигляді, дослідження в цій області досить обмежені. Незважаючи на всі труднощі, з кожним роком інтерес до КБГ і його можливостей тільки збільшується. Ось, що зараз відомо про його потенційне терапевтичне застосування:

  • лікування глаукоми;
  • допомога при псоріазі;
  • зменшення запалень;
  • боротьба з хворобою Хантінгтона;
  • затримка розвитку раку (були проведені досліди, в результаті яких КБГ сповільнив розвиток пухлини товстої кишки у мишей);
  • знищення різних видів бактерій, стійких до багатьох ліків, таких як золотистий стафілокок;
  • здатний надати заспокійливу дію;
  • знеболююче;
  • має величезний потенціал для використання в якості антидепресанту.

До моменту дозрівання марихуани, вміст у ній КБГ значно зменшується, оскільки ця сполука перетворюється в інші речовини. У зв'язку з цим вартість його виробництва значно вища, ніж у тих же КБД або ТГК. Вважається, що КБГ є одним з найдорожчих канабіноїдів. Крім того, ранній збір врожаю не гарантує, що гровер отримає рослини з високим вмістом КБГ. Вчені вважають, що ця сполука практично відразу після свого виділення трансформується в інші канабіноїди.

КБГ і хвороба Хантінгтона

КБГ ще не так добре вивчений, як інші складові конопель. Однак, в ході медичних досліджень, було виявлено, що дана речовина може допомогти при хворобі Хантінгтона. У 2015 році вчені опублікували статтю в журналі «Neurotherapeutics». У ній розглядалися можливості застосування сполуки. Був проведений експеримент на щурах, показав, що вищевказаний каннабіноїд уповільнює мутацію генів у особин з даною хворобою. Також КБГ можна використовувати в поєднанні з іншими препаратами або формами терапії при лікуванні нейродегенеративних захворювань. Згідно з іншим досвідов, проведеним на гризунах, ця речовина здатна посилити апетит.

Де можна знайти КБГ

Зараз на ринку, в спеціалізованих магазинах або в інтернеті можна легко знайти сорти марихуани, що містять значну кількість КБД або ТГК, різноманітні препарати або косметичні засоби, до складу яких входять дані речовини. Однак, дістати штами з високим відсотком КБГ дуже непросто. Хоча це і можливо.

Існують певні європейські різновиди, що володіють відносно високим вмістом цієї сполуки в наслідок генетичної мутації деяких рослин. Через деактивацію їх "КБД-утворюючого гена", в період цвітіння в бутонах почав накопичуватися КБГ. Завдяки цьому з'явилася можливість отримати штами з підвищеним вмістом вищевказаної речовини. Очевидно, що на те, щоб такі сорти конопель стали доступними широкому загалу, піде чимало часу. Але це відкриє можливості для вивчення і використання каннабіноїда в медичних цілях.

Детально про ТГКВ

Детально про ТГКВ

Тетрагідроканнабіварин (ТГКВ) є одним з найменш вивчених канабіноїдів. Ранні дослідження показали, що ТГКВ не має таких же сильних психотропних ефектів, як ТКГ. Однак, він все ж здатний справити певний п'янкий вплив. Інший експеримент показав, що інтенсивність впливу ТГКВ в ендоканнабіноїдній системі може збільшуватися або зменшуватися в залежності від дозування. При вживанні невеликої кількості, речовина не було психоактивною, але в більш значних дозах вона викликала дію, подібну до ТГК.

Особливості галлюциногенного впливу

Незважаючи на те, що ТГКВ схожий за складом на TГК, він має незначний галлюциногенний вплив в порівнянні з останнім. Деякі дані свідчать про те, що ТГКВ здатний привести до посилення психоактивних ефектів ТГК, одночасно з цим знижуючи інші аспекти його впливу на організм. Вміст ТГКВ в марихуані дуже незначний. Це ускладнює дослідження і вживання. Більшість людей, які бажають відчути на собі наслідки прийому даного з'єднання, переважно воліють палити штами канабісу з підвищеною кількістю ТГКВ.

Медичні можливості

Дослідження, проведені на тваринах, показали, що ТГКВ в чистому вигляді притуплює відчуття голоду. Це призводить до зменшення обсягів споживаної їжі. Однак, при використанні цієї речовини в поєднанні з ТГК, не спостерігається ніяких змін.

Завдяки своєму заспокійливому впливу на організм, дане з'єднання може запобігти судомам у людей, що страждають хронічною епілепсією. Це допоможе зменшити частоту нападів.

ТГКВ може сприяти підвищенню рівня інсуліну, знизити кількість глюкози і кров'яний тиск. Також він володіє антизапальними ефектами. Все це свідчить на користь того, що вищевказане з'єднання здатне надати позитивний вплив при діабеті. Так само в одному експерименті були виявлені нейропротекторні властивості ТГКВ, що призводять до часткового усунення симптомів хвороби Паркінсона.

У чому різниця між КБД, КБГ і ТГКВ?

У чому різниця між КБД, КБГ і ТГКВ?

Як вже було сказано, як і канабідіол (КБД), каннабігерол (КБГ) є канабіноїдом. Обидві сполуки містяться в коноплях. Обидві не викликають галюциногенних ефектів. Так в чому ж різниця між ними?

КБД вже порівняно добре вивчений. Вчені знають досить багато про його властивості. А ось досліджень щодо ефектів КБГ значно менше. Проте, вже вдалося з'ясувати, наскільки по-різному вони впливають на організм.

КБД відносно погано зв'язується з канабіноїдними рецепторами і взаємодіє головним чином з ендоканнабіноїдною системою на непрямій основі. Вважається, що КБГ надає терапевтичні ефекти безпосередньо через каннабіноідние закінчення CB1 і CB2 в мозку.

На відміну від КБД, КБГ в марихуані дуже мало і його кількість становить не більше 1%. В даний час існують штами конопель, що містять до 20% КБД в бутонах. Це означає, що потрібно в 20 разів збільшити кількість біомаси, щоб отримати стільки ж КБГ.

Крім того, що для вилучення КБГ потрібно дуже багато рослинного матеріалу в порівнянні з екстракцією ТГКВ або КБД, також необхідно використання спеціалізованого виробничого обладнання. Через низькі рівні КБГ, присутні в штамах канабісу, хроматографічний апарат, застосовуваний для виділення і очищення екстрактів КБГ, повинен бути максимально точним. Інакше, доведеться витрачати зайву марихуану.

Що стосується ТГКВ, то, незважаючи на те, що він майже в п'ять разів менш активний, ніж TГК, але на відміну від вищезгаданих речовин, він все ж здатний викликати психоактивні ефекти при вживанні у великих дозах. У британському журналі фармакології в 2005 році, була опублікована стаття, де повідомлялося, що дане з'єднання так само, як і КБГ, взаємодіє з канабіноїдних рецепторами CB1 і CB2. Ця речовина, так само, як і КБД, може зменшити психотропний вплив ТГК.

На відміну від КБГ, цей каннабіноїд не посилює, а пригнічує апетит. Деякі бренди зараз випускають продукцію з високим вмістом TГКВ, тому що клієнти говорять, що це допомагає при схудненні.

Крім того, TГКВ сприяє росту кісток, зменшує тремор і прояви наслідків ураження головного мозку при хворобі Альцгеймера. Ще він блокує приємні відчуття, при вживанні «нездорової» їжі. Це представляє особливий інтерес для тих, хто сидить на дієті.

У марихуані міститься безліч канабіноїдів, кожен з яких відрізняється своєю структурою і способом впливу на організм. Для того, щоб відчути ефект, який максимально відповідає очікуванням людини, що вжила канабіс, необхідно ретельно вивчити можливості цих речовин. Крім того, їх можна застосовувати в терапевтичних цілях завдяки їх позитивному впливу на здоров'я.