Легалізація медичного канабісу в Україні знаменує надзвичайно важливу віху у системі охорони здоров'я країни. Ця подія, як очікується українською кана-спільнотою, принесе остаточне позбавлення мільйонів пацієнтів від різних симптомів, розладів і хронічних захворювань. У цій статті ми розглянемо шлях легалізації медичного канабісу в Україні, проблеми, з якими довелося зіткнутися, і яскраві перспективи розвитку багатообіцяльної галузі.

Шлях до легалізації медичного канабісу

Уперше про легалізацію канабісу на законодавчому рівні українське суспільство заговорило у 2017 році, коли було опубліковано петицію про врегулювання цього складного і контроверсійного питання. Петиція миттєво набрала 25 тисяч підписів, необхідних для розгляду відповідним органом Верховної Ради України та розроблення цільового законопроєкту. Попри позитивну динаміку і шквал підписів, що перевищили зазначену вище цифру, народна ініціатива залишилася поза увагою влади.

У 2020 році, під час місцевих виборів, було проведене, на наш погляд, доволі фіктивне та відверто популістське опитування, котре мало на що впливало та слугувало «інструментом» залучення більшої кількості людей на виборчі дільниці. Влада жадала якомога більших цифр і підтримки молоді для підтвердження більшої прихильності суспільства до змін та отримання кредиту довіри до партії «Слуга народу». Той, хто тоді цікавився цим питанням, знає, що бюлетені з опитуванням стали звичайною макулатурою, але «слугам» все ж вдалося показати якісь цифри.

Рішучою та навіть жорсткою опозицією виступила Юлія Тимошенко (голова партії «Батьківщина»), зробивши заяву про те, що легалізація медичного канабісу для важкохворих призведе до (цитата) «легалізації наркоти». Ба більше, її підтримав колишній міністр соціальної політики Андрій Рева і навіть... ексміністр охорони здоров'я Олег Мусій.

Тим часом 19 жовтня 2020 року проєкт відкритих даних Opendatabot провів соціологічне опитування щодо п'яти питань, котрі, за заявою президента Володимира Зеленського, поставлять українцям під час місцевих виборів 25 жовтня. Остаточні результати організація презентувала вже 20 жовтня. Голосування проводилося у месенджерах Telegram і Viber. За даними проєкту, у ньому висловилися 120 998 українців. За результатами проведеного дослідження 76,7% підтримали легалізацію канабісу у медичних цілях для полегшення болю у важкохворих, 23,3% висловилися проти.

У 2021 році Верховна Рада України з тріском провалила голосування законопроєкту № 5596 (так званого «Закону для Софійки»), що відкрив би доступ пацієнтам до медичного канабісу в Україні та врегулював би його обіг. На той час понад два мільйони українців, з яких 20 тисяч дітей (!), терміново потребували ліків на основі канабісу. Паліативні, онкохворі, ветерани війни, які мають симптоми ПТСР, пацієнти з хворобою Паркінсона, Альцгеймера, розсіяним склерозом, псоріазом і багато інших вкотре позбулися ще одного шансу на позбавлення від проявів своїх хвороб.

Проте... Боротьба тривала, і 7 червня 2022 року в урядовій дискусії відбулася ще одна подія, про яку національні та іноземні ЗМІ написали наступне: «Уряд України підтримав законопроєкт про медичний канабіс». Кулуарне дійство відбулося за зачиненими дверима, інформація про склад його учасників відсутня, але зміст цієї комунікації цілком передає фінальна редакція законопроєкту, який 10 червня 2022 року було зареєстровано у Верховній Раді під номером 7457. Ось його текст.

У лютому 2023 року документ підтримав Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, а 28 червня президент України Володимир Зеленський виступив з особистою ініціативою про необхідність врешті-решт легалізувати медичний канабіс. На підтримку також виступали лікарі-онкологи. Після внесення множинних, здебільшого безглуздих правок і відвертого гальмування процесу, 13 липня 2023 року законопроєкт було ухвалено у першому читанні, а 21 грудня, у другому читанні, Верховна Рада голосами 248 народних обранців у цілому ухвалила законопроєкт № 7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни». 13 лютого 2024 року Зеленський підписав, а вже 15 лютого закон був опублікований у парламентській газеті «Голос України». Він не передбачає повного легалайзу, але дає дозвіл на використання рослини виключно з медичною та науковою метою. Культивування, обіг і споживання рекреаційного канабісу, як і раніше, залишається адміністративно і кримінально караним.

Перепони що виникали та виникають

Шлях до легалізації медичного канабісу в Україні не обійшовся без труднощів і перешкод. Попри значний прогрес, все ще треба подолати деякі бар'єри, що стосуються:

  • тлумачень та формулювань, зазначених у законі,
  • єдності парламентаріїв у плавному ухваленні подальших рішень,
  • корупційної складової та лобіювання інтересів,
  • відсутності інфраструктури та ресурсів для вирощування і виробництва медичного канабісу, навіть за наявності потужної науково-дослідної бази,
  • залежності від імпорту та технологічної підтримки з боку ключових у цьому питанні країн,
  • необхідності розроблення супутніх нормативних актів та приписів для приведення їх у відповідність до законодавства країн того ж Європейського Союзу, не кажучи вже про таких лідерів галузі, як США та Канада,
  • імплементації реформи системи охорони здоров'я (підготовка працівників медичної сфери, формування переліку дозволених форм ліків на основі канабісу, вироблення схем взаємодії з пацієнтами, виписування рецептів тощо) і зрештою найголовніше,
  • налагодження процесу сприйняття канабісу суспільством та проведення просвітницької роботи, оскільки думка населення, сформована десятиріччями щодо шкоди канабісу, як наркотику, потребує переосмислення та повної трансформації. Як показує практика, більшість українців не знають або ж оперують хибними уявленнями щодо користі та потенційних можливостей використання канабісу з медичною метою, що потенційно може призвести до хибного розуміння та можливих маніпуляцій громадською думкою.

Тенденції та перспективи розвитку індустрії завдяки медичній легалізації

Легалізація медичного канабісу в Україні матиме позитивний вплив на систему охорони здоров'я та економіку. Закон передбачає можливість культивування канабісу з медичною та науковою метою, що призведе до істотного зниження залежності від імпорту і створить нові робочі місця у сільськогосподарському секторі, відкриваючи шлях до цивілізованого врегулювання виробництва медичного канабісу і відкриття нових горизонтів у царині інвестиційних проєктів.

Очікувані зміни у соціальній сфері, пов'язані з легалізацією медичного канабісу в Україні, багатогранні та масштабні. Наведемо лише деякі ключові моменти:

Більший доступ до лікування

Легалізація медичного канабісу розширить доступ пацієнтів до методів лікування на основі канабісу: хронічний біль, епілепсії, онкологічні захворювання, симптоми посттравматичного стресового розладу (ПТСР) та інші порушення психічного здоров'я, що сприятливо позначиться на загальному самопочутті пацієнтів.

Ефективність економіки

Завдяки наявності на території України екологічно чистих регіонів, якість продукції на основі медичного канабісу може створити конкуренцію багатьом ключовим виробникам світового масштабу. Утворення нових підприємств в аспекті цілого сектору сприятиме скороченню безробіття та генеруванню додаткових надходжень до бюджету у вигляді податків і доходів від торгівлі як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.

Розвиток науково-дослідчої діяльності у галузі медицини

Розвиток сфери медичного канабісу стане тригером медичної та наукової діяльності, пов'язаної з інноваційним культивуванням, виведенням нових сортів, а також виробництвом нових препаратів ефективних у лікуванні тих чи інших захворювань.

Всебічний розвиток промисловості

Насіння, олія, а також продукти перероблення (волокна) конопель знайдуть свою нішу у виробництві харчових продуктів, косметики, лакофарбової продукції, тканин, паперу, канатів, будівельних матеріалів, добрив, біопалива...

Хто матиме право вирощувати та за якими нормами

Закон, що регулює обіг канабісу в Україні («Закон про канабіс»), набуде чинності 16 серпня 2024 року. Згідно з цим законом, культивування, перероблення, виробництво, складання рецептури, а також гуртову та роздрібну торгівлю, імпорт і експорт буде дозволено виключно у межах медичного канабісу з медичною, науково-дослідчою та освітньою метою за наявності ліцензії (!) та дотримання вимог квотування. Розподіл квот здійснюватиметься урядом України щорічно на підставі пропозицій Міністерства охорони здоров'я, поданих на основі заявок на квоти від компаній, медичних, науково-дослідних та освітніх установ.

Під медичним канабісом у контексті законодавства України розуміють коноплі, вирощені із сертифікованого насіння лікарських сортів рослин, із вмістом тетрагідроканабінолу (ТГК) не більше ніж 0,3% у висушеній формі рослинної маси.

Вимоги до культивування медичного канабісу передбачають:

  • Вирощування виключно у закритому ґрунті відповідно до регламентованих державою процедур та за наявності ліцензії.
  • Обов'язкове маркування кожної рослини.
  • Відстеження окремих рослин за допомогою електронної системи.
  • Цілодобове відеоспостереження.
  • Забезпечення охорони території культивування співробітниками відділу безпеки національної поліції.
  • Лабораторне тестування вмісту ТГК перед збором врожаю.

На завершення

Легалізація медичного канабісу в Україні свідчить про значний крок уперед у системі охорони здоров'я, особливо у світлі повномасштабних військових дій, що тривають на території країни. Попри складнощі та недоробки, дія закону стане підтримкою тим, хто дійсно потребує альтернативного лікування, забезпечить їх комфортне самопочуття і дасть надію на повне одужання. Всупереч тому, що приватне культивування у домашніх умовах буде заборонене, перші кроки все ж таки зроблені, а це означає, що боротьба за декриміналізацію, вільне вирощування (хоч і в обмеженій кількості), а також легалізацію рекреаційного канабісу, який доповнить дію медичного, триває!