Збір врожаю конопель вважається найбільш бажаною стадією гровінгу для кожного конопляра. Визначаючи приблизний момент повного дозрівання шишок, гровери чекають на харвест з особливим нетерпінням і передчуттям.

На жаль, нерідко трапляється так, що:

  • Рослини з якоїсь причини ростуть повільніше, ніж потрібно, що віддаляє довгоочікуваний етап збору харвесту.
  • Нетерплячість садівника перемагає, і йому стає складно приборкати бажання скуштувати суцвіття якнайшвидше.
  • Конопляр з маси причин не може довго чекати. Відрядження, переїзди та інші речі руйнують усі плани.

У таких ситуаціях гроверу не завадили б уроки щодо прискорення зростання коноплі. Ця стаття розповість про те, як наблизитися до заповітного харвесту та змусити травку дати плоди раніше.

Зміст

Що впливає на швидкість зростання марихуани?

Що впливає на швидкість зростання марихуани?

На це мають вплив два основні фактори:

  • Генетична складова.
  • Довкілля.

Фотоперіодні сорти марихуани

Тривалість життєвого циклу фотоперіодів переважно залежить від режиму світла. При вирощуванні у відкритій місцевості вегетаційна фаза конопель закінчується тоді, коли тривалість світлового дня зменшується до 14 і менше годин. Зазвичай це трапляється наприкінці липня – на початку серпня. Як довго рослина перебуватиме на цій стадії, безпосередньо залежить від моменту висадки стрейну в ґрунт. Коноплярі намагаються зробити це максимально рано, щоб конопляні кущики могли реалізувати потенціал повною мірою. Час висадки у відкритий ґрунт визначають з огляду на кліматичні особливості місцевості. Найчастіше це робиться в середині квітня – на початку травня.

Термін зацвітання фотоперіодів залежить від генетичного коду кожного окремого штаму. Загалом можна сказати, що індічні сорти дозрівають раніше за сатівні. Ця різниця викликана різною тривалістю теплого сезону року в місцевості, обраній для аутдорної культивації канабісу. Індіка цвіте 6-10 тижнів, а сатіва - 10-16.

Під відкритим небом повний життєвий цикл фотиків проходить протягом:

  • Sativa - 160-260 діб.
  • Indica - 80-120.
  • Гібриди без домінантного гена – 120-160.

Якщо мова йде про індорне культивування, то в такому разі коноплеводу доведеться самостійно ініціювати цвітіння кущів шляхом зміни світлового режиму на 12-годинний. Він може як скоротити, так і продовжити вегетацію рослини. Теоретично рослина може бути у везі практично нескінченно. Термін цвітіння в закритому просторі трохи зменшується через потужніше освітлення, стабільність вирощування та менші габарити розсади.

В індорі фотоперіоди приносять харв за:

  • Сатівні - 150-240 діб.
  • Індічні - 70-105.
  • Рівні гібриди - 110-140.

Автоквіти

Автоквіти

Автіки вважаються найшвидшим канабісом. Тривалість їхнього життя встановлена генетикою, на неї не можна вплинути. Вони самі починають цвісти вже за 2-4 тижні після посадки в землю. Тому дуже важливо вберегти автоквітучі сорти марихуани від стресових ситуацій, адже весь той час, який вони витратять на відновлення, відшкодувати не вдасться. Вони в будь-якому випадку зацвітуть у закладений генетикою час. Незначним відхиленням в 1-2 тижні можуть піддаватися лише їхні етапи цвітіння. Не варто забувати, що індіко-домінантні гібриди проходять усі етапи зростання швидше, ніж гібриди з переважаючою сатівою.

Гров автоквітів з домінуючою індікою триває:

  • Індор - 39-63 д.
  • Аутдор - 56-70 д.

Сатіво-домінантні автіки живуть:

  • В обмеженому просторі – 63-77 днів.
  • Під відкритим небом - 70-84 дні.

Довкілля

Довкілля

З вищесказаного можна зробити висновок, що в штучно створеній обстановці для вирощування стрейн росте і розвивається в прискореному темпі. Насамперед це пов'язано зі стабільністю, яку може забезпечити гровер вдома. У приміщенні умови культивації можна довести до ідеалу, а от аутдор такої можливості не надає, адже на вулиці десятки сюрпризів, які можуть вплинути на розвиток канабісу. Не потрібно повністю довіряти паспортним даним будь-якого штаму, навіть якщо його зробив всесвітньо відомий сідбанк. Дані з паспорта рослини розраховуються при культивації у створених лабораторних умовах індору. Кожне відхилення від сприятливих умов призводить до зміни швидкості розвитку конопель.

Що найбільше впливає на швидкість розвитку стрейну:

  • Температура повітря.
  • Інтенсивність світильника.
  • Вологість.
  • Якість ґрунту або субстрату.
  • Добрива та полив.

Що ще впливає на розвиток марихуани?

Що ще впливає на розвиток марихуани?

На розвиток впливають:

  • Нестабільна генетика. У багатьох конопляних сортів є кілька фенотипів, які можуть відрізнятися тривалістю життя і швидкістю розвитку. Через це про навіть 2 ідентичних насінини здатні принести шишки в різний час.
  • Об'єм кореневої системи. Чим більша і розвинутіша система коренів, тим більшою виходить зовнішня частина трави. Це говорить про те, що на розвиток надземної області каннабісу знадобиться більше часу. Коли корінцям стане мало місця, зріст коноплі припиниться. Конопляр може сміливо перевести її у фазу цвітіння, адже більше вона не виросте.

На вдосконалення каннабісу значний вплив має стрес. Травми, помилки гроверів або неправильне підживлення призводять до відсутності зростання трави, яка витрачає життєво важливу енергію на відновлення після стресової ситуації. Тільки після повного одужання рослина зможе спрямувати сили у колишнє русло. Стрес викликає будь-яка техніка підвищення родючості, навіть найнешкідливіша. Якщо ви спробуєте хоч одну з них, будьте підготовленими до того, що кущик дасть урожай на кілька тижнів пізніше.

Як досягти максимально швидкого розвитку марихуани?

Як досягти максимально швидкого розвитку марихуани?

Оптимальний стан навколишнього середовища та правильне підживлення — запорука прискореного розвитку канабісу. Щоб рослини стрімко приносили врожай, професійні гровери радять дотримуватися наступних правил:

  • Температурний режим. Найбільш оптимальною температурою для культивації трави є показник 24 градуси за Цельсієм. При такому значенні їй найкомфортніше. Підтримувати таку температуру на постійній основі досить важко, тому намагайтеся триматися хоча б проміжку між 20 і 27 °C.
  • Освітлення. Інтенсивність освітлення впливає на швидкість метаболізму рослини. Чим більшою кількістю світлової енергії вона наповнюється, тим швидше росте. Найчастіше середньостатистичному стрейну потрібно приблизно 150 Вт світла, але краще орієнтуйтеся на площу плантації. На квадратний метр вистачить і однієї лампи потужністю 400 Вт. Також зверніть увагу на спектральний склад освітлення. На вегетативній стадії рослині потрібне світло в синьому спектрі, а в період цвітіння - вимагає червоного.
  • Рівень вологості. Для забезпечення комфорту канабісу дотримуйтесь рівня вологи в межах 40-60%. Перевищення цього діапазону має ризик зараження пліснявою. При нестачі вологи конопля втрачатиме її, а це обов'язково призведе до стресу.
  • Якість ґрунту. Вибирайте добре дреновану конопляну землю, інакше кореневу систему чекає гниття. Крім цього, надмірна вологість обмежить доступ кисню до корінців, отже, з'явиться гниль. Звертайте увагу на рівень рН грунту, оскільки від нього залежить здатність коренів ефективно поглинати корисні компоненти. Ідеальний рівень рН - 5.5-6.5.
  • Харчування та полив. Корисні компоненти є будівельними матеріалами для рослини. За їх відсутності конопля просто не зможе рости та розвиватися. Їх має бути багато, але в міру. Основні поживні елементи марихуани: фосфор, калій, азот. У період вегетації канабіс слід постачати азотом у збільшених порціях, при цвітінні - фосфором. Калій на будь-якому етапі потрібний в однакових дозах. Якщо говорити про полив, то він має бути регулярним. Конкретної періодичності немає, визначайте момент зволоження самостійно: пальцем проткніть наповнювач на пару сантиметрів. Якщо сухо, то поливайте, якщо волого, то зачекайте ще кілька днів.

Підживлення та стимулятори росту

Підживлення та стимулятори росту

Ці препарати застосовуються для прискорення росту канабісу. У них містяться необхідні поживні елементи, гормони з амінокислотами, що беруть безпосередню участь у наборі зеленої маси і створенні щільних шишок. Завдяки добривам та стимулюючим препаратам у культури з'являється все необхідне для повноцінного та стрімкого зростання.

Для стадії вегетації підходять такі товари:

  • Органічне добриво Bio-Grow від компанії BioBizz; Його можна використовувати за будь-якого методу культивування. В основі Біо-Гроу лежить екстракт цукрових буряків, який здатний активувати мікроорганізми, що приносять користь, в наповнювачі для горщика. Його також використовують після появи перших листочків.
  • Стимулятор росту Diamond Nectar від компанії GHE. У його складі є рідкісний, але вкрай дієвий екстракт фульвової кислоти, що видобувається з відкладень леонардиту. Засіб позитивно впливає на розвиток коренів та допомагає рослині швидше засвоювати корисні речовини.
  • Органічним добривом Bio-Bloom від BioBizz; У ньому міститься багато амінокислот та гормонів, що беруть участь у формуванні та дозріванні шишечок. Біо-Блум застосовують протягом усієї фази цвітіння.
  • Стимулятор цвітіння Bio Bloom. Біологічний активатор, що міститься у складі ББ, відповідає за транспортування поживних елементів у ті місця, де рослина відчуває їхній дефіцит. Крім того, він добре впливає на процес фотосинтезу та здатність культури поглинати корисні компоненти.

У період цвітіння запасіться: