Вирощування конопель заняття цікаве, але при цьому досить непросте. Особливо якщо розглядати домашній гров.

Грамотний гровер, перед тим як висадити «горіхи» у грунт, здійснює замочування і пророщування насіння конопель. Буваю випадки, коли сємки, після прокльовування і формування білого корінця, гинуть. Перша думка рослинника - неякісний посівний матеріал.

Звинуватити сідбанк в продажу поганиого насіння простіше, але самоповага і велика конкуренція вимагають від виробників проводити багаторівневий контроль якості насіннєвого матеріалу і створювати оптимальні умови для його зберігання.

Як показує статистика, загибель насіння канабісу, яке проклюнулося, найчастіше відбувається з вини самого гровера.

Зміст

Очевидні помилки коноплярів

Причини загибелі насіння що проклюнулося

Доставка

Перша помилка допускається в момент оформлення покупки в магазині, який знаходиться за межами країни проживання покупця. Замовлення, припустимо, з Європи може йти близько місяця. Логічно припустити, що зберігання не відповідає нормам. У шляху посилка може загубитися, а потім знайтися. Найсумніше якщо поштове відправлення йде в зимовий період. «Горіхи» піддаються стресу - стрибки  температури, підвищена вологість. Таке насіння в 95% випадків не порадує навіть білим корінцем, а про паростки і зовсім варто промовчати.

Який вихід? Знайти гідний інтернет-магазин з хорошою репутацією у своїй країні.

Якщо ця помилка не відноситься до конопляра, то слід згадати почерговість виконаних дій.

Видно корінець, і ...

Опустимо спосіб виконання процедури і відразу перейдемо до моменту, що корінь уже з'явився і на цьому розвиток загальмувався. Важливо розуміти, що життєвий цикл всього живого обумовлюється періодом активності і сну. Спокій буває фізіологічний або вимушений.

Фізіологічний спокій залежить від генетичної пам'яті. Якщо растіха, що дала «горіхи», росла в умовах нестабільного клімату, що змусили її підлаштовуватися під навколишнє середовище, то нащадки генетично пам'ятають подібні складнощі і не поспішатимуть сходити. У такому випадку потрібно дати «дітищу» час на адаптацію. Примусове прокльовування призведе до росту слабких кущів.

До вимушеного відноситься невідповідність:

  • температурного режиму;
  • вологості повітря;
  • рівня кислотності грунту;
  • нестача кисню;
  • показника солей.

Приведення всіх критеріїв в норму дасть змогу растішкам перейти у фазу росту.

Сємки поміщені відразу в землю

Сємки поміщені відразу в землю

Сценаріїв не розвитку паростків в такому випадку кілька варіантів:

  • Висадка на глибину більше 1-2 сантиметрів. Каска не встигає скинутися, а молодому кореню не вистачає потужності. Підсумок: паросток не пробивається до світла і гине.
  • Відхилення від потрібної температури. Холодно - згнивають. Занадто жарко - пріє і згоряє.
  • Збитий перенасичений вологою грунт. Грунт повинен бути пухнастим, інакше корінь і стебло не зможуть дихати і пробитися крізь «камінь». Надмірна вологість - сприятливе середовище для трихи і грибків, з превеликим задоволенням готовими «з'їсти» молодий зародок.
  • Брак рідини (посуха). Н2О - це еліксир життя.
  • Інфікована земля.
  • Конопляр - «Ну, коли вже?» або ботанік-панікер. Важливе правило говорить: «Не можна розкопувати і закопувати насіння, коли заманеться». Перевірити життєздатність можна на 7-10 добу з моменту посадки.

Довідка! Насіння проходять два етапи розвитку:

  • Анаеробне - немає необхідності в О2 (набухання).
  • Аеробне - сємки проклюнулися і мають потребу в кисні (фотосинтез).

Довідка! Грунт рекомендується купувати в садовому магазині. При відсутності можливості, ботаніки копають в тих місцях, де росте кропива (там нейтральний рН). Взяти поживну основу на найближчій клумбі або в полі - помилка. А накопати і не просушити в духовці - також помилка. Основа може бути просякнута всілякими «-цідамі» (інсектицид, фунгіцид) або з непомітними личинками паразитів і спорами грибків.

Сумнівно, але може бути

Сумнівно, але може бути

Це скоріше стосується початківців-гроверів. Часто білий наліт на «горісі» (найімовірніше грибок) сприймається як корінь. І після висадки в умови, які відповідають усім нормам, нічого далі не відбувається.

Сумніви в тому можна розвіяти. Розкривши розкопане насіння потрібно вивчити зародок. У випадку з грибковою інфекцією вміст буде жовтуватим на колір і рідкої або м'якої структури. Подальші дії - викинути і замочити нову, щоб уникнути зараження інших.

Причиною може стати і забійна доза добрив в неякісних таблетках або горщиках з торфу. Недобросовісні виробники можуть не стежити за дотриманням правил при їх виготовленні.

Настанови по пророщування

Настанови по пророщування

Найголовніша порада - виключити всі вищевикладені помилки. Міцні і здорові сходи, що здатні подарувати важкий смолистий урожай ароматних шишок виростуть при створенні максимально комфортних умов:

  • Температурний режим в межах + 23-25 градусів за Цельсієм.
  • Показник кислотності (pH) - не більше 6-6,5.
  • Мінімум ЄС (вміст солей) на першій стадії розвитку.
  • Пухнастий (дихаючий) грунт.
  • 40-60% вологості.