Коли справа доходить до розробки нових технологій вирощування, виробники стають креативніше з кожним днем. Творчий підхід однозначно є локомотивом інноваційних ідей і оригінальних рішень. Канна-індустрія апріорі не могла стати винятком для цього правила.

Зміст

  • Про унікальний метод в двох словах
  • Як спроектувати вертикальне вирощування конопель
  • Освітлення
  • Подача вологи
  • Кондиціонування та вентиляція
  • Сортове різноманіття
  • Оптимальний підбір субстрату
  • Переваги
  • Трохи недоліків
  • Основні вертикальні системи вирощування

    Про унікальний метод в двох словах

    Про унікальний метод в двох словах

    У цій статті ми познайомимо вас з вертикальним вирощуванням канабісу. Цей оригінальний метод набув широкої популярності в Сполучених Штатах Америки. І тут поштовхом до появи унікальної розробки виявилася легалізація марихуани на території країни. Поки ще не у всіх штатах, але наше з вами праве діло просувається.

    Кожен квадратний метр в зоні вирощування має життєво важливе значення, і здається, що вертикальність може принести істотні переваги щодо оптимального культивування вашої улюбленої рослини. Як це зробити? Читайте подробиці нижче.

    Кілька років тому в деяких штатах США в результаті легалізації канабісу поступово виник тренд вертикальної культивації канабісу.

    Ясно, що цей метод вирощування може принести багато переваг на легальному ринку, де зростаючі площі і ресурси безпосередньо впливають на собівартість продукції. А це, в свою чергу відіграє життєво важливу роль в економічній життєздатності канна-індустрії.

    Все більш жорстка конкуренція в даному секторі змушує його ключових гравців вводити нововведення, які породжують структурні та концептуальні зміни в роботі.

    Як спроектувати вертикальне вирощування конопель

    Ця інноваційна методика передбачає використання всього вертикального простору, доступного в зоні вирощування.

    Ми звикли до горизонтального росту, але цей варіант якщо не перевернув усі канони з ніг на голову, то, як мінімум, пропонує працювати по-іншому, набагато продуктивніше і раціональніше.

    Цей тип вирощування вимагає встановлення певної конструкції, оснащеної різними рівнями (або полицями), на яких розміщуються ніші для вирощування рослин. Такі структури зазвичай прямокутні і мають однаковий розмір. Відстань між ними залежить від висоти, доступної в просторі для вирощування.

    Віддаленість рівнів між собою повинна бути однаковою, оскільки це забезпечує однорідність і оптимізує загальне виробництво культури, особливо у фазі цвітіння.

    Освітлення

    Освітлення

    Світлодіодні лампи

    Пристрої часто використовуються при вертикальному вирощуванні через їх низьке енергоспоживання і тепловиділення. При таких умовах коноплярі можуть без будь-яких проблем розміщувати джерела світла близько один до одного, без небезпеки негативних наслідків.

    Це найбільш важлива причина, по якій світлодіодні лампи ідеальні для розміщуваних рослин каннабіса при вертикальній культивації. Крім того, подібні системи освітлення безпосередньо впливають на системи кондиціонування і вентиляції. Відсутність нагріву дозволяє запускати останні набагато рідше, а це, в свою чергу, зниження енергоспоживання і підсумкової собівартості готового продукту.

    Лампи CMH / LEC (CMH - Керамічна металогалогенна лампа)

    Ці освітлювальні прилади пропонують ті ж переваги, що і світлодіоди, але їх не можна розміщувати якомога ближче до рослин через їх розмір. Звідси випливає головний недолік - для використання цього типу освітлення потрібно набагато більше вільного простору.

    Лампи HPS (Натрієві лампи високого тиску)

    Якщо в звичайному побутовому індорному гровінгу такі джерела нерідко задіюються, то для вертикального вирощування вони категорично не підходять. Виняток можуть становити лише конструктивні рішення в циліндричних системах.

    Подача вологи

    Проектування і установка зрошувальної системи при вертикальному культивуванні являє собою досить складну і трудомістку роботу, особливо якщо мова заходить про культивацію в промислових масштабах. Система поливу повинна живити і зволожувати рослини каннабісу на всіх рівнях за допомогою підйомного насоса. Така техніка потребує професійного встановлення і ніяк інакше.

    Чим більше конструкція має рівнів у своєму складі, тим складніше буде підсумкова структура зрошення. Кожна рослина конопель отримує порцію необхідної вологи через незалежну систему крапельного зрошення, що забезпечує необхідну кількість поживного розчину. А це означає, що жодна растішка не отримає більше або менше рідини, ніж її «родичі», розташовані на будь-якому іншому рівні. Максимальна однорідність - успіх реалізованої інженерної думки.

    Забезпечення рослин всіма необхідними елементами має життєво важливе значення, але обов'язково також варто враховувати видалення залишків поживного розчину в замкнутій іригаційній системі, особливо для дійсно масивних культур. А такі сорти, як правило, використовуються досить рідко в промисловому виробництві марихуани (при вертикальній культивації).

    Правильне управління залишками є ключовим фактором збереження навколишнього середовища та дотримання правил, встановлених установами.

    Кондиціонування та вентиляція

    Кондиціонування та вентиляція

    Для оптимального функціонування цієї частини, мета полягає в створенні рівномірного розподілу повітря в зоні вирощування. Це не просте завдання, коли ми розглядаємо його на прикладі вертикально розташованого робочого простору, тому що гаряче повітря природним чином піднімається вгору. Проти базових основ фізики не попреш. Це найбільша проблема, і пошук кліматичної рівноваги в вашому просторі для вирощування має першорядне значення. Тільки при вирішенні озвученої задачі вся система буде правильно функціонувати.

    Сортове різноманіття

    Кращими штамами для вертикального вирощування є сорти середнього розміру, які не розтягуються занадто сильно по висоті; наприклад, великою популярністю користується Bubba Kush.

    Також гроверу принципово важливо вибрати швидкоцвітучий сорт, що володіє високими показниками продуктивності. Таким чином конопляр може гранично оптимізувати ритм росту, кількість однорічних культур і врожайність. Фактично, саме ці три критерії є найбільш важливими для комерційного гровінга. Вони завжди повинні бути прийняті до уваги і стояти на першому місці.

    Більшість фахівців рекомендують вибирати гібриди з індічной домінантою, або просто штами з максимальною врожайністю. При плануванні, даний аспект не менш важливий ніж розрахунки конструкції і бухгалтерські підрахунки, оптимізація ризиків та інше.

    Також конопляру необхідно встановити чітко визначені секції свого гроурума. Мається на увазі планування генетичного розподілу всередині конструкції. Це буде односортових вирощування або гровер хоче задіяти гібриди, які мають дуже схожі характеристики для забезпечення однорідних загальних результатів.

    Оптимальний підбір субстрату

    В цілому, тут традиційно використовують блоки з мінеральної вати. Головною причиною такого вибору є приголомшливі аераційні можливості матеріалу, що істотно прискорюють метаболізм рослин в цілому і зокрема каннабісу.

    На додаток до добре керованої іригаційної системи, мінвата також допомагає запобігти появі шкідників, всіляких захворювань і інфекцій.

    Ще однією перевагою використання мінеральної вати є її вага. Практично неможливо відшукати настільки легкий і відносно недорогий матеріал. Менше навантаження на всю конструкцію для вертикального гровінга, а також її відносну простоту, дозволить здешевити підсумкову вартість комплексу.

    Грунт також використовується в якості поживного середовища при деяких вертикальних системах. Більш того, він показує дуже гарні результати. Однак грунт потребує більш ретельного догляду. Крім результуючого ефекту, грунтові суміші володіють ще однією унікальною властивістю - так званий буферний ефект. У той же час, якщо порівнювати грунт з мінеральною ватою саме в контексті вертикального гровінга, він не так підходить, як мінвата.

    Переваги

    Основні переваги цього методу вирощування полягають в таких особливостях:

    • Максимальне використання доступного вертикального простору.
    • Збільшення «виробничих потужностей» на такій же ділянці, як і при горизонтальній культивації.
    • Істотне прискорення циклів зростання.
    • Оптимізація виробничих витрат (іноді різниця знижується в рази).
    • 50-60% загального енергозбереження в порівнянні з традиційними методами.

    Трохи недоліків

    Було б дивно, якби у цього методу були виключно плюси і жодного мінуса. Ось весь «негатив», який вдалося знайти:

    • Значні стартові вкладення (малобюджетного проекту апріорі не вийде).
    • Складність контролю умов навколишнього середовища (дивіться пункти про вентиляцію і зрошення).
    • Підвищений ризик нещасного випадку (більше контролю техніки безпеки).
    • Потрібно максимально контролювати всі елементи системи вирощування.
    • Досить складне і трудомістке обслуговування.

    Основні вертикальні системи вирощування

    Основні вертикальні системи вирощування

    На сьогоднішній день вважається, що всі існуючі вертикальні системи діляться на три різних типа.

    Накладна вертикальна система

    Така установка є найбільш поширеною в даний час. Причина тому знаходиться на поверхні - вона найефективніша і допускає безболісну модифікацію навіть якщо процес гровінга давно стартував.

    Даний метод полягає в спорудженні декількох рівнів, що встановлюються один на одного. Причому, для кожної стійки існує окрема система освітлення і зрошення. Це значно спрощує в майбутньому розміщення рослин і їх видалення (харвест).

    Залежно від вільного місця на кожній стійці, ви можете використовувати клони і застосовувати техніку SOG (Sea Of Green), яка дійсно скоротить фазу зростання.

    Якщо відстань між полицями більше, ви можете вибрати розтяжки, які розтягуються далі, але вам все одно доведеться виконувати топпінг або інші методи обрізки відповідно до кожної окремо взятої ситуації.

    Щоб сприяти розвитку бутонів конопель у верхній частині рослин, необхідно обрізати їх нижнє листя. Подібну роботу слід виконувати регулярно і систематично, так ви зможете реально контролювати габарити растішек і оптимізувати підсумкову врожайність.

    Справжня вертикаль

    Це вільний переклад словосполучення (True Vertical) і він максимально точно характеризує суть методу. За допомогою цієї технології вирощування рослини каннабісу розвиваються в умовах, де вода гарантується за допомогою методу поливу, що є чимось середнім між NFT (Nutrient Film Technique - Техніка живильного шару) і класичними системами аеропоніки.

    Цей метод вирощування сприяє оптимальної подачі необхідної вологи і поживних речовин. Мається на увазі обов'язковий надлишок кисню для прискорення метаболізму рослин.

    Циліндричні системи з центральним освітленням

    Циліндричні системи з центральним освітленням

    Ця система відома вже більше двадцяти років, що не заважає їй бути актуальною і до цього дня. Проблема полягає тільки в тому, що для комерційного вирощування канабісу вона зовсім не підходить, якщо ви підприємець середньої руки. Конструкція настільки складна, що вимагає дійсно великих фінансових вкладень.

    Якщо описувати технологію коротко, то рослини вирощують у вертикальній циліндричній, іноді гідропонній системі, що обертається. Єдине джерело світла - одна лампа HPS і розташовується вона безпосередньо по центру.

    Ця система може виявитися дійсно ефективної, але вона вимагає дуже ретельного контролю і трудомісткого обслуговування, які, ймовірно, занадто складні для дрібних компаній і приватних гроверів.

    Основна проблема з цим типом вертикального вирощування пов'язана з іригацією: часто можуть з'являтися витоки, які можуть навіть призвести до потопу.

    На жаль, мрії звичайних гроверів поки що далекі від реалій сучасних технологій і реалізовувати подібні проекти особисто вкрай проблематично. Але час не стоїть на місці і є чітка впевненість, що все тільки починається!