Ви хочете вирощувати крихітні рослини конопель? Хотіли б ви створити ділянку з таких рослин для свого саду марихуани? Існують прості способи культивування каннабіса, що залишається невеликим, але при цьому виробляє багато паростків, багатих психотропними речовинами! Для того, щоб кущі росли в потрібній формі і зручному розмірі, варто дотримуватися корисних порад і нескладних рекомендацій.

Зміст

Коротко про головне (як зберегти рослини компактними, не жертвуючи врожайністю)

Тут представлена скорочена версія навчального посібника з культивування марихуани для поверхневого ознайомлення з матеріалом. Докладні інструкції будуть наведені нижче.

Генетика

Для початку необхідно вибрати низькорослий сорт. У наші дні у людини є доступ майже до всіх видів, практично в будь-якій точці світу. Так, наприклад, Black Jack Auto, залишається компактним, але при цьому дає хороші врожаї. Кращим варіантом для отримання невеликих екземплярів є швидкодіючі автоцвітучі штами. Хоча для даної задумки можуть підійти і карликові фотоперіодні види. Нижче розповідається про кілька сортів, що відмінно зарекомендували себе для вирощування на невеликій площі, а потім наведено інструкції щодо того, як виростити марихуану, якомога менших розмірів.

Особливості вирощування

Використовуйте правильне світло для культивування канабісу - люмінесцентні лампи (наприклад, КЛЛ або Т5) і деякі світлодіоди є відмінним вибором для невеликих приміщень. При цьому враховуйте спектр світла. Застосування освітлення з синім відтінком, як правило, робить рослини більш низькими, в той час як вирощування за допомогою червоного кольору може стимулювати зростання.

Обмежте кореневий простір. Особини у великих горщиках здатні стати розміром з дерево! Зберігання марихуани в вазонах меншого обсягу, як правило, не дозволяє їй рости такою великою (як дерево бонсай з обмеженими корінням), але бруньки будуть розвиватися, поки кущ отримує багато світла і поживних речовин. Обмеження можливості зростання кореня обмежує загальний розмір рослини.

Виберіть стиль вирощування, що дозволяє кущах залишатися низькими. Зазвичай використовують одну з наступних технік: «Море зелені» (безліч саджанців в маленьких горщиках), «Екран зелені» (з використанням екрану або сітки), «Маніфолдінг» (масивне маніпулювання формою паростка в дуже молодому віці), або інші види «тренування » рослин (докладніше про це нижче).

Основні поради

  • Тримайте джерело світла як можна ближче до паростків. Переконайтеся, що при цьому лампа ніяк їм не заважає. Сильне світло допомагає призупинити ріст.
  • Проводьте обрізку - видаліть верхню частину наркотичної рослини, коли їй всього кілька тижнів. Ця техніка відома як «Топпінг». Вона змушує кущики рости густими і поширюватися в широчінь.
  • Методи «тренінгу» конопель дозволяють змусити будь-який штам залишатися на потрібній висоті і зберігати необхідну форму. Навіть якщо паростки вже занадто великі, це може допомогти. Особливо знадобляться такі техніки, як LST (щадний метод прогресивного тренінгу, при якому верхівка центральної коли м'яко підгинається - без сильних заломів і обрізки) і суперкроппінг (екстремальний вигин), якщо вам потрібно змінити загальну форму або зменшити висоту.
  • Не чекайте занадто довго, щоб перейти до фази цвітіння. Це не відноситься до сортів з автоматичним цвітінням. Але, якщо ви вирощуєте фотоперіодну (звичайну) рослину, почніть стадію цвітіння, коли паростки досягнуть половини бажаного розміру. Висота марихуани зазвичай подвоюється після того, як її переводять на графік освітлення 12/12. При занадто тривалому зволіканні зростання куща може вийти з-під контролю.

За допомогою вигину і підв'язки стебел можна зробити так, щоб канабіс був майже повністю плоским.

як зберегти рослини компактними

Детальна інформація

Далі буде представлений детальний матеріал по кожному вищевказаному пункту із культивування карликової марихуани для тих, хто всерйоз вирішив зайнятися розведенням галюциногена.

Генетика

Виберіть сорт, який буде низьким в природних умовах.

Деякі різновиди канабісу мають тенденцію рости дуже великими і високими незалежно від того, що ви робите. Якщо штам позначений як «XL», тримайтеся подалі! Проте, деякі види залишаються дуже компактними навіть без спеціального догляду.

Автіки починають формувати бруньки приблизно через 3-4 тижні після проростання і, як правило, готові до збору врожаю через 2-3 місяці. Завдяки такому швидкому життєвому циклу, майже всі автоквітучі різновиди мають незначні розміри. Проте, шукайте штами, які вважаються карликовими, якщо ви хочете отримати рослину найменшого росту.

Для розведення канабісу на незначних територіях рекомендовано використовувати такі сорти:

  • Amnesia Auto є компактним, має блискучі суцвіття з високим вмістом галюциногенів і дає хороші врожаї.
  • Berry Auto - карликовий фруктовий штам, швидко дозріває і не вимагає особливих витрат часу і сил для догляду.
  • Black Jack Auto. Цей екземпляр, росте низьким в природних умовах, але при цьому має високу врожайність. Якщо якісь гілки стають занадто довгими, можна використовувати різні техніки «тренування», що дає значний ефект. Наркотичний вплив цього штаму на організм нічим не поступається своїм «великим» аналогам.
  • Blue Critical Auto сам по собі зберігає незначні розміри протягом усього життєвого циклу. Він дуже добре реагує на «тренування», має товсті бутони, які надають потужний галлюциногенний вплив на людину.
  • Cinderella Jack Auto - це низькорослі рослина, що дає тверді, щільні шишки. Цей сорт є досить популярним, тому що наслідки від його вживання надзвичайно сильні і тривалі.
  • Cream Cookies Auto володіє значними галюциногенними властивостями. Так само він відрізняється своїм привабливим зовнішнім виглядом. Протягом усього життя він залишається низьким, його легко вирощувати, і він дає хороші врожаї.
  • Cream Mandarin Auto - цей штам має тенденцію зберігати дуже незначне зростання, іноді через це візуально може здаватися, що він відстає в розвитку. Бутони мають приємний цитрусовий запах. Хоча вони і не відрізняються великими розмірами, є швидкодозріваючими і мають сильний наркотичний вплив.
  • Pineapple Express Auto - надзвичайно популярний автоквітучий вид. Рослини досить низькі, швидко дозрівають (навіть для цього сімейства), а блискучі шишки виділяють дуже приємний аромат.
  • Pink Kush CBD 30: 1 - лікарський штам з ТГК менше 0,5%, має гарні бутони і є швидкодозріваючим кущем.
  • Red Poison Auto. Дуже привабливим в цьому сорті є червоний або фіолетовий колір, що виявляється на більшості примірників, особливо якщо кущ знаходився в прохолодному місці в нічний період незадовго до збору врожаю. Відрізняється великою кількістю шишок і сильними галюциногенними ефектами.
  • Tangerine Dream Auto поєднує в собі п'янкий запах цитрусових і високу врожайність на крихітному кущику.
  • THC Bomb Auto легко вирощувати, приносить хороші врожаї, красиві блискучі бутони з потужним наркотичним впливом.
  • Wedding Cheesecake Auto залишається досить компактним, рано дозріває і викликає значну галлюциногенну дію на організм при вживанні.

Також можна вибрати фотоперіодні сорти, позначені як «низькі» штами. Різновиди, позначені як «швидкий» або «експрес», можуть бути кандидатами для повноцінного вирощування марихуани за короткий проміжок часу. Період цвітіння у них починається рано, але варто прочитати опис конкретного виду, щоб дізнатися більше про те, якої висоти очікувати. Фотоперіодние представники зазвичай мають більш значні розміри, ніж автоцвітучі аналоги. Але вони можуть бути чудовим варіантом для культивування на невеликому просторі, якщо ви виберете відповідний сорт і обов'язково почнете стадію цвітіння, коли рослини досягнуть 3-4 тижнів. Не дозволяйте їм ставати занадто великими, поки не переведете їх на графік освітлення 12/12, інакше вони переростуть ваш сад!

Рекомендовані карликові фотоперіодні штами:

  • Aurora Indica швидко росте, має щільні, потужні шишки, але залишається низьким і дає можливість раннього збору врожаю.
  • Candy Kush Express FAST легко вирощувати. Відрізняється раннім дозріванням, приємним запахом бутонів і сильним впливом на організм.
  • Cream Caramel FAST є швидкоквітучім штамом, має відмінну врожайність, незвичайний аромат і викликає яскравий наркотичний ефект після вживання.
  • Original Amnesia. Цей сорт не підійде тим, хто хоче, як можна швидше зібрати урожай, так як дозрівання відбувається досить довго. Перевагами є його карликовість, податливість при «тренуваннях», включаючи маніфолдінг. Бутони великі і красиві, з наслідками від вживання відповідними до назви «амнезія».
  • Peyote Critical дає дуже яскраві і насичені враження. Іноді виникаючий вплив може бути занадто нереальним або лякаючим. Кущі залишаються низькими тільки при використанні деяких технік «тренувань». Якщо почати стадію цвітіння до 4-го тижня після проростання, то воно не повинно стати занадто високим.
  • Romulan. Цей штам дуже популярний і відрізняється своєю незначною висотою навіть без спеціального догляду. Шишки з високим вмістом ТГК викличуть дуже насичені галюцинації. Хоча рослина не має високих врожаїв, але якість одержуваних ефектів варта того.
  • Royal Cookies виведений селекціонерами спеціально для рекреаційних цілей. Це означає, що завдяки високому вмісту ТГК, наркотик має прекрасні «розслаблюючі» властивості. А компактні розміри куща роблять його ідеальним для прихованого саду.
  • Speedy Chile FAST володіє ультра-блискучими бутонами на крихітній стеблинці. Вживання цього сорту заспокоює нервову систему, але в деяких випадках може привести до неспокою під час «тріпу».
  • Sweet Russian має невеликі красиві бошки, залишається компактним, спричиняє значний вплив.
  • Sweet Tooth буде низьким протягом усього життєвого циклу без застосування «тренувань», а також володіє значними ефектами, завдяки високому вмісту ТГК.
  • Bomb - короткорослий штам, приносить великі врожаї, з відмінним галлюциногенним потенціалом і блискучими бутонами. Дуже простий в догляді.

Особливості вирощування

Для того, щоб отримати хороший урожай з невеликої ділянки землі, потрібно докласти певних зусиль. Крім того, варто врахувати деякі особливості, оскільки догляд як за великими, так і за карликовими рослинами має свої нюанси.

Вибір способу освітлення

Використовуйте правильне світло для культивування марихуани - КЛЛ, T5 і деякі світлодіоди є відмінним вибором для невеликих приміщень. Давайте розглянемо плюси і мінуси кожного з них.

КЛЛ дають велику «гнучкість» для варіантів застосування в крихітних просторах, тому що вони компактні і можуть розміщуватися в декількох дюймах від вазонів.

Вибір способу освітлення

Приклад освітлення з КЛЛ

Компактна люмінесцентна лампа підходить тільки для маленьких плантацій. У такому випадку вона сприяє високим врожаям. Якщо ж ви вирішили збільшити кількість вирощуваних рослин, то вам знадобиться кілька великих (або багато маленьких КЛЛ). Це призведе до підвищення загальної температури і значних витрат енергії (відповідно і фінансів). Тому в разі, якщо у вас достатньо місця для розведення великої кількості кущів, рекомендується розглянути інші варіанти освітлення.

Люмінесцентні лампи T5 мають низький профіль, їх можна тримати поруч з паростками. При такому світлі можна отримати напрочуд хороші врожаї, якщо ви змусите канабіс рости широко і рівно (як на зображенні нижче). Недоліком є те, що така техніка виробляє набагато більше тепла, ніж світлодіоди. З точки зору тих же витрат на електрику, це не найкращий варіант.

Вибір способу освітлення

Світлодіоди бувають різних форм і розмірів, тому вони можуть підійти практично для будь-якої плантації. LED освітлення має тенденцію до низького споживання тепла і електроенергії, що робить його відмінним виборів для невеликих прихованих садів. В середньому, світлодіоди виробляють приблизно вдвічі більше світла, ніж флуоресцентні лампи, такі як КЛЛ і Т5, при такій же кількості споживаної електрики. Нові моделі даної техніки будуть працювати ще ефективніше.

Вибір способу освітлення

Приклад вирощування наркотичних рослин із застосуванням світлодіодної лампи

Спектр світла

Використання освітлення з великою кількістю синього в спектрі, як правило, сприяє карликовості куща і спонукає його рости вшир (листочки щільніше прилягають один до одного, що робить кущик густіше). В цей же час застосування червоних відтінків може стимулювати зростання у висоту. Світлодіоди або лампочки з маркуванням спектра 4000k, 5000k і 6500k, що мають синій колір - відмінний вибір для того, щоб конопля була низькою.

Розмір вазона

Для того, щоб марихуана залишалася компактною, необхідно обмежити кореневий простір. Для цього рекомендовано використовувати невеликі горщики. В іншому випадку кущі канабісу можуть стати розміром з дерева! Їх культивування в контейнері меншого обсягу, не дасть можливості паростку набратися достатньо сил, щоб зелена частина досягла значних розмахів. При цьому якість врожаю не постраждає: бутони будуть рости до тих пір, поки рослина отримує багато світла і поживних речовин. Для наочності залежності розміру вазона і висоти марихуани розглянемо такі приклади.

Розмір вазона

Цей автоцвітучий екземпляр, вирощений у стаканчику, ледь виріс до 15 см у висоту.

Розмір вазона

Всі ці автоцвітучі кущі були посаджені і проростали в один і той же час і навіть 4 належать до однакового штаму. У маленькому наметі були горщики об'ємом 1 галон, в той час як у великому наметі використовувалися вазони об'ємом 3 галона. Невеликий контейнер - основна причина того, чому рослини в міні-наметі виросли набагато нижчі і густіші.

Ось ще один приклад, який показує, як розмір горщика впливає на висоту канабісу. Всі ці саджанці проросли одночасно. Частина особин була посаджена в 3х-галлонові вазони, а решта - в поодинокі чашки. Всі вони були приблизно однакового розміру на момент, коли було зроблено фото.

Розмір вазона

Протягом тижня примірники у великих горщиках обігнали саджанці в одиночних чашках. У порівнянні з представниками того ж сорту в маленьких вазонах, ті, що росли в великих, виглядали більш розвиненими і восокими. У більшості, фактично, було додаткове листя. Різниця в розмірах продовжувала б збільшуватися в тому випадку, якщо б ці рослини продовжували рости в різному посуді. Маленькі горщики призводять до зменшення канабісу!

Розмір вазона

Стилі вирощування карликових кущів

Існує кілька методик, що дозволяють культивувати міні-марихуану. Нижче будуть розглянуті основні з них. До найпопулярніших технік відносяться:

  • «Море Зелені» (SoG). Суть полягає в тому, щоб тримати багато саджанців в невеликих горщиках;
  • «Screen of Green» (ScrOG) - метод, при якому кущ розміщується так, щоб він ріс уздовж екрану або сітки. Це змушує його залишатися приблизно на одній висоті;
  • «Manifolding» - це процес, під час якого проводяться маніпуляції із формою рослини в дуже молодому віці для густого, симетричного розвитку в подальшому. Наприклад, можна створити міцний основний стовбур з декількома симетричними гілками. Це дозволяє досягати величезних врожаїв на відносно невеликих кущах;
  • Інші види «тренінгів», такі як «Низько-стресовий підгин» (LST- Low Stress Training) і суперкроппінг (також відомий під терміном High Stress Training - високо-стресове тренування або HST), також можуть бути корисні для зменшення висоти марихуани. У першому випадку «тренування» центральне стебло підгинається так, щоб воно розміщувалося горизонтально. Бічні гілки, при цьому, приймають вертикальне положення і починають рости вгору. У другому варіанті проводиться масове підгинання гілок куща. Це робиться для того, щоб підвищити врожайність (кількість ТГК підвищується, якщо рослина зазнавала стресу в процесі культивації).
Стилі вирощування карликових кущів


Стилі вирощування карликових кущів


Стилі вирощування карликових кущів


Стилі вирощування карликових кущів

Основні поради

Тримайте джерело світла як можна ближче до конопель. Але при цьому лампу необхідно розмістити так, щоб вона не чинила негативного впливу на саджанці. Відстань, на якому вона повинна знаходитися залежить від конкретного типу освітлення. Яскраве світло допоможе вам отримати карликові кущі.

Проводьте обрізку. Вам необхідно видалити верхівку коноплі, коли їй всього кілька тижнів. Ця техніка відома як «Топпінг». За її допомогою конопля отримає більш густе листя, а сам стеблинка буде набагато нижче своїх необрізаних аналогів. Це дозволить не тільки зменшити кущ, але і підвищити врожайність. Так виглядатимуть рослини, у віці 3-4-х тижнів:

Основні поради

Кращий час для проведення обрізки, що сприяє карликовості марихуани - період, коли у паростка є близько 6 комплектів листя. При цьому відсікається лише верхня частина основного стебла.

Основні поради


Основні поради


Основні поради

Порада по обрізці автоцвітучих штамів. Підстригайте рослину після того, як на ній вже почали з'являється бутони, щоб вона була нижче. Топпінг на стадії цвітіння зазвичай вважається поганою ідеєю, тому що він зупиняє розвиток більшості автіків. Але це може бути хорошою тактикою, якщо ви хочете припинити зростання куща навмисно.

Не затягуйте занадто довго, щоб перейти до фази цвітіння. Ця рекомендація стосується лише фотоперіодних (звичайних) рослинх і не стосується автоквітучіх сортів. Для традиційних штамів стадія цвітіння повинна початися, коли кущ досягне половини потрібного розміру. Після того, як ви переведете марихуану на освітлення з графіком 12/12, вона подвоїть свою висоту. Тому стебло може стати занадто великим, якщо ви будете чекати занадто довго.

Тепер у вас повинно бути чітке розуміння того, що потрібно для вирощування рослин каннабіса будь-якого розміру і форми, які ви хочете!