Друге за важливістю питання після покупки насіння коноплі – вибір гроубоксу для домашньої культивації рослини. Розглянемо докладніше, за якими критеріями необхідно вибирати ідеальну оранжерею і як змайструвати бокс з нуля.

Зміст

Що таке гроубокс

Що таке гроубокс

Під гроубоксом мається на увазі закритий простір, спеціально обладнаний для гровінгу. Його завдання – забезпечити оптимальні для вирощування конопляних кущів показники температури та вологості. Примітивний гроубокс виглядає як невелика шафка або коробка, в якій зростають кущі рослини.

Для домашньої культивації конопель найчастіше використовуються малогабаритні гроубокси розмірами 80х80х160/180 см. Компактним конструкціям легко знайти місце навіть у маленькій квартирі, при цьому сам короб вміщує велику кількість кущів. У ньому легко організувати сприятливий мікроклімат, витрачаючи мінімум електроенергії.

Але просто помістити розсаду в коробку і терпляче чекати на врожай не вдасться. Доведеться подбати про створення повноцінної міні-оранжереї з гроверським обладнанням, кліматичною технікою та вимірювальними приладами. Сам каркас із полотном представляє собою лише базис конструкції – основні витрати підуть на технічне оснащення короба.

Переваги вирощування конопель у гроубоксі

Переваги вирощування конопель у гроубоксі

Індор або вирощування марихуани в закритому просторі вважається «золотим стандартом» у культивуванні рослини. Чим хороший гровінг у спеціально обладнаному місці:

  • мінімальні початкові вкладення;
  • можливість вирощування середньорослих сортів з гарною віддачею (до 2000 г шишок з 1 м2 насаджень);
  • зручний догляд за сходами;
  • можливість використання широкого спектру вентиляційного та освітлювального обладнання;
  • невеликі щоденні витрати часу та фінансів.

Вимоги до гроубокса

Вимоги до гроубокса

Незалежно від того, в якому гроубоксі ви культивуватимете канабіс, – фабричному чи саморобному – необхідно забезпечити дві найважливіші характеристики:

  • гарну повітропроникність;
  • ефективний захист від сонячного проміння.

У коробі для гровінгу потрібно передбачити як мінімум два технологічні отвори. Один, розташований в нижній частині корпусу, забезпечуватиме приплив повітря. Друий візьме на себе функцію витяжки – його розміщують у верхній частині короба. Погана вентиляція призведе до порушення мікроклімату та перешкоджатиме повноцінному фотосинтезу. У таких умовах конопляні кущі не виживуть чи дадуть слабкий урожай.

Чому важливо підтримувати світлонепроникність гроубоксу:

Попадання на рослини променів під час нічної фази освітлення стрес для культури. Тому будь-яке зовнішнє світло не повинно надходити всередину короба.

Рослина освітлюється потужною фітолампою за певним графіком, який може не збігатися з режимом відпочинку мешканців. Тому краще подбати про те, щоб світло не проникало з боксу назовні, не дратувало домашніх і не порушувало конспірацію.

Ще одна з вимог – надійні кріплення для встановлення обладнання:

  • фітосвітильників;
  • канальних вентиляторів;
  • вугільних фільтрів;
  • вимірювальних приладів

Рекомендується укомплектувати гроубокс додатковим піддоном, який збиратиме зайву рідину після поливу. Вимити піддон набагато простіше, ніж витирати всю підлогу у приміщенні.

Як виготовити гроубокс своїми руками

Як виготовити гроубокс своїми руками

Далеко не кожен гровер-новачок готовий виділити кошти на покупку повноцінного професійного гроубоксу. Багато хто не впевнений у своїх силах, побоюється, що витівка не принесе плодів, а гроші будуть витрачені даремно. Інші відносяться до вирощування канабісу як до хобі, тому не збираються вкладатися в це заняття.

У таких випадках добрим бюджетним рішенням буде самостійне виготовлення гроубоксу. Що можна взяти за основу:

  • стару шафу;
  • комод;
  • корпус від системного блоку ПК;
  • корпус холодильника;
  • тумбу;
  • нішу у стіні.

Підійде будь-який замкнутий простір, габарити якого відповідають сорту рослини. При певних навичках можна спорудити бокс із листів ДСП та рейок. З розмірами конструкції допоможуть визначитися прості математичні розрахунки. А для виготовлення достатньо буде зібрати каркас із рейок, закріпити на ньому стінки та двері. На останньому етапі проводять герметизацію швів, а внутрішню поверхню покривають світловідбивачем.

Як світловідбивачі можна використовувати:

  • Харчову фольгу (Найпростіший, але не найкращий варіант. Фольга відрізняється низьким коефіцієнтом світловідбиття і погано розсіює світловий потік. Матеріал легко зминається, змінюючи ступінь заломлення променів, що шкодить рослинам).
  • Біла матова фарба. Непоганий бюджетний засіб розсіювання променів з коефіцієнтом відбиття 70-85%. Матова поверхня не створює відблисків і рівномірно розподіляє світло. Єдиний мінус – при нагріванні від потужних фітоламп фарба може плавитись та виділяти небезпечні пари.
  • Світловідбивна плівка. Найкращий матеріал для облаштування внутрішнього простору гроубоксу. Завдяки високому коефіцієнту світловіддзеркалення (до 97%) плівка ідеально розподіляє промені всередині короба. Легкий, практичний, стійкий до пошкоджень матеріал має один недолік - високу вартість.
  • Пінофол. Це будівельний матеріал для теплоізоляції, який складається з 1-2 шарів фольги, нанесених на базис зі спіненого поліетилену. Пінофол має високі звукоізоляційні властивості та коефіцієнт відображення на рівні 95%. Однак, матеріал створює теплоізоляційний ефект, тому при використанні пінофолу необхідно стежити за температурою в боксі.

Професійні гроубокси

Професійні гроубокси

Якщо немає бажання самостійно робити домашню оранжерею, можна придбати готову конструкцію. Професійний гроубокс складається із міцного каркасу, обтягнутого світлонепроникним матеріалом. Найчастіше для цих цілей використовують нейлон – міцне, довговічне, зносостійке полотно. Внутрішня поверхня короба покрита ефективним світловідбивачем.

Професійні гроубокси найчастіше мають збірну конструкцію. Завдяки продуманій системі кріплень ящик легко розбирається, транспортується та збирається на новому місці.

Крім класичних боксів для вирощування конопель, існують ще два популярні різновиди:

  • Клонарники. Нагадують піддони із прозорою кришкою. Призначені для пророщування насіння, культивування та укорінення молодої розсади. Оптимальний мікроклімат забезпечують спеціальні отвори із клапанами. Але окреме джерело освітлення у конструкції не передбачено. Розмір клонарника можна підібрати індивідуально – залежно від кількості саджанців.
  • Стелс-бокси. Це компактні коробки, призначені для вирощування низькорослих сортів культури. Завдання конструкції – організувати приховану культивацію конопляних кущів. Гроубокс такого типу забезпечує високий рівень герметичності для захисту навколишнього простору від світла, сторонніх шумів та запахів.

Вибір розміру коробки визначається кількістю саджанців та сортом марихуани. Фотоперіодні сорти конопель, як правило, більш розлогі, ніж автоквітучі сорти, тому вимагають більше простору для культивації. На площі, яку займає один фотик, можуть вільно поміститися три автоквіти.

Розміри класичних гроубоксів:

  • 40х40х140 – компактний варіант для прихованого вирощування каннабісу невисоких сортів-автоквітів або рослин у тренований фотоперіод;
  • 60х60х180 – здатний вмістити два повноцінні автоквіти або один саджанець фотоперіодного сорту;
  • 100х100х200 – містка великогабаритна конструкція, розрахована на 6 високорослих автоквітів або два фотоперіодні;
  • 290х200х200 – універсальний короб для вирощування будь-якого різновиду конопель.

Освітлення гроубоксу

Освітлення гроубоксу

Грамотна організація освітлення – запорука активного фотосинтезу та повноцінної життєдіяльності конопляного куща. Лампи повинні створювати рівномірне розсіяне освітлення, потужність якого відповідає габаритам гроубоксу. Ще одна вимога - відповідність світла спектральним перевагам каннабісу на різних стадіях життєвого циклу.

Не рекомендується купувати занадто потужні фітолампи із запасом. Рослина може отримати термічний опік, та й витрати на електроенергію будуть невиправдано високі.

Які вибрати лампи для оснащення домашньої оранжереї:

  • Люмінесцентні – через обмежений спектр і низьку потужність світлового потоку підходять тільки для стадії вегетації.
  • Світлодіодні LED – енергоефективний, термобезпечний, але дорогий варіант. Для освітлення одного куща потрібна лампа потужністю 180-230 Вт.
  • Газорозрядні – універсальні недорогі лампи, що підключаються через терморегулюючий пристрій. Однак через сильне нагрівання необхідно забезпечити ефективну припливно-витяжну вентиляцію в коробі.

Спектр та світлова температура підбираються залежно від стадії росту рослини. На етапі вегетації конопляні кущі потребують синього спектру та холодного світла з температурою 6000 K. Активному цвітінню сприятимуть червоний спектр та тепле світло на 2500 K.

Оптимальний діапазон температури повітря – від +20 до +30 °С, але краще підбирати параметри в залежності від сорту культури. Як прохолода, так і спека послаблюють кущі, уповільнюючи життєвий цикл рослини.

Правильно обраний або сконструйований гроубокс допоможе створити оптимальні умови для домашньої культивації канабісу та забезпечить відмінний урожай.