Гідропоніка (від грец. Hydor - вода і ponos - робота) - спосіб садівництва, завдяки якому можна отримати більший, ніж на грунті урожай. Рослина, його коренева система фіксуються без грунту в так званому субстраті - неживильному середовищі. Всі речовини для розвитку рослина отримує з живильних розчинів на основі води.

Існує 6 моделей гідропоніки:

  • Deep Water Culture - DWC - глибоководна культура
  • Ebb / Flow - періодичне затоплення
  • DripSystem, recovery / non-recovery - крапельний полив, реверсіонний / нереверсіонний;
  • Nutrient Film Technique - NFT - живильний шар,
  • Aeroponic-Аеропоніка,
  • Wick -Фітільна

Це базові системи, шість типів, на основі яких існує багато інших модифікацій.

Гідропоніка

Deep Water Culture - DWC - глибоководна культура

DWC - найпростіша у виготовленні з усіх систем гідропоніки. Живильний розчин наливається в бак. У кришці бака кріплять гоpщик з рослиною і субстрат. Корінню потрібен кисень, повітря для розчину подає компресор.

Ebb / Flow

Назва говорить сама за себе - коріння рослини, що знаходяться в субстраті, періодично заливається живильним розчином, який після наповнення знову зливається в спеціальний резервуар. Тут передбачений так званий занурювальний насос. Він подає в ємність живильний розчин для коренів. У насоса є таймер, що включає запуск живильного розчину. З вимиканням таймера живильний розчин зливається через насос назад у резервуар. Процедура періодично повторюється. Періодичність налаштувань включення таймера обумовлюється розміром рослини, температурою, специфікою субстрату. Періодичне затоплення - ризикована система з точки зору чіткості роботи техніки. Може відключитися електрика, зламатись насос, таймер. У результаті таких переривань циклів коріння сохнуть. Тому краще використовувати кокосове волокно, вермикуліт, мінеральну вату - субстрати, що затримують воду. Використання гравію, керамзиту та перліту в цій системі небажано.

Drip System

Ця гідропоніка - найпопулярніша на планеті. Насос включається таймером для системи поливу краплями. Маленькі краплі живильного розчину потрапляють на коріння кожної рослини.

Recovery Drip System

Тут також суть системи закладена в назві. У цій системі в резервуарі збирається надлишок живильного розчину. Реверсіонна крапельна система використовує потім цей розчин повторно. Тут немає необхідності в точному управлінні зрошувальними циклами. Тому можна обійтися менш дорогим таймером.

Non-Recovery Drip System

Ця система гарантує в розчині постійний рівень pH, так само як і інших поживних речовин. Розчин в нереверсіонній системі не використовується повторно. Відрегулюйте pH в живильному розчині, наповніть ним резервуар. Нова порція розчину просто знадобиться через деякий час. Нереверсіонним системам потрібен більш точний таймер. Він регулює чітке отримання рослинами нового розчину для харчування.

NutrientFilmTechnique - NFT

У маленький горщик поміщають субстрат і рослину. По трубах в ємність постійно подається живильний розчин. Він омиває коріння рослин, і повертається в основний резервуар. Таймер для насосу тут не потрібен. Коріння швидко втрачають свіжість в результаті поломки насоса або відключення електрики.

Aeroponic

Аеропоніка - система високотехнологічна. У повітрі висить коріння рослини. Живильний розчин конденсується і водяним пилом омиває коріння. Такий хмарний полив відбувається зазвичай 1 раз на 5 хвилин. Підкреслюємо - коріння в повітрі, і у разі припинення хмарного поливу воно висихає.

Wick

Гнотовий полив - найпростіший вид гідропоніки. У цієї системи відсутні рухомі частини, вона пасивна. У субстрат з резервуара по ґноту потрапляє живильний розчин. Ця система передбачає використання різноманітних субстратів. Серед них кокосове волокно, вермикуліт, Pro-Mix, перліт. У цієї системи є одне застереження - деякі рослини, у тому числі через розмір, вимагають більше живильного розчину, ніж подає гніт. Для вирощування конопель wick не підходить.

Субстрат - довідка

Субстрат - це каркас, основа. У ній росте і укріплюється коріння рослин. Існує великий список матеріалів, які використовуються в якості субстрату. Пісок, волокно кокосового горіха, мінеральна вата Rockwool, вермикуліт, гравій, перліт, субстратом може бути навіть повітря. Субстрат інертний, це одяг для коренів, який не дає рослинам поживних речовин. Все необхідне для рослини приходить з живильним розчином, в добривах, які розчинені у воді. У підсумку ви можете легко контролювати все, що отримує рослина. У розчині регулюються всі правильні поживні пропорції. А щоб регулювати цикли поливу використовуйте недорогий таймер. Він забезпечить регулярне підживлення рослин.

Чи відрізняються "звичайні" добрива від гідропонічних і органічних?

Всі добрива включають в себе три основні елементи: Азот (N), Фосфор (Р), Калій (K). Але гідропонічні добрива містять абсолютно всі обов'язкові для рослин мікроелементи. Тоді як земельні добрива не включають деякі з них - очікується, що рослина сама знайде все необхідне в ґрунті. Це тягне неправильний розвиток рослин, так як необхідні елементи можуть бути відсутніми в землі або земля просто виснажена. Також, в гідропонічних добривах менше домішок, ніж в ґрунтових. Тому вони краще розчиняються у воді і більш стійкі.

Існують також органічні добрива. Вони відрізняються за складом і за методом насичення рослин поживними речовинами. Але їх об'єднує одне - органічні добрива тільки лише в ґрунті, під впливом бактерій і мікроорганізмів, розщеплюються на необхідні для рослини елементи. Гідропонічні ж і ґрунтові добрива доставляють рослині елементи, які «вживаються» відразу.

Мікроелементи - довідка.

Мікроелементи - поживні речовини, обов'язкові для рослини. Вони потрібні в невеликих кількостях. Здоровому росту рослин сприяють основні мікроелементи: марганець, бор, кобальт, цинк, залізо, кальцій, сірка, магній, мідь, молібден.

Наскільки технічно складним може бути вирощування на гідропоніці?

Садівництво на гідропоніці може бути дуже високотехнологічним. Можуть використовуватися комп'ютери і датчики. Система керує всім - від кількості світла для рослини до приготування живильного розчину і циклів поливу.

І, звичайно ж, гідропоніка буває дуже простою. Резервуар з піском, ручний полив - теж гідропонічне садівництво. Ну а класична, найпоширеніша гідропонічна система знаходиться десь посередині між двома вищевказаними крайнощами.

Що ж входить у традиційні домашні гідропонічні системи?

Класичний набір: компресор і аератор- насичують киснем живильний розчин; піддон для рослини; для поливу рослин - занурювальний насос; таймер, керуючий цим насосом; резервуар. Обов'язково освітлення - природне або штучне.

Чому pH такий важливий для гідропоніки?

pH - основний елемент, що відповідає за здатність рослини вбирати речовини для росту. При зміні pH рослини втрачають цю здатність. Тому pH важливий і для гідропоніки, і для садівництва в землі з тією лише різницею, що рівень рН в гідропоніці можна легко і швидко коригувати. Садівництво ж у ґрунті передбачає більш складні заміри та оптимізацію рівня pH.

Гідропоніка працює добре. Чому?

Це просто ... Тому що рослина все необхідне отримує в потрібний час, у точній кількості. Ваша рослина виросте настільки великою наскільки закладено природою. Це неможливо в землі, але це легко з гідропонікою.

Цьому є просте пояснення. У гідропоніці рослини отримують чіткі продумані порції. Ви повністю контролюєте поживні речовини і pH. Вирощування ж в землі - це поле чудес. Ви не знаєте, що рослини отримають. Ви не знаєте, які поживні речовини і обов'язкові мікроелементи містить ґрунт, скільки і чого додати, скільки прибрати? Скільки змив дощ або полив?

Багато варіантів. Можна або гадати, або замовити аналіз ґрунту, а це дуже дорого.

Або зробити самому обладнання для гідропоніки. Всю детальну інформацію можна знайти на нашому форумі.