Збільшення врожайності - один з основних пріоритетів гровера, який хоч одного разу спробував виростити липкий кущик ароматної марихуани. Вирощування канабісу - окрема і цікава наука, якій характерні різні методики, техніки і деякі секрети, доступні лише обмеженому числу досвідчених садівників. Двадцять перше століття ознаменоване відродженням громадського інтересу до марихуани і її похідних. Уряд багатьох країн світу декриміналізував нешкідливого представника земної флори, інформаційний бар'єр був знятий, і в глобальній мережі почали з'являтися тематичні форуми, наповнені інформацією про методи вирощування марихуани в домашніх умовах. Одночасно на поверхню стали поступово випливати тонкощі і секрети збільшення врожайності. Коноплярів дізналися про SCROG, клонування, LST, а також про фіммінг, якому і присвячена ця стаття.

Зміст

Що таке FIM-обрізка?

Що таке FIM-обрізка?

Як і більшість геніальних відкриттів представлений метод був винайдений по волі випадку і викликав справжню революцію в способах вирощування конопель. В одному з номерів журналу «High Times» (2000) ботанік з Південної Кароліни описав незвичайний спосіб підрізання. Гровер, оглядаючи свої посадочні угіддя, вирішив обрізати центральну колу, щоб кущ розростався в ширину, але промазав. Ботанік з гіркотою вигукнув: «Чорт, я не там відщипнув!» (Fuck, I Missed). Тоді він ще не знав, що ці слова стануть назвою революційної техніки, якої скористаються мільйони коноплярів. Він залишив неправильно підрізає кущ і через деякий час виявив, що допущена помилка призвела до формування рослиною великої кількості нових кол, замість однієї центральної.

Гумор! Історія, звісно ж, замовчує про стан автора інновації. Нам залишається тільки здогадуватися, наскільки натхненним від великого косячка був експериментатор, щоб промахнутися при відрізанні центральної коли.

Опублікована в журналі стаття моментально викликала фурор серед громадськості, яка назвала цю техніку «легендарної» і «інноваційної».

У чому полягає секрет?

FIM-обрізка - особливий вид видалення верхньої частини рослини. Її виконуюсь під кутом в 45° таким чином, щоб як мінімум п'ята частина коли збереглася недоторканою. Еволюційно природою в канабіс закладено властивість апікального домінування, що означає, що кущ буде докладати всіх зусиль, щоб тягнути кожне відгалуження до світла. Якщо повністю відщипнути верхівку, то дві поруч зростаючі гілки з часом перетворяться на величезні мікрофони. Але так як ми зберігаємо 20-25% верхівки, то на виході можемо отримати 4-8 величезних бутонів. Стрес, викликаний «хірургічним втручанням» також благотворно позначається на якості нових шишок. Вони виростають більш щільними і важкими.

Fimming відрізняється від звичайного прищипування ще й тим, що швидкість росту не змінюється, а структура починає перетворюватися в бік більшої гіллястості. Деякі садівники не обмежуються одноразовим прищипуванням методом фіммінга. Вони повторюють процедуру на нових гілках, тим самим формуючи воістин урожайний кущ з красивими і стрункими шишками.

Рекомендації досвідчених гроверів

  • FIM-обрізку виконують тільки на стадії вегетації. Обрізання в фазі цвітіння, без сумніву, призведе до сильного стресу і втрати врожайності;
  • Прищипування рекомендується робити тільки коли на рослині з'явиться п'ятий вузол. Найкращих результатів досягають при підрізуванні на третьому місяці вегетаційної фази;
  • Найкраще робити FIM рано вранці. Світловий день дасть достатньо життєвої енергії для відновлення після втручання;
  • Використовуйте невеликі і гострі ножиці (наприклад, для кутикули);
  • Пацієнт після процедури повинен перебувати в спокої як мінімум кілька днів.

Не можна сказати, що розхвалений громадськістю метод став поширеним. Справа в тому, що немає однозначних даних про те, що після обрізання головної коли вага сформованих бутонів перевищить масу однієї центральної. Результативність процесу залежить не тільки від правильності зрізу, а й від сорту, освітлення і живлення, створених кліматичних умов.

Небезпечно! Автоквітучі гібриди не рекомендується піддавати цій процедурі. Обрізка автоцвітів може привести до значної втрати врожаю і навіть до загибелі.

Основний сенс підрізування полягає в тому, щоб зробити структуру більш гіллястою, а форму пишною. Після кожного втручання вага шишок буде скорочуватися, а чисельність пропорційно збільшуватися.

Трохи про сутність процесу і про застереження

Трохи про сутність процесу і про застереження

Конопля - унікальна і дуже живуча рослина. Якщо видалити одну зростаючу бруньку, то поруч виросте пара нових, які з часом перетворяться на відгалуження. Центральна верхівка канабісу - найбільш життєздатна і сильна частина рослини. Більшість життєвого потенціалу направлено саме на неї, тому відрізання бруноьк бічних гілок - малопродуктивне заняття, хоча і має місце бути.

Генетична лінія грає важливу роль при здійсненні fimming. Якщо генотип стрейну дає передумови до примхливості штаму при несприятливих умовах навколишнього середовища, то краще відмовитися від спроби збільшити урожай за допомогою цієї техніки.

Слід пам'ятати, що підрізування на ранній стадії життєвого циклу більш краще ніж ближче до кінця вегетаційного періоду, напередодні майбутнього цвітіння.

Корисно! Завчасне планування - запорука уникнення багатьох помилок!

Часто перед початківцем-гровером постає питання про використання зрізаної верхівки. Якщо втручання проводилося на пізній стадії вегетативного  періоду, то відрізану частку можна використовувати для куріння, адже в цьому фазі росту cannabis вже має деяку міць. Приємна утилізація залишків - не привід травмувати плантацію щотижня. Слід пам'ятати, що fimming повинен служити насамперед для кращого розвитку плантації, а не її власнику.

Порада! При культивації регулярних фотоперіодних сортів у відкритому грунті не забувайте видаляти чоловічі особини. Тільки так можна гарантовано отримати сенсімілью - неопиленную марихуану.

Живучість і міцний імунітет cannabis дає можливість стійко переносити навіть найсуворіші пошкодження стебла, гілок і листя, але варто пам'ятати, що величезні врожаї дають тільки здорові саджанці.

Переваги і недоліки

Коли гровер ознайомився з правилами і сутністю процесу FIM-обрізки і готовий провести цю операцію, можна переходити до розгляду плюсів і мінусів даної процесії.

До позитивної сторони прищипування більшої частки верхівки в першу чергу варто віднести виникнення на місці відсікання безлічі вузлів. В англомовній літературі це називається potential to produce many bud-sites. Крім збільшення чисельності бутонів гровер може задавати напрямок гілок і формувати потрібну структуру. Шишки можна вирівняти на одному рівні. Таким чином вони будуть отримувати однакову кількість світла, що позитивно впливає на смолистість і розміри шишок. Головним плюсом фіммінга є можливість розмістити саджанець в скромному гроубоксі.

Мінуси:

  • Існує високий ризик невдачі. Якщо новачок неправильно відріже частину верхівки, то мріяти про множинних відгалуження не має сенсу;
  • Вірогідність підхопити інфекцію. Нестерильний інструмент, відкритий грунт, що кишить бактеріями, зневажливе ставлення та інші фактори можуть спричинити за собою зараження і, як наслідок, захворювання і загибель усього врожаю.
  • Дія вимагає від коноплярів достатніх теоретичних знань і досвіду. Тільки проби загартовують руку садівника і дозволяють перейти на новий етап коноплярства. Однак, не обов'язково самому проходити тернистий шлях. Сьогодні існує величезна кількість інтернет ресурсів, де досвідчені ботаніки діляться з новачками секретами і правилами виконання різних технік.

Навіщо робити обрізку?

Навіщо робити обрізання?

Вирощування конопель із застосуванням фіммінга не обмежується збільшенням чисельності суцвіть. Досвідчені ботаніки вдаються до нього для отримання великої кількості відгалужень, які, в свою чергу, забезпечують їх достатньою кількістю клонів (живців).

Обрізка високоростучіх сортів дає можливість сформувати широкі і пухнасті кущі, які краще вписуються в ландшафт і не привертають уваги сторонніх.

Довідка! Видалені шматочки cannabis використовують в якості основи для трав'яного чаю.

Як її правильно виконувати?

Чим чіткіше і правильніше буде зроблена обрізка, тим вище ймовірність отримати великий урожай смолистих суцвіть. Як правило, її проводять рано вранці, щоб у растішек був в запасі весь світловий день для відновлення. Не рекомендується проводити відсікання на більш ніж трьох гілках.

Довідка! У деяких англомовних книгах, присвячених конопляної культурі радиться проводити фіммінг на кожній третій гілці. Автори гарантують приголомшливі результати і свідчать про естетично прекрасний зовнішній вигляд таких растіх після відновлення від впливу процедури.

Перед початком операції слід прокип'ятити ножиці, а перед самим процесом протерти їх спиртом або на пів години замочити в перекисі водню. Для зручності краще використовувати маленькі і дуже гострі ножиці, здатні одним рухом відсікти потрібну ділянку зелені.

Орієнтиром місця зрізу є місце на кілька міліметрів вище основи останньої пари листя. Краще робити зрізи верхівок на самих високо зростаючих гілках. Поки вони оговтаються, нижні гілки наздоженуть їх по рівню. Так вони будуть отримувати більше світла, ніж якби растіха мала б форму ялинки.

Довідка! Сік, що утворився на місці зрізу, витирати не варто. У ньому містяться всі необхідні для загоєння речовини.

FIM-обрізка відноситься до тренувань з високим рівнем стресу. Зважившись на неї, гровер повинен віддавати собі звіт, що після операції опірність до грибків, бактерій і комах значно знижується.

Помилки новачків

Неуважні конопляри часто допускають велику кількість помилок, які призводять до безглуздості тренування або до загибелі плантації. Найпоширенішою помилкою при використанні технік з високим рівнем стресу є невідповідний період для її застосування. Деякі ботаніки або занадто рано проводять фіммінг (до моменту появи п'ятипалих листів), або зрізають верхівку в той момент, коли почався фазис цвіту. У першому і другому випадку результати розчарують.

Найчастіше, не значить більше. Не варто зловживати імунітетом рослини cannabis і її здатністю до швидкої регенерації клітин. Часте прищипування змушує растіху перебувати в стресовому і пост-стресовому стані, що може несприятливо позначитися на її здоров'ї і чисельність бутонів. Між операціями потрібно робити мінімальний перерву (стан спокою) в 4-5 днів. Варто утриматися від подальшої обрізки якщо листя почнуть опадати або жовтіти.

Оптимальні штами

Оптимальні штами

Успіх в культивації не завжди залежить від правильної методики. Часто великий урожай і схильність до швидкої регенерації залежать від стрейна. Тобто, від генетично закладених якостей. Щоб не помилитися з FIM рекомендуємо перевірені досвідом сорти, які легко відновлюються при серйозних пошкодженнях центральної частини стовбура:

  • New York Diesel feminised - чудовий невибагливий гібрид з домінуючою сатівою в генотипі. Концентрація тетрагідроканнабінола в шишках стрейна досягає 18%, а період цвітіння становить 10-12 тижнів. Володіє стійким цитрусовим ароматом і здатний вивести людину на оновлений рівень позитивного мислення.
  • Cheese Berries feminised - прекрасний штам, що виділяє приємний сирний аромат під час цвітіння. Чи не боїться різких перепадів температури, тренувань, а також має високий імунітет від цвілі. У генотипі культури міститися гени легендарного Blueberry. Ягідний дим зведе з розуму навіть спокушеного цінителя першокласної травички.
  • Blueberry feminised - знаменита класика, яка встигла завоювати серця тисяч гроверів по всій планеті. Винятковий ягідний аромат, приємна дію і стресостійкість культури дозволяють їй триматися в лідерах продажів протягом багатьох років. Період цвітіння становить 7-9 тижнів, а кількість зібраних суцвіть досягає 800 грам з одного квадратного метра посівної площі.

Висновок

Вирощування конопель - захоплюючий процес, і чим більше він захоплює ботаніка, тим більш екстравагантні способи культивації він починає шукати. Перепробувавши безліч підходів, швидше за все, садівник зупиниться на одному і зійде на п'єдестал свого професіоналізму. Представлена в статті техніка - всього лише один інструмент з багатьох, але освоївши її досконало, гровер зможе не тільки підвищити врожайність, але і відчує себе справжнім творцем, з чиєї волі кущі будуть приймати потрібну форму, а їх зовнішнім виглядом можна буде милуватися годинами.