Інтерес навіть звичайних людей до анонімності мереж постійно збільшується, хоча і приховувати їм найчастіше нічого. Інша річ — конопляні гровери. Така діяльність не зовсім законна, тому нею можуть зацікавитись деякі недоброзичливі товариші.

Це означає, що добре було б відразу озброїтися способами збереження конфіденційності, щоб заздалегідь гарантувати собі безпеку. Щоб допомогти вам розібратися в усьому безлічі цих способів і визначитися з найбільш відповідним рішенням, ми опублікували цю статтю.

Зміст

Кому взагалі потрібно стежити за нами?

Кому взагалі потрібно стежити за нами?

Насправді, щоб за людиною почали уважно стежити, вона має непогано виділитися. Влаштовувати стеження за кожним громадянином невигідно з економічного погляду, тому що більшість людей мають досить нудне та звичайне життя, навіть якщо не визнає цього.

При цьому завжди існує небезпека натрапити на хакера, який, у кращому випадку, просто зробить з вашого комп'ютера одного зі своїх ботів. Найгіршим варіантом є викрадення грошей з банківських карт та інтернет-гаманців або шантаж вас чим-небудь, що ви хотіли б залишити в таємниці. Та й якщо людина вже викликала інтерес, то її онлайн-активність може перетворитися на той самий фактор, що відмежовує свободу від її відсутності. Давайте розберемося в тому, хто ж наглядає за користувачами.

Інтернет-провайдер

Який би анонімайзер ви не використовували, провайдер про це знатиме, проте лише про факт використання. Але це не так страшно, адже йому здебільшого немає жодної справи до того, чим ви займаєтеся. Ви для нього уявляєте скоріше комерційний інтерес. Є й погана сторона: при запиті з правоохоронних органів вас зіллють тієї ж хвилини, адже проблеми нікому не потрібні. Провайдер має повний доступ до ваших даних.

Бот-мережі

Троя впала, але троянців менше не стало. Якщо раніше троянські бот-мережі блокували екран та надсилали код для розблокування за гроші, то сьогодні ними ведеться менш явна, але більш небезпечна діяльність.

Сучасні віруси ховаються в таких куточках жорстких дисків або в інших накопичувачах пам'яті, про існування яких ви і не думаєте. Сьогодні їх основним завданням є крадіжка логінів і паролів користувачів, інформації про відвідувані веб-сторінки і документів. Все це потрапляє до рук господаря троян-мережі. У кращому випадку він просто продасть ваш айпі для спам-розсилки, у гіршому скористається ним самостійно, щоб зробити якусь гидоту або зовсім передати інформацію силовикам. Останнє трапляється найчастіше, коли хакера накривають та пропонують пом'якшення покарання за співпрацю зі слідством. Якщо провайдерам взагалі не потрібні проблеми, ці особи погодяться на менш суворе покарання.

Віруси-перевертні

Інакше вони називаються поліморфними вірусами. Комп'ютер заражається не сумнівним торрентом чи порносайтом, а вашим власним провайдером (навіть йому не можна довіряти у мережі). Якісний поліморф не виявить жодного антивірусу. Ці програми зазвичай використовуються для державних організацій, а їх завдання збігаються з троянськими: моніторинг діяльності користувача та збір логінів-паролей.

Якщо ви не займаєтеся чимось незаконним, то побоюватися нічого, адже з ваших карток не спишуть гроші і не зроблять нічого подібного. Якщо порушуєте закон, то присутність таких гостей у системі може закінчитися приходом інших осіб, у формі та з недобрими намірами. Не кожен комп'ютер оснащений такими програмами, адже вони належать до комплексу технічних засобів, необхідних для проведення ОРЗ (оперативно-розшукових заходів). Щоб нарватися на таке, потрібно зробити щось небезпечніше, ніж публікація картинки з канабісом в соцмережі або культивація пари стрейнів у шафі. Ну, це здоровий глузд, ні в чому бути впевненими не можна.

Віруси-перевертні

Руткіти

Ще один інструмент правоохоронців, який застосовується разом із поліморфами. Вони йдуть комплектом: один збирає інформацію, а другий приховує наявність першого від вашого погляду та антивірусів.

СОРМ

Ця абревіатура і являє собою ту саму систему стеження держорганів за громадянами, що особливо виділилися. До неї входять три основні елементи:

  • Програмна частина – встановлює інтернет-провайдер.
  • Пункт управління знаходиться у правоохоронців.
  • Маршрути зливів — канали між організатором інтернет-з'єднання та пунктом керування.

Порядок роботи зазвичай такий. Провайдер ставить спеціальний пристрій, що підключається до каналу передачі інформації. До нього потім приєднуються всі інші пристрої, які потрібні для забезпечення доступу до Всесвітньої мережі. В результаті трафік проходить через прилад і будь-якої миті перехоплюється органами. Позитивний момент полягає в тому, що для такого ви повинні бути серйозним гровером. Як і в минулому варіанті, за 2 кущики стеженням не нагороджують, але є винятки.

Ешелон

Це міжнародний СОРМ на максималках. Він має доступ взагалі до всього, врятуватися від нього немає шансів. Грубо кажучи, можуть навіть подивитися, як ви читаєте цей текст зараз. Навіть наша служба безпеки не така крута, щоб мати доступ до цієї штуки. Неважко зрозуміти, лише мала частина суспільно небезпечних осіб гідна стеження з допомогою Ешелона. Якщо ви не запеклий терорист, то читайте далі, про вас навіть не здогадуються.

Як врятуватися від цього?

ВПН та анонімайзери

ВПН та анонімайзери

VPN забезпечує захищене інтернет-з'єднання, і ніхто не може перехопити передані дані, навіть провайдер. Він побачить факт використання такого софту, але все, що за ним, залишається в таємниці. Як буває в сім'ях: батьки знають, що дитина пішла гуляти, але куди і що вона робить – невідомо. Якщо враховувати, що ви нікому не цікаві (без образ), то про вас згадають тільки в ситуації, коли про це попросять зверху, а увага силовиків привертається офлайновою діяльністю. Основна особливість ВПН полягає у зашифруванні трафіку, що й заважає його перегляду третіми особами.

Що дає використання ВПН-сервісу:

  • Захист від викрадення та спотворення інформації, фішингу.
  • Заплутування слідів, сайти не отримують вашу реальну IP-адресу.
  • Відвідування заблокованих веб-сторінок.

Насправді практично для всіх завдань коноплярів вистачає нормального VPN. Можна знайти безліч розширень, програм та сайтів, що дають доступ до ВПН-мережі. Ми радимо користуватись Browsec. По-перше, це зручно. По-друге, не доведеться платити (можна якщо хочете швидкісне з'єднання, але його відсутність навіть не помічається, якщо не дивитися фільми онлайн). По-третє, ми самі ним користуємося, без проблем серфимо по всьому інтернету для видобутку інформації, і Browsec ніколи не підводить.

Це розширення для браузерів, яке зможуть встановити навіть недосвідчені користувачі. Про всяк випадок ось вам інструкція установки для Хрому:

  • Перейдіть за цим посиланням.
  • Натисніть на "Встановити". У «подарунок» скачається всяке сміття від Яндекса, Mc Afee та ін, але це легко видалити.
  • Знову підтвердьте встановлення та синхронізацію.

Готово!

Праворуч вгорі Google Chrome з'явився значок, який схожий на земну кулю. При натисканні на нього висвітиться кнопка «Protect me», клацніть на неї, коли пустуватимете в інтернеті. Коли закінчите, натисніть туди ж і відключіть захист, для цього переключіть бігунок на «off».

Якщо купити підписку, то сервіс можна буде завжди тримати активним, тому що швидкість з'єднання перестане істотно знижуватися.

Проксі-сервери

Проксі-сервери

Proxy одночасно є і більш і менш безпечним варіантом, ніж минулий. Справа в тому, що в цьому випадку не відкриваються додаткові підключення, шифрування трафіку немає. Це означає, що його без особливого клопоту перехоплюють, змінюють і переглядають. Провайдер, навпаки, не помічає різниці у поведінці в мережі і не знає про використання анонімайзера.

При підключенні до Proxy-серверу комп'ютер здійснює ті ж процеси, що і при підключенні до інших сайтів, але зі зміненою адресою айпі. Остаточна дія та запити йдуть з адреси вибраного сервера. Для налаштування проксі можна уникнути завантаження сторонніх програм. Ми дамо алгоритм установки для будь-яких браузерів та комп'ютерів з операційною системою Windows:

  • Виберіть відповідний проксі-сервер і отримайте інформацію про його айпі та порт.
  • Підберіть та протестуйте сервер. Зробити це можна, наприклад, тут.
  • Натисніть Win+R, щоб запустити функцію "виконати".
  • У графі "відкрити" напишіть "Control".
  • Клацніть на «ОК» і перейдіть до панелі керування.
  • Знайдіть меню "Властивості браузера" і перейдіть до нього. Можна скористатися пошуком у правій верхній частині вікна.
  • У вкладці «Підключення» виберіть наше та натисніть кнопку «Налаштування».
  • Виберіть «Використовувати проксі».
  • Тепер "Додатково".
  • Вкажіть адресу та порт протестованого сервера та поставте прапорець на «Один проксі-сервер для всіх протоколів». За старою програмою робимо "OK".

Якщо у вас десята Віндоус, то все набагато простіше. Після вибору сервера на робочому столі натисніть правою кнопкою миші. У меню натисніть на «Персоналізацію». У вікні йдемо на «Головну», потім на сторінку з «Мережею та інтернетом». Побачили «Проксі-сервер»? Натискаємо «вкл» та вносимо приготовлені дані. Не забудьте зберегти!

Браузер Тор

Браузер Тор

У сучасному світі Tor є найбільш анонімним рішенням. При роботі з ним усі дані зашифровуються ще до того, як опиняються в інтернеті. Відомості про відправника пакета даних видаляються. Цей пакет ще раз шифрується і пересилається через масу випадкових серверів. Знайти щось у цій плутанині майже нереально, якщо не знати точно, де і що шукати.

Щоб скористатися таким варіантом, доведеться вчинити мінімальну кількість дій. Просто йдете на цей сайт і завантажуєте софт для будь-якої платформи, хоч на Андроїд. Так само спокійно відкриваєте додаток і користуєтеся. Це безкоштовно, але натомість ви втрачаєте швидкість інтернету і вирушаєте у минуле років на 15, коли один файл можна було вантажити годинами.

Під час експлуатації Тора не користуйтеся соцмережами, електронними поштами, особистими кабінетами та іншими сервісами, які потребують ідентифікації.

Висновок

Якщо ви не дбаєте про свою безпеку в реальному світі, то приховування інформації у віртуальному вам не допоможе. Золота тріада правил коноплевода: не продавай, не пригощай, не балакай - всіх їх необхідно дотримуватися. Будьте сірою мишкою в цьому відношенні, не привертайте уваги і домагайтеся того, щоб про вас ніхто навіть не подумав, що така людина може займатися культивацією конопель. Якщо ви не засвітилися, то ніхто спеціально не шерститиме інтернет, щоб виявити порушників. Онлайн-перевірки починаються з офлайн-наведень. Якщо все ж таки спалилися в реальному житті, то ніякі Тори вже не вбережуть.

Для власного заспокоєння та зниження ймовірності бути спійманими до нуля, можете скористатися будь-яким із способів анонімізації, про які розказано в цій статті. Чим більше захисту, тим менше шансів проколотись.