Ви напевно спостерігали таку картину в кофешопах або інших аналогічних магазинах, де для визначення вподобаного аромату вам необхідно відкрити ємність, де зберігається продукт і понюхати його, буквально засунувши носа всередину. Це цілком закономірна дія, обумовлена бажанням точно визначити відповідність своїм очікуванням у смакоароматичної палітрі. Крім того багато растаманів вважають - за інтенсивністю аромату, що виділяється, можна визначити психоактивність стаффа. Це не завжди працює саме за такою схемою, але частка логіки все ж таки присутня.

Зміст

Як посилити і поліпшити аромат марихуани

Незважаючи ні на що, очевидно, що запах і смак є вкрай важливим елементом готового до вживання продукту, як для конопляра, так і того, хто вирішив спробувати стафф. Нерідко, це одна і та ж сама людина.

У цьому матеріалі ми спробуємо охопити всі ключові моменти, що дозволяють в тій чи іншій мірі реально вплинути на підсумковий букет і смак ґанджі.

Правильно підібраний стрейн - початок хорошого старту!

Неважливо, що ви хочете отримати від урожаю марихуани, генетика грає величезну роль. А часом і зовсім визначальну. Якщо ви шукаєте дійсно великі врожаї, ви можете вибрати відповідні сорти, Наприклад, на сайті GanjaSeeds є спеціальний фільтр, який так і називається. Це дозволить знайти у всьому різноманітті не просто високоврожайний сорт канабісу, а ще й той, що найбільше підходить вам за смакоароматичними характеристикам, умовам культивування та іншим принциповим особливостям. Для тих, хто в пошуках дійсно неймовірно ароматних і «смачних» штамів, пропонуємо звернути увагу на сорти Chocolope, Bubbleicious або Blueberry.

Вже самі назви, очевидно, підказують, що можна реально очікувати від остаточного смаку сухих бутонів. Звичайно, є багато інших сортів, названих на честь аромату, що становить основу ароматичної палітри. Швидкий пошук може цілком допомогти конопляру визначити, які смаки сформують в процесі гровінга стрейни. Власне, як і було сказано вище, у багатьох сідбанків також буде окрема категорія, де можна шукати конкретні сорти, грунтуючись на ароматах і смаках, які вам потрібні.

Терпени і терпеноїди

Терпени і терпеноїди

Відточуючи аромат і смак штаму, одночасно намагаючись посилити обидва, важливо зосередитися на терпенах і терпеноїдах. Це крихітні молекули ефірних масел, які виробляють аромат і смак марихуани. Звичайно, це стосується не тільки конопель. Терпени і терпеноїди присутні і в інших рослинах. Будь-які рослини з сильним запахом, такі як лаванда, сосна, цитрусові і навіть селера, мають різні терпени, які утворюють основу певних стійких запахів і смаків у певних рослин. Те ж саме відноситься і до марихуани.

Проте, конопляри не повинні суворо покладатися на терпени і терпеноїди, уже знайдені в штамі. Є способи збільшити їх кількість до такої, щоб у урожаю був бажаний аромат. Всі ці методи включають стресовий вплив на рослину, достатній для того, щоб збільшити чисельність «смакових» молекул, не завдаючи ніякої шкоди безпосередньо рослині. Кращий час для того, щоб випробувати ці методи - період цвітіння растішек. В ідеалі, бажано орієнтуватися на середину цвітіння або його заключну фазу.

З найбільш відомих терпенів і терпеноїдів слід виділити такі:

  • линалоол;
  • лімонен і його похідні;
  • евкаліптол;
  • пінени (альфа і бета);
  • мирцен;
  • бета-каріофіллен;

Способи стрессування

Способи стрессування

Перший метод - тренування з низьким рівнем стресу (LST). Багато виробників вирощують свої рослини в системі LST з моменту їх появи. Тим не менш, це може бути зроблено, навіть коли рослина наближається до своєї фінальної стадії збору врожаю. Щоб зробити це, стебла потрібно просто злегка зігнути, не надаючи надто великого тиску. При згинанні стебел важливо торкатися тільки стебел, а не самих бутонів. Занадто сильне поводження з бутонами може негативно вплинути на смак а нерідко і зовсім погіршити його.

Деякі коноплярі також вважають за краще стрессувати рослину біля кореня. Це можна зробити, зменшивши кількість води, яку отримує коренева система, а отже, і вся рослина. Занадто сильне висихання коренів може негативно вплинути на психоеффективний потенціал, смак і зовнішній вигляд підсумкових шишок. З цієї причини гровери повинні бути вкрай обережні при тестуванні і подальшому застосуванні цього методу.

Пагони, що ростуть у відкритому грунті, можуть виходити більш якісними, в контексті поліпшення смакоароматичних властивостей готового до вживання продукту. Зазвичай вважається, що відкритий грунт дозволяє растіхам виробляти більше терпенів і терпеноїдів, ніж в інших варіантах, таких, як гідропонні системи або аквапонні.

Крім того, рослини, вирощені на відкритому повітрі, отримують природне освітлення і рух повітряних мас, стимулюючи канабіс виробляти все в максимально адаптованих умовах. Це пов'язано з тим, що забезпечення максимально можливої кількості світла на стадії цвітіння також може справити сприятливий вплив на смак шишок.

Кількість терпенів і терпеноїдів пропорційно збільшується, коли рослинам дають більше світла. Ті, хто вирощує марихуану в закритому просторі, можуть імітувати подібний ефект, просто надаючи рослинам більше світла. Світлодіодні світильники вважаються кращими, оскільки вони охоплюють більш широкий спектр кольорів. Це також може справити благотворний вплив на терпени і терпеноїди. Світлодіодні ліхтарі - це ще одне найкраще рішення, коли рослини не можна поміщати під прямі сонячні промені.

Грунт і спеціалізовані поживні речовини

Грунт і спеціалізовані поживні речовини

Як вже говорилося, рослини, вирощені в грунті, з більшою ймовірністю мають посилений аромат і смак. Однак не всі грунти роблять це однаково. Щоб отримати кращий запах і смак, «живий» грунт, також званий супергрунт, допоможе виробникам досягти максимальних результатів.

«Живий» грунт - це грунт з величезною біосіткою взаємопов'язаних мікроорганізмів. Цей грунт схожий на грунт, який можна знайти в природі. Різниця в тому, що вона максимально доповнена поживними речовинами, що дозволяють в рази покращувати смак і запах марихуани. Мікроорганізми в грунті також руйнуються, щоб подавати додаткові поживні речовини в грунт і, в кінцевому підсумку, передаючи їх в рослину. Використовуючи виключно «живий» грунт, можна отримати не просто ароматну марихуану, а виключно органічну, якщо використовувати тільки органіку в підгодівлі і боротьбі з комахами-шкідниками.

Інші поживні речовини і добрива також можуть бути додані в грунт. Наприклад, мелясу можна використовувати протягом останніх декількох тижнів цвітіння. Вона також містить вуглеводи, амінокислоти і мінерали, які будуть тільки сприяти поліпшенню (посиленню) аромату і смаку довгоочікуваних шишок. Вважається, що кісткове борошно і черв'ячні виливки є популярними природними добавками, які можна додавати в грунт і з часом руйнувати. Наскільки сильно вони впливають на смакоароматичну палітру - результатів досліджень немає, але багато гровер стверджують про виключно позитивний вплив.

Хімічні добрива також є в продажу, що може допомогти додати певні запахи і смаки суцвіттям. Однак вони підходять не всім коноплярам, особливо тим, які намагаються вирощувати повністю натуральну або органічну марихуану, про що ми вже згадували вище.

Збір врожаю

Збір врожаю

Знання того, коли збирати врожай, також важливо, якщо конопляр поставив собі завдання максимально розкрити смак марихуани. Терпени в канабісі вимагають надзвичайно делікатного ставлення, їм потрібен час для виникнення. Якщо конопляр поквапиться і збере шишки занадто рано, терпени не зможуть повністю розкритися і накопичитися в достатній кількості. Однак якщо збір урожаю буде виконано занадто пізно, ті ж самі терпени будуть руйнуватися і деградувати. В результаті, смак і запах бутонів втратять масу позитивних рис.

Щоб дізнатися, коли потрібно збирати урожай, виробники повинні використовувати збільшувальне скло для огляду трихом. Це крихітні каплевидні кристали, які покривають шишки. Їх ще нерідко називають кристалами ТГК, що не зовсім коректно, але цілком прийнятно. Як правило, найкращий час початку харвесту визначається моментом, коли трихоми в основному молочного відтінку, а близько 30 відсотків з них виглядають бурштиновими.

Сушка і пролічка

Сушка і пролічка

Багато досвідчених коноплярів погоджуються з тим, що в бажанні поліпшити смак шишок канабісу, сушка та пролічка є двома найбільш важливими кроками.

Під час сушіння важливо робити це повільно. Коли суцвіття висихають дуже швидко, вони можуть набувати запаху, який не зникне навіть після того, як бутони були проліковані. Температура під час сушки повинна бути близько 21 градуса за Цельсієм. Це допоможе запобігти буквальному вигорянню терпенів і терпеноїдів, а також не допустить утворення цвілі. Ця температура також допоможе шишкам повільно висохнути, максимально зберігши канабіноїди.

Підтримка рівня вологості близько 50% також допоможе шишкам повільно і поступово висохнути. Якщо цей рівень впаде нижче 40%, є велика ймовірність, що вони висохнуть занадто швидко. Коли вологість збільшується до більш ніж 60%, це може збільшити ймовірність появи цвілі.

Гарна ознака того, що бутони висохли належним чином - це коли їх стебла відгинаються, а не гнуться в зворотну сторону після того, як їх відпускають. Вони також не залишать багато волокон після того, як їх зламали. У цей момент бутони слід належним чином пролікувати.

Сушка важлива, коли мова йде про збереження аромату в бутонах. Пролічка, тим не менш, ще більш важлива в цьому плані. Йдеться про процедуру, при якій аромат і смак бутонів буде по-справжньому збільшуватися і посилюватися. Щоб зробити це належним чином, почніть поміщати недавно висушені шишки в банки. Вони повинні бути заповнені приблизно до 80% їх ємності, а потім щільно закриті.

Вологість може значно погіршити якість пролічки суцвіть. З цієї причини коноплярам настійно рекомендують відкривати банки на кілька хвилин в день, щоб випустити цю вологу і переконатися, що вона не чинить негативного впливу на бошки. Через два-чотири тижні ви виявите, що запах став більш інтенсивним. Це буде означати, що смак стаффа також істотно посилився.

Потенційні помилки

З одного боку, є цілий ряд речей, що дозволяють правильно виконати операції з шишками і домогтися максимального результату, щоб поліпшити смак і запах. З іншого, також існує ряд поширених помилок, здатних негативно вплинути на аромат і смак ґанджі, звівши нанівець всі докладені раніше коноплярем зусилля. Якщо проаналізувати весь перелік потенційних помилок, то найбільш поширеними будуть такі:

  • Використання освіжувача повітря в будь-якому місці навколо рослин марихуани (растішки активно вбирають будь-які неорганічні сполуки).
  • Використання нейтралізаторів запаху (та ж проблема, що і в попередньому варіанті, але просто в сторону зниження активності терпенів і терпеноїдів).
  • Залишати суцвіття, які вражені цвіллю або грибковими захворюваннями (поява гіркуватого і затхлості).
  • Відсутність належного повітряного потоку в районі найбільш масивних суцвіть або центральної коли під час вегетативного росту і початку цвітіння.

Може здатися, що немає ніякого способу поліпшити смак або запах канабісу. На щастя, є багато способів збільшити ці п'янкі аспекти будь-якої рослини марихуани. Використовуючи ці поради, ви отримаєте найсмачнішу, ароматну ганджу, яка вразить вас і всіх, хто з нею зіткнеться.