Прийшов час урожаю! Ви зрізуєте бруньки конопель, вирощені в домашніх умовах, щоб висушити і пролікувати їх. Але чи потрібно гроверу обрізати шишки канабісу? Коли найкраще це робити і чому садівники взагалі виконують дану роботу?

Зміст

Навіщо взагалі обрізати шишки канабісу?

Зачем вообще обрезать шишки каннабиса?

Обрізка шишок канабісу - до і після.

Ось кілька причин для обрізки бутонів:

  • Зовнішній вигляд «верхньої полиці» - обрізані бутони часто вважаються більш якісними. Найчастіше бошки у виданнях та інтернеті повністю підстрижені (або, принаймні, декілька обрізані). Це зовнішній вигляд, який ми стали асоціювати з «хорошою ганджою», і тому необрізані бутони можуть здатися деяким людям менш привабливими.
  • Кращий запах - без сумніву, у щойнообрізаних шишок, які збираються помістити в банки. Згодом вони набувають більш сильного запаху трави. З іншого боку, необрізані бруньки набувають «рослинний» запах сіна, якщо зберігаються в герметичному контейнері занадто довго (від декількох тижнів до місяців).
  • Приємніший смак - під час вейпінгу або куріння листя більш агресивні для горла / легень, ніж суцвіття. Видалення зайвого листя робить шишки більш «гладкими» для диму або вейпінгу.
  • Більш висока концентрація тетрагідроканнабінолу - навіть покрите трихомами цукрове листя має значно нижчу концентрацію ТГК і інших канабіноїдів, ніж бутони. Це означає, що обрізані шишки конопель, як правило, мають більш високий рівень ТГК в готовому продукті.

Багато хто з гроверів хочуть обрізати шишки, але не хочуть витрачати даремно ТГК, тому вони обробляють обрізки для вилучення ТГК з листя окремо. У вас є нескінченні можливості отримати хороший матеріал з листя і інших обрізків. Найбільш ефективні і ефектні способи - це приготування гашишу за допомогою сухого льоду, масла або екстрактів в капсулах.

Зачем вообще обрезать шишки каннабиса?

Ці шматочки стаффа - приклад дуже добре обрізаних шишок канабісу!

Обрізати до або після сушки? («Мокра обрізка» проти «Сухої обрізки»)

Як правило, коноплярі успішно використовують обидва методи, тому немає «правильного» або «неправильного» способу зробити це.

Коли справа доходить до обрізки канабісу, існує дві точки зору. Частина гроверів робить це перед сушінням, а а частина вже після того, як шишки висохли.

Обрізка перед сушінням відома як «волога обрізка», тому що в процесі роботи, можна навіть відчути, що листя все ще вологе. Робота після того, як бутони вже висохли, називається «сухою обрізкою», так як суцвіття будуть вже висушені.

Більшість гроверів видаляють всі або більшу частину віялового листя пальцями перед сушінням. У той же час, є певна група коноплярів, які підвішують всю рослину догори без будь-якої обрізки.

Зачем вообще обрезать шишки каннабиса?

Приклад вологої обрізки - все листя видаляється до висихання шишок.

Цю рослину збирали, обрізали у вологому стані і підвішували для просушування. «Волога обрізка» часто призводить до більш красивого вигляду суцвіть марихуани.

Зачем вообще обрезать шишки каннабиса?

Приклад сухої обрізки - перед сушінням була проведена невелика обрізка.

Ці «сухі обрізки» суцвіть канабісу не обрізали перед сушінням. Фактично, виробник навіть не видаляв віялове листя! Замість цього рослину повісили майже прямо вгору ногами.

Обрізати перед сушінням («мокра обрізка») бажано, коли:

  • Ви допускаєте появу цвілі.
  • У приміщенні висока вологість (понад 60% відносної вологості).
  • У невеликому просторі сохне багато бутонів.
  • Ви просто хочете, щоб шишки висихали швидше.

Обрізка після висихання («суха обрізка») доречна, коли:

  • Для появи цвілі немає ніяких передумов.
  • У приміщенні низька вологість (нижче 45% відносної вологості).
  • Ви хочете, щоб шишки сохли повільніше (занадто швидке висихання - причина появи запаху сіна).
  • Ви хочете, щоб бутони були щільнішими.
  • Ви не проти того, щоб шишки втратили яскравість кольору (бутони з сухою обрізкою, як правило, втрачають свій зелений / фіолетовий / колір і набувають відтінків коричневого або сірого).

Кілька зауважень для розуміння різниці процесів

Найбільша різниця в тому, що бутони після «сухої обрізки» здаються помітно більш щільними і однорідними.

Шишки сухої та вологої обрізки пахнуть трохи по-різному, але в обох випадках добре.

Бутони «сухої обрізки» часто здаються більш коричневими, ніж якщо б вони були в'яленими. Ефект був найбільш помітний на самих листових рослинах, яким, можливо,  знадобилося більше часу для висихання.

Що стосується порівняння смаку / м'якості / сили дії. У сліпих тестах з ентузіастами канабісу, дослідники одержували змішані результати. З цього можна зробити висновок, що немає якоїсь певної закономірності. Це питання особистих переваг, які також змінюються від штаму до штаму.

На практиці існують величезні відмінності в термінах обрізки для кожного гровера. Деякі садівники обрізають рослини відразу після збору врожаю, інші роблять це в процесі сушіння, а треті і зовсім після повного висихання шишок. Більш того, деякі коноплярі взагалі відмовляються від такої опції. Тут немає правильного чи неправильного рішення.

Як професійно обрізати бутони

Що вам знадобиться

Гострі ножиці (для обрізки бруньок)

Ножиці - наша улюблена зброя. Вибирайте якісний інструмент. Наприклад, бренду Fiskars. Леза тонкі і гострі, тому ваш бутон буде виглядати ідеально доглянутим. У них також є вбудована пружина, яка автоматично відкриває леза після кожного ножа. В результаті на той час, коли ви закінчите стрижку, ви заощадите чимало зусиль для рук.

Для стрижки зазвичай добре підходять будь-які «ножиці для бонсай».

Как профессионально обрезать бутоны

Великі секатори або жорсткі ножиці допоможуть вам зрізати рослину після збору врожаю. Вони будуть використовуватися для зрізання окремих гілок, коли ви збираєте колу, яку потрібно обрізати.

По можливості намагайтеся використовувати окрему пару, а не ті гострі ножиці, які ви плануєте використовувати для обрізки бруньок. Деякі гілки досить жорсткі, тому реально затупити пару хороших ножиць за один урожай. Вам потрібні гострі ножиці для обрізки бутонів; це заощадить масу часу!

Одноразові рукавички

Одноразові рукавички захищають руки від бутонів. Робота з бутонами без рукавичок зробить ваші руки липкими так, що це стане немалою проблемою. Крім того, руки, покриті смолою, важко чистити.

Листи для випічки

Вам знадобиться лоток для необрізаних бутонів, ще один для обрізаних бутонів, а третій - для «обрізків» (те, що зрізається з бошек).

Звичайно, ви можете використовувати що завгодно, щоб зберігати апетитні шматочки конопель. Листи підходять і коштують дешево, але, чесно кажучи, підійде будь-яка неабсорбуюча пласка поверхня.

Коли зберете весь інструментарій, переходите до наступних кроків, описаних нижче. Будьте готові до того, що це може зайняти багато часу. Причому все залежить від кількості стаффа, який слід обробити.

Важливо! Не забудьте зберегти всі листи й інші обрізки! Зрізане зайве листя можна використовувати для приготування їжі або гашишу. Якщо ви бачите трихоми ( «блискітки») на листках, це означає, що з них можна витягти масу корисних речовин! Якщо бутон дуже маленький або тонкий, його також кидають в купу обрізків.

1. Підготовка робочого місця

Перед тим, як почати обрізку рослин, ви повинні створити зручне робоче місце. Обрізка може зайняти набагато більше часу, ніж може здатися на перший погляд. В ідеалі, рекомендується присвятити обрізкі хоча б один день. Оптимально почати стрижку вранці у вихідний день, на випадок, якщо це триватиме довше, ніж очікувалося.

Що стосується місця для стрижки, великий, чистий і прибраний стіл на підлозі без килимового покриття відмінно підійде! Маленькі шматочки листя будуть всюди, навіть якщо ви будете обережні, тому постарайтеся обрізати їх в такому місці, яке легко очистити. Якщо немає нічого більш підходящого, ніж килимове покриття, покладіть поверх нього простирадло або брезент, щоб позбавити свій бідний килим від липкості трихом.

Для максимального комфорту під час стрижки важливо вставати хоча б раз на годину, навіть якщо ви просто прогуляєтеся по дому або пересядете на інший стілець. Витратьте секунду, щоб розім'яти руки, плечі і шию. Непогано доповнити заняття чимось розважальним або пізнавальним: фільми, серіали, телешоу, аудіокниги, музика.

Розставте підноси, так як ви скоро ними скористаєтеся.

Контроль запаху: обрізка створює сильний запах, особливо якщо бутони свіжі! Приміщення, в якому ви будете виконувати всю роботу (і будь-які суміжні кімнати), буде пахнути каннабісом. Запах насправді сильніший, ніж на стадії цвітіння. Обов'язково стримуйте запах і постарайтеся зменшити його, якщо можете. Непогано включати витяжний вентилятор з вугільним фільтром (той самий, який ви використовуєте в гроурумі). Хоча він не повністю нейтралізує запах, вийде цілком непогано.Тепер, коли ви підготували свій простір, прийшов час почати збір урожаю!

2. Вимийте руки і надіньте рукавички

Переважно латексні рукавички, тому що вони міцні, і вам буде легше змінити їх на нову пару. Але підійдуть будь-які! Зовсім скоро ці рукавички стануть липкими від смоли!

Вымойте руки и наденьте перчатки

Пальці липкі від смоли після обрізки.

Якщо ви не користуєтеся рукавичками, приготуйте медичний спирт, тому що він знадобиться вам, щоб видалити всю смолу з пальців після стрижки! Мило і вода не впораються! Ви також можете зібрати смолу - це по суті гашиш!

3. Використовуючи секатор або жорсткі ножиці, відріжте гілку від рослини

Можливо, ви захочете зрізати тільки одну гілку в перший раз, щоб відчути, що потрібно обрізати, замість того, щоб зрізати всі відразу. Так ви зможете зрозуміти, з наскільки великою гілкою ви хочете працювати.

Обрізка відразу після збору врожаю також дозволяє збирати урожай поетапно. Якщо з якої-небудь причини вам доведеться зупинитися на півдорозі, бутони будуть в порядку ще пару днів, поки вони все ще знаходяться на стеблах (навіть якщо інша частина рослини повністю надламана).

Обрізаючи гілки, визначте для себе оптимальну довжину, з якою зручно працювати.

4. Видаліть пальцями великі віялові листя

Це листя, які легко знімаються, якщо потягнути їх уздовж стебла. Складіть їх в купу, щоб потім утилізувати.

Удалите пальцами большие веерные листья

Так виглядають бутони після того, як більша частина віялового листя була видалена вручну.

Іноді у вас буде великий віяловий лист, який «входить» в бутон, і ви не можете легко дотягнутися до основи пальцями. Не хвилюйтеся, ви зможете легко обрізати це листя на наступному етапі.

На багатьох віялових листях немає достатньої кількості трихом. Якщо ви плануєте зберегти обрізки для приготування гашишу, ви можете скласти ці великі віялові листя в окрему купу, щоб ви могли викинути їх відразу, замість того, щоб змішувати їх з «купою обрізків». Великі віялові листя додають багато рослинної речовини, яку вам потрібно обробити, але без додавання великої кількості ТГК.

5. Обріжте цукрові листочки

Зверніть увагу на маленькі листя, які стирчать з бутонів; ви зможете побачити кінчики листя, але точно не стебла. Їх зазвичай називають «цукровими листям», і не видаляють. Обрізають тільки ножицями, якщо визирають за межі шишки.

Обрежьте сахарные листочки

Приклад підрізаної та необрізаної коли

Якщо цукрові листя покриті безліччю трихом, гровери нерідко залишають їх, замість того, щоб обрізати. Фахівці не рекомендують цього робити, якщо ви плануєте палити або парити, бо будь-які зайві листя мають тенденцію робити шишки більш жорсткими для легень курця (вейпера). Збережіть цукрові листя в окремій купі обрізків, і ви зможете отримати трихоми пізніше, щоб зробити екстракти, такі як гашиш, «ковпаки» або вершкове масло. Це означає, що ви все ще отримуєте весь ТГК, але без додаткової різкості. Цукрові листя зрізають таким чином, щоб вони знаходилися на одному рівні з бутоном, надаючи йому округлий, майже гладкий вид.

У деяких бутонів завжди є цукрові листя, які ви можете побачити, навіть якщо ви зріжете їх урівень із зовнішньою стороною бутона. Саме так ростуть деякі шишки канабісу, і це нормальна генетична варіація.

Структура цього бутона означає, що в ньому все ще залишатиметься значна кількість рослинної речовини навіть після того, як цукрові листя будуть обрізані.

Коли важко визначити, де закінчуються бутони і починаються цукрові листя, просто постарайтеся зробити роботу максимально ретельно. У вас повинна залишитися гілка з обрізаним бутоном. Тепер, коли ви освоїлися, повторіть цей процес на гілках що залишилися!

Зробіть все можливе, щоб вся «обрізка» (листя, обрізане з вашого бутона) падало на призначений для цього лоток. Це не тільки дозволить вам заощадити більше обрізків для хешування, але і допоможе з прибиранням в кінці! Постарайтеся не обрізати справжні бутони, але якщо ви це зробите випадково, викиньте їх в купу обрізків.

Весь процес обрізки може зайняти деякий час, в залежності від того, скільки у вас залишилося, але якщо це більше, ніж ви можете зробити за один раз, цілком нормально збирати урожай поетапно протягом декількох днів.

Якщо бутони вже висохли, але у вас не було достатньо часу, щоб обрізати їх все, покладіть їх у банки або рукав для запікання, щоб вони не висохли далі, навіть якщо не обрізані. Ви можете повернутися до процедури пізніше. Тільки не залишайте їх в такому стані дуже довго, інакше шишки придбають запах сіна.

Після стрижки ваші ножиці (і пальці) будуть покриті смолою, пилком. Не викидайте цю речовину - це концентрована смола канабісу! Ви можете вейпити її або курити!

6. Утилізуйте вашу рослину

Якщо ви ще цього не зробили, настав час надійно позбутися решти рослини!

Залишки рослини потрібно утилізувати після збору врожаю.

Розріжте рослину на шматочки і складіть в два мішка всі рослинні залишки, що залишилися після збору врожаю. Не викидайте цей мішок, поки все сміття не буде зібране.

Час переходити до сушіння або проліковки, в залежності від того, на якому етапі доготування стаффа ви вирішили перейти до обрізки.