Вибираючи з усіх можливих субстратів, фахівці незмінно сходяться на думці, що кокосове волокно (часто зване просто кокосом) - найбільш комфортне середовище для культивування конопляних рослин. Цей унікальний матеріал одержують із шкаралупи кокосових горіхів. Якби койрі не знайшлося такого застосування, висока ймовірність того, що вона була б викинута. У той же час кокос демонструє дивовижні переваги для рослин канабісу.

Багато виробників додають близько 50% перліту (білі повітряні кульки), щоб розпушити кокос і створити повітряні «кишені», які допомагають кущам рости швидше.

Зміст

Кокосова койра виготовляється з подрібненої кокосової кори. Її нерідко продають у вигляді пресованої цегли, суттєво спрощуючи транспортування та умови зберігання.

Просте додавання води повільно перетворює спресований матеріал.

Чиста кокосова койра після регідратації

Чиста кокосова койра після регідратації

Багато виробників додають близько 50% перліту (білі повітряні кульки), щоб розпушити кокос і створити повітряні «кишені», які допомагають кущам рости швидше.

Чиста кокосова койра після регідратації

Рослини каннабісу процвітають у кокосі в різних умовах.

Рослини каннабісу процвітають у кокосі в різних умовах.

Плюси кокосового волокна

Чиста кокосова койра після регідратації – найуніверсальніше середовище для вирощування канабісу. Рослини канабісу процвітають у кокосі за різних умов.

Повна відсутність комах

Рослини рідше заражаються комахами в кокосовій койрі, ніж у звичайному ґрунті. Це дуже інертний матеріал. Багатьом комахам обов'язково необхідний типовий ґрунт протягом їхнього життєвого циклу. Більш того, поява паразитів можлива при створенні критично поганих умов культивування канабісу. Наприклад, це може статися при надмірному перезволоженні. Такий стан справ нерідко призводить до появи грибкових мошок. Однак зараження комахами в кокосовій койрі малоймовірне у звичайних умовах.

Немає неприємного запаху

Звичайний грунт для кімнатних рослин має досить м'який землистий запах, але більшість грунтів з категорії «просто додайте води», містять їдкі ароматичні добавки, такі як гуано, які можуть зіпсувати запах безпосередньо в гроурумі. У той же час, сам по собі кокос практично не має запаху.

Швидкий ріст

Рослини можуть рости швидше в кокосовій койрі, ніж у звичному ґрунті при ефективному застосуванні певних технологій культивації. Оцінку швидкості розвитку можна порівняти з гровінгом у сучасних гідропонних системах.

Тотальний контроль кількості поживних речовин

Кокосове волокно дозволяє повністю контролювати співвідношення поживних речовин та їх силу дії. Ідеально підходить коноплярам, яким дійсно подобається займатися своїми рослинами.

Абсолютна нешкідливість для довкілля

Кокос – відновлюваний ресурс, який у всіх інших випадках був би просто викинутий.

Прекрасна можливість тренуватися та вчитися

Вирощування на кокосовій койрі багато в чому схоже на аналогічну агротехніку у ґрунті, коли справа стосується поливу. А також дуже нагадує гідропоніку, якщо розглядати культивацію щодо надходження поживних речовин. В результаті "кокосовий гровінг" готує вас як до аутдору, так і до гідропонного вирощування, якщо ви вирішите спробувати щось нове в майбутньому.

Універсальність та «гнучкість»

Кокосову койру можна використовувати по-різному із відмінними результатами. Тут більше місця для експериментів, ніж із ґрунтом або в гідропонних системах.

Мінуси кокосового волокна

Розглянемо деякі недоліки цього матеріалу.

Необхідні поживні речовини

Сам по собі цей матеріал не містить жодних поживних речовин, тому для здорового розвитку рослин конопляр повинен додавати їх у воду. Хоча для одних садівників-городників змішування поживних речовин приносить задоволення і є захоплюючим заняттям, інші знаходять цей процес занадто складним або трудомістким.

Турбота про довкілля

Сама по собі кокосова койра повністю нешкідлива для навколишнього середовища, особливо при використанні чистого кокосу і лише помірної кількості поживних речовин. Однак кокосові ґрунтові суміші часто містять перліт. Це не відновлюваний ресурс, що виробляється зі спіненого вулканічного скла, також відомого як обсидіан. Однак не забувайте, що більшість грунтів, що продаються, також містять даний матеріал. Деякі виробники почали замінювати перліт екологічно чистим рисовим лушпинням, але про нього поки не надто багато відгуків безпосередньо від гроверів.

Окремо варто пам'ятати, що, якщо ви використовуєте велику кількість поживних речовин (наприклад, з графіком високочастотного добрива, який детальніше розглянуто нижче), вам, можливо, доведеться позбавлятися великої кількості стічних вод, що їх містять. Стоки, наповнені поживними речовинами, що потраплять у водопровідну систему, дуже шкідливі для довкілля.

Важко виправити помилки

Зрештою, кокос викликає більше різних поглядів і конфронтації в думках, ніж грунт. Наприклад, у кокосовій койрі немає живильного буфера, як у ґрунті. А він допомагав би виправити помилки під час внесення поживних речовин. Для досягнення найкращих результатів з кокосом важливо дотримуватися інструкцій. Якщо ви шукаєте найпростіший спосіб вирощування, ґрунтосуміш, в яку досить просто додавати воду, безумовно виявиться найкращим вибором.

Способи використання кокосової койри

Як краще використати кокосову койру, розглянемо нижче.

Засіб для корекції

Додайте кокос у грунт як матеріал, здатний виправити допущену помилку. Кокос краще для навколишнього середовища, ніж не відновлюваний торф'яний мох (який зазвичай замінює його в ґрунтових «замісах»), і оптимально підходить для вирощування канабісу.

Засіб для корекції

Наприклад, Coco Loco – це ґрунт, у якому замість торфу використовується кокос. Фактично «Коко Локо» – одне з найпростіших середовищ для вирощування рослин конопель. Спираючись на досвід багатьох коноплярів, можна сміливо стверджувати, що молоді рослини і саджанці розвиваються в Coco Loco швидше, ніж у популярних торф'яних ґрунтосумішах, таких, як Happy Frog або Ocean Forest. Одним словом, це відмінний варіант із гарним поєднанням переваг кокосу та ґрунту.

Ставтеся до кокосу як до ґрунту – поливайте кожні кілька днів поживною водою. Використовуючи чисту кокосову койру або суміш з перлітом, цілком доречно її експлуатувати як традиційний грунт, якщо регулярно вносити всі необхідні підживлення.

Легкість і простота експлуатації пояснюється тим, що конопляр може ефективно використовувати поживні речовини, витрачаючи мінімальну кількість часу на безпосереднє змішування готових підживлень і значно знижуючи стокове навантаження на навколишнє середовище.

Важливо! Для того, щоб знизити частоту поливу, просто експлуатуйте об'ємніші горщики для культивування в закритому грунті.

Для того, щоб знизити частоту поливу, просто експлуатуйте об'ємніші горщики для культивування в закритому грунті

Суміш Mother Earth Coco + Perlite можна використовувати безпосередньо з пакета. Просто висадіть свої конопляні рослини та внесіть у субстрат ці добрива. Вартість продукції, що виробляється брендом, чимала. Але, як свідчить практика, все цілком виправдовується підсумковим харвестом.

Важливо! Ставтеся до кокосової койри як до гідропонної системи – використовуйте високочастотну фертигацію (одночасна подача води та поживних речовин – більше інформації читайте нижче), крапельне годування чи полив, дренаж.

У цих типах установок кокосова койра в основному служить для закріплення кореневої системи рослин, поки конопляр займається доглядом за гровом таким чином, ніби пагони знаходяться в гідропоніці.

Для найбільш динамічного та стрімкого розвитку рослин використовуйте частий полив. Бажано застосування таймера для автоматичної подачі вологи. У той же час, остерігайтеся грибкових комарів і обвисання листя через надто вологі умови (усуньте ці проблеми, поливаючи менше за раз або рідше, поки рослини не почнуть споживати води більше, ніж раніше).

Використовуйте горщики меншого розміру і завжди додавайте перліт у кокос, щоб запобігти обвисанню листя, а також для того, щоб коріння отримувало більше кисню.

У системах водопостачання та водостоку кокосова койра може використовуватися для закріплення коріння рослин. Вода з поживними речовинами багато разів зволожує коріння рослин через таймер, а потім стікає. Ця комбінація забезпечує корінню постійний приплив поживної води та кисню. Такі системи не так просто налаштувати, але при цьому вони забезпечують напрочуд швидке зростання.

Установки високочастотної фертигації та краплинної подачі аналогічні гідропонним. Просто замість того, щоб закачувати поживну воду, вона подається до рослин трубками.

У традиційній крапельній системі стічна вода перекачується назад до основного резервуару для повторного використання. Однак якість поживної води з часом знижується, тому що рослини поступово збіднюють вологу, забираючи собі все необхідне.

У традиційній крапельній системі стічна вода перекачується назад до основного резервуару

Важливо! Можливе також вирощування каннабісу за допомогою гідросхеми Drip System – цей гнучкий метод культивації широко застосовується однаково успішно з ґрунтом, без нього або за допомогою гідропоніки.

Щоб рослини щоразу отримували свіжу воду, стоки можна збирати та утилізувати (замість того, щоб повертати їх у систему для повторного використання).

Гібридні підходи в коноплярстві

Змішування методів у агротехніці – це не просто експериментування. Якщо ви захоплені культивуванням канабісу, це заняття може виявитися дуже цікавим і веселим. Більш за те, високий шанс розробки власної ефективної методології.

Що таке високочастотна фертигація

Фертигація – це процес додавання поживних речовин у воду, яку ви даєте рослинам канабісу. Рослини зазвичай розвиваються швидше, коли вони одержують поживні речовини з води, а не споживають їх безпосередньо з субстрату. Коноплярі часто користуються високочастотною фертигацією, що означає частий полив рослин живильною водою.

Високочастотна фертигація означає подачу поживної води рослинам канабісу не рідше 5 разів на день. При правильній організації поливу рослини марихуани зазвичай ростуть швидше, ніж аналогічні насадження, що поливаються кілька разів на тиждень.

Поливайте кілька разів на день, використовуючи крапельні лінії, які перекачують поживну воду до рослин за таймером.

При високочастотній фертигації необхідно використовувати живильне середовище, яке містить повітряні «кишені» навіть у вологому стані, щоб корені не постраждали через нестачу кисню. Найпопулярніше поживне середовище для високочастотної фертигації канабісу – це ґрунтова суміш кокосу та перліту. Інший варіант – глиняна галька/гідротон, її унікальна особливість у тому, що можна поливати її навіть частіше, ніж кокосову суміш.

Таким чином, рослини одержують поживну воду автоматично по таймеру шляхом краплинної подачі. Автополив заощадить багато часу в порівнянні з поливом вручну кілька разів на день!

Короткі корисні поради

При роботі з койрою дотримуйтесь таких порад:

  • Використовуйте грунтову суміш, що добре дренується (підходять рівні пропорції койри і перліту).
  • Оптимально застосовуйте поживні речовини для гідропоніки або кокосистем (наприклад, Canna Coco або Flora Trio).
  • Виберіть відповідні ємності. Для високочастотної фертигації потрібні горщики меншого розміру.
  • Придбайте автоматичну систему поливу (ручна подача вологи обов'язково дасть збій за рахунок людського фактора – ви забудете та пропустите час).
  • Подавайте поживні речовини при кожному поливі.
  • Постарайтеся, щоб кислотно-лужні баланси та інші характеристики води, що входить і виходить, були приблизно однаковими.
  • Якщо рослини виглядають постійно обвислими, поливайте рідше або давайте вологи менше за раз, поки рослини не почнуть вбирати більше.
  • Підтримуйте рівень рН води в межах 5,5-6,5.
  • Завжди видаляйте стічні води або нехай вони стікають. Ніколи не дозволяйте рослинам знаходитись у стічних водах.

Додаткова порада: ваше середовище для вирощування важливе, але секрет приголомшливої якості бутонів насправді полягає у поєднанні двох інших речей. Ви повинні вибрати правильний сорт та створити для рослин відмінний мікроклімат на стадії цвітіння.