Зв'язок між знеболюючими та каннабіноїдами широко відомий і не раз доведений. Канабіс може бути відмінним союзником у лікуванні неприємних симптомів, спричинених мігренню. Добре купірує симптоми не лише медична марихуана. У цій статті ми пояснюємо, як і чому каннабіноїди діють при хронічних, періодичних та вікових мігренях.

Зміст

Що таке мігрень? Симптоми та причини

Мігрень - це тип помірного або сильного головного болю, який виникає часто і локалізується в одному місці. Симптоми мігрені можуть включати нудоту та чутливість до світла та шуму. Це поширене захворювання, на яке страждає приблизно 1 з 5 жінок і приблизно 1 з 15 чоловіків у всьому світі. Точна причина мігрені досі невідома, хоча деякі фактори, які могли її спровокувати, вже визначено:

  • Початок періоду менструального циклу чи менопауза.
  • Стрес, втома.
  • Певні продукти та напої.

Чи може канабіс допомогти у лікуванні мігрені?

Чи може канабіс допомогти у лікуванні мігрені?

Рослина канабіс виробляє певні сполуки - канабіноїди, які концентруються в смолі шишок. Коли ми використовуємо ці квіти, каннабіноїди потрапляють у наш організм і діють на нього певним способом. Це відбувається завдяки їх взаємодії з рецепторами нашої ендоканабіноїдної системи, які регулюють різні функції організму, такі як система передачі сигналів про біль.

Незважаючи на те, що точна причина мігрені досі не встановлена, деякі дослідження показують, що вона може бути пов'язана з процесом вироблення серотоніну. Канабіс втручається в процеси, пов'язані з цим гормоном, тому дослідження показують, що він може виявитися ефективним у профілактиці та полегшенні симптомів мігрені. Отже, якщо нам потрібно відповісти на запитання: «Чи може канабіс бути ефективним при лікуванні мігрені?», відповідь однозначно – так. В даний час є достатньо наукових даних, що підтверджують, що канабіноїди є ефективним засобом лікування цього розладу.

Нещодавно опубліковані дослідження стверджують, що 88,3% із 279 людей, які страждають на хронічну мігрень, відчули значне поліпшення при вживанні канабісу. Більше половини з них зазнали зниження частоти та інтенсивності головного болю, їм також вдалося знизити споживання опіоїдних медикаментів.

Які властивості канабісу ефективні при лікуванні мігрені?

Які властивості канабісу ефективні при лікуванні мігрені?

Існує кілька причин, з яких канабіноїди можуть бути ефективними для полегшення неприємних симптомів, спричинених мігренню:

Вони мають болезаспокійливі властивості: найбільш обтяжуючим симптомом цього розладу є біль. Доведено, що канабіноїди допомагають зменшити біль за рахунок взаємодії з рецепторами CB1, розташованими у певних галузях мозку. Відповідно, канабіноїди допомагають зменшити біль у переважної більшості пацієнтів.

Вони пригнічують рівень серотоніну: як згадувалося вище, кілька досліджень довели, що існує зв'язок між мігренню та змінами рівня серотоніну у пацієнтів. Очевидно, рівень серотоніну збільшується під час мігрені і знижується, коли проходить головний біль. THC допомагає знизити кількість серотоніну, тому його споживання може допомогти полегшити симптоми мігрені.

Канабіс діє як судинозвужувальний засіб: іншими можливими причинами мігрені можуть бути розширення та звуження кровоносних судин у голові. Цей процес також пов'язаний із вивільненням серотоніну в головному мозку, оскільки цей гормон викликає скорочення артерій. Враховуючи те, що канабіс має судинозвужувальну дію, з цієї причини він також може бути ефективним при полегшенні головного болю.

Зв'язок між мігренню та ендоканабіноїдною системою

Зв'язок між мігренню та ендоканабіноїдною системою

Експерти стверджують, що ендоканабіноїдна система тісно пов'язана з мігренню. Є дані, що люди з дефіцитом анандаміду (людського ендоканабіноїду, схожого на ТГК) більше схильні до мігрені. Це пояснює, чому споживання ТГК, фітоканнабіноїду, що імітує анандамід, допомагає полегшити симптоми цієї хвороби.

Висновок

В даний час є чіткі докази ефективності канабісу в лікуванні мігрені. Каннабіноїди – ефективна альтернатива, особливо для тих пацієнтів, які страждають від тяжкої мігрені. Вони змушені приймати сильнодіючі ліки, що викликають сильну залежність, такі, як опіати, що також може призвести до незліченних шкідливих побічних ефектів. Тим не менш, ми радимо звернутися до лікаря, перш ніж проходити якесь лікування на основі канабісу. Пам'ятайте, що дозування, частота використання та спосіб вживання є визначальними чинниками ефективності лікування.