Тренування каннабісу – це комплекс заходів, спрямованих на зміну структури чи цілісності конопляного куща. Кінцева мета техніки – підвищити врожайність плантації та якість грову. Незалежно від того, яка локація була обрана під вирощування конопель – індор чи аутдор – методики можна активно впроваджувати в практику. Але слід пам'ятати, що не всі техніки однаково підходять для автоквітучих та фотоперіодних стрейнів – ці та інші особливості тренувань марихуани розглянемо далі.

Зміст

LST (low stress training)

LST (low stress training)

"Тренування зі зниженим стресом" - так звучить назва цієї методики в перекладі з англійської мови. Ідея полягає в тому, щоб без підрізування задати кущу горизонтальний напрямок зросту - його обриси при погляді зверху повинні нагадувати зірку.

Перший етап тренування проводять на 2-3 тижні вегетації. Для цього кущ плавно пригинають до землі та прив'язують до кілочка або сусідньої рослини за допомогою мотузки. Намагайтеся використовувати м'які матеріали для підв'язування. Металевий дріт або щільні нитки можуть врізатися в стовбур рослини, залишаючи глибокі рани – це негативно позначається на розвитку та врожайності конопель. Не робіть зайвих рухів при згинанні - так ви ризикуєте зламати гілки.

Притиснутий до землі кущ починає розростатися вшир і відкриває нижнім гілкам доступ до світла, що сприяє появі нових шишок у вузлових точках. Всі поживні речовини тепер прямуватимуть не в центральну колу, а в бічні пагони. І замість одного важкого суцвіття в центрі ви можете отримати відразу кілька пристойних відгалужень із щільними шишками.

На другому етапі LST гровер працює з вертикальними пагонами, що сформувалися, пригинаючи кожен з них до землі. Чим раніше вдасться приступити до цього етапу, тим більше світла отримають дрібні шишки на бічних гілках, і тим рясніший буде врожай. Приступати до другого етапу рекомендується в той момент, коли загнуті на першій стадії гілки впевнено ростимуть у своєму новому напрямку.

Обрізання верхівки та FIM-обрізання

Обрізання верхівки та FIM-обрізання

Якщо ваші фемінізовані сорти конопель розвинулися у міцні здорові рослини-фотики, спробуйте збільшити врожайність такими методами:

  • Topping - обрізання верхівки;
  • Fiming – відщипування нового суцвіття.

Обидва методи дозволяють досягти більш зручної структури рослини і отримати значний урожай шишок. Тренування планують на 3-4 тижні вегетації і ніколи не проводять на стадії цвітіння марихуани.

Покрокова інструкція тренування Topping:

  • Виберіть другий вузол зверху та обріжте стебло над ним за допомогою пінцету, утримуючи його під кутом 45°.
  • Через 7-10 днів, коли буде ясно, що прищипування прижилося і з'явилися дві нові коли, розведіть їх верхівки в сторони до горизонтального положення і зафіксуйте.
  • Ще через 2-3 тижні прищипніть і ці дві верхівки, спрямовуючи нові горизонтально.

Fiming – більш обережна техніка обрізки, коли забирається не вся кола, а частина її довжини. Таким чином, гровер стимулює рослину сформувати не два, а чотири нові пагони. При цьому зростання куща практично не сповільнюється, але канабіс стає більш гіллястим. Недоліком техніки Fiming є те, що нові гілки ростуть несиметрично, тому їх буває складно розвести в сторони на новому етапі тренування.

Клонування

Клонування

Цей метод тренування марихуани полягає в безстатевому розмноженні – створюється своєрідна копія материнської рослини, яка повністю дублює її генетику. Клонування рекомендується проводити гроверам, які прагнуть підвищити врожайність шляхом розширення плантації, а не розростання окремо взятого куща.

З однієї якісної особи каннабісу можна зробити велику кількість клонів – таких же здорових та врожайних. Використовуйте для посадки насіння фемінізованих сортів конопель, оскільки тільки жіночі особини підходять для клонування. Чоловічі рослини та автоквітучі штами для даної техніки не годяться – клонуванню добре піддаються класичні фотоперіодні стрейни.

Для проведення процедури дуже гострим чистим ножем зрізають живці, які будуть заготовками для майбутніх клонів. У разі зрізання уникайте міжвузлів і дотримуйтесь гострого кута в межах 45°.

Щоб нові рослини прижилися в землі, дотримуйтесь 4 важливих умов:

  • забезпечте клону багато світла для вироблення життєво важливих гормонів;
  • зробіть опорну конструкцію, щоб кущ надійно зміцнився у землі;
  • регулярно зволожуйте грунт біля коріння;
  • підтримуйте підвищену вологість повітря.

Перед посадкою живців їх пророщують у ємності із водою протягом 6-12 днів. Попередньо зробіть від 3 до 6 вертикальних зрізів у нижній частині стебла. Через кілька днів у місцях зрізів ви побачите біле коріння – як тільки його довжина досягне 2-3 см, можна висаджувати живець у ґрунт.

Дефоліація

Дефоліація

Дефоліацією називають процедуру видалення найбільшого листя каннабісу. Проводять процедуру на стадії цвітіння, коли вже сформовано структуру куща та його розміри. Суть методики - позбавити рослину від непотрібного листя, яке тільки споживає поживні речовини, але не дає віддачі. Видалення «тягаря» дозволяє кущу перерозподілити життєві сили і сконцентруватися на формуванні суцвіть. Після успішної дефоліації вдається значно підвищити врожайність плантації.

Дефоліація на стадії цвітіння вирішує ще два завдання:

  • дозволяє повітрю та світлу легше проникати до нижніх гілок куща;
  • знижує ймовірність появи плісняви через підвищену вологість у боксі.

Якщо у вашому розпорядженні насіння автоквітучих сортів конопель, можете сміливо застосовувати тактику дефоліації. Але майте на увазі, що тренування добре переносять тільки здорові міцні рослини.

Техніка ScrOG

Техніка ScrOG

«Screen of Green» – ще одна поширена методика, назва якої перекладається як «екран зелені». Ідея тренування полягає в тому, щоб обмежити вертикальний розвиток куща за допомогою горизонтальної сітки. Обплітаючи огорожу своїми гілками, кущ розвивається в одній площині. При цьому більшість листя розташована горизонтально, а суцвіття – вертикально, на одному рівні.

Завдяки такому прийому всі шишки знаходяться на одній відстані від джерела світла, вони рівномірно освітлені, що позитивно позначається на врожайності конопель. Гровер може контролювати розвиток куща і максимально використовувати корисну площу гроубокса. Бажано впроваджувати техніку тренувань ScrOG якомога раніше, щоб на момент цвітіння отримати кущ бажаної форми.

При побудові сітки-екрана важливо використовувати правильний матеріал. Він повинен легко зніматися після того, як рослина досягне потрібних розмірів. Для техніки ScrOG підійдуть:

  • мотузки;
  • шпагат;
  • пластикова огорожа.

Не рекомендується використовувати дріт і волосінь – шишки схильні вростати в ці тонкі матеріали, що суттєво ускладнює збирання врожаю.

Які техніки підходять для автоквітів

Які техніки підходять для автоквітів

До автоквітучих штамів марихуани прийнятні не всі види тренувань. Це пов'язано з їхніми біологічними особливостями, а саме, коротким періодом вегетації. Будь-яке тренування вважається стресом для рослини - через короткий вегетативний період автоквіти не встигають подолати наслідки тренінгу і зміцніти до моменту цвітіння.

У фотоперіодних стрейнів період вегетації розтягнутий у часі, тому кущ легко відновлюється після травм, вступаючи у фазу цвітіння з великим запасом міцності.

Застосовуючи до автоквітів невідповідні техніки тренування, гровер ризикує створити для рослини таку стресову ситуацію, з якою канабісу не впоратися. Рослина витрачатиме життєві сили на відновлення, а не на цвітіння та формування якісних шишок.

Автоквітучі сорти конопель добре реагують лише на «полегшені» тренування, які працюватимуть і на підвищення врожайності, і на контроль габаритів куща.

Для автоквітів підійдуть такі техніки:

  • топінг;
  • дефоліація;
  • ScrOG;
  • LST.

При гарному підживленні та сприятливих умовах вирощування у гровера є реальна можливість отримати хороші результати як з автоквітучими, так і з фотоперіодними сортами марихуани.