Найперше, що потрібно зробити - це підсушити насіння перед зберіганням. Але, дивіться не пересушіть!

Якщо плануєте зберігати насіння дуже довго, потрібно простежити, щоб у нього була дуже міцна оболонка. Зверніть увагу на те, чи добре дозріло насіння, перш ніж запаковувати і відправляти на зберігання.

Температура місця зберігання насіння повинна бути постійною, без перепадів і вогкості.

Коли будете класти насіння в ту чи іншу ємність для зберігання, попередньо підпишіть - що за сорт, дата пакування та іншу інформацію по насінню. Щоб в майбутньому не виникло плутанини. Зберігати насіння можна в таких ємностях, як: банки, зіп пакети, мішечки, кульочки, коробочки, колби і т.д.

Зміст

Вологість в приміщенні для зберігання насіння

Основи правильного зберігання насіння конопель

Навіть, якщо насіння не пророщувати відразу ж, а зберігати його дуже довго, воно не вмирає, а лише сповільнює всі свої життєві функції. Насіння має властивість - поглинати з повітря вологу. А заодно - і так необхідні для насіння поживні речовини. Утворюється реакція, в результаті якої виділяється тепло і вода. Якщо в повітрі буде занадто висока вологість, то насіння дуже швидко спалить всі гормони і поживні речовини, що містяться в ньому, виділяючи тепло. Через це, зменшиться ймовірність проростання насіння. Так що, під час зберігання насіння, все його життєві процеси повинні бути призупинені по максимуму. Завдяки цьому, насіння зможе довше зберігатися. Вважається, що в ідеалі, вологість не повинна перевищувати 6-9%. Інакше, насіння конопель просто згніє. Як правило, це найчастіше і відбувається у недосвідчених гроверів. Щоб перевірити - чи достатньо просушили насіння, досить помістити його в скляну банку на кілька годин. Якщо на стінках банки з'являється волога - значить насіння недостатньо просушене. Дослідники провели експеримент: помістили на бетон насіння, з різним ступенем вологості і вдарили по ньому молотком. В результаті, насіння з вологістю 8% розкололося, а з більш високою вологістю - сплющилося. Щоб в контейнері, де будете зберігати насіння, вологість стабільно трималася на необхідному рівні, можете помістити туди добре просушені зерна рису. Для тривалого зберігання насіння конопель, професіонали рекомендують використовувати - алюмінієві зіпер-пакети, поміщені потім в банки, разом з рисом. Але, тут слід пам'ятати, що і занадто висока сухість так само шкідлива для насіння!

Температура

Якщо насіння добре просушити, то воно здатне витримати навіть дуже низьку температуру, від якої зазвичай гинуть рослини. Пам'ятайте, що насіння в охолодженому стані, вкрай чутливе до швидких і незначних перепадів температури! А надмірна волога в насінні, при заморожуванні, вкрай негативно позначається на його пророщуванні в подальшому.

При низькій температурі, життя насіння під оболонкою сповільнюється. Це сприяє тривалому зберіганню, і на сьогоднішній день, є найкращим способом зберігання насіння. Ну, а при використанні - рідкого азоту або кріогеніки, насіння і зовсім можна зберігати кілька сотень років!

Отже, якщо насіння досить добре підсушене, поміщене в герметичний контейнер, то його можна зберігати в холодильнику або навіть у морозилці, при температурі, приблизно 4° C. При цьому, слід пам'ятати, що перепади температури - дуже згубні для насіння. Так що, не діставайте його занадто часто і надовго.

Світло

Світло, так само є дуже важливим фактором у проростання насіння. Так що, під час зберігання, намагайтеся не піддавати насіння впливу світла.

Повітря

Шкірка насіння конопель пропускає кисень і вологу, що запускає в свою чергу реакцію до пробудження і проростання насіння. Так що, якщо хочете, щоб насіння зберігалося довше і було більш живучим при проростанні, то зберігайте насіння в герметичних, вакуумних упаковках, без кисню.

Якщо зовнішній захист насіння недостатньо хороший, ймовірність того, що насіння прийме сплячий режим - вкрай мала. У подібних умовах, насіння зберігаються не дуже довго.

Шкідники

Цвіль і грибки

Насіння конопель найчастіше піддається впливу цвілі і грибків (наприклад, Pythium або Rhyxoctonia), при вмісті вологи від 10 до 15%, і температурі, від 15 до 20 градусів за Цельсієм.

Комахи

Дуже часто, комахи руйнують насіння, що зберігається . Але, завдяки всього лише декільком щіпкам діатомової землі, можна ефективно і недорого убезпечити насіння від шкідників. До того ж, це абсолютно безпечно і не складно. Потрібно лише посипати насіння, перед тим, як відправляти на зберігання. Така земля продається в будь-якому магазині для фермерів і садівників.

Гризуни

Дрібні гризуни, миші, щури, дуже люблять поживитися насінням конопель. Так що, обов'язково помістіть насіння в пластикову або скляну ємність, щоб уникнути подібної неприємної долі.

Пророщування насіння конопель, після зберігання

Якщо насіння ще свіже, то воно проростає з ймовірністю більше 95%.

Те ж, що зберігається 1-2 роки, може проростати гірше або повільніше. Імунітет у рослин від подібного насіння вкрай знижений. При правильному зберіганні, насіння проростає навіть, якщо його зберігати більше 5 років.

Якщо умови зберігання не були порушені, проте 50% з цього насіння не проросло, то швидше за все - середній термін для зберігання даного насіння закінчився.

Якщо зберігайте насіння в холодильнику, не виймайте його до того моменту, як надумаєте його пророщувати! Ну, а витягнувши контейнер з холодильника, не поспішайте його розпаковувати. Нехай прогріється до кімнатної температури, в середньому 12 годин. Потім, вже можете діставати і замочувати насіння.