Навіть ті, хто не стикався з марихуаною жодного разу в житті, скажуть вам, що шишки ростуть у верхній частині рослини каннабіс. Це достатня причина для багатьох з нас думати, що верхня половина рослини є набагато важливішою частиною. Частково це так, але не зовсім. Коріння рослини - його реальна «робоча сила», яка визначає підсумковий успіх. Можливо, вони не несуть безпосередньої відповідальності за зростання бутонів, але відповідають за багато процесів, що так чи інакше впливають на розвиток суцвіть в рамках життєвого циклу.

Зміст

Чудові білі корінці

Давайте проведемо зрозумілі, прості аналогії з індустрією розваг. Якщо шишки (бутони) конопляної рослини - зірки (давайте будемо чесними, бутон - головний «персонаж» шоу), то корінням канабісу будуть все працьовиті люди, які залишаються за кадром. Вони займаються монтажем, кінематографією, звуком і освітленням. Фактично, рослина зі здоровою кореневою системою може втратити практично все листя і все ж, певною мірою, зуміти відновитися. У зворотному випадку, у растішки з листям, що виглядають абсолютно здоровими, практично немає жодного шансу вижити, якщо вона втратить коріння.

Чудові білі корінці

Ось як виглядає здорове коріння без грунту (кокосової койри) - кремового або білого кольору, без коричневого відтінку і присутності слизу.

Роль коренів у житті рослини

Кореневище - це основа системи поглинання у рослин

У канабісу шлях від кореня до листа схожий на соломинку. Вода виходить з листя, що створює всмоктування, і це допомагає протягувати воду через коріння, вгору через стебло і назад в листя. Це суперефективний і енергозберігаючий для рослин спосіб отримувати вологу, не споживаючи при цьому великої кількості води через листя. Однак у міру того, як растіхі стають більшими, їх потреба в воді стає більше, ніж листя може впоратися саме по собі. Крім того, вашій коноплі потрібна вода для утворення першого листя, і ця вода надходить з перших коренів.

Коріння необхідне для поглинання поживних речовин

Коріння рослини каннабісу є основним місцем, де відбувається поглинання поживних речовин. Це означає, що коріння є своєрідним пропускним пунктом для більшості вітамінів, мікроелементів і всього, що отримує ваша рослина. І від того, наскільки здорова коренева система, залежить скільки (якщо вони присутні) поживних речовин буде використовуватися.

Листя канабісу також може поглинати всілякі з'єднання, здатні приносити користь в розвитку культури. Конопляри можуть зробити це за допомогою методу, званого «позакореневого підживлення», коли поживний розчин наноситься безпосередньо на листя.
Пам'ятайте! Коріння - найважливіша частина вашої рослини.
Що таке «життєво важливий орган»? Це орган, який життєво важливий для життя організму, в конкретному середовищі існування. Для рослини каннабісу коріння є її життєво важливим «органом».
Коли канабіс не отримує достатньо поживних речовин, його листя і стебла пошкоджуються, але коріння залишаються в спокої. Коли ж з рослиною відбувається зворотна ситуація (занадто багато корисних речовин), листя їх переробляє і може навіть згоріти. Однак коренева система, як і раніше, залишається більш-менш в нормі. Якщо конопля перезволожуються ... як ви вже здогадалися, знову страждають листя і стебла.
Сприймайте листя канабісу, як першу лінію захисту від неідеальних умов культивування. Більш того, вони також можуть діяти як резервні системи для деяких функцій, які виконуються кореневою системою. Наприклад, для поглинання поживних речовин і води. Але оскільки у рослин каннабіса вже є основний метод доставки всього необхідного, листя стає витратним матеріалом в критичних ситуаціях. Адже ніхто не буде сперечатися, що поглинання і транспортування поживних речовин через коріння набагато ефективніше.

Причини гниття коренів

Більшість проблем, з якими гровер стикаються в процесі культивації конопель (з тих, що стосуються невидимої частини растіхи), можна звести до однієї з кількох причин, описаних детально нижче.

Недостатньо місця для росту коренів

Габарити рослини частково визначаються розмірами простору, який доступний кореневій системі для подальшого розвитку. Як тільки коріння сягає свого максимального розміру в обмеженому просторі (це називається «прив'язкою до коріння»), ріст рослини припиняється до тих пір, поки створені умови не зміняться. Хоча це не обов'язково безпосередньо погіршить здоров'я коренів, інша частина растішки безпосередньо постраждає. Як правило, подібне відображається у вигляді затримки росту.
Що ви можете зробити
Ще до розміщення посадкового матеріалу в обрану ємність, переконайтеся, що ви плануєте використовувати резервуар відповідного розміру для вирощування. Безумовно це складніше, ніж здається, але, на щастя, в мережі є вся необхідна інформація щодо планування і вибору. В тому числі, таку інформацію можна знайти і в нашому блозі. Також пам'ятайте, що поки конопляна рослина перебуває в стадії вегетативного росту, у вас є можливість (при необхідності) пересадити її в інший контейнер.

Надмірний полив або недостатній полив (занадто багато або недостатньо води)

Надмірний полив - це термін, який використовується для опису нестачі кисню в коренях рослини. Зазвичай це відбувається при надлишку води в середовищі (не рахуючи DWC), тому ми називаємо це надмірним поливом. Що таке DWC - це гідропонна система «Deep Water Culture». Як це не парадоксально, рослини, вирощені в DWC, також можуть проявляти ознаки надмірного поливу, якщо у воді резервуара недостатньо кисню. Тому, якщо говорити буквально, то справа не в перезволоженні, а саме в нестачі названого вище хімічного елемента.
Підводне плавання - це саме те, на що це схоже. Як не дивно, якщо рослина не отримує достатньо води, вона починає страждати, що виглядає так само, як надмірний полив.

Надмірний полив або недостатній полив

Приклад двох діаметрально різних кущів. Один отримав занадто багато вологи, а у другого очевидний його явний брак.

В обох випадках рослина никне, що збиває з пантелику тих, хто не знайомий з проблемою. Згадайте, які маніпуляції ви здійснювали останнім часом з рослиною. Якщо ви полили прямо перед тим, як виникла проблема, і грунт все ще здається вологим на дотик, а сама растішка поникла, швидше за все, полив був надмірним. Якщо ж навпаки, не поливали більше двох днів, висока ймовірність того, що це недолив.
Що ви можете зробити
Тільки регулярне спостереження і максимальний контроль вологості субстрату допоможуть вам уникнути переливу або недоливу. Як в цьому розібратися? Досить легко, якщо прочитати відповідні тематичні матеріали і слідувати описаним в них алгоритмам.

Рівень pH (кислотність або лужність)

pH середовища (грунт / кокосове волокно / гідро), в якій знаходиться коренева система, визначає, які поживні речовини вона здатна поглинати тут і зараз. Наприклад, якщо ви вирощуєте коноплі в гідропонній системі і рівень pH самого середовища становить 5,0 ваша конопляна рослина не зможе засвоювати кальцій, навіть якщо в поживій воді його реально багато.
Діапазон pH, в якому стають доступними поживні речовини, досить невеликий. На думку фахівців, і як показує практика, мова йде про відхилення всього на 1 одиницю для всього допустимого діапазону, якщо ви хочете, щоб культура отримувала всі необхідні їй мінерали. Примітно, що для кожного середовища є свої оптимальні показники кислотно-лужного балансу.
У грунтовому субстраті допустимий діапазон становить 6,0-7,0, а для гідропонних систем - 5,5-6,5. При цьому краще не наближатися до мінімуму або максимуму для будь-якого з цих двох зазначених проміжків. Як правильно читати поточний кислотно-лужний баланс і які речовини. Наведені нижче діаграми показують рівень pH, необхідний для того, щоб певні поживні речовини стали доступними.

Рівень pH (кислотність або лужність)

Діаграма для гідропонних систем

Рівень pH (кислотність або лужність)

Діаграма для грунтової культивації

Що ви можете зробити
Гроверу досить розуміти, що, якщо він використовує правильно змінений грунт, швидше за все, з його гровом надалі все буде добре. У всіх інших випадках слід часто і регулярно перевіряти рівень pH кореневої зони конопель, щоб гарантувати належне засвоєння поживних речовин. Поганий pH означає некоректне поглинання поживних речовин, що призводить до пошкодження листя і рослин в цілому.

Коренева гниль (Pythium)

Хоча коренева гниль являє собою більш серйозну проблему для коноплярів, що використовують гідропонні системи (наприклад, тих, хто займається DWC), вона може вплинути на будь-який подальший розвиток, де коріння знаходяться в стоячій воді. Ця ж проблематика актуальна і для індорной культивації, що включає блюдця, які деякі гровери використовують під традиційними квітковими горщиками. Недуга коренів набагато менш вірогідна при вирощуванні на відкритому повітрі в грунті, оскільки вода може йти далі під землю.

Коренева гниль (Pythium)

Коренева гниль атакує нічого не підозрююче коріння

Коренева гниль особливо небезпечна, тому що спочатку повністю знищує коріння. У деяких випадках рослина канабіс може виглядати абсолютно здоровою до тих пір, поки коріння остаточно не відімре. На щастя, дане захворювання супроводжується виділенням абсолютно жахливого нудотного запаху. Перевірку провести досить легко. Це займе всього секунду, проте допоможе вам переконатися, що рослина успішно розвивається і не помре раптово. Звичайно, ця перевірка повинна поєднуватися з профілактичними заходами, щоб ви не просто чекали появи проблеми, а працювали на випередження.
Що ви можете зробити
Як не тривіально це прозвучить, але правильний режим поливу здатний запобігти більшісті потенційних проблем, що виникають внаслідок появи кореневої гнилі. Крім того, щоб підвищити шанси досягнення здорового харвесту, непогано додати корисні живі організми в кореневу зону. Таким чином, якщо попередник гнилі все ж з'явиться, його швидко витіснять продуктивні мікроорганізми. Загляньте в будь-який садівничий магазин і знайдете там масу біопрепаратів подібного спрямування. Якщо хочете отримати спеціальний продукт безпосередньо для канабісу, зайдіть в профільний інтернет-магазин, де реалізуються не тільки насіння конопель, а й супутні товари.

Грибні комарики

Комарі! З усіх шкідників, які можуть вразити рослину канабіс, грибний комарик (також відомий, як сциарід) не найгірший. Проте, вони однозначно дратують тим, що заражають ваше середовище для вирощування. Адже ці комахи безпосередньо атакують коріння рослин, що розвиваються. Зараження грибковими комарами - ознака іншої проблеми: очевидно перезволоження верхнього шару грунту!
Грибним комарикам необхідне максимально вологе середовище для успішного розмноження. Хоча існують такі продукти, як діатомова земля, які безпосередньо атакують личинок мошок, не допускайте надмірного поливу середовища, щоб у них навіть не виникало шансу на розмноження. Звичайно, особливо обережний і досвідчений городник-садівник міг би комбінувати методи для ще більш ефективних засобів запобігання цього шкідника!
Що ви можете зробити
Як і в більшості інших випадків, працює класичне медичне табу - не нашкодь. Грубо кажучи, у гровера не виникне ніяких проблем, якщо він просто не буде надмірно старатися з поливом. Просто знайте міру зі зволоженням субстрату. Сциарідам для розмноження необхідна достатня кількість води. Фактично, напівсухе середовище - їх вірна смерть. Додавання діатоміту в якості додаткового захисту абсолютно безпечно і навіть не дозволить їм приземлитися, щоб спробувати жити в вашому грові, не кажучи вже про розмноження!