При вирощуванні канабісу потрібно потурбуватися багато про що, наприклад, про освітлення, поживні речовини, підвищення врожайності та інше. Але багато гроверів навіть не думають про плісняву, що росте на їх рослинах. Однак, саме вона може стати причиною багатьох серйозних ризиків для здоров'я.

Зміст

Якщо ви помітили, що на канабісі є хоча б натяк на плісняву, ніколи не вживайте його.

Хоча вживання канабісу, на якому є пліснява, швидше за все, не завдасть серйозної шкоди людині зі здоровою імунною системою, це може завдати шкоди людям з ослабленим імунітетом. Вони можуть відчувати кашель, нудоту, головний біль. Можливі навіть більш серйозні стани, такі, як аспергілома, яка в основному являє собою плісняву, що росте всередині тіла.

Цвіль може з'явитися в процесі вирощування і після збирання врожаю, якщо він не був належним чином висушений або зберігався в неналежних умовах.

Чи псується канабіс?

На марихуані, як і на будь-якій іншій рослині, може утворюватися пліснява. Якщо ви бачите білу пляму на рослині – швидше за все це цвіль. Це означає, що на суцвітті утворилася пліснява, і його неможливо видалити, але при цьому залишити суцвіття придатним для вживання. Вам доведеться все викинути та спробувати ще раз.

Цвіль може бути різних кольорів: білого, брудно-білого, жовтого, сірого і навіть помаранчевого.

За винятком таких ситуацій, як поява плісняви, ваш урожай не повинен зіпсуватись. Поки він правильно зберігається, як і всі інші трави на вашій кухні, все буде гаразд. Але, як і у випадку з іншими рослинами, клітини руйнуються та окислюються, і це означає, що канабіс з часом стає менш діючим. Якщо на ньому і немає спор цвілі, «старі» шишки вас не «вб'ють».

Різні види цвілі на канабісі

На ваших рослинах може рости кілька різних типів плісняви, всі вони однаково небезпечні для вживання. Цікаво, що пліснява може розвинутися на канабісі на будь-якій стадії розвитку. Проте вона швидше за все розростеться за останні два тижні до збирання врожаю.

Уявіть, наскільки руйнівними були б місяці розвитку, якби ваша важка праця була витрачена даремно? Ми розглянемо найпоширеніші типи цвілі, які можуть розвиватися на канабісі, як їх ідентифікувати і як зменшити ймовірність їх появи. На жаль, як тільки пліснява з'явилася, вирощування далі стає безнадійною справою, способу лікування немає.

Цвіль також може зустрічатися на певних сортах, тому завжди рекомендується проводити дослідження при їх виборі для вирощування.

Біла борошниста роса

Белая мучнистая роса

Цей тип плісняви з'являється у гарячому, вологому, застійному повітрі. Часто він росте на великому віяловому листі каннабісу, оскільки між ними не так багато повітря. Біла борошниста роса також може рости на стеблі, тому важливо перевірити всю рослину!

Це також може бути звичайним явищем у закритих приміщеннях, таких як гроубокси з недостатньою вентиляцією. Обов'язково частіше оглядайте свої рослини. Ви можете знизити ризик появи білої борошнистої роси, помістивши вентилятор у гроубокс, це допоможе покращити циркуляцію повітря.

Даний вид цвілі виглядає так, ніби хтось присипав вашу рослину борошном. Зазвичай вона тьмяно-біла і виглядає як пудра. Іноді цю плісняву можна прийняти за трихоми на суцвітті канабісу. Легкий спосіб визначити це – спрямувати яскраве світло на бутон. Трихоми мерехтітимуть на світлі, як крихітні кристали, тоді як біла борошниста роса буде просто тьмяного кольору.

На щастя, якщо ви помітили, що на вашій рослині росте пліснява, ви можете встигнути врятувати її. Ми рекомендуємо відразу видалити всі сильно заражені частини рослини.

Потім можна використовувати фунгіцид. Він працює з широким спектром проблем грибкового характеру, тому його можна використовувати більш ніж один раз.

Більш природний спосіб позбутися білої борошнистої роси - використовувати масло німа. Воно видобувається з рослини, що росте в Індії, і дуже ефективно зупиняє поширення грибка, а також відлякує комах-шкідників! Так що ви можете убезпечити себе від двох проблем одразу одним способом.

Є також кілька саморобних фунгіцидів, які напрочуд добре діють:

Комбінація харчової соди, рідкого мила та невеликої кількості води в пульверизаторі добре діє як фунгіцид. Хоча, в крайньому випадку можна використовувати засіб для миття посуду. Для цього найкраще придбати кастильське мило. Використання цього мила із запахом перцевої м'яти дуже корисне, оскільки запах відлякує шкідників. Однак якщо ви чутливі до цього запаху, можна обійтися і без нього.

Як не дивно, змішування однієї частини рідини для полоскання рота та трьох частин води в пульверизаторі вб'є цвіль. Рекомендуємо випробувати цей метод на невеликій ділянці рослини перед тим як обприскувати її повністю, так як це може викликати пошкодження.

Розприскування води над рослиною може бути швидким рішенням. Біла борошниста роса – один із небагатьох грибків, які фактично не передаються через воду; це значно ускладнює розвиток плісняви.

На зображеннях нижче показано, як виглядає біла борошниста роса на канабісі:

Бутонна гниль

Наукова назва гнилі суцвіття - botrytis cinerea. Ця пліснява зазвичай сірувато-коричневого кольору. Гниття бутонів процвітає в більш прохолодному та вологому середовищі. Для розвитку бутонної гнилі потрібні спори. Вони можуть поширюватися через повітря, одяг та воду. Це одна з причин, чому така важлива стерилізація обладнання для обрізки між кожним зрізом.

Щоб знизити ймовірність загнивання бутонів, виконайте такі дії:

Переконайтеся, що ви не носите потенційно інфікований одяг і мийте руки перед тим, як працювати з рослиною. Вирощування у приміщенні значно знижує ймовірність цього захворювання.

Завжди стерилізуйте все обладнання, яке використовується при роботі з рослиною.

Слідкуйте за вологістю та температурою. Гниль бутонів буде повільніше розвиватися в теплих і сухих умовах.

Слідкуйте за головною колою. Оскільки там менше руху повітря, то це ще одне ідеальне місце для розвитку бутонної гнилі. Якщо ви помітили цю недугу, негайно зріжте заражену частину рослини і переконайтеся, що вона не торкається інших гілок. Гниття бутонів може поширюватися дуже швидко, тому не відкладайте видалення потенційно заражених суцвіть.

Нижче наведено кілька зображень того, як виглядає бутонна гниль. Зазвичай уражені суцвіття легко розпадаються при дотику.

Біла пухнаста пліснява

Цей тип плісняви може бути викликаний різними видами грибків, такими як aspergillus, cladosporium і penicillum. Оскільки більшість з нас не має лабораторії, яка могла б перевірити, який саме тип є збудником, вони були визначені в одну категорію, оскільки виглядають однаково і ростуть в тих самих умовах. Ця цвіль зазвичай білого кольору, але може мати відтінки сірого, зеленого, чорного та жовтого.

Біла пухнаста пліснява найчастіше з'являється після збирання врожаю, в процесі сушіння. Якщо канабіс не досушити належним чином, у ньому буде надлишок вологи, що є ідеальним середовищем для розвитку цього виду плісняви. Вчимося правильно сушити. Зберігання конопель у відповідних умовах – найкращий спосіб запобігти цій проблемі.

Перш ніж ми перейдемо до того, як правильно зберігати канабіс, подивимося, як виглядає біла пухнаста пліснява.

Правильне зберігання

Найкращий спосіб уникнути появи білих чи інших кольорових плям на марихуані – це правильно її зберігати.

Найкраще використовувати скляну або керамічну тару. Причина в тому, що потрібно гарантувати герметичність контейнера, щоб інші запахи не передавалися вашому врожаю.

Ви можете зберігати контейнер у прохолодному темному місці, але переконайтеся, що шишки не насичені вологою. Якщо ви використовуєте нещодавно вимитий контейнер, переконайтеся, що він повністю висохнув, перш ніж поміщати туди суцвіття. Навіть дуже мала кількість води, що залишилася всередині контейнера при закритті, сприятиме росту плісняви.

Важливо мати прохолодне темне місце, тому що свіжі суцвіття багаті на ТГК і КБД. Але за впливу прямих сонячних променів ТГК почне розпадатися і утворює каннабіноїд, званий CBN, значно менш ефективний. Якщо це таки станеться, то вам нічого не загрожує. Ви точно не занедужаєте. Проте, він не матиме того багатства смаку, яке було спочатку.

Скляні банки є чудовим способом зберігання врожаю. Їх можна зберігати в прохолодному місці, як і інші трави, понад шість місяців. Але якщо ви помістили шишки в керамічну банку всього на два дні, і на них вже утворилася біла речовина, то ємність була надто вологою, це спровокувало появу плісняви.

Перевірте старі запаси

На щастя, якщо ви зберегли врожай і турбуєтеся про будь-які небажані явища, є способи, які можна використовувати для діагностики.

Якщо ви зберігаєте траву протягом тривалого часу, важливо швидко її перевірити, перш ніж відкривати та палити.

Якщо листя засохло і стало порошкоподібним, це, швидше за все, не принесе бажаного ефекту.

Якщо на суцвіттях ростуть пухнасті білі порошкоподібні плями, значить вони уражені пліснявою – їх категорично не можна курити.

Якщо у вас є запліснявілий канабіс, хоча курити його небезпечно, ви можете використовувати його для приготування меду або вишневого масла. Між процедурами декарбоксилювання та використання ізопропілу або етанолу спори плісняви гинуть, що робить канабіс безпечним для вживання.

Ви також можете розім'яти шишку руками і прислухатися до звуку. Якщо ви чуєте клацання, то марихуана суха. Якщо немає ніякого шуму, то вона надто волога, і цілком ймовірно, може утворитися пліснява. Тому, якщо ви нічого не чуєте, можливо, вам варто подумати про заміну запасів на нові.

Крім візуальних сигналів, коли ви відкриєте свою банку, відчуєте приємний запах. Якщо запах дуже затхлий, то ймовірно, що матеріал запліснявів. Тому те, що ви не бачите білих плям, не означає, що пліснява не утворюється. Якщо ви відчуваєте запах пластику, то це означає, що ваш урожай погано зберігався або забруднений.

По суті, коли ви відкриваєте марихуану, незалежно від того, як довго вона зберігалася, то все одно ви повинні відчувати запах канабісу. Чим рослина старша, тим менш інтенсивним буде запах. Але сам запах не повинен змінюватись. Якщо марихуана пахне чимось ще, мабуть, у процесі зберігання щось пішло не так.