Вже з самої назви нескладно здогадатися, що термін аквапоніка має на увазі присутність в технології всім знайомої гідропоніки. Однак розберемо в деталях суть високотехнологічного способу в контексті культивування канабісу.

Зміст

Що таке аквапоніка в канна-культурі?

Що таке аквапоніка в канна-культурі?

Для отримання дійсно високих врожаїв, застосовуючи цей спосіб, конопляру слід попередньо ознайомитися з основами роботи аквапонік-системи. Щоб успішно вирощувати канабіс, вона повинна бути орієнтована на виробництво великої кількості поживних речовин, необхідних рослині, особливо такої вимогливої, як марихуана. Тому тут просто не обійтися без невеликої кількості додаткових знань!

Багато хто називає аквапоніку справжнім мистецтвом, що поєднує водне господарство (розведення риб в акваріумі) з гідропонікою (вирощування рослин у воді). Для кращого розуміння, можна сміливо назвати це органічної гідропонікою.

Загальні поняття і принципи

Якщо розглядати алгоритм функціонування аквапонічної системи, то риба є первинним джерелом якраз всіх необхідних марихуані поживних речовин. Виробляємі з'єднання згодом переробляються бактеріями і створюють практично весь необхідний набір корисних сполук для растішек вашого грову. Завершує повністю цикл очищення кореневими системами канабісу води, яка знову повертається в акваріум. Фактично, перед нами замкнута самодостатня екосистема.

Цікаво, що хоча риба і є найбільш поширеним видом, який використовується для аквапоніки, любителі більш екзотичних рішень нерідко використовують і інших мешканців водного світу: креветок, раків. Що стосується риб, то це можуть бути декоративні види і їстівні, без різниці. Як правило, гровери віддають перевагу витривалим видам, здатним комфортно переносити скупченість. Тілапія - їстівна риба, яка дуже добре пристосовується до аквапоніки. У свою чергу, котрі або голдфіш - відмінний вибір серед декоративного різноманітності. На них приємно дивитися і вони можуть розвиватися в неоптимальних умовах.

Аквапоніка може бути найефективнішим способом вирощування для обох підсистем одночасно, тому що об'єднання їх разом знижує підсумкову вартість розвитку кожного напряму окремо! У великих комерційних масштабах аквапоніка використовується для виробництва вигідних комбінацій, таких як риба тілапія і салат. У невеликих установках аквапоніка - це стійкий, низькотехнологічний і ефективний спосіб виробництва продуктів харчування навіть з неродючими землями і обмеженими ресурсами. Аквапоніка значно скорочує кількість споживаної води, одночасно виробляючи рослини з високим вмістом поживних речовин!

Резюмуючи, можна сказати, що годування необхідно тільки самим рибам, а вже коноплю годують самі водні мешканці.

Коли мова йде про вирощування марихуани в аквапонічній систем, однією з головних цілей є створення структури, що виробляє велику кількість доступних поживних речовин. Рослинам канабісу потрібно чимало підгодівлі, особливо на стадії цвітіння. Тому гроверу спочатку необхідно розвинути систему аквапоніки, щоб оптимізувати її для високого виходу «добрив»! Це означає, що конопляру потрібно переконатися у високій щільності риби, а також наявності дійсно великий колонії бактерій. Тільки так реально перетворити всю цю масу виділяємих рибою з'єднань в поживні речовини для грову.

Життєвий цикл в системі Aquaponic

Життєвий цикл в системі Aquaponic

Коротко незамкнутий ланцюжок виглядає наступним чином:

РИБИ - БАКТЕРІЇ - РОСЛИНИ

Розглянемо кожен кластер окремо.

Риби

Розведення здійснюється в акваріумі, де риба або інші водні мешканці живуть. Вони виробляють відходи, що містять поживні речовини, життєво необхідні для розвитку рослин. Звичайна риба, яка використовується в аквапоніці, включає тилапию, коропів koi і золотих рибок, але є багато інших витривалих видів, які можуть адаптуватися до аквапонічного середовища, включаючи того ж сома.

Рослини

Ваша система буде мати гідропонну підсистему, яка в основному є резервуаром, де рослини каннабісу розвиваються з кореневою системою, розміщеною у воді. Власне, при детальному вивченні аквапоніка, вийде, що вирощування конопель тут відбувається приблизно так само, як і в традиційній гідропонній DWC-установці. Основна відмінність полягає в тому, що риба виробляє поживні речовини. Гроверу  не потрібно додавати їх власноруч.

Бактерії

Бактерії є своєрідним біофільтром, буквально «серцем» вашої системи аквапоніки. Біофільтр бактерій - елемент, якого не вистачає, та який дозволяє вам встановити симбіотичні відносини між рибами і рослинами, що успішно існують у природному середовищі. Коли ви створюєте хороший будинок для бактерій, вони старанно працюють, щоб перетворити рибні відходи в корисні для рослин поживні речовини. Біофільтр може бути окремим компонентом системи, або ви можете вирощувати біоплівку бактерій в реальних акваріумах і гідропонних резервуарах. Без колонії бактерій ваші рослини не зможуть використовувати поживні речовини, що містяться у воді. Більш того, риба помре від занадто високого рівня аміаку.

Терпіння - головний ключ до успіху

Секрет будь-якої успішної системи аквапоніки - терпіння. Конопляру слід відшукати певний баланс між рибами, бактеріями і рослинами. Нескладно здогадатися, що це вимагає якогось часу. На жаль, не існує універсальних способів прискорити процес, поки бактерії колонізуються.

Це все одно, що вирощувати рослину канабіс таким чином, ніби ви можете зробити певні дії, що сприяють росту рослини, але вам все одно доведеться чекати заздалегідь відведений природою строк, поки не настане харвест. Ви можете допомогти своїм бактеріям рости, але їм потрібен час, щоб збільшити свою кількість і сформувати міцну колонію.

Це означає, що в молодому (новому) аквапоніческом акваріумі вам доведеться витрачати час на вирощування бактерій. У той же час, паралельно може знадобитися чимало зусиль для підтримки балансу, який забезпечить комфорт рослинам і рибі: внесення поживних речовин;

  • зміна води;
  • тестування рівня поживних речовин;
  • регулювання рівня рН;
  • можливо, додавання або видалення зайвої риби.

Але в міру того, як ви збалансуєте всі підсистеми, акваріум стане більш зрілим, у гровера буде ставати все менше трудовитрат. Фактично, з часом ви можете налаштувати систему на виконання більшої частини робіт з обслуговування самостійно. Тобто, все буде відбуватися автоматично, якщо це може бути застосовано до живих організмів.

Золота рибка може стати відмінним вибором для вирощування канабісу в аквапоніка, так як вона витривала, добре переносить скупченість і на неї просто приємно дивитися!

3 основні перешкоди для вирощування канабісу в аквапоніці

Незважаючи на всю очевидну райдужність і вигоду, аквапоніка для гровера складає певний набір труднощів. Про них докладніше нижче.

1. Канабіс відчуває високу потребу в поживних речовинах

Вирощування марихуани в аквапоніці схоже на гідропоніку, за винятком того, що риба і бактерії виробляють продукти підгодівлі. Як вже було сказано вище, растішки не можуть використовувати поживні речовини безпосередньо з виділень риб. Умовні відходи неодмінно повинні бути перетворені в придатну для використання форму бактеріями (тим самим біофільтром). Створення надійної колонії бактерій, здатну забезпечити озвучену функцію, може зайняти від півроку і більше. Це означає, що додаткові поживні речовини з природних джерел, ймовірно, будуть потрібні для вирощування трави протягом перших кількох місяців.

Апетит рослин особливо виражений під час стадії бутонізації / цвітіння. Коли гров приступає до формування шишок, растішки поглинають поживні речовини так, ніби завтра не настане. Плодоовочеві рослини з такими ж високими потребами в поживних речовинах, що і канабіс (наприклад, помідори), неодноразово успішно культивувалися в аквапоніці, але набагато рідше, ніж вирощування чого-небудь з простими і низькими потребами в поживних речовинах, таких як салат або трави.

2. Можуть знадобитися окремі установки для вегетативної фази і цвітіння

На везі і цвітінні пагони конопель відчувають потребу як в різних поживних речовинах, як і в їх кількості. Таким чином, щоб повністю оптимізувати аквапонную систему для канабісу, може знадобитися обслуговування декількох окремих резервуарів.

Чисто гіпотетично можна припустити, що при переході в стадію цвітіння конопель, можна внести в ємність додаткову підгодівлю штучно. Але якщо кореневі системи використають лише частину внесених речовин перш, ніж вода буде повернута в акваріум, риби можуть просто фізично не перенести її хімічний склад. Для цього досвідчені коноплярів рекомендують проводити додаткове планування, з попереднім тестуванням складу води, для розуміння, що з поживних сполук у воді вже є.

3. Куди подіти надлишки риби

Дуальна продуктивність аквапоніческіх систем неймовірна. Кількість одержуваної риби і рослин одночасно зобов'язує знайти рішення для зайвих мешканців акваріума. Найпростіше - займатися продажем. Інакше виникне інша проблема - видалення загиблих старих риб і своєчасне додавання молодняка. Ці маніпуляції слід виконувати на регулярній основі, для дотримання балансу, якого так довго і нелегко домагалися.

Тактика вирощування марихуани з використанням аквапоніки

Тактика вирощування марихуани з використанням аквапоніки

Як виробляти поживні речовини, необхідні каннабісу? Досить легко. Можна використовувати готові препарати. Наприклад, добре себе зарекомендувала продукція Maxicrop. Як не крути, але навіть після початку злагодженої роботи біофільтра, потреба в доповненні дозами кальцію, заліза, калію, іноді фосфору, очевидна. Особливо це стосується фази цвітіння. Використовуючи основу з морських водоростей, Maxicrop не завдає шкоди рибам, даючи растіхам все необхідне. Але ці дії не можна виконувати «на око». Вам обов'язково знадобиться пристрій для тестування складу прісної води. Це недорого і зручно.

Серед інших популярних добавок є чимало, що включають циклічний гідроксид кальцію (гідратоване вапно або будівельне вапно) і карбонат калію (бікарбонат), які вносять необхідні кальцій і калій в систему, а також підвищують рівень кислотності (оскільки низький рівень рН є звичайним явищем в системі аквапоніки).

Вкрай важливо перевіряти склад води протягом усього процесу гровінга, щоб побачити, які поживні речовини в даний час доступні. Це дозволить вам дізнатися, де присутні проблеми з поживними речовинами, а також допоможе вам зрозуміти, що потрібно зробити, щоб це виправити. Це не тільки допоможе вам краще піклуватися безпосередньо про гров, а й дозволить зробити життя риб більш комфортним.

Як створити повноцінну екосистему, практично без вашої участі

Деякі конопляри вводять в систему так звану «черв'ячную ферму» (червоподібний компост), щоб природним чином доповнювати поживні речовини, руйнуючи при цьому тверді відходи риби, які не можуть бути перероблені бактеріями. Це один із способів «завершити» цикл всередині системи.

Черв'ячна ферма виробляє черв'яків, багатих поживними речовинами, які можуть руйнувати тверді відходи риби і перетворювати їх на поживні речовини для рослин каннабіса.

Зазвичай в аквапоніці ці зайві тверді речовини фільтруються і викидаються, але черв'яки можуть розріджувати їх, забезпечуючи додаткове джерело поживних речовин, здатних допомогти заповнити прогалину поживних речовин і переконатися, що канабіс отримує все необхідне без будь-яких додаткових добавок.

На цьому етапі ваш основний внесок в систему буде просто у вигляді корму для риб. Якщо ви хочете зробити систему ще більш незалежною, можна виростити ряску або іншу рослину, яке вживають у їжу риби. Як наслідок, витрати на придбання риб'ячого корму можуть звестися зовсім до нуля. У міру того, як система буде ставати все більш збалансованою, майже вся енергія, яка надходить в систему, може надходити від сонця або додаткового освітлення штучними джерелами світла. Так ви отримаєте справжню автономну «машину» з виробництва продуктів харчування і рослин!

Чи готові почати вирощувати канабіс з аквапонікою? Наступна неймовірно високо оцінена книга навчить вас усього, що вам потрібно знати, щоб ви могли почати сьогодні!

Дізнайтеся, як вирощувати канабіс за допомогою аквапоніки, завдяки книзі «Aquaponics Gardening», покрокового керівництва з вирощування овочів і риби разом. Видання є в більшості великих рітейлерів, як в електронному, так і друкованому варіанті.

Дотримуючись інструкцій та налаштування системи для вирощування рослин з високим вмістом поживних речовин, таких як помідори або кукурудза, ви дасте рослинам канабісу все, що їм потрібно для успіху!