Псилоцибін називають психоделічною речовиною натурального походження, яку можна знайти в багатьох видах грибів. Здавна людство застосовує його з лікувальною метою, для шаманських обрядів, релігійних церемоній. Європа, Південна Америка, Мексика та Сполучені Штати – у цих регіонах ростуть психоделічні гриби. Нерідко їх називають чарівними чи магічними за рахунок особливих псилоцибіну. Частина людей користується ним як наркотичним засобом для відпочинку та розслаблення. Він викликає ейфоричні відчуття та сенсорні спотворення, галюцинації. Хоча медицина і не визнає, що можна отримати залежність від псилоцибіну, деякі дегустатори відчувають тривожні спотворення свідомості, занепокоєння та паніку, але все одно продовжують його вживати.

Все про псилоцибін

Зміст

псилоцибін

Цікаві відомості про цю речовину:

  • Чинить як позитивний, так і негативний вплив на тіло і розум людини.
  • Не викликає звикання.
  • Може спричинити нервовий зрив.

Підвищений ризик негативної реакції психіки на речовину спостерігається у людей, які мають генетичну схильність до шизофренії або на ранній стадії психічних хвороб.

Псилоцибін – що це?

Псилоцибін є галюциногенним засобом, що активує серотонінові рецептори. Зазвичай активація проходить у префронтальній корі головного мозку, що впливає на настрій та сприйняття.На присутність речовини реагують також інші області мозку, які регулюють реакції збудження та паніки. При вживанні психоделіка ви не завжди побачите чи почуєте галюцинації, проте змінене сприйняття навколишнього світу гарантовано.

На вплив речовини можуть впливати різні фактори. Це дозування, минулий досвід, сприйняття конкретним організмом. Після потрапляння псилоцибіна в кишечник організм переробляє його на псилоцин. Галюцинації з'являються в середньому через 15-30 хвилин та тривають 4-6 годин. Деякі люди живуть із зміненою свідомістю по кілька днів після вживання, але це рідкість.

Психотропні гриби маленького розміру найчастіше мають коричневий або жовтувато-коричневий колір. При збиранні продукту люди нерідко плутають отруйні гриби з псилоцибе, тому потрібно бути обережними. Вживати їх можна у вигляді чаю, проте смак грибочків гіркий, тому їх можна додавати в інші страви або подрібнити сушені капелюшки і помістити в капсули. Деякі їдять плодові тіла із шоколадом.

Ефект від прийнятих грибів теж залежить від кількох факторів:

  • Вид гриба.
  • Місце зростання.
  • Умови культивації.
  • Період збирання харвесту.

Спосіб вживання: свіжий продукт або сушений. Сушені плоди містять приблизно в 10 разів більше психоделічної речовини, ніж свіжі.

Історія алкалоїду

Історія алкалоїду

Частина істориків стверджує, що психотропні гриби могли застосовуватися більш як 10 000 років тому у північноафриканських племенах. Свою думку вони аргументують сюжетами, продемонстрованими на наскельних малюнках. Майя та ацтеки, народи Центральної Америки, залишили нам статуї, зображення та інші образи галюциногенів. У ритуалах ацтеків використовувалися гриби "teonanácatl", що означає "плоть богів". Можливо, це були психоделіки, які вживалися для входження в транс для зв'язку з богами. Коли місіонери-католики з Іспанії прибули у Новий Світ у XVI столітті, деякі з них писали про застосування цих психотропних засобів місцевим населенням.

З іншого боку, здогади про довгу і велику історію галюциногенів досить спірні. Багато дослідників більше схильні до того, що жодне з підтверджень факту вживання психоделиків не витримує критики. Люди просто бачать те, що їм хочеться бачити на стародавніх статуях та малюнках. Варто також враховувати, що у сучасному світі збереглися представники корінних народів Центральної Америки, наприклад, Мазатек та Сапатек. Вони використовують гриби, щоб зв'язатися з божествами (можливо тисячі років тому вони теж вдавалися до такого ритуалу).

Магічні дари природи населення Заходу почало вживати у середині минулого століття. Міколог Р. Гордон Уоссон був у Мексиці в 1955. Тоді він побачив ритуальну процедуру із застосуванням психоделиків і навіть узяв участь у ній. Організатором був масатекський шаман. 1957 року вчений опублікував статтю зі своїми висновками в журналі «Лайф». Редактор запропонував назву "У пошуках чарівного гриба". Колега міколога заручився підтримкою Альберта Хофманна, який відкрив ЛСД, а також у 1959 році виділив та витяг псилоцибін та псилоцин із грибів «Psilocybe Mexicana». Неважко здогадатися, хто їх йому дав. Після цього псилоцибін у чистому вигляді почав продаватися в усьому світі медичним працівникам, які використовували його у психотерапії.

З 1960-х років почався потік наукових статей та досліджень на тему галюциногену. Гарвардський університет запустив проект вивчення псилоцибіна, оскільки потенційна значимість психотропного з'єднання виявилася високою для лікування психічних розладів. Важлива роль у вивченні цього засобу була і у психотерапевтів, завдяки яким вдалося виявити, наскільки сильні екзистенційні переживання, спричинені ефектом галюциногену. Правильне вживання психоделіка може призвести до покращення стану психіки пацієнта, який страждає на депресію. Також гриби здатні виправити дефекти психіки та поведінки, характерні для психотиків та шизофреніків. Вчені з Америки зробили висновок, що при використанні псилоцибіну можна спостерігати поліпшення у 8 пацієнтів з депресією з 10. Представлений алкалоїд має й інші переваги: за допомогою нього люди кидають палити і випивати. Максимального ефекту можна досягти завдяки поєднанню псилоцибіну та когнітивно-поведінкової терапії.

З 60-х років XX століття антинаркотичні закони ставали більш обмежуючими, проте, незважаючи на цю тенденцію, популярність психоделіка тільки зросла. Здебільшого це сталося через поширення інформації про те, як правильно вирощувати спори псилоцибінових грибів та отримувати врожай.

Застосування в сучасному світі

Застосування в сучасному світі

У Сполучених Штатах провели Національне дослідження вживання наркотиків та здоров'я (NSDUH). Аналізували дані, одержані в період з 2009 по 2015 роки. Висновком є той факт, що приблизно 8,5% людей вживали псилоцибін хоча б раз у житті. Майже стільки ж мешканців Америки дегустували марихуану. До 14,1% європейської молоді (15-34 роки) пробували психоделіки. Найчастіше вживання відбувається у нічних клубах чи маленьких групах людей, які прагнуть незвичайних відчуттів.

У лікарнях та клініках лікарі використовували псилоцибін для лікування головного болю, раку, депресивного розладу та інших психічних захворювань. У 2018 році Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) вказало, що психоделік можна застосовувати у «Революційній терапії», яка допомагає позбутися резистентної депресії. Через рік ця організація розповіла про метод лікування психоделіком основного депресивного розладу. Незважаючи на це, вчені засумнівалися у дієвості та безпеці таких лікувальних заходів.

Які бувають наслідки

Які бувають наслідки

Псилоцибін зазвичай діє як ЛСД. Сприйняття часу та простору спотворюється, настрій починає часто змінюватись. Препарат славиться тим, що викликає галюцинації, що демонструють людині те, чого не існує в реальному світі, проте можна отримати і неприємний досвід, який ви запам'ятаєте як кошмар. Ви можете побачити щось жахливе, сприйняття світу здатне настільки змінитися, що здаватиметься, ніби вас хтось хоче вбити. Бувають і добрі трипи: блаженство, чудовий настрій.

Після псилоцибінових грибів ви можете зіткнутися з такими ефектами:

  • ейфорія;
  • нестабільний емоційний стан;
  • відчуття штучного світу навколо;
  • погляд на себе від третьої особи, почуття відчуженості від усього, що відбувається, непричетності;
  • роздроблення особистості;
  • предмети навколо можуть «ожити»;
  • спотворення розумових процесів;
  • запаморочення;
  • потяг до сну;
  • візуальні плями різних відтінків та розмірів;
  • порушена концентрація;
  • незвичне почуття у тілі;
  • параноя;
  • сплутана свідомість;
  • страшні галюцинації;
  • депресія;
  • тривога;
  • напружений стан;
  • позіхання;
  • духовне пробудження;
  • життєрадісність.

Загалом спектр ефектів неймовірно широкий. Вплив на кожну людину різний, він залежить від особливостей психіки, особистості дегустатора та навколишнього оточення. Якщо у людини нездоровий психічний стан або вона хвилюється, непокоїться, боїться приймати психоделік, можливість настання несприятливих наслідків збільшується. Частина людей вживає алкалоїд для занурення в особливий стан, в якому вони зможуть дивитись на звуки або слухати кольори. Агресивність, насильство трапляються досить рідко, проте мають місце. Деякі люди вбивають когось чи себе під впливом псилоцибе.

Ефект залишиться з вами приблизно на 3-6 годин, а перші відчуття з'являться через півгодини після прийняття дози на голодний шлунок, на ситий через годину-дві. Найбільш сильний вплив настає ще через годину і в середньому триває півтори години. Після нього вплив на організм та свідомість йде на спад. За кілька годин все закінчиться, проте психотропні компоненти можуть залишатися в організмі протягом 3 днів, залежно від частоти вживання наркотичних засобів. Стан людини буде піднятим: гарний настрій, умиротворення, відсутність поганих думок у голові.

Вплив на тіло

Вплив на тіло

Псилоцибін полюбляють за його вплив на психіку, а не на організм. Після інших наркотиків людина часто відчуває приплив енергії, проте після вживання даної речовини такого не буває. Магічні гриби не викликають звикання, проте здатні прискорити появу фізичної залежності до інших наркотиків.

Люди, які прийняли психоделік, можуть спостерігати у себе:

  • прискорене серцебиття;
  • слабкість у м'язах;
  • коліки;
  • блювотні пориви;
  • діарею;
  • невиразне мовлення;
  • розширені зіниці;
  • підвищене потовиділення;
  • озноб;
  • параліч;
  • сонливість.

Найгірше, що може з вами трапитися, - це вживання неправильного виду плодових тіл. Чарівні грибочки не вб'ють вас, якщо ви перестараєтеся з дозою, але люди помилково приймають отруйні гриби за галюциногенні і скаржаться на негативний ефект (якщо залишаються живими). У деяких любителів психоделиків настільки затьмарюється свідомість, що вони починають себе неадекватно вести. Через це вони можуть отримати травми або завдати їх оточуючим.

Тривалі ефекти

Тривалі ефекти

Ми мало знаємо про довгостроковий вплив грибів. Вони не викликають хімічної залежності. Якщо припинити вживання, то фізично це ніяк не позначиться. З іншого боку, часто застосовуючи психоделіки, людина стає менш сприйнятливою до наркотику, щоб отримати бажаного ефекту їй доводиться збільшувати дозу. Декілька діб під впливом плодових тіл можуть стати причиною психологічної абстиненції та скрутної адаптації до реального світу.

Деякі наукові дослідження роблять висновок, що псилоцибін позитивно впливає на психіку. Експеримент 2008 року, звіт про який опублікували у журналі «Психофармакологія», полягав у тому, що учасники приймали різні дози хімічного засобу у лабораторних умовах. Через рік і 2 місяці більшість сказала, що такий досвід був «особисто значущим». Близько 2/3 учасників поділилися тим, що ця практика покращила їхнє відчуття задоволеності, вони стали життєрадіснішими.

Сучасні дослідження, у свою чергу, не змогли довести абсолютну безпеку та терапевтичну ефективність псилоцибіну. Вплив магічних плодових тіл насправді відрізняється. Є інформація про те, що надмірне вживання психоделічних наркотиків означає подальше погіршення пам'яті та розвиток психічних хвороб. Hallucinogen persisting perceptual disorder — потенційно побічний ефект галюциногенних речовин. Незважаючи на це, зафіксовано лише один випадок появи у людини HPPD після вживання грибів псилоцибе. У звіті «European Psychiatry» 2005 року сказано, що людина застосовувала наркотик разом із канабісом.

Психоделіки мають наслідки фізичного та психологічного характеру. Зловживання речовиною або її використання у невідповідних умовах збільшують можливість виникнення негативних ефектів. Як уже було сказано, тривалий вплив псилоцибіну поки що мало вивчений, проте відомо, що деякий вплив може тривати і через роки після останнього вживання наркотику.

Які є ризики

Які є ризики

Людина, яка приймає псилоцибін у безконтрольній обстановці, може не усвідомлювати своїх дій. Це як керування транспортним засобом у стані сп'яніння. У деяких з'являється неприязнь до всього, що оточує. Представлені ефекти та інші виявляються і через кілька тижнів, і через роки, тому потрібно бути готовими до такого впливу. Лікарі називають цей стан HPPD, про нього ми розповіли вище.

Якщо люди перебувають у стані особистісної кризи або приймають плодові тіла у небезпечних, неблагополучних умовах, шанс так званого «бедтрипу» збільшується. У таких ситуаціях під час дії психоделіка людина може випадково згадати про події, що травмують. Такі спогади можуть призвести до галюцинацій, які набувають тривожного обороту. Можливі й інші ефекти, більш несприятливі, ніж галюцинації: незрозумілий страх, збудження, збентеження, психоз, що нагадують шизофренію. Якщо ви відчуваєте щось подібне, негайно зверніться до лікарів.

Найчастіше лікар використовує певні препарати на кшталт бензодіазепінів. Ці ліки знижують ймовірність появи негативних ефектів. Без медичної допомоги вони пройдуть годин через 8, проте вам може не пощастити. Вживання психоделічних грибів може спровокувати спазми, блювотні пориви, проноси. Також можлива поява відчуття розпачу, розгубленості, параної, тривожності, панічних атак, які зберігаються на строк до кількох діб. Регулярне вживання псилоцибіну може погіршити функціонування головного мозку, стати причиною розвитку дистрофії гіпокампу.

Ризик вживання отруйного гриба невеликий, проте деякі люди помиляються та отримують отруєння. Спазми у м'язах, спотворене сприйняття, марення – основні симптоми отруєння грибами. Якщо ви відчули щось недобре, про всяк випадок краще звернутися до Швидкої допомоги. Для розвитку галюценогенних та отруйних плодових тіл не потрібні особливі умови, вони можуть зростати навіть на дитячому майданчику, тому регулярно позбавляйтесь грибів у місцях, де часто бувають діти, щоб вони їх не з'їли. Звичайно, люди рідко стикаютьсяя з важкими формами отруєння, найчастіше на них чекає незначний розлад шлунково-кишкового тракту, проте краще залишитися без симптомів будь-якої тяжкості. Якщо захочете вирощувати гриби, краще купіть якісні спорові відбитки, щоб убезпечити себе максимально.

Чи легальний псилоцибін

Чи легальний псилоцибін

Ця речовина легальна у таких країнах:

  • Бразилія;
  • Болгарія;
  • Ямайка;
  • Самоа;
  • Нідерланди.

У багатьох інших країнах псилоцибін декриміналізований. Юридичної відповідальності за його зберігання, вирощування плодів, що містять його, немає. Частина країн накладають відповідальність лише за дії із сушеними грибами. Наприклад, в Австрії немає обмежень на свіжі грибочки, а капелюшки, що пройшли теплову обробку, дозволені в країні для власного споживання. Вирощувати плодові тіла в Австрії можна лише для медичних цілей. Росія, Україна та Японія вважають законними лише спори псилоцибінових грибів, а зрілі особини забороняють культивувати як для комерційного, так і для особистого застосування.

Законодавством усіх 50 штатів Америки такі гриби не дозволені. Денвер, Колорадо та Окленд, Каліфорнія — у цих суб'єктах США галюциногени декриміналізовані, що дозволяє вченим досліджувати гриби та виявляти їх медичний потенціал. Ноель Галло, член міської ради Окленда, вказав на те, що психоделіки давно застосовуються як засоби, що забезпечують лікування, духовний зв'язок, покращують знання та творчі здібності. Використання наркотику для розслаблення та відпочинку досі перебуває під забороною у США, тому активісти деяких штатів вимагають розширення декриміналізації. Дослідження лікарських властивостей магічних плодових тіл ведуться, тому, можливо, в Америці незабаром визнають гриби повністю декриміналізованими.

Люди вживають псилоцибін тисячоліттями. За цей період людина виявила масу ефектів цього засобу, причому як позитивних, і негативних. Наука працює над його вивченням досі, щоб отримати інформацію про те, як знизити побічні впливи на організм і свідомість та максимально ефективно використовувати речовину в медицині та з метою рекреації. Вченими відзначається високий потенціал псилоцибіну поряд з іншими наркотиками, які допомагають лікувати та попереджати важкі форми депресії, алкоголізму та інших недуг.