Вирощування конопель у відкритому грунті – ідеальний спосіб отримати шикарні рослини каннабісу в природному середовищі. Помилково вважати, що для такого варіанту конопляр може опустити насіння в грунт і просто чекати, коли дозріє врожай. Звичайно, можна саме так і вчинити, але в кращому випадку ви отримаєте вкрай малу кількість стаффа, а в гіршому, гров просто не доживе до харвесту. Регулярний полив – один із стовпів підсумкового успіху гровера, в аутдорі у тому числі. Конопляні рослини відчувають потребу у воді постійно, а природа не завжди працює так як треба, і бувають значні часові проміжки, коли з неба не падає ні краплі дощу. Тут і настає час для участі садівника. Цей матеріал повністю охоплює всі аспекти вуличного поливу канабісу.

Зміст

Частота та об'єм води за фазами

Частота та об'єм води за фазами

Існує взаємозв'язок між частотою, кількістю вологи та безпосереднім етапом розвитку ростилини. Розглянемо детальніше кожен крок.

Вегетативний розвиток

Початковий етап розвитку культури супроводжується бурхливим зростом сходів, нарощуванням зеленої маси та розвитком коренів. Перші три-п'ять тижнів рослина має слаборозвинену кореневу систему, габарити якої не дозволяють поглинати вологу, що залягає на глибині. Як вважає більшість експертів, у рамках веги рослинам необхідно щонайменше 200 мілілітрів води щодобово. Залежно від типу ґрунту, ця кількість може бути меншою. Зробити оцінку легко. Якщо під час наступного візиту на грядку, гумус залишається вологим, можна здійснювати полив рідше, наприклад, через день. В іншому випадку, гров знаходиться на прямому шляху до гниття корінців.

Період цвітіння

На момент початку цвітіння коренева система остаточно сформувалася, і тепер рослина без проблем витягує вологу з кількох метрів глибини. Тому до інтенсивного поливу є сенс вдаватися лише в найбільш посушливих проміжках часу. Номінально, полив доречно виконувати раз-два на тиждень, знову ж таки, фіксуючи стан ґрунту через 4-5 днів після останньої подачі вологи. У майже сформованого куща потреба у воді значно вища – не менше трьох літрів.

Напередодні піку зрілості

При наближенні до головного моменту гровінгу, кількість води, що споживається, слід поступово знижувати. Це саме стосується і частоти. Таким чином, ви не тільки дозволите шишкам якісніше налитися смолою, але й суттєво зменшите час доготування стаффа (сушіння та пролікування). Окремий момент – зниження потенційного утворення цвілі чи грибкової інфекції на суцвіттях.

Яка вода підійде для поливу

Яка вода підійде для поливу

Фактично, це може бути будь-яке джерело, аби якість води відповідала базовим вимогам. Вона повинна бути чистою і мати бажаний рівень кислотності. Останній, до речі, можна регулювати, внісши спеціальні добавки. Слід пам'ятати, що оптимальний рівень pH для рослин канабісу знаходиться в межах 5,5-6,5.

Ось як виглядає перелік основних правил щодо води для поливу у відкритому ґрунті:

  • для використання звичайної водопровідної води її попередньо відстоюють не менше доби, щоб за цей час частина сполук, що містять хлор, вивітрилася;
  • обов'язково заміряйте рівень pH та ступінь забруднення води з прилеглої водойми, якщо вирішили використовувати її, як основне джерело;
  • найзручніший та оптимальний варіант – використовувати дощову воду (встановіть поблизу з ділянкою ємність, де вона збиратиметься).

Одним словом, джерелом води може бути будь-що. Головне - ваша безпека і захищеність грова від сторонніх, а також якість вологи, що подається.

Як поливати коноплі в горщику

Це окремий випадок, але є чимало коноплярів, які віддають перевагу культивації у відкритому грунті, з використанням ємностей, а не безпосередньо лунок на самій грядці. У такому рішенні справді є певний сенс. Адже подібним чином гровер значно знижує ризик зовнішнього зараження безпосередньо через субстрат, отримує можливість чіткіше контролювати вміст поживних речовин у ґрунті.

А найголовніше, ви будь-якої миті можете транспортувати кущі куди завгодно, без загрози втрати їх через погану приживаність після пересадки. Особливо це актуально, якщо вашу галявину хтось виявив. Інший випадок - необхідність захистити культуру від негоди. Правила частоти поливу аналогічні описаним раніше, але зволоження оцінюють на меншій глибині буквально на 2-3 сантиметри. Кількість води, що подається, розраховують, виходячи із загального простору ємності. Орієнтовно це має бути приблизно чверть від її обсягу.

Час поливу

Як і більшість представників флори, рослини канабісу бажано поливати після заходу сонця або рано вранці. На думку фахівців, тимчасовий проміжок до дев'ятої години ранку вважається найкращим. Питання частоти поливу вже розглядали детально вище.

Як зрозуміти, що коноплі потрібен полив

Як зрозуміти, що коноплі потрібен полив

Важлива особливість полягає в тому, що головним орієнтиром для вас має бути в першу чергу сам ґрунт, а не рослина. Справа в тому, що як недолив, так і перелив візуально на самому розтині можуть відображатися практично однаково: пожовтіння листя, часткове в'янення листя і стебел, зниження темпів зростання. Найпростіше і зрозуміле правило полягає у фіксації стану ґрунту перед наступним поливом. Якщо, перевіривши ґрунт, ви бачите відсутність вологи на глибині навіть 7-10 сантиметрів – рослинам терміново потрібно подавати воду. Якщо земля все ще волога, зачекайте ще трохи.

Резюме

Якщо ви вже стикалися з індорною культивацією канабісу, то звернули увагу, що принципи поливу тут практично ідентичні. Немає нічого нового щодо якості води та періодичності її подачі. Вирощування в аутдорі має свої особливості лише щодо пошуку джерела вологи, безпеки грова і самого конопляра. Вкрай важливо не забувати, що у всіх ситуаціях краще недолити, ніж перелити.