Кожна рослина канабісу, вирощена з селекційного насіння, вирізняється унікальним профілем канабіноїдів, смаком і ароматичними складовими, котрі у такому обсязі не містяться у жодній іншій рослині. Комбінація властивостей та особливостей створює незліченні варіації смаків й ефектів впливу марихуани й високо цінується брідерами, які можуть відкрити для себе нові горизонти під час виведення різних сортів або розпочати реалізацію низки селекційних проєктів, аби обрати рослину, що якнайкраще відповідатиме потребам або пріоритетам споживачів. У нашій статті ми зануримося у дивовижний світ терпенів, вивчимо їхнє розмаїття, дізнаємося про їхні корисні якості та властивості, що вони можуть надати кожному.

Терпени – ароматичні молекули рослин

Кожен поціновувач канабісу впевнений, що унікальний смак і аромат цієї рослини є невіднятною частиною її привабливості. Однак мало хто знає, що саме терпени (хімічні ароматичні сполуки) відповідають за оригінальний і чарівний органолептичний букет. Давайте детально розглянемо один із компонентів, що формує запах марихуани.

Близько 10-30% аромату цієї рослини припадає на терпени – ароматичні молекули, що утворюються у смолі рослини. Більшість ароматів, які ми асоціюємо з канабісом, є результатом дії терпенів (та флавоноїдів). На відміну від них, канабіноїди такою особливістю похвалитися не можуть.

Оскільки рослини не можуть пересуватися, рятуватися втечею від нападу комах або вступати у фізичне протиборство із сусідніми рослинами, коли ті намагаються захопити їхню територію, вони розробили вельми ефективну стратегію захисту, що ґрунтується насамперед на «хімічній зброї», роль якої виконують терпени. Наприклад, одні з них відлякують комах, інші вбивають їх, треті сповільнюють їхній розвиток, четверті впливають на метаболізм, а п'яті, навпаки, приваблюють. Рослини використовують ароматичні сполуки для приваблення комах-запилювачів, забезпечуючи тим самим своє розмноження.

Терпени являють собою набір ефірних олій рослини. Ароматерапія використовує цілющі властивості терпенів для поліпшення самопочуття, настрою, нормалізації сну, підвищення тонусу, поліпшення загального стану здоров'я. Наприклад, ефірна олія лаванди заспокоює і розслаблює, а розмарин підвищує концентрацію уваги та створює відчуття благополуччя. Ефірні олії канабісу використовують у медицині, парфумерії, косметиці, свічках, а також як ароматизатор у кулінарії, зокрема, у виробництві кондитерських виробів і напоїв.

Сучасні технології дозволяють ефективно вилучати терпени з рослин канабісу із використанням різноманітних технологій. Одним із найпопулярніших методів екстракції є парова дистиляція, за допомогою якої отримання терпенів відбувається з мінімальним ушкодженням їхньої структури та збереженням усіх корисних властивостей. Такий підхід обумовлює отримання екстрактів терпенів найвищої якості.

Окрім зазначених вище сфер застосування, терпени знайшли своє почесне місце й у вейпінгу. Екстракти терпенів додають у рідини для електронних сигарет з метою створення різноманітних ароматів, смаків та ефектів впливу. Такий досвід не тільки приносить задоволення любителям паріння, а й відкриває можливості для експериментів з різними комбінаціями терпенів і канабіноїдів як у медичних, так і рекреаційних цілях.

Станом на зараз у складі канабісу виявлено понад сто різних терпенів. Якщо розглядати різноманітні варіації кожного з них, то їх буде набагато більше. Наприклад, типовий запах цитрусових обумовлений наявністю терпену під назвою лімонен, але його концентрація може варіюватися. Лімонени лимона, по суті, ідентичні лімоненам апельсина, але кожен сорт має свій специфічний аромат, зумовлений відмінностями в пропорціях або формі лімоненів, що містяться у ньому, або навіть інших терпенів, що вносять зміни до загальної картини профілю смаку й аромату. Розгляньмо основні з них.

Основні терпени канабісу

Сила мірцена

Мірцен – один із найбільш поширених терпенів канабісу. Зустрічається у більш ніж 60% усіх сортів цієї рослини. Саме мірцен відповідає за оригінальний і такий улюблений багатьма аромат землистості та шляхетної деревини. Його інтенсивний і чітко розпізнаваний запах найчастіше асоціюється з пряними нотками манго і цитрусових. Мірцен має заспокійливі властивості та здатний усунути вплив стресу, занепокоєння, тривожності, поліпшити сон і полегшити відчуття болю. Крім того, цей терпен вирізняється протизапальними та антибактеріальними властивостями. Діючи у синергії з ТГК, мірцен посилює його психоактивний потенціал.

Свіжість лімонена

Лімонен – ароматична сполука, циклічний монотерпен, що відповідає за свіжий аромат стиглих цитрусових. До речі, багато професійних споживачів і гурманів відзначають, що лімонен більше пахне не гіркуватою лимонною цедрою, а саме насиченою солодкістю апельсина. Можливо, вам будуть ближчими нотки сортів мандарина? Хто знає? На смак і колір, як кажуть... Сперечатися не будемо. Проте усі сходяться в одному – яскраві цитрусові. Лімонен має винятковий смак і аромат, здатний підвищити настрій, знизити стрес і втому. Крім того, лімонен вирізняється антибактеріальною та протизапальною дією.

Магія пінена

Пінен відповідає за усім знайомий тонкий хвойний, насичений сосновий і пряний, злегка різкуватий, кедровий аромати. Точніше буде сказати запах смоли, що виділяють ці дерева. Крім того, пінен присутній у багатьох інших рослинах, таких як шавлія або розмарин. Пінен використовують у медицині як відхаркувальний, бронхорозширювальний, протизапальний і місцевий антисептичний засіб. Він має свіжий, трав'янистий смак і може сприяти поліпшенню концентрації та пам'яті. Пінен неймовірно ефективний в усуненні симптомів астми та захворювань дихальних шляхів. Більшість сканкових сортів вирізняються високим вмістом саме цього терпену.

Хочете дізнатися, чому іноді вас мучить сильний кашель під час вживання деяких сортів канабісу? Саме завдяки пінену. Через його ефект бронходилататора (аналога препаратів, що часто застосовують у вигляді аерозолів для розширення дихальних шляхів шляхом розслаблення м'язів бронхів), дим рослин із високим вмістом пінену спричиняє відчуття всмоктування більшої кількості повітря, що може спричинити гіпервентиляцію або кашель. Пінен також підвищує концентрацію уваги та сприяє припливу енергії.

Симфонія ліналоола

Ліналоол – ароматична сполука, що надає суцвіттям канабісу солодкого квіткового аромату, подібного до лаванди. Більшість споживачів відзначають, що загалом його запах схожий на той, що зустрічає вас при вході до квіткового магазину у сезон продажу весняних квітів. Цей терпен має потужну заспокійливу дію, протидіє відчуттю тривожності, усуває безсоння, виробляючи комплексний седативний ефект. Під час лабораторних досліджень було встановлено, що його активність сприяє зниженню тривожності на 75%. Крім того, він має анальгетичні, протизапальні та протиепілептичні властивості. Нині ліналоол використовується ще й у терапії різних видів раку.

Пряність каріофілену

Каріофілен міститься у різних травах та спеціях. Особливо ним багаті гвоздика і чорний перець, що й надає їм пікантного смаку. Він є антиоксидантом, місцевим протизапальним і знеболювальним засобом. Каріофілен – одна з найефективніших ароматичних сполук для усунення зубного болю. Крім того, він має протигрибкову дію. Особливістю цього терпену є вибіркова активація рецепторів СВ2 ендоканабіноїдної системи організму людини, не будучи, за своєю природою, канабіноїдом. Це відкриття надає безліч можливостей для досліджень у галузі медицини.

На завершення

Терпени є невіддільною частиною рослини канабісу, надаючи кожному його сорту свій, притаманний тільки йому, профіль смаків і ароматів, а також спектр корисних якостей. Різноманітність терпенів відкриває можливості для індивідуального вибору, виходячи з побажань і потреб, приносячи при цьому радість і користь.

При виборі продукції, що містить терпени, важливо звертати увагу на їхню якість і походження. Ідеальною опцією стануть надійні виробники, які пропонують сертифіковані та лабораторно тестовані екстракти.

Враховуйте індивідуальні уподобання та потреби. Експериментуйте, слухайте свій організм і отримуйте від нього зворотний зв'язок, знаходьте свої улюблені комбінації, аби створити індивідуальний та унікальний досвід від «спілкування» з терпенами.

Слід зазначити, що терпени є одними з безлічі хімічних сполук, що містяться у рослині канабісу. Кажучи про повний спектр дії та потенційну користь, взаємодія терпенів з іншими канабіноїдами, відомими своїми лікувальними властивостями, відіграє вагому роль. Такий сприятливий для організму альянс називається «ефектом антуражу», коли поєднання різних сполук працює спільно, у синергії, посилюючи їх загальний позитивний вплив.

Незважаючи на те, чи є ви новачком-ентузіастом, досвідченим раста, споживачем канабісу винятково з медичною метою або ж справжнім гурманом смаків і ароматів, терпени забезпечують багатий вибір і різноманітний спектр можливостей. Вони здатні створювати унікальні враження, приносити радість і користь багатьом людям. Не бійтеся експериментувати, відкривати нові відчуття, насолоджуватися багатством композицій. У сучасному світі все більш популярних терпенів канабісу відкривається безліч можливостей. Будьте частиною цієї захопливої подорожі разом із сідшопом GanjaSeeds!