Марихуана, як і всі рослинні культури, схильна до хвороб. Коноплі слабшають і гинуть з різних причин. За хорошого результату кущ встигає дати врожай, у гіршому – чахне ще до початку цвітіння. Досвідчені гровери зводять до мінімуму наслідки захворювання та підтримують стан рослини на потрібному рівні.

Зміст

Чому і чим хворіє марихуана?

У статті зібрані рекомендації щодо догляду за канабісом та способи запобігання хворобам.

Причини виникнення труднощів

Типові неприємності культивації часто пов'язані з помилками у догляді та зовнішніми негативними впливами. Основні джерела хвороб коноплі такі:

  • Неправильні умови зросту.
  • Грибки, бактерії та паразити.
  • Помилки у догляді.
  • Ушкодження комахами.

Перелічені вище проблеми виникають незалежно від умов вирощування. Думати, що повноцінний гроубокс створить ідеальне середовище – глибока помилка. Наявність обладнання значно полегшить догляд, але без вкладення особистих зусиль не обійтись. Гроверам-новачкам важливий хоча б мінімальний рівень знань про потреби сортів, що культивуються.

Часті помилки початківців коноплярів

Часті помилки початківців коноплярів

Новачки стикаються з нестачею інформації про правильний догляд і припускаються помилок, що ведуть до погіршення стану та хвороб рослини. Перерахуємо найпоширеніші:

  • Температура перевищує показники норми.
  • Неправильний полив.
  • Порушення рівня кислотності ґрунту.
  • Світлові ушкодження.
  • Надлишок підживлення.

1. Підвищені показники температури

1. Підвищені показники температури

Канабіс - теплолюбива рослина, при низьких температурах вона слабшає і починає хворіти. Але спека впливає так само негативно, як і нестача тепла. Температура не повинна перевищувати 30 °C та опускатися нижче 15 °C.

Про оптимальний рівень тепла відомо навіть коноплеводам-початківцям, але рослини нерідко тримають в умовах з температурою 35-40 °C, особливо при використанні світильників ДНаТ. Часто складності виникають за відсутності надійної вентиляції у боксі.

Про надлишок тепла рослина сигналізує зовнішніми змінами. Змінюється забарвлення епідермісу, з'являються жовті плями, а кінці листя скручуються вгору. У період цвітіння у ослаблених особин молоді суцвіття утворюються відразу після старих.

Надлишок тепла виникає в різних ситуаціях, що важливо враховувати для їхнього усунення. Орієнтуватися необхідно на умови вирощування.

В індорі перевіряють систему вентиляції. Якщо виникла поломка – усуваємо. Часто джерело проблем криється у витяжному вентиляторі, потужність якого слід посилити або доповнити контейнер пристроєм, що підвищує циркуляцію. Обшивку краще поміняти на звичайну фарбу, а світильники відсунути подалі від листя, попередньо перевіривши функціональність системи охолодження.

Рослинам в аутдорі забезпечують умови напівтіні: використовують дрібну сітку або пристрої, що розсіюють сонячне світло. Слід також уникати поливів в обідню пору і обприскування листя водою.

1. Підвищені показники температури

2. Світловий опік

Конопля любить достаток світла, але надто агресивне освітлення позначається негативно. Невеликі автоквіти хворіють під ДНАТ на 1000 Вт. Без спеціальних знань світловий опік легко переплутати із захворюванням чи дефіцитом речовин. При опіку листя набуває нехарактерної жовтизни, але прожилки зберігають зелений відтінок. Ефект легко переплутати із наслідками дефіциту азоту. У другому випадку прояви виникають повсюдно, у першому – локально, з боку світильника. При світловому опіку листя залишається міцно прикріпленим до стебла і витягується у напрямку джерела світла.

Щоб усунути наслідки опіку, достатньо замінити світильник на обладнання з меншою потужністю. Спробуйте відсунути лампу подалі від кущів, іноді така проста дія допомагає вирішити проблему.

3. Перелив

3. Перелив

Надмірна турбота може призвести до негативних наслідків. Гровери, що практикують часті поливи, спостерігають в'янення кущиків і скручене листя. Щоб виправити помилку, залишаємо рослину у спокої на 7-10 днів, чекаємо повного випаровування вологи. Поливати треба в міру висихання земляної грудки, рясне зволоження грунту небажане. Рослині необхідно давати воду з розрахунку одна п'ята частина від обсягу ґрунту в горщику.

4. Недолив

4. Недолив

Якщо аутдорні культури страждають від надлишку води, то кущі, що ростуть на відкритому повітрі, відчувають дефіцит вологи. Труднощі виникають при виборі невідповідного місця посадки насіння або через звичайну забудькуватість гровера. Зовнішні ознаки недоливу – листя слабшає, епідерміс стає тоншим. Гілки опускаються, їхні кінці дивляться вниз. Якщо питання довго не вирішується, листя засихає, зовні починає бути схожим на папір.

Щоб оживити рослину, рясно зволожте ґрунт. Для запобігання хворобі потрібно збільшити частоту поливів.

5. Перегодовування

5. Перегодовування

Надлишок добрив – ще одна причина захворювань канабісу, що часто виникає у дбайливих коноплярів. Надлишок підживлення особливо небезпечний у період вегетативного розвитку – висока концентрація мінеральних речовин уповільнює ріст та знижує врожайну масу. На стадії цвітіння дегустація перегодованої марихуани негативно впливає на самопочуття гровера.

Зовні рослина втрачає свої природні особливості. Листя набуває нальоту з відтінком жовтизни, кінці скручуються, стаючи сірими і сухими.

Щоб усунути негативні наслідки, припиніть внесення добрив та рясно полийте кущ очищеною водою. Після нормалізації стану уникайте перегодівлі, оптимізуйте кількість підгодівель, що вносяться.

6. Порушення кислотності ґрунту

6. Порушення кислотності ґрунту

Оптимальний рівень кислотності ґрунту для марихуани не повинен опускатися нижче 5.5 та перевищувати 6.5 рН. Причини виникнення можуть бути пов'язані з неправильно підібраним складом підживлення та неякісним ґрунтом.

Наслідки можна визначити візуально. Насамперед, погіршується стан коренів. А на листі з'являються наслідки, що сигналізують про хворобу: нижні ряди втрачають яскравість забарвлення, на кінцях утворюються бурі плями.

Що робити? Візуально оцініть стан рослин, визначте pH ґрунту спеціальним інструментом. Для нормалізації підберіть коригувальне підживлення або проведіть 2-3 інтенсивних поливи.

Коли стан рослин залежить від дій гровера, помилки виправляються легко та швидко. Але марихуана страждає і від бактерій, грибкових поразок, комах-паразитів. Навали шкідників та наслідки потребують додаткових зусиль для їх ліквідації.

Грибки та бактерії

Грибки та бактерії

Хороший догляд та правильні умови утримання конопель благотворні і для виникнення шкідливої мікрофлори. До таких непроханих гостей відносять плісняву, загнивання коренів, плями жовтизни та борошнисту росу. Розберемо все по порядку.

1. Цвіль

1. Цвіль

Цвіль – форма грибка, розмножується спорами та швидко поширюється, проникаючи у різні щілини. Плісневі ураження виникають при надмірній вологості, підвищеній температурі та несправній вентиляції.

Зовнішні прояви – спочатку реагує листяна маса. Жовтизна виражена яскраво, але сухість не спостерігається. Розвиток захворювання проявляється нальотом на листі та шишках з утворенням сірих, білих та коричневих наростів.

Як позбутися плісняви? Ліквідацію паразитарної флори слід розпочати з нормалізації мікроклімату в гроубоксі – усунення причин її виникнення. Пошкоджені ділянки рослин відновити не вдасться, їх слід видалити. Обрізання краще проводити негайно, при перших проявах, адже грибок швидко поширюється на здорові гілки.

Спробуйте знищити цвіль підвищенням температури до 36 ° C, це вплине на основну масу. В аутдорі вирішити проблему складніше, але як профілактичні заходи спробуйте обтрушувати з гілок опади.

2. Септоріоз (жовті плями)

Наступний ворог теж належить до грибкових уражень. Септоріоз любить вологість та тепле середовище. У сприятливих умовах спори швидко вражають рослини. Погана вентиляція, надлишковий полив, відсутність обрізки об'ємних кущів – основні причини появи хвороби. Але якість та склад ґрунту впливає на утворення грибкових уражень не менше.

Зовні септоріоз проявляється жовтими плямами на епідермісі. Листя темніє, набуваючи бурого відтінку. Характерною рисою захворювання є затвердіння у центрі хворобливих утворень.

Для рятування проведіть обрізання пошкоджених гілок. Видаляйте проблемні ділянки обережно, щоб спори не поширилися на здорові зони. У період вегетації грибок убивають фунгіцидами. Обприскування не можна проводити під час утворення шишок і перед збиранням урожаю, це загрожує отруєнням після вживання.

3. Коренева гниль

3. Коренева гниль

Гнильні ураження коренів провокуються діяльністю мікроорганізмів. Дорослі кущі врятувати можливо, а молода розсада гине одразу. Старі горщики після заражених рослин не викидайте, достатньо продезінфікувати ємності перед використанням.

З гідропонікою проблема вирішується легше. Часто хвороба виникає через недостатню аерацію та підвищення температури в ємності. Після налагодження умов стан рослин покращується.

Визначаємо зараження. Сигналом буде стан і поведінка кореневої системи, схожа на прояви дефіциту поживних компонентів. Світле коріння темніє, набуваючи коричневого забарвлення, на них з'являються слизові утворення. Рослина починає споживати менше вологи.

Позбавляємося гнилі. Вона усувається тільки при гідропоніці, земляні горщики з гниллю вилікувати не вдасться. Для рятування підвищуємо потужність компресора і знижуємо вміст кисню у розчині. Контейнер очищаємо та оновлюємо розчин, температуру підтримуємо на рівні 21 градус.

4. Борошниста роса

4. Борошниста роса

Плями є наслідком ураження марихуани небезпечним грибком. Небезпечним – насамперед для здоров'я гровера. Вживати хворі суцвіття не рекомендується. Виникає наліт внаслідок підвищеної вологості та поганої вентиляції масивних кущів.

Серед відмітних ознак – інфекція проявляється білим борошнистим нальотом на листі. У занедбаному стані біля коренеплоду утворюються коричневі грудки. Способи усунення залежать від розвитку рослини. Під час вегетації роблять обприскування фунгіцидами, але цей метод не можна застосовувати під час збирання врожаю. Під час цвітіння можна спробувати народні методи. Для боротьби із захворюванням використовуйте розчини на основі молока з водою (1:9) або соди, з розрахунку 1 столова ложка на 2 літри води.

Комахи-шкідники

Комахи-шкідники

У наступну категорію ворогів входять шкідливі комахи. До любителів каннабісу потрапляють:

  • Гусениці.
  • Слимаки.
  • Попелиця.
  • Личинки комах.
  • Павутинний кліщ.

1. Попелиця

1. Попелиця

Комахи відрізняються дуже швидким розмноженням. За кілька днів вони заповнюють всю плантацію, одночасно додаючи гроверу неприємностей появою шкідливої мікрофлори. Непрохані гості залишають на листі сліди життєдіяльності, а запах екскрементів приваблює різноманітні грибки та бактерії.

Характерні ознаки ураженого листя визначити легко, їх видно неозброєним оком, зелений відтінок набуває болючої жовтизни. Гілки в'януть і засихають. Стебла каннабісу стають розсадником дрібних комах зеленого, жовтого та білого кольорів.

Усунути попелицю не важко. Уражені частини рослини видаляються, навіть якщо комахи розмістилися на шишках. Ізоляцію слід проводити негайно, щоб уникнути подальшого поширення інфекції. Проведіть обприскування інсектицидами для харчових рослин або обробіть марихуану трав'яними відварами кропиви, пижми, часнику, приготовленими власноруч.

2. Гусінь

2. Гусінь

Ненажерливі істоти здатні повністю знищити листяну масу розсади.

Ознаки їх появи видно відразу. Через маскування гусінь важко розпізнати, але на їхню присутність явно вказують об'їдені краї листя. Ще майбутні метелики залишають на листі відходи своєї життєдіяльності у вигляді темних смуг.

Ліквідувати їх легко – з метою боротьби та профілактики виконують обприскування спеціальними засобами від шкідників. Якщо гусениць небагато, зберіть їх руками або за допомогою інструментів.

3. Личинки

3. Личинки

Шкода личинок полягає у поїданні майбутнього врожаю. За наявності ненажерливих паразитів листя втрачає цілісність та естетичність. Визначити їх наявність не складно. На листі зараженого каннабісу присутні порожнечі у вигляді невеликих смуг кривої форми. Недоїдене листя жовтіє і відмирає, а обсяги харвесту знижуються.

Як позбутися личинок? Ліквідувати паразитів можна вручну. Личинки вилучають із уражених ділянок, а здорові частини обробляють інсектицидами. З доступних готових засобів застосовують Актеллік та Спиносад. Засоби заборонено розпорошувати, якщо коноплі вирощують у кімнатних умовах. Отрута, за відсутності належного провітрювання, завдасть шкоди мешканцям. По можливості, розправтеся зі шкідниками на балконі або на вулиці.

4. Слимаки

4. Слимаки

Ці ненажерливі істоти, як і інші паразити, одержимі метою поласувати свіжим листям. Але слимаки приносять набагато більше збитків, враховуючи їх габарити та відмінний апетит. Виявляємо кривдників - обгризене листя в оточенні сріблястих слідів, характерних для слимаків, не викликає сумнівів. Ви відразу зрозумієте, які гості заходили на плантацію.

Випроважжуємо їх - позбутися слимаків легко, збираємо їх, відпускаємо на волю або знищуємо. Якщо нашестя шкідників відбувається на відкритій території, можна обгородити ділянку спеціальним парканом, розсипавши по периметру кухонну сіль, яка стане бар'єром для повзучих паразитів.

5. Павутинний кліщ

5. Павутинний кліщ

Ті, хто хоч раз займався вирощуванням рослинних культур, добре знають цього шкідника. Мікроскопічний паразит здатний суттєво зіпсувати ваш урожай.

Що стосується зовнішніх проявів, то запідозрити присутність кліща можна за наявності на листі білих і жовтих плям невеликих розмірів. Згодом уражене листя повністю жовтіє і опадає. Комаха розташовується біля основи гілки разом зі своїм потомством, ця зона оплетена павутинням.

Як боротися з кліщами? Уражену частину слід ізолювати. Розганяють скупчення шкідників водним обприскуванням, а температуру в приміщенні знижують до 21 °C. Завершальним ударом може бути обробка інсектицидами.