Точка зору багатьох людей про куріння, як сумнівне задоволення, породила цілий перелік міфів, які не мають нічого спільного з дійсністю. Вигадок неймовірно багато. Чого тільки варта ідея про миттєве звикання до конопель, буквально з першої затяжки. Це ж стосується виключної шкідливості марихуани для людини. На жаль, подібний підхід тільки посилює ставлення молоді не скільки до самої ганджі, скільки до наркотиків взагалі, включаючи важкі, викривляючи дійсність і піддаючи цілі покоління загрозі наркозалежності. Візьмемо ключові тези від прихильників і противників вживання, порівнявши їх з дійсністю.

Зміст

Про фізіологію

О вредности марихуаны и табака


Ті, хто курить тютюн, стверджують досить суперечливу думку про те, що tobacco, не є наркотиком, та не призводить до фізичної залежності. А конопля абсолютно протилежна: курець залежний, і мова йде про наркотик під назвою марихуана. Перевіримо?

Суть фізіологічної залежності полягає в постійній потребі отримувати певну порцію хімічних сполук. При їх відсутності, стан і поведінка різко змінюються. Власне, у випадку з нашими «героями» введення подібних засобів в організм присутній. В інших наркотиках аналогічно. Надходження в організм конкретних хімічних сполук стимулює мозок, генеруючи певну частину задоволення. Попутно в організмі починають формуватися зовсім нові хімічні зв'язки (реакції). Неможливість запуску подібних реакцій у відсутності каталізатора (наркотичної речовини), і є відчуттям ломки.

Деталізація нікотинозалежності

Нікотин вивчений медиками в достатній мірі. Тому механізм його взаємодії повністю зрозумілий. Отримання нікотину в надниркових залозах активно стимулює виділення адреналіну і норадреналіну, викликаючи поліпшення загального психоемоційного стану курця. Ледве нікотинова подача припиняється - починається своєрідний спад.

Про канабіноїди

Ця група сполук містить в собі психоактивну складову, викликаючи у растамана:

  • сп'яніння;
  • ейфорію;
  • розслаблення;
  • знеболення.

За аналогією з молекулами жирних кислот, канабіноїди надходять в мозок, але не викликають реакцій, схожих з «нікотиновими». Все набагато складніше, не приводить до прояву фізичної потреби людини в регулярному «допінгу».

Психологія

Виправити нікотинозалежність на рівні фізіології можна. Складніше боротися з психологічною схильністю. До речі, для тих, хто вживає канабіс ця проблема актуальна в меншій мірі. В обох випадках є відразу кілька причин:

  • Регулярні стреси.
  • Стереотипні базові ситуації, що викликають бажання покурити (чашка кави, роздуми, ранковий ритуал, після сексу, після їжі і т.д.).

Наявність саме типових ситуацій для куріння тютюну робить психологічне підгрунтя звикання трохи вищим, ніж пов'язане з ганджею.

Шкода для організму

Тут не все однозначно, тому використовуємо дані British Pulmonary Society, що проводили порівняння очікуваної шкоди від тютюнових виробів і ґанджі. Відзначимо ряд фактів, зафіксованих в рамках дослідження:

  • Три джойнта з каннабісом за ступенем руйнівності можна порівняти з пачкою сигарет (20 штук).
  • Канцерогенний негатив ґанджі в півтора рази вище тютюну.
  • Використання вапорайзера істотно знижує кількість шкідливих речовин, що потрапляють в тіло при вживанні трави. З tobacco products таке неможливо.

Давайте начистоту, серед растаманів не так багато персон, що викурюють по три косяки щодня, а «табачників», які поглинають близько пачки на добу - хоч відбавляй. Таким чином, викурювання протягом доби одного косяка можна порівняти з сімома сигаретами, наповненими тютюном. Очевидно, шкоди від стаффа набагато менше.

Вплив на психіку

Психологу Томасу Лундквісту належить чимало робіт на тему впливу канабіноїдів на психіку людини. Як результат, доктор стверджує про значно більший вплив на психіку регулярного споживання каннабіса, ніж тютюнових виробів. Твердження про провокування курінням асоціальної поведінки ще більш некоректно. Растаман несе набагато меншу небезпеку, ніж людина, яка вживає алкоголь. У нікотину така можливість ще нижче.

Підведемо підсумки

Умовно, тютюнові продукти на одному рівні з каннабісом за ступенем шкідливості та загрози здоров'ю. І якщо для перших характерна сильна залежність на фізіологічному рівні, то для другої речовини це взагалі не властиво. Коли розглядається психіка, ступінь шкоди стає зворотним. Нікотин менше шкодить психічному стану, ніж ганджа.