Переоцінити користь грибів складно, вони дійсно мають велике значення для людства. Якщо не зовсім розумієте, про що йде мова, прочитайте короткий екскурс в біологію.

Можна сказати, що без грибів людині було б важко з'явитися на світі. На початку розвитку світу гриби насичувались фосфором з гірських порід і постачали ним рослини, що набагато спрощувало процедуру фотосинтезу «зелених друзів», отже, вироблялося більше кисню. Висновок: без грибочків-помічників становлення людства було б під загрозою. Крім того, гриби розкладають майже все, що вмирає або гніє. Люди навіть не замислюються про вплив грибів на їхнє життя, і це треба виправляти.

Зміст

Гриби в якості їжі

Грибы в качестве еды

Грибами називають м'ясисті, плодові тіла грибків, які здатні формувати спори, необхідні для розмноження. Найчастіше представники цього царства розвиваються над землею і є невеликою частиною більш великого організму. Цей організм знаходиться в грунті і живе серед коренів дерев і інших рослин.

Є отруйні гриби, проте існують і їстівні, які приносять користь здоров'ю людини, тому їх рекомендується вживати в їжу. Серед грибних делікатесів можна знайти шиітаке, лисички, трюфелі. Продукти з грибком можуть і зовсім не містити грибів: сир, зерно, фрукти, пиво і вино, хліб. У всіх цих продуктах можна зустріти грибок, корисний для організму. Пекарські дріжджі, також звані Saccharomyces cerevisiae, являють собою важливий інгредієнт при приготуванні хлібобулочних виробів. Натуральна закваска на основі грибка дає нам головну їжу вже тисячоліття.

Вплив грибів на здоров'я людини

Поживна цінність грибів оцінюється як щось середнє між м'ясом і овочами. Ведуться суперечки з приводу їх корисності, проте визнано, що вони позитивно впливають на людський організм за рахунок наявних в їх складі білків, мінеральних речовин і вітамінів групи В, С і D. Кожен з компонентів ефективно впливає на функціонування серцево-судинної та центральної нервової системи з позитивного боку. Також всі вони стимулюють зміцнення кісткової тканини.

Використання грибів при боротьбі з раком

У Журналі експериментальної біології і медицини опубліковано дослідження, яке виявило, що всі популярні сорти грибів зменшують чисельність ракових клітин молочної залози на 1/3. Рак молочної залози не єдина хвороба, в лікуванні якої допомагають плодові тіла. Наукові роботи по раку простати і шлунка мають схожі висновки.

Поліпшення імунітету і постачання організму вітамінами

Дві сполуки грибів, бета-глюкан і лентинан позитивно впливають на здоров'я споживачів через те, що вони є натуральними імуностимуляторами. Гриби насичені важливими вітамінами. Багато сортів порадують вас великою кількістю вітаміну D, а сорт Cremini славиться вітаміном B12. Cremini - прекрасний варіант для вегетаріанців, так як B12 багато в продуктах тваринного походження, а в рослинах його складно знайти.

Медичне використання

Медицинское использование

Найбільш раннім зареєстрованим лікарським застосуванням грибів вважається червоний дріжджовий рис, винайдений в Китаї в VIII-IX століттях нашої ери. Культивація дріжджів в рисі дає фармацевтично активний мікс сполук. У сучасному світі багато пацієнтів з небезпечними для життя захворюваннями щорічно отримують препарати на основі грибів. Наука визнала медичну цінність їх метаболітів.

Ймовірно, найбільш ефективним, однак спірним грибковим лікарським засобом є гриб псилоцибін, що використовується століттями завдяки своїм цілющим властивостям. Психолог Майкл Поллан в роботі «Як змінити свою думку: чому вчить нас нова наука психоделіків про свідомість, смерть, залежність, депресію і трансцедентність» оповідає про історію представлених ліків. Міколог стверджує, що раніше психоделіки були легальними і успішно застосовувалися в Сполучених Штатах для лікування розладів психіки, а також для позбавлення від тривожності, депресії і залежності. Поллан говорить, що в 50-60-х роках XX століття багато лікарів в психіатричних лікарнях розглядали ЛСД і псилоцибін як чудодійний засіб.

Як діють гриби

Завдяки галлюциногенам змінюється сприйняття, настрій і інші свідомі і підсвідомі процеси. При вживанні галюциногенів активуються специфічні рецептори, які називаються НТ2А (2АR) і найчастіше запускаються серотоніном. Ці зміни в головному мозку дозволяють людині відчути нові емоції, отримати яскраві враження. У людини, що прийняла спори псилоцибінових грибів, значно загострюються почуття: кольори здаються більш насиченими, звук - гучнішим, смак і аромат - більш інтенсивними. Любитель грибів зосередиться на тому, що його оточує в даний момент, на своїх почуттях, з голови зникнуть сторонні думки, мрії і спогади.

Після того, як наркотичний засіб покине організм, вражаючі ефекти ще надовго залишаться в голові. Люди, які спробували психоделіки, розповідали про те, що тривожність і депресія покинули їх після першого ж вживання. Вони розповіли і про так зване духовне пробудження, через яке свідомість постійно змінювалася. На їхню думку, під психоделіками простіше зосередитися на сьогоденні, гриби допомагають зрозуміти взаємозв'язок всіх навколишніх предметів і дій.

У тому випадку, коли людину дошкуляють психічні недуги або вона хоче випробувати на собі горезвісне духовне просвітлення і призупинити потік думок, то відмінним варіантом стане вживання грибів псилоцибін. У цьому випадку може бути корисною інформація про вирощування цих помічників.

Вирощування чарівних грибів

Выращивание волшебных грибов

Ознайомившись з великими перевагами грибочків, людина може захотіти культивувати різні сорти самостійно. Слід врахувати, що їх вирощувати на порядок важче, ніж звичайні культури, однак при володінні необхідною інформацією процес культивації стане набагато легшим. Описана в цій статті техніка культивування підійде для більшості грибів, але ми робимо наголос саме на магічних різновидах.

Зараз культивація психоделіків в переважній більшості держав знаходиться під забороною. З іншого боку, медики наполегливо намагаються переконати політичні структури в терапевтичій ефективності таких препаратів, як псилоцибін. Можливо, в найближчому майбутньому такі медичні засоби стануть легальними, як і їх розведення. Якщо вам захотілося виростити психоделічні гриби, рекомендується спочатку вивчити законодавство на предмет легальності таких дій, щоб не зіткнутися з серйозними проблемами.

Початківці грибники зазвичай запитують про тривалість процесу вирощування. Він має кілька стадій:

  • Протягом першого тижня вас чекає інокуляція спор псилоцибінових грибів до проростання;
  • Наступні 2-4 тижні спори будуть проростати до повної колонізації субстрату;
  • Початок циклу плодоношення - приблизно 14 діб.

Через півмісяця основа почне забарвлюватися в синій колір, а плоди припинять формування. Всього піде близько місяця-півтора до початку плодоношення.

Які інструменти необхідні

Для отримання щедрого Харвесту потрібно докласти чимало зусиль. Крім цього, грибник повинен мати цілий арсенал предметів. Якщо просто, то весь період культивації можна поділити на 2 частини, кожна з яких вимагає різних матеріалів.


Перший етап

Що знадобиться:

  • 10 стерилізованих інокуляційних баночок з підкладкою. Рекомендується застосовувати по одній банці для кожного куба спор в шприці. Можете використовувати звичайні банки з широкою шийкою і кришками. В якості підкладки відмінно підійде рисове борошно коричневого кольору або інший субстрат. Однак в цьому випадку обов'язково приділіть особливу увагу стерилізації обладнання;
  • Рукавички з гуми;
  • Паперові рушники;
  • Маска для обличчя (завдяки відомим подіям тепер це популярний аксесуар);
  • Медичний спирт;
  • Шприц зі спорами грибів;
  • Голки для підшкірних ін'єкцій потрібного розміру для використовуваного шприца (якщо в наборі зі шприцом їх не було, доведеться купити окремо);
  • Запальничка;
  • Дезінфікуючий спрей.

Другий етап

На цій стадії озбройтеся наступними інструментами:

  • Розпилювач із пластику;
  • Камера для культивації (підійде контейнер для їжі, в якому потрібно зробити кілька отворів діаметром в пару сантиметрів з кожного боку для повітрообміну);
  • Чисте місце без прямих променів сонця, в яке рідко хто заходить (хорошими варіантами є підвал і льох);
  • Вимірювач температури і рівня вологості;
  • Вермикуліт (можна замінити перлітом, проте між ними є відмінності, тому вивчіть кожен і виберіть найбільш підходящий матеріал).

Щоб отримати багатий врожай, стежте за 4 важливими аспектами:

  • Гігієна;
  • Рівень вологості;
  • Температурний режим;
  • Освітлення.

Більш конкретні вказівки по кожному аспекту описані нижче.

Перша фаза вирощування

Первая фаза выращивания

Спочатку потрібно створити так званий «кейк» для пророщування. «Кейком» називають основу, на якій ростуть гриби. Він буде готовий в той момент, коли міцелій колонізує баночку повністю і закріпиться на субстраті. Коли ви витягнете основу зі скляної ємності, її зовнішній вигляд стане схожим на грибний торт. Тепер зрозуміло, до чого тут «кейк».

Стерилізація - перша дія

Найголовніший ворог галюциногенних грибів в період вирощування - шкідливі бактерії, які потрапляють в банку в процесі інокуляції. Вони прекрасно себе почувають в кліматі, оптимальному для культивації плодових тіл. З цієї причини їх розмноження і зараження спор - неминучий результат. Щоб знизити їх чисельність, уважно прочитайте наступні рекомендації.

Вам потрібна «секретна лабораторія», яка виконує функції підготовчого приміщення. Невелика кімната або ванна - хороший вибір. Зберіть всі необхідні інструменти зі списку вище, надіньте на обличчя маску, увійдіть в кімнату і замкніть за собою двері. Тепер потрібно розпилити засіб для дезінфекції. Після цього надіньте гумові рукавички і протріть баночки медичним спиртом, використовуючи приготовлені рушники. Приділіть особливу увагу верхній частині ємності, адже там збирається велика частина бактерій.

Щеплення - друга дія

Нагрівайте запальничкою металеву частину голки для підшкірних ін'єкцій, поки вона не стане червоною. Як правило, цей інструмент стерилізують ще перед випуском в продаж, проте краще перестрахуватися.

Не кладіть голку ні на яку поверхню, поки вона не охолоне. Після цього струсіть шприц для рівномірного розподілу спор, вставте голку в порт і введіть один куб в ємність. Цю ж процедуру потрібно буде повторити з усіма банками. Пам'ятайте про необхідність стерилізації голки перед кожним застосуванням.

Очікування - третя дія

Після ін'єкції банки слід помістити в заздалегідь підготовлену коробку, закрити її і залишити в теплому місці без світла. Слідкуйте за температурою: рекомендується тримати її в межах 26 і 30 градусів за Цельсієм. Доведеться протриматися 5 днів і не перевіряти спори псилоцибінових грибів. Складно, проте це принесе плоди.

Через кілька днів всередині банки з'явиться речовина білого кольору. Якщо ви спостерігаєте подібну картину - значить, все вийшло! Світла речовина в скляній тарі є міцелієм - вегетативною частиною гриба. Його можна порівняти з корінням рослин, а плодове тіло - з квіткою або плодом. Міцелій повинен розвиватися приблизно половину місяця. При повній колонізації банок білою речовиною доведеться потерпіти ще тиждень і перейти до другої фази.

Друга фаза

Вторая фаза

Друга частина культивації починається з необхідності вийняти «Кейки» з тари. Через місяць ви побачите на них грибочки. Зберіть скляні ємності з паростками і весь інвентар зі списку вище в одному місці.

Підготовка камери - перша дія

Зробіть шар вермикуліту або перліту на дні тари і ретельно зволожите його розпилювачем. Потрібно використовувати саме розпилювач, лити воду на субстрат не можна. Вермикуліт використовується для підтримки необхідного рівня вологості всередині контейнера, тому його потрібно іноді мочити.

Дістаємо «грибні торти» - друга дія

Щоб виконати цю стадію, потрібно ознайомитися з наступним алгоритмом:

  • Одягайте рукавички або ретельно мийте руки (краще все-таки рукавички).
  • Відкривайте кришки контейнерів, кладіть зверху щось плоске, щоб накрити, і перевертайте ємності.
  • Стукайте по ним рукою для того, щоб міцелій відстав від стінок і почав спускатися в субстрат. Іноді «кейк» не піддається звичайним постукування, тому будьте готові до того, що банці може знадобитися гарний струс.
  • Проводьте цю процедуру, поки не закінчаться ємності. Слід переконатися в тому, що залишається достатній простір між кожним «Кейком», щоб місця вистачило для майбутніх грибів, у яких має бути особистий простір.

Цей етап вже продемонструє грибникам формування паростків. Це означає, що «город» розвивається належним чином. Для перевірки здоров'я міцелію можна просто понюхати основу. Аромат здорового продукту ледве відчутний, він нагадує запах свіжих грибів, що продаються в магазині. Неприємний запах свідчить про присутність шкідливих мікроорганізмів.

Обприскування - третя дія

Обприскайте «Кейки» за допомогою розпилювача, проте не забувайте про кількість води: основа повинна бути вологою, а не затопленою.

Укриття - четверта дія

Камеру потрібно накрити кришкою і поставити її в темне і добре провітрюване місце.

Догляд

Протягом наступного місяця гриби рекомендується обприскувати двічі на добу. Дотримуйтеся вимог оптимальних показників вологості та температури. Температура повинна бути не менше 22 ° C, а вологість краще тримати на позначці в 35%.

Збір врожаю

Коли грибочки дозріють, зніміть їх з «кейка» і помістіть отриманий урожай в герметичний контейнер, який потрібно поставити в прохолодне місце (можна в холодильник). Не радимо застосовувати субстрат повторно, так що позбудьтеся від нього або використовуйте як компост.

Урожай, зберігання, дозування

Урожай, хранение, дозировка

Один «кейк» може дати досить багато плодів. Радимо використовувати 10 банок за раз, так як саме така кількість прищеплюється з одного шприца стандартного розміру. 10 контейнерів - 10 міцелієвих основ. Такого врожаю вистачить на все життя. Ви можете почати з меншої кількості тари, проте в цьому випадку залишаться спори, для яких не знайшли застосування. Вони зберігають життєздатність на термін від 8 місяців до 1 року, але сушені гриби зберігаються на більш тривалий час.

Де зберігати

Гриби залишаться свіжими і через 2 тижні, якщо пощастить. Найчастіше цей період коротший. Зберігайте плоди в холодильнику, а потім висушіть їх і помістіть в герметичний контейнер. Після цього знову відправте їх в прохолодне місце без освітлення.

Скільки вживати

Встановленої дози для псилоцибінових грибів немає, тому кількість споживаних плодів залежить від конкретного випадку. Вона змінюється в залежності від статури, терпимості організму до психоделіків, швидкості метаболізму і бажаного впливу на свідомість. Крім цього, важливе значення має сила певного виду, що залежить від вмісту в ньому наркотичних речовин. Всього 1 грибочок може зробити сильний вплив на людський організм, так що краще почніть з невеликої дози і потроху збільшуйте її, спираючись на свої відчуття. Не потрібно вживати занадто багато капелюшків при відсутності досвіду, якщо це ваша перша дегустація. Якщо відразу ніяких змін не відчули, почекайте ще трохи перед тим, як підвищувати дозу, адже перші ефекти можуть проявитися навіть через годину після вживання. Навколишній світ, ваш настрій і ставлення до психоделічних продуктів важливі в тій же мірі, що і доза. Враховуйте все це при визначенні кількості капелюшків.

Висновок

В інтернеті можна знайти масу методів вирощування грибів. Після закінчення культивації однієї або декількох партій корисною буде бесіда з досвідченим грибником, який розповість про всі складнощі процесу отримання ідеальних плодів. Якщо ви тільки ступаєте на шлях «садівника», випробуйте спочатку простий спосіб, налаштуйте його під себе і особливості місця культивування, а потім вже експериментуйте з ускладненими варіантами.

Якщо від числа етапів і фаз стає не по собі, прочитайте всі інструкції ще раз, щоб зрозуміти і запам'ятати тонкощі всього процесу. Після того, як ви ознайомитеся з кожним пунктом, вони перестануть вселяти в вас страх і здадуться досить простими.

Найголовніше - не потрібно концентруватися на результаті і боятися зробити помилку. Насолоджуйтесь процесом, набирайтеся знань і досвіду. Виростити звичайні культури - вже подвиг, однак впоратися з чарівною речовиною, що впливає на людську свідомість, - щось більше. Сама спроба зробити це повинна вселяти в вас впевненість і покращувати самооцінку, адже не кожен на таке піде.