Пишна зелень, щільні і великі шишки - те, на що найбільше гровери звертають увагу при вирощуванні конопель. Але та частина рослини, яка прихована в землі, потребує уваги садівника не менше, ніж верхня. Середовище, в якому знаходиться коріння, впливає на всі процеси життєдіяльності рослини. Якщо гровер має можливість і бажання стежити за складом ґрунту, і особливо за тим, щоб склався сприятливий симбіоз грибків, бактерій і марихуани, то врожай обов'язково порадує.

Зміст

Ґрунтові мікроорганізми при вирощуванні марихуани

Ґрунтові мікроорганізми при вирощуванні марихуани

Ґрунт, повітря, вода - всі вони кишать мікроорганізмами. Непомітні оку форми життя можуть бути корисними або згубними для канабісу.

Так, наявність у ґрунті бактерій-сапрофітів прямо впливає на її родючість. Досвідчені коноплярі спеціально збагачують цими мікроорганізмами ґрунт, проводять підживлення органічними добривами.

Сапротрофні бактерії виконують відразу кілька функцій:

  • Переробляють і перетворюють на перегній рослинні рештки. У перегною розвиваються інші організми, здатні у процесі життєдіяльності виробляти мінеральні солі. Ці солі необхідні рослині для нормального розвитку та життєдіяльності.
  • Містять нітрифікуючі мікроорганізми - вони вбирають аміак, що виділяється під час розкладання гною, а потім виділяють азот. Цей елемент канабісу необхідний у період активного зростання.
  • Утворюють симбіоз з корінням конопель, як багато бактерій та грибів.

Такий союз приносить багато користі — імунітет рослини стає міцнішим, коноплі легко протистоять патогенній мікрофлорі.

Вплив бульбочкових бактерій

Вплив бульбочкових бактерій

Бульбочкові мікроорганізми збагачують ґрунт азотом. Бактерії розвиваються на коренях рослин із сімейства бобових - гороху, квасолі, арахісу, нуту. Нерідко біля кущів канабісу можна побачити ці рослини — гровери висаджують їх поруч із марихуаною спеціально, щоб наситити ґрунт азотом. Цей елемент робить коріння сильнішим, зміцнює імунну систему рослини, підвищує врожайність кущів.

Як впливає на коноплі мікориза

Близько 90% рослин утворюють симбіоз із ґрунтовими грибами. Тісна взаємодія вигідна обом сторонам, а деякі рослини зовсім не можуть нормально розвиватися без мікоризи.

Її переваги:

  • грибний міцелій проростає між корінням, щільно його обплутує, іноді проникає всередину рослини – це стимулює ріст куща;
  • міцелій працює подібно до губки, активно поглинає мікроелементи з ґрунту, перенаправляє їх у тканини коноплі;
  • грибні гіфи руйнують тверді залишки, що містяться в ґрунті, перетворюють їх на простіші сполуки, які легко засвоюються рослиною;
  • у симбіозі з мікоризою у коноплі підвищується рівень імунного захисту перед патогенними бактеріями, які здатні завдати великої шкоди всій посадці.

Симбіотичний зв'язок із грибами також збільшує стійкість рослини перед перепадами вологості, температури.

Шкідливий вплив грибків та бактерій на здоров'я конопель

Шкідливий вплив грибків та бактерій на здоров'я конопель

Не всі гриби та бактерії однаково корисні для здоров'я рослин. Деякі мікроорганізми здатні серйозно похитнути здоров'я рослини чи навіть занапастити його. Патогенні гриби і бактерії практично завжди присутні в ґрунті, повітрі або воді, але активізуються і завдають максимальної шкоди рослині, коли вона ослаблена.

Патогенні гриби

Плісняві гриби належать до найчастіших провокаторів відмирання листя на кущах марихуани. Грибки можуть селитися на будь-якій частині рослини. Так, відома більшості гроверів борошниста роса, небезпечна для коренів, стебел, листя та суцвіть конопель. Якщо грибок вражає їх, то врожай псується, його не можна використовувати за призначенням.

Патогенні бактерії

Шкідливі бактерії - причина багатьох хвороб конопель. Вони вражають окремі ділянки чи весь кущ. Бактерії часто викликають загнивання коріння, стають причиною хвороб судин, опіків, гнилі. Заражена бактеріальною інфекцією конопля, швидко в'яне, жовтіє та гине.

Мікроорганізми при гідропонному способі вирощування

Мікроорганізми при гідропонному способі вирощування

Роль мікрофлори при вирощуванні конопель без ґрунту не менш важлива, ніж при культивуванні в ґрунті. Але при використанні гідропонного методу створити ідеальний для конопель мікробіом набагато складніше.

У звичайній воді корисні бактерії та грибки погано розвиваються. Щоб наситити розчин мікробами, гроверам доводиться спеціально збагачувати воду. При заселенні живильного середовища корисними мікроорганізмами рослинники повинні суворо дотримуватись правил — стежити, щоб вода була добре насичена киснем. Його дефіцит призводить до активного розвитку патогенної мікрофлори, погано відбивається на здоров'ї конопель.

Бактеріально-грибкову суміш потрібно купувати тільки у перевірених виробників, в якості продукції яких не доводиться сумніватися. Це необхідно, щоб не занапастити вже наявний мікробіом і рослини.

Мікориза при гідропонному вирощуванні - за чи проти

Серед гроверів немає згоди щодо того, чи варто використовувати грибки в процесі вирощування конопель за допомогою гідропоніки. Одні дотримуються погляду, що грибки необхідні рослині виключно під час вирощування у ґрунті. Інші ж спростовують цю теорію.

Давайте розбиратися, хто з них має рацію. Розглянемо кілька моментів, які викликають найбільше суперечок між фахівцями:

При вирощуванні канабісу на гідропоніці рослина отримує все необхідне для нормальної життєдіяльності з водного розчину, гриби просто не несуть жодного функціонального навантаження. У той же час наявність мікоризи активізує процес засвоєння корисних речовин, рослина розвивається швидше.

Для утворення мікоризи необхідно, щоб концентрація фосфору у розчині була мінімальною. Домогтися цього непросто, але є спосіб, що дозволяє вирішити це питання. Достатньо зменшити дозу фосфору, який потрапляє у розчин, у відповідь на це мікориза покращує засвоєння мікроелементів та заповнює їх дефіцит.

Щоб грибки виконували свою функцію, розчин необхідно регулярно збагачувати мікоризою. Це заняття досить недешеве. Але досвідчені гровери знають, що в склад поживного розчину, що є оптимальним для розвитку грибкової колонії, можна вносити мікоризу лише іноді.

Вважається, що мікориза блокує розвиток інших корисних бактерій. Насправді вона взаємодіє з іншими представниками корисної мікрофлори та підвищує якість екосистеми. Так, триходерма активно розщеплює органічні залишки, а мікоризні гриби транспортують поживні речовини в прикореневу частину. Така тісна взаємодія значно покращує якість живильного середовища.

Думка, що мікориза може стати причиною поломки насоса, теж не зовсім вірна. Пошкодження – це окремий випадок. Регулярне чищення фільтрів, їх заміна дозволяє уникнути неприємностей.

Це були ті спірні моменти, що є причиною розбіжностей між гроверами-прихильниками гідропоніки. А тепер поговоримо про явні переваги внесення мікоризи в поживний розчин:

  • зміцнюється коренева система, підвищується опір рослини шкідникам;
  • мікориза синтезує та виділяє в поживний розчин безліч корисних для конопель речовин – ферменти, вітаміни, амінокислоти, що сприяють швидкому зростанню конопель;
  • при внесенні мікоризи конопля швидше зацвітає, покращується її смакоароматика;
  • нейтралізує шкоду від використання отрутохімікатів;
  • рослина краще справляється зі стресами.

Під впливом корисної мікрофлори саджанці найкраще приживаються.

Субстрати для гідропоніки

Субстрати для гідропоніки

Корисні мікроорганізми самі не заселяються в циркулюючому розчині для гідропоніки. Щоб вони у ньому з'явилися, потрібно використати спеціальний субстрат. У субстраті мікроорганізми розмножуються та вступають у симбіоз з іншими представниками мікрофлори за умови, що він достатньо насичений киснем, підтримується постійна температура в межах 35-37 °C.

Домогтися оптимальних умов для розмноження корисної мікрофлори можна, якщо використовувати як субстрат суміші:

  • кокосового волокна з керамзитом (пропорції 1 до 3);
  • пемзи, торфу, кокосу (8 до 1 до 1);
  • перліту, річкового піску, великої тирси, кокосового волокна (6 до 1 до 1 до 2).

Біофільтр - це важливо

Біофільтр - це важливо

Якщо вирощування конопель відбувається без використання субстрату, то поживний розчин можна наситити корисною мікрофлорою за допомогою біофільтру. Якщо канабіс росте на гідропоніці, то біофільтр покращує ріст корисних мікроорганізмів, а також виконує роль очищувача води від сміття.

Біофільтр - це бак із насосом, що змушує воду циркулювати. У бак також укладається спеціальна губка, яка фільтрує органічні відходи.

Мікроби, що накопичуються в губці, переробляють органічні сполуки. Це сприяє виробленню гормонів, амінокислот.

Можливі проблеми

Внесення корисної мікрофлори в гідропонний розчин дає хороший результат тільки, якщо гровер дотримується низки вимог:

  • тримає під контролем стан куща;
  • регулярно перевіряє показники кислотності розчину;
  • при роботі з мікроорганізмами дотримується стерильності;
  • ретельно промиває робочий інструмент, проводить його стерилізацію (ножиці, секатор, відро можна обробляти спиртом) після кожного використання;
  • обмежує для сторонніх доступ до гроубоксу або гроуруму, не пускає туди тварин;
  • під час роботи у приміщенні, де вирощується марихуана, використовує спеціальний костюм, який часто та ретельно потрібно прати;
  • усі нові кущі тримає в ізоляторі протягом 1-3 тижнів, лише потім підселяє до загальної кімнати - це захищає посадку від зараження;
  • необхідно стежити, щоб підживлення рослин було збалансованим, містило всі необхідні компоненти.

Суворе дотримання цих правил зводитиме ризик поширення інфекцій практично до нуля та дасть можливість виростити міцні та врожайні кущі.

Мікроорганізми для ґрунту

Мікроорганізми для ґрунту

У ґрунті поживні речовини накопичуються переважно на твердих рослинних та тваринних залишках. Мікроелементи з ґрунту не переносяться всередину рослини так вільно, як при гідропонному вирощуванні конопель.

Мікроорганізми виконують роль посередників між рослиною та ґрунтом, переносять корисні речовини всередину куща. Саме ланцюжки бактерій та грибні гіфи передають мікроелементи корінню.

Великі колонії бактерій, міцелій на коренях і в прилеглому до них ґрунті не тільки не роблять ґрунт бідним, але, навпаки, підвищують його якість. Ґрунтові бактерії та гриби переносять мікроелементи до місць максимального споживання, а у прикореневій зоні відбуваються процеси активної мінералізації.

Причини розвитку патогенних мікроорганізмів

Внесення в ґрунт та воду препаратів з бактеріями та грибками потребує постійної уваги з боку гровера. При загибелі великої маси бактерій чи грибів ґрунт (гідропонний розчин) закислюється. Занадто активне розмноження мікроорганізмів викликає дефіцит кисню, що також може стати причиною хвороб рослини.

Паралельно з корисними мікроорганізмами можуть бути присутніми і шкідники. При строгому дотриманні стерильності та профілактичних заходів ймовірність їх появи низька, але будь-яке порушення вимог агротехніки може швидко вплинути на здоров'я рослини не найкращим чином.

Нестача кисню викликає розмноження гнильних бактерій. Вони дуже швидко розвиваються у теплій застійній воді. Розвиток патогенів викликає загнивання коріння, кущ поступово в'яне, починає хворіти і гине.

Сприяють активному розвитку шкідливих мікроорганізмів такі фактори:

  • надмірна вологість повітря, ґрунту;
  • недостатня аерація ґрунту та гідропоніки;
  • застій повітря у приміщенні.

Рослини найчастіше уражаються:

  • борошнистою росою - страждає листя;
  • сірою гниллю - уражаються шишки, стебла;
  • чорною ніжкою - страждає нижня частина стебла у молодих рослин, конопля гине.

Вилікувати кущ вдається тільки, якщо хвороба виявлена на ранній стадії, а також виявлено і усунено її причини.

Помічники у боротьбі з патогенними мікроорганізмами:

Триходерма - грибок-паразит, який захищає коноплі від борошнистої роси, кореневої гнилі, інших інфекцій. Триходерма поїдає органічні залишки, в яких селяться шкідники, зміцнює кореневу та імунну систему куща.

Ензими - ферменти, що виробляються корисними бактеріями. Ензими беруть участь у розкладанні органічних залишків, очищають ґрунт та гідропонний субстрат від небажаних мікроорганізмів, зміцнюють кореневу систему.

Вермикомпост - біогумус з високим вмістом корисних мікроорганізмів, що зміцнює імунітет рослини.

Використання корисних грибків та бактерій при вирощуванні конопель у ґрунті та гідропоніці підвищує врожайність, захищає плантацію від хвороб. Але сподіватися лише на мікрофлору не варто — важливо, щоб гровер регулярно контролював стан посадки, дотримувався всіх вимог агротехніки. Тільки в цьому випадку врожай порадує великою кількістю та якістю.