У відкритому грунті коноплярам доводиться набагато частіше стикатися з різними шкідниками. Простою послідовною боротьбою з кожної напастю можна обійтися, але, якщо діяти так весь сезон, до харвесту може не залишитися самих рослин. Тому рекомендуємо підходити до захисту комплексно.

Зміст

Що потрібно знати про IPM (Інтегрована боротьба зі шкідниками)

IPM - це процес вирішення проблем зі шкідниками при мінімізації ризиків для людей і навколишнього середовища. Це своєрідна екосистемна стратегія, яка фокусується на довгостроковій профілактиці шкідників або шкоди від них за допомогою комбінації таких методів, як біологічний контроль, маніпулювання місцем існування, зміна культурних практик і використання стійких сортів. Пестициди використовуються тільки після того, як моніторинг показує, що вони необхідні відповідно до встановлених принципів, а лікування проводиться з метою видалення тільки цільового організму. Матеріали для боротьби зі шкідниками відбираються і застосовуються таким чином, щоб мінімізувати ризики для здоров'я людини, корисних і нецільових організмів і навколишнього середовища.

В основному IPM використовує природні методи профілактики і екологічні методи, безпечні для людей, домашніх тварин і диких тварин в природному середовищі, перед тим як починати боротьбу, використовуючи шкідливі для навколишнього середовища пестициди. Навіть якщо пестицид є останнім засобом, його слід вибирати з особливою ретельністю, з огляду на всі обставини.

Що потрібно знати про IPM

Зверніть увагу на маленькі білі «повітряні кульки», плаваючі на поверхні листя. Це яйця зеленої золотоочки. Ми звикли, що тля є комахою-шкідником. Але тільки не в даному випадку. Ці жучки атакують справжніх шкідників, будучи захисниками вашого грову. Це ще один аргумент проти використання пестицидів. Багато шкідників можуть виявитися вашими «союзниками» протягом усього сезону або його частини. Вкрай важливо це розуміти.

Аналіз і оцінка

Є багато факторів, що впливають на те, з чим ви можете зіткнутися: погодні умови (температура, вологість), навколишня рослинність, потік повітря і загальний стан здоров'я рослини.

Вивчення середовища та мікроклімату може зайняти деякий час. Пильна увага і дослідження дозволять вам надалі побачити важливі закономірності. Планування боротьби з шкідниками і хворобами є ключовим моментом на шляху до врожаю здорової культури. Гроверу слід бути ініціативним, а не таким, що реагує. Коноплярів сам створює умови і задає тон на обраній ділянці. Зіткнувшись з проблемою, не варто активно реагувати по гарячих слідах. Важливо зробити «глибокий вдих», проаналізувати ситуацію і тільки потім приймати остаточне рішення.

Пропозиції по профілактичній та проактивній IPM

Візьміть ювелірну лупу. Якщо у вас її ще немає, придбайте якомога швидше. У самий найближчий час вона стане вашим кращим другом і соратником. Крихітне, недороге збільшувальне скло цілком зійде. Якщо знаходите лист з пошкодженням, не соромтеся, зривайте його з рослини, щоб краще розглянути. Якщо просто перевірити рослину, лупа дозволить гроверу переглядати нижню сторону листя, не видаляючи його, для цього, можливо, доведеться трохи побути на четвереньках.

Даруйте пильну увагу рослинам щодня

Неодмінно заглядайте під листя, повзіть по землі, якщо потрібно! Якщо ви бачите крихітні жовті плями на ваших листках, значить щось шкодить вашому грову і потроху починає його з'їдати. Більшість комах-шкідників, небезпечних для канабісу, мешкає на нижньому боці листків і висмоктує соки з листя, залишаючи жовтий, плямистий вигляд.

Подібне шкідництво характерно для цілої групи комах: кліщі, трипси та білокрилки. Бачите такі симптоми - діставайте свою лупу, перевірте нижню сторону листа і спробуйте знайти винуватця. Інші ознаки - крихітні чорні точки близько пошкодження - відходи комах (Так, вони какають, там, де їдять). Якщо ви помітили блискучий слід, схожий на слиз равлика, званий «медяна роса», тля сумно відома тим, що виділяє її - це призведе до утворення чорної цвілі на листках або накопичення груп мурах.

Якщо ви бачите групу мурах, що прямують кудись на вашій рослині, слідуйте за ними! Швидше за все, вони приведуть вас до чогось.

Даруйте пильну увагу рослинам щодня

Пошкодження на листках канабісу. Це явна ознака того, що щось висмоктує соки з ваших листків. Ретельно розслідуйте і визначте свого ворога! Ці листки показують пошкодження від трипсів.

Даруйте пильну увагу рослинам щодня

На цій фотографії відбувається декілька речей одночасно! У нас доросла тля зліва (крихітні, овальні, глянцеві чорні яйця – це яйця попелиці). І прямо в центрі, підвішене в повітрі на крихітній нитці, маленьке біле яйце зеленої золотоочки. Бачите такі яйця - хороші новини! У вас є помічники.

Ще одна біль в дупі для багатьох коноплярів під час цвітіння грову - це гусениці. У розпал цвітіння молі люблять відкладати яйця на солодких кінчиках шишок. А це гарантує, що скоро з'являться гусениці, що поїдають суцвіття вашого канабісу та викликають утворення плям гнилі.

Знай свого ворога!

Може бути важко точно визначити, на що ви дивитеся, коли знайдете дрібного капосника під склом вашої лупи. Саме в цьому місці починаються дослідження. Так, ви теж вчений! Для визначення поширених шкідників марихуани використовуйте будь-яке з доступних джерел. Наприклад, наш сайт. Тут описано чимало найбільш частих «лиходіїв» грову.

Інший варіант - використовувати Google для пошуку «поширених шкідників канабісу». Це дає вам гарне уявлення про те, хто вони і як вони виглядають. Точне знання того, з чим ви зіткнулися, допоможе вам визначити, які природні заходи необхідні для боротьби з конкретним шкідливим організмом. Знання ворога допоможе вам відповідним чином скоригувати обстановку і підготуватися.

Знай свого ворога!

Ця фотографія показує павутинних кліщів, що висять під листом.

Не поспішайте бігти в перший-ліпший магазин за хімікатами. Проаналізуйте, що знаєте про супротивника і які його слабкі місця. Наприклад, ті ж павутинні кліщі люблять високу температуру, наявність пилу і низький рівень відносної вологості. Бінго! Досить просто створити некомфортні умови проживання для шкідника, і він відступить. Протягом декількох днів просто розпилюйте воду під рослиною і підтримуйте таким чином вологість. Додатково можна зволожувати саме листя. Ще один варіант - покупка або збір комах, які люблять ласувати павутинними кліщами. Це теж працює.

Запасіться BT, щоб битися з гусеницями!

Багато коноплярів називають Bacillus Thuringiensis єдиним винятком із засобів для розпилення під час цвітіння растішек. Це цілком обґрунтована заява, адже мова йде про природний токсин, органічний інсектицид, що впливає виключно на гусінь. Генерують кристали певні бактерії. Ці кристали активізуються лише після поглинання гусеницею частини листа канабісу. Кристали повністю руйнують кишечник шкідника, правда, не миттєво.

Покриття рослин конопель тонкою та легкою сіткою від комах - цілком робочий варіант, який завадить метелику відкладати яйця на суцвіття. Вам доведеться витрачати чимало часу, щоб кожен ранок і вечір знімати їх. Простіше використовувати силу природи.

BT - порівняно недорогий засіб, суперефективний і має швидкий період дії - тиждень або менше. Його можна розпорошувати часто, не надаючи шкідливого впливу навколишньому середовищу або шишкам, якщо розпорошувати в потрібний час доби, коли речовина, що розпилюється, легко висихає. А головне, його слід розпорошити в потрібний час, в період цвітіння канабісу. Як правило, обприскування кожні два тижні виявляється цілком достатньо (тричі в сезон). Бажання дотримуватися захисту грядки виключно природними засобами може створювати певні труднощі. Цілком можливо, що якийсь час знадобиться використання сітки, щоб не допустити перезволоження. Але мова йде буквально про декілька днів. Таке перенести нескладно, знаючи, наскільки приємним буде результат.

Познайомтесь з погодними умовами поточної фази розвитку

Якщо ви проживали в районі, в якому займаєтесь вирощуванням багато років, ви, ймовірно, добре уявляєте, які зміни відбуваються в період з серпня по кінець жовтня. Дійсно, подумайте про це і проаналізуйте. Коли стає прохолодніше? Коли починають йти дощі або стає дійсно волого? Чи втрачає область вашого саду частину сонячного світла зі зміною етапу сезону, залишаючи тепер більшу частину в тіні? Для «аборигенів» не складе труднощів відповісти на всі поставлені запитання.

Якщо ви не так давно перебралися в цей район, місцевий клімат і мікроклімат можуть створити абсолютно несподівані проблеми, якщо не проводити планування заздалегідь. Проведіть невелике дослідження, щоб побачити, яка типова для регіону погода протягом періоду цвітіння. Залежно від штамів, які ви вирощуєте, деякі з них можуть бути зібрані раніше, в той час як іншим доведеться почекати, що робить ці пізні рослини більш сприйнятливими до проблем, пов'язаних з погодою.

Одна річ, яку варто робити на регулярній основі щороку - це ведення журналу спостережень. Можна поєднати його з календарем, а можна вести кожен окремо. Наприклад, в своєму календарі ви можете відзначати, коли починається цвітіння, і передбачувані дати збору врожаю для кожного сорту. Ці дати не є кінцевими, особливо з огляду на відсутність будь-якої інформації, але вони точно дозволять вам розпланувати подальші дії і сформують уявлення про те, до чого слід готуватися. (Так, ви також метеоролог!).

Обов'язково записуйте дані про погоду за попередні роки. Це дозволить систематизувати інформацію і спостерігати тенденції, що повторюються. У журнал є сенс записувати не тільки температуру і погоду. Деталізуйте дані. Перераховуйте комах, з якими довелося «воювати», проблеми, що виникали в процесі гровінга. Так ви уникнете повторення помилок минулих років і завжди будете на крок попереду хвороб і шкідників.

Робіть нотатки в своєму календарі, щоб допомогти підготуватися до вирощування на відкритому повітрі. Додаткову користь принесе підведення підсумків в міжсезоння, для збереження набутого досвіду та використання його в майбутніх гровах. Не має значення, чи ведете ви блокнот або вносите інформацію в файлик. Корисно буде все!

Якщо ви живете в Північній півкулі, то напевно почерпнете щось корисне з таких закономірностей:

  • У серпні дні стають значно коротше. Поступово так буде відбуватися до вересня, з більш ранніми сутінками і настанням темряви, що затримує випаровування вологи в областях, які в іншому випадку могли б швидко висохнути.
  • Протягом жовтня зазвичай буває тепло, але іноді вологість виростає досить сильно. Гусениці стають проблемою щорічно, з переходом растішек в фазу активного цвітіння, викликаючи утворення гнилі безпосередньо в суцвіттях.
  • Будь-яка рослина, заражена Botrytis (гниль бутонів), почне створювати підвищену вологість в навколишньому середовищі.
  • Перші два тижні жовтня характеризуються штормовим вітром і рясними опадами, тому кущам не завадить підтримка. Особливо, якщо стебла у кущів будуть крихкими, а шишки сильно наллються смолою.
  • Попелиця з'являється ближче до вересня і присутня аж до жовтня. Деякі шкідники дійсно люблять більше прохолодні температури і більш високу вологість. Будьте уважні при перевірці під листям і вгорі під шишками кожної рослини.
  • Більш ранні заходи сонця призводять до того, що деякі рослини протягом дня отримують менше світла, ніж зазвичай. Це, на додаток до прохолодних температур, вологи в повітрі і жахливої циркуляції повітря, здатної викликати атаки мучнистої роси. Такі характеристики погодних умов говорять про те, що прийшов час підстригти і очистити внутрішній / нижній ярус кожної рослини і додати зовнішній вентилятор в зону, яка потребує кращої циркуляції. Достатньо використовувати старий вентилятор, що обертається, з подовжувачем. Остання порада зовсім не жарт. Перевірте! Це працює!